biljaka kojima nije potrebna sunčeva svetlost da bi rasle

40 biljaka kojima nije potrebna sunčeva svetlost da bi rasle

Najbolje vrste sobnih biljaka koje će rado tolerisati slabo osvetljenje
Kao vlasniku kućnih biljaka, obezbediti vašim voljenim biljkama pravu količinu svetlosti može biti pravi izazov. Ovo može izgledati gotovo nemoguće u domovima i kancelarijama koje nisu blagoslovljene obiljem prirodne sunčeve svetlosti. Međutim, istina je da je većina sobnih biljaka izvorno porijeklom iz tropskih kišnih šuma. Ove biljke obično rastu na senovitom šumskom tlu i prilagodile su se da uspevaju bez direktne sunčeve svetlosti. U ovom članku ćemo vam pokazati 40 fantastičnih biljaka kojima nije potrebna direktna sunčeva svetlost da bi rasle.

Uloga svetlosti u rastu i razvoju biljaka

Za razliku od ljudi, biljke mogu da prave hranu u sopstvenom telu putem fotosinteze. Biljke mogu da apsorbuju sunčevu svetlost zbog zelenog pigmenta u njihovim listovima, koji je poznat kao hlorofil. Ova solarna energija se meša sa ugljen-dioksidom i vodom kako bi se stvorili šećeri potrebni za pokretanje rasta biljke.

Biljke za svoj rast i razvoj zavise od sunčeve svetlosti, ali to ne znači da im je stalno potrebno direktno sunce. Prava količina svetlosti varira za svaku biljku. Previše ili premalo sunčeve svetlosti može negativno uticati na rast biljke.

Listovi mogu izgoreti ako biljka dobije previše direktne ili intenzivne sunčeve svetlosti. Previše sunčeve svetlosti takođe uzrokuje žutilo lišća, smanjujući nivoe hlorofila u biljci i ometajući njenu sposobnost da apsorbuje sunčevu svetlost. Ovo je posebno opasno za mlađe, mekše listove.

Ako biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti, neće moći da apsorbuje toliko svetlosti da bi proizvela šećere koji su joj potrebni. Ovaj nedostatak goriva može uzrokovati zastoj u rastu ili rast nogu. Svi listovi koji se pojave verovatno će biti mali i slabi.

Kućne biljke koje imaju tamnije lišće obično bolje podnose senku od drugih biljaka. Tamnozeleni listovi ovih biljaka sadrže veće količine hlorofila b. Ovo omogućava biljci da maksimalno iskoristi dostupno svetlo u uslovima slabog osvetljenja.

Objašnjene vrste unutrašnjeg svetla

Razumevanje različitih vrsta unutrašnjeg svetla može biti prava glavobolja, posebno za početnike roditelje biljaka. Vrsta svetla obično zavisi od aspekta najbližeg prozora – u suštini, kako je soba okrenuta prema suncu.

Slabo osvetljenje ili puna senka
Puna senka znači da vrlo malo sunčeve svetlosti dopire do obližnjih biljaka. Sobe sa prozorima okrenutim prema severu obično imaju punu hladovinu. Može doći do pune senke ako su prozori u sobi mali ili ako druge zgrade blokiraju sunčevu svetlost. Malo biljaka može zaista uspeti u punoj senci.

Srednje svetlo
Srednje svetlo se obično naziva šarena senka ili delimična senka. Ova vrsta svetla replicira pod džungle, gde je veći deo sunčeve svetlosti blokiran višim drvećem. Uslovi srednjeg osvetljenja znače da iako biljka dobija malo sunčeve svetlosti, ona takođe doživljava prilično senku.

Jarko indirektno svetlo
Jarka indirektna svetlost znači jarka sunčeva svetlost koja je filtrirana tako da je manje intenzivna. Sobe sa prozorima okrenutim prema istoku ili zapadu dobijaju jarko indirektno svetlo tokom većeg dela dana. Postavljanje biljaka dalje od prozora ili korišćenje filtera poput mrežastih zavesa takođe stvara jako indirektno svetlo.

Jarko direktno svetlo znači da je biljka potpuno izložena suncu. Ovo nije dobro za većinu biljaka jer je svetlost preoštra, što dovodi do bledenja lišća. Prozori okrenuti prema jugu obično imaju direktnu sunčevu svetlost.

40 sobnih biljaka koje će uspevati bez direktne sunčeve svetlosti
Ovde smo naveli 40 vrsta sobnih biljaka koje će rado tolerisati one uslove slabog osvetljenja u vašem domu ili kancelariji.

1. Aglaonema ‘Silver Bai’

O tome:
Aglaonema ‘Silver Bai’ je ukrasna sorta kineskog zimzelenog roda (Aglaonema). „Srebrni zaliv“ ima velike prelepe zelene i srebrne listove i može narasti do 2 metra. Većina vrsta biljaka Aglaonema je najsrećnija u delimičnoj senci i prilično je lako brinuti o njima.

Kao kineska zimzelena, Aglaonema ‘Silver Bai’ može pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu. NASA-ina studija čistog vazduha otkrila je da kineske zimzelene biljke mogu da uklone hemikalije kao što su benzol i formaldehid.

2. Aloe Vera

O tome:
Biljke aloje su širom sveta poznate po svojim lekovitim svojstvima. Ovi sukulenti potiču iz sušnih i tropskih regiona Arabije. Aloe vera se hiljadama godina koristila kao tretman za kožu i danas se široko koristi.

Aloe vera proizvodi debele sivo-zelene listove sa malim belim nazubljenim bodljama na ivicama. Dobro funkcioniše kao ukrasna kućna biljka. Aloe vera može tolerisati senku, posebno ako živite u vrućoj klimi.

3. Anthurium

O tome:
Anthuriums su velika, raznolika grupa tropskih biljaka u porodici Arum. Ove zapanjujuće biljke poznate su i kao cvet flaminga ili čipkasti list. Većina Anthuriums per formiraju se veoma dobro u senovitim uslovima.

Neke sorte, poput Anthurium andraeanum, imaju sjajne crvene ili ružičaste peške – specijalizovane listove koji privlače insekte – i kremasto-bele cvetne klasove. Druge vrste, poput Anthurium clarinervium ili Anthurium cristallinum, poseduju velike, baršunaste listove u obliku srca sa upadljivim srebrnim ili belim žilama.

4. Biljka strelice (Singonium podophillum)

O tome:
Biljke strelice (Singonium podophillum) su fantastične kućne biljke koje se ne održavaju i koje pripadaju porodici Arum (Araceae). Njihovi listovi u obliku strelice dolaze u različitim bojama i šarama, ali su pretežno zeleni.

Biljke sa strelicama rastu kao vučne loze koje mogu doseći do 6 stopa visine i 2 metra široke. Ove biljke veoma dobro rastu u osenčenim uslovima, iako najbolje uspevaju na jakom, indirektnom svetlu. Biljke strijele su porijeklom iz tropske džungle Latinske Amerike.

5. Bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata)

O tome:
Većina paprati uspeva u punoj hladovini, a bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata) je jedna od najpopularnijih sorti. Bostonske paprati su porijeklom iz vlažnih, tropskih područja Amerike, uključujući Floridu i Meksiko. Kao kućne biljke, bostonske paprati preferiraju delimičnu senku ili jarko indirektno svetlo.

Bostonske paprati proizvode masu dugih zelenih listova u obliku mača sa naboranim ivicama. Bostonske paprati takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu uklanjanjem formaldehida, toluena i ksilena.

6. Bromelije

O tome:
Porodica bromelija (Bromeliaceae) sadrži preko 3.500 vrsta biljaka, iako se sve ne uzgajaju kao kućne biljke. Bromelije su sjajne biljke pri slabom osvetljenju jer obično uspevaju u tropskim kišnim šumama Centralne i Južne Amerike. Većina bromelija proizvodi zapanjujuće rozete sjajnih, sočnih listova.

Neke od najpopularnijih bromelija uključuju Aechma bromelije, zemaljske zvezde (Criptanthus spp.) i Guzmania bromelije. Bromelije mogu pružiti niz prednosti kao što su prečišćavanje vazduha ili smanjenje stresa.

7. Fabrika livenog gvožđa (Aspidistra elatior)

O tome:
Biljke od livenog gvožđa (Aspidistra elatior) su jedna od najotpornijih sobnih biljaka poznatih čoveku. Postrojenja od livenog gvožđa bi čak mogla da prežive i loš kvalitet vazduha u viktorijanskim domovima. Štaviše, ove biljke zahtevaju izuzetno malo održavanja i mogu tolerisati određeni stepen zanemarivanja.

Biljke od livenog gvožđa su poreklom iz Japana i proizvode velike tamnozelene listove nalik na sečivo. Ovi tamni listovi znače da su biljke od livenog gvožđa pogodne za uzgoj u delimičnoj ili punoj senci.

8. Kineski zimzelen (Aglaonema spp.)

O tome:
Kineske zimzelene biljke (Aglaonema spp.) su grupa upečatljivih tropskih biljaka iz porodice Arum. Ove biljke su autohtone u tropskim delovima Kine, Indonezije, Japana i Tajlanda. Kineske zimzelene biljke uspevaju na šumskom dnu džungle i mogu rasti u delimičnoj ili punoj senci.

Većina kineskih zimzelenih biljaka ima zelene listove poput oštrice sa raznim lepim šarama. Jedna od najpopularnijih vrsta, Aglaonema modestum, dobila je visoke ocene u NASA-inoj studiji čistog vazduha.

9. Božićni kaktus (Schlumbergera spp.)

O tome:
Božićni kaktusi (Schlumbergera spp.) su mala grupa kaktusa poreklom iz delova jugoistočnog Brazila. Za razliku od pustinjskih kaktusa, božićni kaktus je najsrećniji u vlažnim, senovitim uslovima. Na severnoj hemisferi ove biljke cvetaju tokom zime, pa otuda i naziv.

Biljke božićnog kaktusa imaju ravne, mesnate segmentirane tamnozelene listove i proizvode roze, bele ili crvene cvetove u obliku trube. Ovi kaktusi su popularni pokloni tokom božićnog perioda.

10. Biljka kukuruza (Dracaena fragrans)

O tome:
Biljke kukuruza (Dracaena fragrans) rastu na padinama brda tropske Afrike. Ovi članovi porodice Asparagus (Asparagaceae) mogu tolerisati sušu, što ih čini izuzetno izdržljivim. Biljke kukuruza mogu uspevati u većini uslova osvetljenja kao kućne biljke, uključujući delimičnu senku.

Biljke kukuruza proizvode sjajne tamnozelene listove u obliku mača sa žuto-zelenim ivicama. Ove biljke imaju zelena segmentirana stabla. Biljke kukuruza su takođe dobre u prečišćavanju vazduha u našim domovima, što ih čini odličnim kućnim biljkama.

11. Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)

O tome:
Đavolji bršljan (Epipremnum aureum) je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Poreklom iz Francuske Polinezije, ove plodne biljke su se proširile širom Azije, Australije i delova Afrike. Takođe poznat kao zlatni potos, đavolji bršljan je savršena kućna biljka za početnike jer je neverovatno izdržljiva.

Đavolji bršljan proizvodi zapanjujuće zelene listove u obliku srca sa svetlozelenim mrljama ili prugama. Lišće nikada ne gubi boju, čak ni kada se uzgaja u delimičnoj ili potpunoj senci.

12. Zmajevo drvo (Dracaena marginata)

O tome:
Zmajeva stabla (Dracaena marginata) su blisko povezana sa biljkom kukuruza i imaju gotovo identičnu negu. Zmajevo drveće je poreklom sa Madagaskara i najbolje raste u parcijalna senka. Potrebna im je vlažna zemlja i tople temperature da bi uspevale u zatvorenom prostoru.

Drveće zmajeva ima sjajne grozdove vitkih listova nalik oštrici. Lišće je obično zeleno, ali ponekad ima crvene ivice. Zmajeva stabla imaju vitka debla i predstavljaju odličnu biljku.

13. Glupa trska (Dieffenbachia spp.)

O tome:
Dumb trske (Dieffenbachia spp.) je rod tropskih biljaka iz porodice Arum. Ove biljke uspevaju u senovitim džunglama Centralne i Južne Amerike. Glupi štapovi su toksični i mogu narušiti sposobnost govora ako se konzumiraju – otuda i neobičan naziv.

Glupi štapovi imaju velike eliptične tamnozelene listove. Dostupno je nekoliko raznovrsnih sorti sa upečatljivim kremasto-belim mrljama na listovima. Glupi štapovi najbolje rastu u toplim, vlažnim, senovitim uslovima.

14. Slonovo uvo (Alocasia k amazonica)

O tome:
Poznato kao uvo amazonskog slona (Alocasia k amazonica), slonovo uvo je jedinstvena, popularna kućna biljka. To je sorta iz roda Alocasia. Veliki, naborani listovi ovih biljaka liče na uho slona.

Biljke slonova uha imaju tamnozelene, skoro crne sjajne listove sa debelim belim venama. Listovi imaju oblik strelice sa naboranim ivicama. Biljke slonova ušiju vole uslove slabog osvetljenja i uspevaju u delimičnoj ili punoj senci.

15. Engleski bršljan (Hedera helik)

O tome:
Engleski bršljan (Hedera helik) je jedna od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka pri slabom osvetljenju. Ove plodne prateće biljke pripadaju porodici Araliaceae i autohtone su u Evropi i zapadnim delovima Azije. Engleski bršljan je izuzetno lak za održavanje i odličan je za početnike.

Engleski bršljan može dobro da raste u delimičnoj senci, ali se najbolje ponaša kada se daje jako indirektno svetlo. Pored toga, engleski bršljan se može obučiti da postigne zapanjujući ukrasni efekat kao prateća biljka.

16. Kentia Palm (Hovea forsteriana)

O tome:
Palme Kentia (Hovea forsteriana) su popularni članovi porodice palmi (Arecaceae). U divljini, palme Kentia mogu narasti do 33 stope u visinu, sa listovima dužine preko 10 stopa. Ove palme su poreklom sa ostrva Lord Hau – malog ostrva na istočnoj obali Australije.

Kentia palme su odlične kućne biljke i prvi put su postale popularne tokom viktorijanskih vremena. Iako više vole jarko indirektno svetlo, palme Kentia takođe dobro rastu u delimičnoj senci.

17. Leopard ljiljan (Dieffenbachia seguine)

O tome:
Leopard ljiljan (Dieffenbachia seguine) je impresivna sorta glupe trske. Kao i druge sorte Dieffenbachia, leopard ljiljan je porijeklom iz tropskih regiona Centralne i Južne Amerike. Biljke ljiljana leoparda vole senovite, vlažne uslove na dnu šumskog tla.

Ove biljke imaju velike tamnozelene listove sa horizontalnim belim prugama koje se šire od centra lista. Štaviše, biljke ljiljana Leoparda mogu narasti do 10 stopa.

18. Lucki Bambus (Dracaena sanderiana)

O tome:
Srećni bambus (Dracaena sanderiana) možda nije autentičan bambus, ali se smatra da donosi sreću. Kao takav, srećni bambus je izuzetno popularna biljka u feng šuiju. Međutim, potiče iz centralne Afrike, a ne iz Kine.

Srećne biljke bambusa podsećaju na ukrštanje minijaturne dracene i malog bambusa. Srećni bambus je odlična biljka za početnike jer je neverovatno izdržljiv i dobro raste u senovitim predelima.

19. Monei Tree (Pachira akuatica)

O tome:
Drvo novca (Pachira akuatica) je još jedna dobro poznata feng šui biljka koja nije potrebna za održavanje. Stabla novca su porijeklom iz Centralne i Južne Amerike i vjeruje se da podstiču pozitivni chi ili energiju u kući. Obično rastu u močvarama i drugim močvarnim staništima.

Stabla novca često imaju uvrnuta debla i glatku sivkastu koru, stvarajući jedinstven izgled. Štaviše, stabla novca mogu prilično dobro da rastu u delimičnoj senci, ali najbolje rade sa jakim indirektnim svetlom.

20. Neonska molitva biljka (Maranta leuconeura ‘Marisela’)

O tome:
Neonska molitvena biljka (Maranta leuconeura ‘Marisela’) je prekrasna, živahna sorta molitvene biljke. Neonske molitvene biljke imaju tamnozelene listove ovalnog oblika sa intenzivnim svetlozelenim šarama i venama. Noću se listovi savijaju kao da se mole pre nego što se ujutru razviju.

Neonske molitvene biljke su autohtone u tropskim kišnim šumama u Brazilu. Ove prelepe kućne biljke mogu prilično srećno da rastu u delimičnoj senci, iako više vole jarko indirektno svetlo.

21. Nervna biljka (Fittonia spp.)

O tome:
Nervne biljke (Fittonia spp.) su male, upečatljive biljke koje potiču iz tropskih kišnih šuma u ​​Južnoj Americi. Peru je centralno srce za ove nisko rastuće, rasprostranjene biljke. Nervne biljke više vole delimičnu senku nego jako svetlo.

Nervne biljke imaju relativno male listove prekrivene venama jarkih boja.

Uobičajene boje uključuju crvenu i belu, što omogućava ovim biljkama da dodaju suptilnu boju čak i malom prostoru. Najčešća vrsta je Fittonia albivenis.

22. Orhideje (Orchidaceae)

O tome:
Orhideje (Orchidaceae) su raznolika grupa raznobojnih cvetnih biljaka. Većina vrsta orhideja ima prelepo cveće i niz značenja i simbolike. Većina vrsta orhideja je porijeklom iz Azije, Australije i Indonezije.

Najčešće vrste orhideja koje se uzgajaju kao sobne biljke uključuju orhideje moljca (Phalaenopsis), Dendrobium orhideje i Vanda orhideje. Iako se orhideje generalno smatraju pomalo teškim za negu, one mogu da napreduju kada im se pruži odgovarajuća nega. Većina orhideja će uspevati u delimičnoj senci.

23. Parlour Palm (Chamaedorea elegans)

O tome:
Parložne palme (Chamaedorea elegans) su prelepe sobne biljke koje unose tropski osećaj u svaku prostoriju. Salonske palme su porijeklom iz prašuma Gvatemale i južnog Meksika. Bogati viktorijanci su koristili salonske palme da impresioniraju goste tako što su ih stavljali u salon, otuda i uobičajeno ime.

Salonske palme imaju prelepo, bujno lišće i mogu narasti do 9 stopa. Ove palme relativno sporo rastu i preferiraju delimičnu senku ili jarko indirektno svetlo.

24. Mirni ljiljan (Spathiphillum spp.)

O tome:
Ljiljani mira (Spathiphillum spp.) su neke od najpopularnijih sobnih biljaka na tržištu. Mirni ljiljani obično potiču iz Azije ili Južne Amerike, u zavisnosti od vrste. Spathiphillum vallisii je jedna od najpoznatijih vrsta.

Ljiljani mira imaju prekrasne tamnozelene listove i belo cveće koje oduzima dah zvano spathes. Mirni ljiljani su najsrećniji u delimičnoj senci. Ove tropske biljke su takođe odlične u prečišćavanju vazduha i imale su dobre rezultate u NASA-inoj studiji čistog vazduha.

25. Paun Kalateja (Calathea makoiana)

O tome:
Čak i među kalatejama ističe se paun kalateja (Calathea makoiana). Paunove kalateje su takođe poznate kao biljka pauna ili „prozori katedrale“ zbog svojih spektakularnih šara. Ove kalateje su autohtone u istočnom Brazilu.

Paunove kalateje imaju velike zelene listove sa blistavim šarama i nagoveštajem crvene ispod. Kao i većina kalateja, listovi se noću uvijaju, a ujutru se razvijaju. Paunove kalateje najbolje rastu u delimičnoj senci sa malo jutarnjeg sunca.

26. Srčani filodendron (Philodendron scandens)

O tome:
Srčani filodendroni (Philodendron scandens) su neverovatno živahne i izdržljive sobne biljke. Ovi filodendroni su poreklom sa Kariba i delova Centralne Amerike. Srčani filodendroni vole delimičnu senku i vlažne, tople uslove.

Srčani filodendroni imaju tamnozelene listove u obliku srca. U divljini mogu narasti do 20 stopa. Kao kućne biljke, podjednako su srećne što se penju na stub od mahovine kao što se vuku iz viseće korpe. Srčani filodendroni su takođe odlične biljke za početnike.

27. Biljka zvečarke (Calathea lancifolia)

O tome:
Biljke zvečarke (Calathea lancifolia) su jedna od najlepših dostupnih kalateja. Ove kalateje su porijeklom iz Brazila i narastu do 2 ½ stope. Biljke zvečarke najbolje rade na jakom indirektnom svetlu, ali direktna sunčeva svetlost može prouzrokovati da njihova boja izbledi.

Biljke zvečarke imaju talasaste zelene listove u obliku mača sa tamnijim zelenim oznakama. Donja strana listova ima blagi ljubičasti ton, što biljku zvečarke čini izuzetno prekrasnom.

28. Biljka kaučuka (Ficus elastica)

O tome:
Biljke gume (Ficus elastica) su popularne kućne biljke zahvaljujući svom zapanjujućem lišću. Biljke gume obično imaju zeleno i žuto lišće, iako sorta ‘Robusta’ ima čisto tamnozeleno lišće. Mogu se naći i raznovrsne sorte.

Biljke kaučuka su porijeklom iz južne Azije, ali su se proširile na Floridu i dijelove Zapadne Indije. Ove biljke su dobile svoje uobičajeno ime po lateksu koji curi kada se biljka seče. Biljke kaučuka vole jarko indirektno svetlo, ali se dobro snalaze i u delimičnoj senci.

29. Sago Palm (Cicas revoluta)

O tome:
Sago palme (Cicas revoluta) su popularna opcija za palme u zatvorenom prostoru za dodavanje tropskih vibracija vašem domu. Sago palme su takođe poznate kao Sago cikasi i autohtone su u južnim delovima Japana. Ove palme imaju prelepe tamnozelene listove koji se šire od centralnog debla.

Sago palme se mnogo koriste u botaničkim baštama jer mogu tolerisati prilično niske temperature. Sago palme uspevaju u delimičnoj senci i vole malo jutarnje sunčeve svetlosti.

30. Patuljasto drvo kišobrana (Schefflera arboricola)

O tome:
Patuljasto stablo kišobrana (Schefflera arboricola) je mali član roda Schefflera. Poreklom je iz Kine i Tajvana. To je popularna zimzelena kućna biljka koja voli delimičnu senku ili jarko indirektno svetlo.

Patuljasta stabla kišobrana imaju sjajno zeleno lišće sa šiljkom kožne teksture. U svojim izvornim staništima, patuljasta stabla kišobrana mogu narasti do 30 stopa. Patuljasta stabla kišobrana su odlične kućne biljke jer mogu preživeti malo zanemarivanja.

31. Cilindrična biljka zmija (Sansevieria cilindrica)

O tome:
Takođe poznata kao afričko koplje, biljka cilindrične zmije (Sansevieria cilindrica) je popularna i jedinstvena vrsta zmijskih biljaka. Biljke cilindričnog zmija su autohtone u Angoli u Centralnoj Africi. Ove biljke su otporne na sušu, što im omogućava da prežive u sušnim sredinama.

Cilindrične biljke zmija imaju zaobljene sočne listove nalik na cevi koji se sužavaju do vrhova. Lišće je tamnozeleno sa crnim ili sivkastim oznakama. Biljke cilindričnog zmija najbolje rade u delimičnoj senci ili jakom indirektnom svetlu.

32. Raznobojna biljka zmija (Sansevieria trifasciata laurentii)

O tome:
Raznolike biljke zmija (Sansevieria trifasciata laurentii) su jedna od najpopularnijih sorti zmijskih biljaka. Kao i većina zmijskih biljaka, ova sorta je poreklom iz delova zapadne Afrike. Zahvaljujući svojim sočnim listovima u obliku koplja, raznobojne biljke zmija mogu preživeti periode suše.

Raznolike biljke zmija imaju zeleno lišće sa crnim horizontalnim oznakama i žućkasto-zelenim ivicama. Ovi sukulenti mogu da uspevaju bilo u delimičnoj senci ili u jakom indirektnom svetlu, što ih čini veoma prilagodljivim kućnim biljkama.

33. Pauk biljka (Chlorophitum comosum)

O tome:
Nekoliko sobnih biljaka je toliko popularno kao biljke pauka (Chlorophitum comosum). Ove biljke koje opraštaju su odlične za početnike jer imaju jednostavne zahteve za negom. Biljke pauka su poreklom iz južnih delova Afrike.

Biljke pauka imaju dugačke listove nalik oštrici koji se postepeno spuštaju da bi stvorili grmoliki izgled. Lišće je sivkasto-zeleno sa belim ivicama ili unutrašnjim prugama, u zavisnosti od sorte. Biljke pauka vole ili jaku indirektnu sunčevu svetlost ili delimičnu senku.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pozicijama za biljke pauka da uspevaju u kući ili kancelariji.

34. Jelena paprat (Platicerium spp.)

O tome:
Paprati jelena (Platicerium spp.) su grupa od 18 paprati koje se nalaze u Africi, Australiji, Americi i delovima Azije. Platicerium bifurcatum je najčešća vrsta i uspeva kao kućna biljka pri slabom osvetljenju.

Paprati jelena imaju jedinstveno lišće u obliku losovih ili jelenskih rogova. Ove biljke su obično epifiti i rastu dok su vezane za druga stabla. Možete čak da prikažete paprat od jelenog roga na komadu drveta umesto da je uzgajate u loncu.

35. Niz nikla (Dischidia imbricata)

O tome:
Biljka nikla (Dischidia imbricata) je prateći epifit porijeklom iz prašuma jugoistočne Azije. Ove slatke biljke koje se vuku drže se za drvo domaćina, stvarajući zeleni vodopad od malih listova u obliku šljunka.

Niz biljaka nikla upija vlagu iz okolnog vazduha, pa ga je potrebno češće zamagljivati nego zalivati. Pošto ove biljke uspevaju pod krošnjama šume, dobro rastu u delimičnoj ili punoj senci.

36. Biljka srebrnog inča (Tradescantia zebrina)

O tome:
Biljke srebrnog inča (Tradescantia zebrina) su izuzetno lepe i popularne sobne biljke. Ove plodne prateće biljke su autohtone u delovima Centralne Amerike kao što su Kolumbija i Meksiko. Biljke srebrnog inča savršene su za viseće korpe.

Biljke srebrnog inča imaju masu malih eliptičnih plavkasto-zelenih listova sa srebrnim prugama. Donja strana listova je ljubičasta i ima prevlaku od finih sivih dlačica. Biljke srebrnog inča najbolje rastu na jakom indirektnom svetlu ili delimičnoj senci.

37. Lubenica peperomija (Peperomia argireia)

O tome:
Peperomija od lubenice (Peperomia argireia) su karakteristične sobne biljke koje dobro rastu na jakom indirektnom svetlu ili delimičnoj senci. Ove biljke potiču iz delova Južne Amerike, kao što su Brazil, Bolivija i Ekvador. Uprkos svom imenu i izgledu, ove peperomije uopšte nisu povezane sa lubenicama.

Biljke peperomije lubenice imaju mesnate zelene listove ovalnog oblika sa srebrnim prugama. Ovaj prekrasan uzorak podseća na meso plodova lubenice. Peperomije od lubenice su biljke kojima se može upravljati i dobro su pogodne za početnike.

38. Uplakana smokva (Ficus Benjamina)

O tome:
Biljke smokve koje plaču (Ficus benjamina) su mala stabla u zatvorenom prostoru koja uspevaju u delimičnoj senci ili jakom indirektnom svetlu. Kada raste na otvorenom u tropskim oblastima, plačljive smokve mogu dostići visinu od skoro 100 stopa. Smokve koje plaču potiču iz Australije i delova Azije.

Smokve koje plaču imaju sjajno zeleno lišće ovalnog oblika i glatku, sivu koru. Ove biljke takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha i posebno su dobre u apsorpciji štetnih hemikalija kao što je formaldehid.

39. Zebra kaktus (Havorthiopsis attenuata)

O tome:
Takođe poznat kao zebra havortija, zebra kaktus (Havorthiopsis attenuata) je šiljasti sukulent koji dobro raste u blago senovitim uslovima. Ovi sukulenti potiču iz Južne Afrike i mogu tolerisati periode suše. Takođe dobro rastu na jakom svetlu.

Biljke kaktusa zebre imaju šiljaste tamnozelene listove prekrivene belim izbočinama. Ovaj kontrastni izgled podseća na pruge zebre. Kao i drugim kaktusima, ovim sukulenti je potreban dobro drenirajući medijum za uzgoj kako bi se izbeglo preplavljivanje.

40. ZZ Biljka (Zamioculcas zamiifolia)

O tome:
Uvek popularna biljka ZZ (Zamioculcas zamiifolia) je neverovatno prilagodljiva sobna biljka koja potiče iz centralnih i istočnih delova Afrike. Ove biljke su takođe poznate kao Zanzibar Gem i mogu da podnesu suše, tako da su dobre biljke za početnike.

ZZ biljke proizvode uspravne stabljike iz velikog rizoma u obliku krompira ispod zemlje. Ove biljke imaju glatke, sjajne tamnozelene listove i izuzetno su izdržljive. ZZ biljke najbolje rastu u delimičnoj senci ili jakom indirektnom svetlu, ali mogu da podnesu punu senku ako je potrebno.

Česta pitanja o biljkama kojima nije potrebna sunčeva svetlost:
Može li biljka da preživi u prostoriji bez prozora?
Iako je biljkama potrebna sunčeva svetlost za fotosintezu, neke biljke mogu preživeti u prostorijama bez prozora ako je potrebno. Biljke zmija i ZZ biljke su dobar izbor za sobe bez prozora.

Da li biljke mogu da rastu pod veštačkim izvorima svetlosti?
Biljke su više nego sposobne da rastu pod veštačkim izvorima svetlosti. Svetla za rast su odlična zamena za prozore ako je potrebno, ali sunčeva svetlost je uvek najbolja opcija kad god je to moguće.

Da li biljke u uslovima slabog osvetljenja rastu sporo?
Biljke obično rastu sporije u okruženjima sa slabom osvetljenošću jer ne dobijaju toliko sunčeve svetlosti da bi podstakle novi rast. Biljke u uslovima slabog osvetljenja takođe troše manje vode, zbog čega rastu sporije.

Da li biljke zmija mogu da žive bez sunčeve svetlosti?
Biljke zmije su sposobne da žive i rastu bez pristupa sunčevoj svetlosti, ali ne dugo vremena. Čak i na senovitim mestima, biljke zmija bi i dalje trebalo da dobiju neki oblik svetlosti.

Mogu li biljke monstere živeti bez sunčeve svetlosti?
Iako monstere mogu kratko da žive bez sunčeve svetlosti, njihov rast će biti izuzetno spor. Monstere najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu ili delimičnoj senci.

Najbolje biljke za slabo osvetljene domove i kancelarije

Čak i ako živite negde sa malim prozorima i uslovima slabog osvetljenja, i dalje možete uživati u obilju sobnih biljaka. Mnoge biljke, kao što su đavolji bršljan, biljke zmija ili ZZ biljke, mogu preživeti, pa čak i uspeti u uslovima slabog osvetljenja.