Koliko velike i brzo rastu biljke ljiljana mira

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta ljiljana na miru kod kuće
Malo je sobnih biljaka tako kultnih i popularnih kao mirni ljiljan (Spathiphillum spp.). Ove tropske sobne biljke donose neverovatne prednosti poput prečišćavanja vazduha, tako da ima više nego što se na prvi pogled čini. Mirni ljiljani takođe zahtevaju malo održavanja, pod uslovom da možete da se prilagodite njihovoj veličini. U ovom članku ćemo objasniti kako velike i brze biljke ljiljana rastu.


Koliko velike i brzo rastu biljke ljiljana mira?
Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, mirni ljiljani mogu dostići između 2 i 4 stope visine i do 3 stope široke. Neke divlje vrste mogu dostići visinu od 6 stopa. Mirni ljiljani imaju umerenu stopu rasta, dodajući otprilike 1 do 6 inča novog rasta svake godine. Ovim biljkama je potrebno između 3 i 5 godina da dostignu svoju punu veličinu kada se uzgajaju u optimalnim uslovima životne sredine.

O biljkama ljiljana mira

Porodica i rod ljiljana mira
Mirni ljiljani pripadaju rodu Spathiphillum, grupi od približno 47 vrsta iz porodice arum (Araceae). Većina mirnih ljiljana koji se kupuju kao sobne biljke biće Spathiphillum vallisii – vrsta koja se ponekad naziva bela jedra.

Poreklo i istorija biljaka ljiljana mira
Ljiljani mira su porijeklom iz tropskih staništa u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. U ovim staništima mirni ljiljani uspevaju u vlažnim, senovitim uslovima poda džungle. Prvi put ih je doneo u Evropu 1800-ih nemački botaničar Gustav Valis. Takođe su cenjeni u Feng Shui praksama i nose bogato značenje i simboliku.

Botaničke karakteristike biljaka ljiljana mira
Ljiljani mira su zimzelene trajnice sa sjajnim listovima u obliku mača koji obično narastu do 10 inča. Mirni ljiljani su poznati po svojim velikim belim ili kremastim ljuskama koje okružuju centralni lonac sitnih cvetova. Kao i mnogi arum, mirni ljiljani su zeljaste biljke koje rastu u grudvicama.

Rast ljiljana mira u zatvorenom i na otvorenom

Kada se uzgajaju kao kućne biljke, mirni ljiljani obično neće porasti više od 4 stope. Međutim, biljke divljeg ljiljana u nekim oblastima mogu narasti i do 6 stopa. Mirni ljiljani uspevaju kao sobne biljke zbog stabilnih toplih uslova u našim domovima. Međutim, mirni ljiljani će tokom zime spavati.

Prirodni ciklus rasta ljiljana mira
Tokom svog prirodnog ciklusa rasta, mirni ljiljani su najaktivniji od proleća do jeseni. Mirni ljiljani obično cvetaju u proleće, ali neki primerci mogu ponovo cvetati u jesen. Mirni ljiljani tada zimi spavaju pre nego što ponovo rastu u proleće.

Koliko dugo je potrebno mirnom ljiljanu da dostigne punu veličinu?
Mirni ljiljani rastu umereno, doživljavajući između 1 i 6 inča novog rasta godišnje. U većini slučajeva, potrebno je između 3 i 5 godina da biljka ljiljana dostigne zrelu veličinu. Ako biljke ljiljana ne dobiju idealne uslove za rast, proces sazrevanja može potrajati duže.

Faktori koji doprinose brzini i razvoju biljke ljiljana mira

Nega i održavanje
Dajući biljkama ljiljana mira odgovarajuću negu i održavanje pomaže u njihovom razvoju. Biljkama ljiljana mira ne treba mnogo sunčeve svetlosti, ali im je potrebna topla temperatura i umerena vlažnost. Ove biljke najbolje rastu u zemljištima sa dobrim dreniranjem i potrebno im je prilično dosledno zalivanje. Biljke ljiljana mira takođe imaju koristi od malih doza đubriva tokom vegetacije.

Da biste pomogli vašoj biljci ljiljana da se što zdravije razvija, najbolje je da pokušate da ponovo stvorite njeno prirodno stanište. To znači da obezbedite toplu, konstantnu temperaturu i umerenu vlažnost. Mirnim ljiljanima su potrebne temperature u rasponu od 55 do 85ºF (13 do 30ºC).

Mirnim ljiljanima je takođe potreban relativno nizak nivo osvetljenja; indirektna sunčeva svetlost ili delimična senka najbolje rade. Ovi uslovi repliciraju senovito okruženje poda tropske džungle.

Uobičajeni razlozi zašto je rast vaše biljke ljiljana mira spor ili zakržljao
Uobičajeni razlozi zašto je vaša biljka ljiljana mira spora ili zakržljala

Iako miroljubivi ljiljani vole dosledno zalivanje, oni će patiti u vlažnom zemljištu. Prekomerno zalivanje izaziva ozbiljne probleme poput truleži korena, što uzrokuje smeđe, kašasto, smrdljivo korenje. Opušteni ili žuti listovi su uobičajeni simptomi prekomernog zalivanja. Koristite podlogu za dobro dreniranje tla i uverite se da saksija za rasadnik ima rupe za drenažu.

Nedostatak svetlosti
Iako se biljke ljiljana najbolje snalaze u indirektnom svetlu ili delimičnoj senci, ne mogu dugo da tolerišu punu senku. Ako vaš mirni ljiljan barem ne dobije indirektno svetlo, mogao bi da doživi zakržljao ili slab rast. Nogav rast i mali, nedovoljno razvijeni listovi su drugi simptomi nedostatka svetlosti.

Loši uslovi zemljišta takođe mogu ugroziti razvoj vaše biljke miroljubivog ljiljana. Mirnim ljiljanima je potrebno dobro dreniranje zemljišta koje još uvek može zadržati nešto vlage i hranljivih materija. Ako se tlo ne drenira kako treba, može postati preplavljeno, što dovodi do problema sa prekomernim zalivanjem.

Prekomerno đubrenje
Dok mirni ljiljani imaju koristi od nekog đubriva, posebno ako želite da cvetaju, previše đubriva može izazvati probleme. Većina đubriva sadrži hemikalije i soli koje mogu naštetiti mirnim ljiljanima ako nisu razblažene. Ove hemikalije se takođe moraju povremeno ispirati iz zemlje kako bi se sprečilo štetno nakupljanje.

Netačne temperature
Mirni ljiljani retko pate od prevelike vrućine, ali ne tolerišu temperature ispod 55ºF. Temperature smrzavanja mogu dovesti do toga da biljke ljiljana miruju prerano. Produženi periodi hladnoće mogu u potpunosti zaustaviti rast.

Bolesti i štetočine
Bolesti i štetočine mogu narušiti rast vaše biljke ljiljana. Uobičajene bolesti i štetočine ljiljana uključuju virusne mozaične bolesti, trulež korena, brašnaste bube, paukove grinje i tripse. Većina štetočina pije sok, koji je primarni izvor energije vaše biljke ljiljana.

Kako učiniti da vaš mirni ljiljan brže raste

Najbolje vrste tla
Mirnim ljiljanima je potrebna prava vrsta tla da bi dostigli svoj puni potencijal rasta. Ove biljke preferiraju dobro drenirajuće tlo koje još uvek može zadržati malo vode i hranljivih materija. Biljke ljiljana mira takođe trebaju blago kisela tla, između 5,8 i 6,5 pH. Odličan osnovni medijum je mešavina komposta za sobne biljke, peska i kore ili perlita u razmeri 2:2:1.

Najbolji svetlosni uslovi
Biljke ljiljana mira ne zahtevaju mnogo sunčeve svetlosti, ali je ona i dalje ključna za njihov razvoj. Mirni ljiljani preferiraju indirektno svetlo ili delimičnu senku. Prozori okrenuti prema istoku ili severu su idealni za biljke mirnih ljiljana jer pružaju obilje popodnevne hladovine.

Najprikladnije posude i posude
Biljke ljiljana mira nisu mnogo izbirljive u pogledu vrste saksije u kojoj rastu, sve dok saksija ima drenažni otvor. Ovo pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja, što može usporiti rast biljke. Saksije od terakote mogu biti previše porozne za biljke mirnih ljiljana, što znači da bi se mogle prebrzo osušiti. Koristite ukrasnu keramičku ili kamenu saksiju da sakrijete saksiju za rasadnik ljiljana.

Idealna temperatura i vlažnost
Biljke ljiljana mira zahtevaju tople, stabilne temperature i umerenu vlažnost da bi zaista uspele. Održavajte temperature između 55 i 85ºF (13 do 30ºC). Pokušajte da ne dozvolite da temperatura padne ispod 55ºF. Održavajte približno 60% vlažnosti oko vaše biljke ljiljana, koristeći ovlaživače ili posude sa šljunkom ako je potrebno.

Kada i kako oploditi
Davanje nekoliko doza đubriva ljiljanima mira tokom cele sezone pomaže u podsticanju cvetanja. Međutim, previše đubriva može biti štetno. Nahranite biljke ljiljana razblaženom dozom đubriva svakih 6 do 8 nedelja.

Kada i kako presaditi ljiljan mira

Kako vaša biljka miroljubivog ljiljana raste, biće joj potrebno presađivanje da bi joj se dalo dovoljno prostora za razvoj. U zavisnosti od toga koliko sporo raste vaš mirni ljiljan, može se presađivati svake 2 do 3 godine. Mirni ljiljani vole da budu malo vezani za koren, pa povećavajte veličinu saksije za 1 ili 2 inča odjednom. Uvek izvršite presađivanje u proleće na početku vegetacije (takođe je dobro vreme za orezivanje ili razmnožavanje mirnih ljiljana ako želite da proširite svoju kolekciju).

Ljiljan mira sadrži jedinjenja koja se zovu nerastvorljivi kalcijum oksalati koja mogu iritirati tkivo pri kontaktu, tako da je pametno nositi zaštitne rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Najčešća pitanja o rastu ljiljana mira:

Da li biljke ljiljana mira sporo rastu?
Biljke ljiljana mira rastu umerenom brzinom od oko 1 do 6 inča novog rasta godišnje. Mirnim ljiljanima obično treba između 3 i 5 godina da dostignu svoju zrelu veličinu.

Da li se biljke ljiljana mira lako brinu?
Mirni ljiljani su sobne biljke koje se relativno malo održavaju i o kojima se lako brine. Obavezno im dajte tople temperature, umerenu vlažnost i delimičnu senku.

Kako znate da li je vaš mirni ljiljan srećan?
Zdravi mirni ljiljani će imati sjajne zimzelene listove koji ne padaju i ne žute. Zdrave biljke ljiljana mira takođe treba da cvetaju.

Da li biljke ljiljana mira vole velike saksije?
Mirni ljiljani više vole da budu malo vezani za koren, tako da uglavnom ne vole velike saksije jer rastu samo umerenim tempom.

Da li biljke ljiljana mira vole svetla za uzgoj?
Biljke ljiljana mira savršeno dobro rastu pod rasvetom sve dok ne dobijaju svetlost sve vreme. Mirni ljiljani vole indirektno svetlo ili delimičnu senku.

Okončanje
Ljiljani mira su kućne biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja i rastu prilično opuštenim tempom, tako da ne bi trebalo da izmaknu kontroli. Obično rastu između 2 i 4 stope u visinu i oko 3 stope u širinu i proizvode približno 1 do 6 inča novog rasta godišnje. Pod optimalnim uslovima rasta, ovim biljkama će biti potrebno 3 do 5 godina da dostignu svoju veličinu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke ljiljana mira u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za isporuku najboljih prodavnica biljaka mir ljiljana širom zemlje.