Ultimativni vodic za uzgoj sobnih biljaka uz vestacko svetlo

Sve što treba da znate o lampama za uzgoj kućnih biljaka

Jedna od prvih stvari koje saznajemo o biljkama je da im je potrebna svetlost da bi rasle. Međutim, naši domovi ne pružaju uvek vrstu ili količinu sunčeve svetlosti koja je potrebna biljkama. Ali ne brinite, umesto toga možete da koristite veštačko osvetljenje i uz nekoliko dobro poštovanih smernica vaše kućne biljke će dobro uspevati. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju kućnih biljaka sa veštačkim svetlom, uključujući najbolje tipove rasvete, najprikladnije vrste biljaka, kako da ih postavite i najčešće probleme za ublažavanje.


Pregled sadržaja:
Uzgajanje sobnih biljaka uz veštačko svetlo – najvažnije
Zašto je biljkama potrebna svetlost da bi rasle
Koliko je veštačko svetlo efikasno za sobne biljke?
Koje vrste biljaka pogoduju veštačkom svetlu?
Koje su glavne vrste veštačkih rasveta pogodnih za kućne biljke?
Fluorescentna svetla / CFL / HO
LED svetla
Incandescent Lights
Halogena svetla
Metal Halidna svetla
Saveti za korišćenje veštačkog svetla za kućne biljke
Česta pitanja o uzgoju kućnih biljaka sa veštačkim svetlom:
Uzgajanje sobnih biljaka uz veštačko svetlo – najvažnije
Kada nemate dovoljno prirodnog svetla, možete koristiti veštačko osvetljenje za uzgoj raznih cvetnih i tropskih sobnih biljaka. Vrsta biljke će uticati na idealan svetlosni spektar i intenzitet. Takođe ćete morati da uskladite položaj svetla i sati da biste zadovoljili potrebe vaše biljke i izbegli spaljivanje biljaka.

Zašto je biljkama potrebna svetlost da bi rasle

Za razliku od ljudi, većina biljaka ne jede čvrst materijal za energiju. Nema žvakanja čipsa ili grickanja čokoladice. Umesto toga, biljke koriste sunčevu energiju za pretvaranje vode i ugljen-dioksida u ugljene hidrate. Ovaj proces je poznat kao fotosinteza.

Ako biljke ne dobijaju dovoljno svetla, one će zakržljati i doživeti opšti pad zdravlja. Ako ste ikada postavili biljku u mračnu sobu, znate o čemu govorimo.

Talasna dužina svetlosti se odnosi na boju koju ljudi percipiraju. Biljke apsorbuju svetlost između 400-700 nm za fotosintezu. Stoga je ovaj opseg svetlosti poznat kao fotosintetičko aktivno zračenje (PAR). Međutim, biljke najbolje apsorbuju plavu svetlost (400-500 nm) i crvenu svetlost (600-700 nm).

Biljke će tokom svog života apsorbovati i crvenu i plavu svetlost, a ravnoteža obe vrste proizvodi zdrave biljke. Uz to, vrste svetlosti mogu uticati na procese biljke.

Plavo svetlo pomaže u formiranju hlorofila, tako da je posebno važno za rane vegetativne faze. Crveno svetlo, posebno daleko crveno svetlo (700-850 nm), može pomoći u izazivanju cvetanja i zametanja plodova u biljkama.

Koliko je veštačko svetlo efikasno za sobne biljke?

Veštačko svetlo može biti veoma efikasno za sobne biljke! Naravno, nije sva svetlost stvorena jednaka. Baš kao što ćete možda morati da pomerite svoju kućnu biljku pre nego što pronađete odgovarajuću prirodnu svetlost, možda ćete morati da prilagodite svetlo za rast da biste pronašli podešavanje koje čini vašu biljku srećnom.

Kada tražite svetlo, morate biti zabrinuti zbog dva glavna faktora: intenziteta i spektra.

Intenzitet se odnosi na osvetljenost svetlosti i meri se u lumenima.

Važno je napomenuti da način na koji koristite svetla takođe utiče na njihovu efikasnost. Dva faktora koja treba uzeti u obzir su rastojanje između svetla i biljke, kao i broj sati u kojima su svetla uključena.

Čak i ako koristite snažno svetlo, ako ga postavite predaleko od biljke, to će dovesti do slabih biljaka. Ako lampica nije upaljena dovoljno sati, takođe će doći do problema.

Iako su razdaljina/intenzitet svetlosti i broj sati u kojima je svetlo uključeno, oboje važni, nemojte upasti u zamku misleći da jedno može nadoknaditi drugo. Na primer, ne možete koristiti svetlo visokog intenziteta pet sati umesto svetla niskog intenziteta deset sati.

Koje vrste biljaka pogoduju veštačkom svetlu?

Mnoge vrste i veličine biljaka mogu uspevati sa veštačkim svetlima. Međutim, različite biljke će najbolje raditi sa različitim vrstama svetla, satima svetlosti i udaljenostima između svetlosti i biljke.

Evo kratkog vodiča o veštačkom svetlu za obično uzgajane kućne biljke.

Sadnicama je potrebna velika količina plave svetlosti za podsticanje vegetativnog rasta. Svetlo bi trebalo da bude samo nekoliko inča iznad biljaka kako bi se biljke obeshrabrile da ne dođu do svetlosti. Ciljajte na dvanaest do četrnaest sati svetlosti svakog dana.

Vegetativne sobne biljke poput potosa i monstera imaju koristi od veštačkog svetla za rast sa crvenim i plavim talasnim dužinama. Postavite svetlo jedan do pet stopa od biljke, u zavisnosti od specifičnih potreba biljke za svetlom. Držite svetlo upaljeno šest do dvanaest sati svaki dan.

Prilikom odabira i postavljanja svetla, uzmite u obzir idealno svetlo za biljku. Na primer, ZZ biljke preferiraju slabo do srednje indirektno svetlo, tako da biste želeli da izaberete svetlo srednjeg intenziteta i postavite ga dva do tri metra dalje od biljke. Alternativno, možete koristiti svetlo većeg intenziteta i postaviti svetlo pet do šest stopa dalje.

Cvetne kućne biljke takođe imaju koristi od uravnoteženog svetla. Međutim, možete da pređete na svetlo koje uključuje daleke crvene talasne dužine da biste izazvali cvetanje u proleće. Kada to uradite, i dalje želite da uključite malo plavog svetla da bi vaša biljka bila zdrava. Držite svetlo jedan do pet stopa dalje od biljke i držite ga uključeno šest do dvanaest sati svakog dana.

Biljke koje uspevaju pod veštačkim svetlom

Dok se mnoge biljke mogu uzgajati uz veštačko svetlo, neke imaju bolje rezultate od drugih. Sledeće sobne biljke obično uspevaju kada se uzgajaju uz veštačko svetlo.

Pothos
Snake Plant
Peace Lili
Filodendroni
Afričke ljubičice

Biljke koje preferiraju sunčevu svetlost
Istina je da se svaka biljka može uzgajati uz veštačko svetlo. Međutim, biljke koje zahtevaju puno direktne sunčeve svetlosti mogu biti malo nezgodne. Ove biljke mogu uspevati pod svetlima za uzgoj, ali ćete morati da koristite visokokvalitetna svetla koja proizvode jako svetlo.

Veće, zrelije kućne biljke (obično preko 4 ‘visoke) takođe mogu biti malo teške za uzgoj uz veštačko svetlo jer im je potrebna velika količina svetlosti.

Fiddle Leaf Biljke smokve i Meier limun iz iskustva su se pokazali posebno teškim za uspešan uzgoj pod veštačkim svetlom za referencu.

Koje su glavne vrste veštačkih rasveta pogodnih za kućne biljke?

Kada počnete da gledate u svetla za uzgoj, lako je biti preopterećen. Ne samo da morate da brinete o lumenima i spektru, već morate da odlučite i koju vrstu veštačkog svetla želite. Da bismo to učinili malo lakšim, uključili smo informacije, prednosti i nedostatke o glavnim vrstama veštačkih svetla za uzgoj.

Fluorescentna svetla / CFL / HO
Fluorescentna svetla proizvode svetlost kada električna struja prođe kroz pare žive. Ova vrsta svetla je dostupna u normalnim fluorescentnim cevima i kompaktnim fluorescentnim svetlima (CFL). CFLs pakuju više svetla u manje pakovanje. Neke vrste fluorescentnih svetala su poznate kao high-output (HO).

Kada gledate fluorescentna svetla, želećete da proverite lumene kao i spektar.

Dok su neka fluorescentna svetla označena kao svetla za rast, takođe je u redu koristiti generičko fluorescentno svetlo. Ako ne vidite spektar naveden na svetlu, možete potražiti svetlo sa oznakom „hladno belo“. Ova svetla sadrže spektar koji je odličan za vegetativne biljke.

Prednosti:
Jeftino
Dostupan u velikom broju veličina
Ne proizvodi mnogo toplote
Protiv:
Sadrži teški metal živu
Manje energetski efikasna od LED dioda

LED svetla
LED svetla su možda najbolja svetla za uzgoj kod kuće. Nisu preskupi i energetski su efikasniji od fluorescentnih sijalica. Svaka dioda može da emituje različitu talasnu dužinu svetlosti, tako da se više dioda može kombinovati da bi se stvorio upravo onaj spektar koji tražite.

Neka LED svetla mogu čak da uključe i isključuju određene diode. To znači da možete početi sa plavim svetlom tokom vegetativnog rasta, a zatim prelaziti sa više crvenog svetla kako vaša biljka počne da cveta.

Prednosti:
Traje veoma dugo
Energetski efikasna
Nizak izlaz toplote
Dostupan u širokom spektru spektra
Protiv:
Visoki troškovi unapred
Incandescent Lights
Svetla sa žarnom niti su u velikoj meri zamenjena fluorescentnim ili LED svetlima. Međutim, oni su i dalje dostupni ako ih tražite.

Jedna ključna stvar koju treba znati o sijalicama sa žarnom niti je da proizvode dobru količinu toplote. Stoga, treba da vodite računa o postavljanju ovih svetla preblizu vašoj biljci.

Prednosti:
Jeftino
Emitovati crveno svetlo
Protiv:
Proizvesti veliku količinu toplote

Halogena svetla
Halogena svetla nisu najbolji izbor za uzgoj biljaka, ali se mogu koristiti u krajnjoj liniji. Mnoge vrste halogenih sijalica emituju čitav spektar svetlosti koji je sličan sunčevoj svetlosti.

Prednosti:
Jeftino
Nema žive
Protiv:
Proizvesti mnogo toplote
Metal Halidna svetla
Ako uzgajate lisnate biljke bez cveća, metal-halogene (MH) svetla su odličan izbor. Ova svetla su donekle slična svetlima sa žarnom niti jer proizvode svetlost propuštanjem električne struje kroz živu i gas metalnog halida. Međutim, oni su efikasniji i kvalitetniji.

Jedna od najvećih karakteristika MH svetala je njihov visok intenzitet. Ova svetla mogu proizvesti neke ozbiljne lumene, tako da možete koristiti jedno povišeno svetlo za više biljaka.

Prednosti:
Izlaz visokog intenziteta
Radi hladno
Protiv:
Skupo
Saveti za korišćenje veštačkog svetla za kućne biljke

Kao što smo gore pomenuli, ne postoji jedinstven odgovor za korišćenje veštačkog svetla za kućne biljke. Moraćete da razmotrite svoj plan specifične potrebe i idite odatle. Uz to, razmišljanje o sledećem će vas dovesti do dobrog početka.

Određivanje koliko vam je svetla potrebno
Kada dođe vreme da izaberete svetla, moraćete da pogledate zahteve za svetlošću vaših biljaka. Biljke koje zahtevaju slabo osvetljenje neće morati da primaju toliko svetla kao biljke koje zahtevaju direktno svetlo.

Međutim, možete koristiti isto svetlo za obe biljke koje zahtevaju jako i slabo osvetljenje. Ključno je da se svetlo pomeri dalje od biljaka koje zahtevaju slabo osvetljenje i bliže biljkama koje zahtevaju jako svetlo.

Postavljanje veštačkog svetla
Kao što smo već spomenuli, rastojanje između vašeg veštačkog svetla i vaše biljke zavisi od intenziteta svetlosti, kao i od potreba vaše biljke za svetlošću.

Najbolje je postaviti svetlo direktno iznad biljke kako biste podstakli ravan rast nagore.

Određivanje koliko dugo treba da vam svetla budu uključena

Da razjasnimo jednu stvar: ne bi trebalo da ostavljate upaljena svetla 24 sata. Baš kao što je biljkama potrebna svetlost, oni takođe zahtevaju periode tame. Sati tame, a ne sati svetlosti, odgovorni su za pokretanje biljnih procesa kao što je ulazak u stanje mirovanja i cvetanje.

Kada odlučujete koliko dugo ćete ostaviti upaljena svetla, moraćete da uzmete u obzir sledeće faktore.

Preferencije biljaka: Pogledajte koliko svetlosti treba vašoj biljci. Ako je potrebno 10 sati indirektnog svetla, ostavite svetlo uključeno 10 sati.
Doba u godini: Kada koristite veštačko svetlo na dugovečnim kućnim biljkama, želite da oponašate prirodu. To znači smanjenje količine svetlosti zimi i povećanje količine tokom leta.

Okončanje
Najvažnija stvar koju treba zapamtiti o uzgoju kućnih biljaka uz veštačko svetlo je da je to moguće! Iako je lako umotati se u svu terminologiju i sve vrste svetla, nemojte da vas plaši korišćenje svetla za uzgoj. Primenom veštačkog svetla, možete dodati biljke u svoj dom koje inače ne biste mogli da uzgajate.

Česta pitanja o uzgoju kućnih biljaka sa veštačkim svetlom:
Mogu li kućne biljke živeti na veštačkom svetlu?
Veštačko svetlo može biti veoma efikasno za sobne biljke. Trik je da uravnotežite intenzitet i vrstu svetlosti u odnosu na inherentne potrebe biljke koju želite da uzgajate i negujete kod kuće. Što je bliže moguće repliciranju vrste i trajanja svetlosti koju bi vaša kućna biljka prirodno dobila u divljini, to će vašoj sobnoj biljci pružiti najbolju priliku da napreduje.

Kako uzgajati sobne biljke sa veštačkim svetlom?
Biljke uzgajane iz semena će obično trebati duže vreme izlaganja svetlosti u poređenju sa zrelijim biljkama. Ciljajte da postavite svoj veštački izvor svetlosti iznad glave kako biste podstakli vertikalni rast i prilagodili rastojanje između lampe i lišća kako biljka sazreva.

Koje je najbolje veštačko svetlo za sobne biljke?
Za većinu sobnih biljaka, najbolja opcija će biti LED svetla za uzgoj punog spektra. Ova veštačka svetla traju veoma dugo, energetski su efikasna i proizvode nisku toplotnu snagu.

Koje boje LED svetlo je najbolje za biljke?
Biljke će tokom svog života apsorbovati i crvenu i plavu svetlost, a ravnoteža obe vrste proizvodi zdrave biljke. Uz to, vrste svetlosti mogu uticati na procese biljke. Plavo svetlo pomaže u formiranju hlorofila, tako da je posebno važno za rane vegetativne faze. Crveno svetlo, posebno daleko crveno svetlo (700-850 nm), može pomoći u izazivanju cvetanja i zametanja plodova u biljkama.

Mogu li da koristim svetlo za rast noću?
Kućnim biljkama je potreban prirodan dnevni ciklus tame da bi se odmorile i oporave, tako da se preporučuje da koristite samo veštačko osvetljenje tokom dana kako biste oponašali prirodni ciklus dan/noć.