najpopularnijih vrsta biljaka bromelija

Najbolje biljke bromelije za dom i kancelariju

Porodica biljaka bromelija (Bromeliaceae) sadrži hiljade vrsta biljaka. Među njima je popularna biljka ananasa i stotine koje su veoma omiljene zbog svojih upadljivih, atraktivnih cvetova i lišća. Iako su imali reputaciju da su „fensi“ ili „egzotični“ i da ih je teško uzgajati, zapravo ih je prilično lako zadržati i dovesti do punog cveta uz prave uslove za uzgoj. Ovde ćemo vas provesti kroz 17 najpopularnijih vrsta biljaka bromelija za uzgoj kod kuće, kao i osnovne savete za negu kako biste osigurali da uspevaju u vašem jedinstvenom životnom prostoru.


Pregled sadržaja:

O bromelijama
Porodica biljaka Bromeliaceae sadrži 75 rodova i skoro 3.600 vrsta biljaka koje obično nazivamo bromelijama. Sve bromelije su porijeklom iz Amerike, osim jedne koja je endemična za Zapadnu Afriku. Porodica biljaka uglavnom sadrži epifite (one koje obično rastu na površini druge biljke ili drveta i dobijaju svoje hranljive materije iz vazduha i vode), ali i neke sukulente i kopnene vrste (one koje žive na kopnu i obično rastu u zemljištu crpeći svoje hranljive materije iz zemlje).

Bromelije su cvetajuće monokote koje imaju centralnu rozetu lišća koje je obično u obliku koplja ili koplja sa centralnom čašom za zalivanje/hranjenje. Ove biljke proizvode centralni cvast ili stabljiku cveća.

Biljke bromelije: upotreba i prednosti
Upotreba i prednosti biljaka bromelija
Hrana
Dok mnoge kulture Južne i Centralne Amerike koriste razne cvetove i bobice bromelije kao hranu, Ananas comosus (ananas) je jedina komercijalno važna bromelija koja se uzgaja i uvozi kao usev za hranu.

Prečišćavanje vazduha
Dok većina biljaka aktivno prečišćava vazduh tokom dana, bromelije zapravo uklanjaju toksine i oslobađaju kiseonik noću. Ovo ih čini dobrim dodatkom vašoj kolekciji kućnih biljaka za svež vazduh 24 sata dnevno.

Ornamental
Bromelije su u velikoj meri cenjene zbog svojih privlačnih centralnih cvetova i svetlog, šarenog lišća kod određenih vrsta. Relativno ih je lako uzgajati i zahtevaju malo održavanja, što ih čini savršenim ukrasnim akcentom za domove i kancelarije.

Biljke bromelije: značenja i simbolika
Kulture Asteka, Inka i Maja koristile su svaki deo biljaka bromelije za hranu, za stvaranje skloništa i odevnih vlakana, a bromelije su čak imale mesto u njihovim duhovnim praksama. Kao rezultat toga, bromelije su postale poznate kao darovi bogova i poprimile su visok nivo duhovne simbolike.

Zbog kružnog, tvrđavskog izgleda njihovih lisnih rozeta koje okružuju njihove centralne čaše i cvetove, sobne biljke bromelije takođe simbolizuju zaštitu i utočište.

Popularne vrste biljaka bromelija za uzgoj kod kuće (u zatvorenom ili u bašti)
Biljke bromelije dodaju vizuelni interes i lepotu svakom enterijeru, čineći ih savršenim za vaš dom ili kancelariju ili za poklone. Budite sigurni da će vrsta koju odaberete biti srećna u svom novom domu sa odgovarajućim osvetljenjem, temperaturom, vlažnošću i drugim preferencijama za negu i životnu sredinu.

Sa hiljadama biljnih vrsta u porodici bromelija, zeleni palci imaju veliki izbor bromelija. Dakle, ne biste trebali imati problema da pronađete onu koja je savršena za vaš životni stil. Sledeće bromelije su neke od najpopularnijih sorti za uzgoj i darivanje:

1. Portea bromeliad (Portea spp.)

O tome:
Portea je rod koji sadrži devet vrsta posebno upečatljivih bromelija koje su porijeklom iz brazilske atlantske obale. Ova grupa bromelija proizvodi oštro lišće i izuzetno lepe cvetove u živim nijansama vruće ružičaste, plave i ljubičaste koje ovim biljkama daju mističnost sa drugog sveta.

Opšta nega: malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuća, porozna i bogata mešavina za saksije
Svetlost: Puno sunce
Temperatura i vlažnost: Osetljiv na mraz, ali može da preživi zimske temperature do oko 30°F. Preferira vlažnost od oko 60%.
Zalivanje: Otporan na sušu. Zalivajte kada se gornjih 2 inča zemlje osuši i ne ostavljajte biljku da sedi u stajaćoj vodi.
Hranjenje: Đubrenje jednom godišnje nanošenjem đubriva rastvorljivog u vodi u zemljište.
Rast: Sporo raste. Zrele biljke mogu dostići visinu od skoro 4 metra.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce
2. Safirna kula bromelijada (Puia alpestris)
Safirna kula bromelijada (Puia alpestris)
O tome:
Još jedna upečatljiva lepotica iz porodice bromelija, Puia alpestris ili bromelija od safirne kule, ima stabljike visoke tri do četiri stope koje traju oko jedan do dva meseca. Poreklom iz centralnog i južnog Čilea, ova bromelija izgleda kao da dolazi sa druge planete sa svojim metalnim cvetovima tirkizne boje od 2 inča sa svetlo-narandžastim prašnicima u centru.

Opšta nega: malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuće
Svetlost: Puno do delimično sunce
Temperatura i vlažnost:

Ova biljka je otporna na hladnoću i može se uzgajati na otvorenom u klimi koja se zimi spušta na 15 ° F do 20 ° F. Ciljajte na letnje temperature iznad 70 ° F i nisku do umerenu vlažnost.
Zalivanje: Zalivajte jednom nedeljno leti i jednom mesečno zimi.
Hranjenje: Samo proleće, đubrenje sa sočnom hranom rastvorljivom u vodi u pola snage.
Rast: Zrele biljke dostižu visinu od oko 4 stope.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

3. Vazdušne biljke (Tillandsia spp.)
O tome:
Tillandsia je rod iz porodice bromelija koje sadrže oko 650 vrsta bromelija koje se obično nazivaju vazdušne biljke. Vazdušne biljke imaju lagano seme i specijalne ćelije koje upijaju vodu na listovima koje im omogućavaju da uspevaju bilo gde (telefonske žice, grane drveća, stene, magneti za frižider ili slatke sadilice bez zemlje).

Opšta nega: Lako se uzgaja i zahteva izuzetno malo održavanja
Zemljište: Nikada ne sadite u zemlju
Svetlost: Jarka, filtrirana sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: Preferira umerenu vlažnost i prosečne unutrašnje temperature.
Zalivanje: U sušnom okruženju, kupajte/potapajte biljke na vazduhu jednom nedeljno na 2 do 3 sata. U hladnom ili vlažnom domu, potpuno raspršite jednom ili dva puta nedeljno leti i jednom mesečno zimi.
Hranjenje: Jednom u proleće dodajte prstohvat đubriva za bromelije ili orhideje u vodu za kupanje ili zamagljivanje.
Rast: Vrlo sporo raste. U zrelosti dostiže 6 do 8 inča u prečniku.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

4. Hehtia bromelija (Hechtia spp.)
O tome:
Hehtia je rod od oko 75 vrsta kopnenih bromelija. Ove biljke uspevaju u sušnim sredinama i imaju tendenciju da rastu u stenovitim izdancima ili peščanom tlu zajedno sa drugim kaktusima i sukulentima. Kao i druge bromelije, biljke hehtije imaju centralnu rozetu listova u obliku koplja. Za razliku od drugih bromelija, ovi listovi su uglavnom debeli i bodlji slični onima kod drugih pustinjskih sukulenata.

Opšta nega: Lako održavanje sa pažljivim upravljanjem vlagom
Zemljište: dobro drenirajuće, peskovito zemljište
Svetlost: Puno sunce do delimična senka. Manje sunčeve svetlosti će usporiti rast.
Temperatura i vlažnost: Prosečne unutrašnje temperature i umerena vlažnost.
Zalivanje: Proleće i leto, redovno zalivajte kada se gornja dva inča zemlje osuši. Smanjite zalivanje u jesen i zimu.
Hranjenje: Hranjenje generalno nije potrebno. Da biste podstakli rast, hranite jednom u proleće kaktusom ili sočnim đubrivom.
Rast: Zrele biljke dostižu prečnik od 18 inča.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

5. Aechmea bromeliad (Aechmea spp.)
O tome:
Ovaj rod sadrži oko 250 cvetnih biljnih vrsta iz porodice bromelija. Rastu u prirodi širom Kariba i od Meksika do Južne Amerike i neke su od najpopularnijih bromelija u kućnim biljkama. Ime roda Aechmea potiče od grčke reči za vrh koplja, a odnosi se na rozete ovih biljaka šiljastih listova u obliku koplja. U cvatu, bromelije ehmee imaju lukovičastu centralnu cvetnu glavu sa šiljcima.

Opšta nega: Lako i lako za održavanje
Zemljište: Bilo koja mešavina tla će biti dovoljna.
Svetlost: Indirektna sunčeva svetlost do delimične senke
Temperatura i vlažnost: Temperature iznad 55°F i umerena vlažnost
Zalivanje: Uverite se da je centralna šolja biljke uvek napunjena vodom. Često menjajte vodu kako biste sprečili razvoj bakterija.
Hranjenje: Jednom tokom vegetacije, hranite rastvorljivim u vodi ili tečnim đubrivom.
Rast: Sporo raste. U zrelosti dostiže oko 2 metra visine i širine.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

6. Kuesnelia bromeliad (Kuesnelia spp.)
O tome:
Ovaj rod bromelija poreklom iz istočnog Brazila sadrži 22 vrste cvetnih biljaka. Većina vrsta bromelija kvesnelije ima cvetove u obliku ananasa u živim nijansama crvene, ružičaste, žute ili ljubičaste. Kao i nekoliko drugih rodova bromelija, Kuesnelia sadrži sve epifite, što znači da rastu sa drveća u svom prirodnom staništu i ne uspevaju dobro na previše vlažnim zemljištima.

Opšta nega: malo održavanja
Tlo: Čvrsto, dobro drenirajuće tlo
Svetlost: Jarka, filtrirana sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: Prosečne unutrašnje temperature i umerena vlažnost
Zalivanje: Zalivajte jednom ili dva puta nedeljno, osiguravajući da centralna šolja biljke uvek ima vodu.
Hranjenje: Dodajte u vodu rastvorljivo đubrivo za orhideje ili bromelije jednom ili dva puta tokom vegetacije.
Rast: Sporo raste
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

7. Bromelija od ananasa (Ananas comosus)
O tome:
Poreklom iz Južne Amerike, ananas je verovatno najpopularnija bromelija širom sveta – ne za uzgoj kao kućna biljka, već za jelo, naravno! Sa rozetom listova poput drugih bromelija, biljka ananasa donosi svoje poznato tropsko voće iz svog centralnog cvasti.

Opšta nega: za malo održavanje, ali teže za uzgoj u severnim klimama.
Zemljište: Dobro drenirajuće zemljište bogato hranljivim materijama
Svetlost: Jarka, direktna sunčeva svetlost 8 sati svakog dana da bi se proizvelo voće
Temperatura i vlažnost: 65 ° F do 95 ° F i umerena do visoka vlažnost
Zalivanje: Zemlja vlažna, ali ne vlažna zalivanjem jednom nedeljno kada se zemlja oseća suvo.
Hranjenje: Nahranite svoju biljku ananasa uravnoteženim đubrivom jednom u dva meseca i jednom u dve nedelje kada se njen cvet formira.
Rast: Zrele biljke dostižu visinu od 3 do 5 stopa.
Toksičnost: Nezreli plod ananasa je otrovan za kućne ljubimce i ljude, a drugi delovi biljke mogu biti toksični za kućne ljubimce.

8. Zemljana zvezda bromelija (Criptanthus spp.)
O tome:
Rod Criptanthus sadrži oko 1.200 vrsta bromelija. Uobičajeno nazvane zemaljske zvezde, ove biljke imaju rozete atraktivnog lišća koje može biti u boji (i kombinacijama boja) od zelene do ružičaste. Njihovo lišće može biti jednobojne, ali ponekad ima i široke šare sa prugama, mrljama, trakama i mrljama.

Opšta nega: Lako se uzgaja i zahteva malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuće, grubo, kiselo zemljište
Svetlost: Jarka indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: 60 ° F do 85 ° F i umerena do visoka vlažnost
Zalivanje: Može tolerisati kratke periode suše, ali pokušajte da zemljište bude ravnomerno vlažno i nikada vlažno zalivanjem kada je gornji centimetar ili dva zemlje suv.
Hranjenje: Đubrenje svake 3 nedelje sa izbalansiranim đubrivom razblaženim do polovine jačine.
Rast: Dostiže između 3 i 36 inča u roku od 3 godine, u zavisnosti od vrste
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

9. Canistropsis Bromeliad (Canistropis spp.)
O tome:
Rod Canistropisis sadrži 11 vrsta bromelija koje potiču iz atlantskih šuma jugoistočnog Brazila. Canistropisis bromelije imaju rozetu listova u obliku koplja i jarko obojeni centralni cvet jarko žute, narandžaste, ružičaste ili crvene boje.

Opšta nega: Lako se održava i lako se uzgaja
Zemljište: Tresetna, dobro drenirajuća, kisela mešavina za saksije
Svetlost: Delimična sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: 45 ° F (niska noć) do 95 ° F (najviša dnevna) i umerena do visoka vlažnost
Zalivanje: Održavajte tlo stalno vlažnim, ali nikada vlažnim čestim zalivanjem i zamagljivanjem.
Hranjenje: Samo proleće i leto, jednom ili dva puta mesečno hranite uravnoteženim đubrivom razblaženim do pola jačine.
Rast: U zatvorenom prostoru, zrele biljke dostižu visinu od oko 8 inča.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

10. Čupava biljka (Guzmania spp.)
O tome:
Kada vidite bromelije u baštenskom centru, velike su šanse da gledate neke od više od 120 vrsta iz roda Guzmania. Uobičajeno nazvane čupave vazdušne biljke, neke sorte guzmanije bromelije imaju male, bele čuperke koji se pojavljuju među njihovim jarko obojenim centralnim listovima. Popularne sorte imaju vatrene boje poput roze, ljubičaste, narandžaste, crvene i žute.

Opšta nega: Lako se održava i lako se uzgaja
Zemljište: Posadite u dobro dreniranom, poroznom i grubom tlu za orhideje u loncu opterećenom kamenjem.
Svetlost: Filtrirana sunčeva svetlost ili delimična senka
Temperatura i vlažnost: Temperature ne niže od 55°F i visoka vlažnost
Zalivanje: Držite centralnu šolju biljke napunjenu filtriranom ili destilovanom vodom i često menjajte vodu kako biste sprečili rast bakterija.
Hranjenje: Samo u proleće i leto, dodajte izbalansirano đubrivo u vodu biljke svake dve nedelje.
Rast: Može dostići do 2 metra visine u zavisnosti od vrste
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

11. Pitcairnia bromeliad (Pitcairnia spp.)
O tome:
Nakon vazdušnih biljaka, Pitcairnia je drugi po veličini rod u porodici bromelija sa nešto manje od 400 vrsta. Dok je većina vrsta iz ovog roda porijeklom iz Centralne Amerike, Južne Amerike i Kariba, jedna vrsta raste u zapadnoj Africi, i to je jedina bromelija koja nije porijeklom iz Amerike. Nekoliko vrsta ima istaknute listove i cvetove.

Opšta nega: Lako se uzgaja i zahteva malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuća, porozna mešavina za saksije (pola perlit i pola zemlje)
Svetlost: Puna, filtrirana sunčeva svetlost do delimične senke
Temperatura i vlažnost: 70 ° F do 80 ° F i visoka vlažnost
Zalivanje: Preferira vlažno tlo koje nikada nije vlažno. Zalivajte kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši.
Hranjenje: Hranite izbalansiranim đubrivom mesečno samo u proleće i leto.
Rast: Zrele biljke mogu dostići 2 do 5 stopa u prečniku u zavisnosti od vrste.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

12. Bilbergia bromeliad (Billbergia spp.)
O tome:
Rod bromelija Billbergia sadrži oko 60 vrsta. Iako među njima postoji dosta varijacija u pogledu njihovog izgleda i prirodnog okruženja, neke vrste prirodno rastu na prilično velikoj nadmorskoj visini, što ih čini dobrim izborom za uzgoj na otvorenom u umerenijim klimatskim uslovima.

Opšta nega: Lako se uzgaja i zahteva malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuća, porozna, blago kisela mešavina za saksije
Svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: Preferiraju prosečne unutrašnje temperature oko 70°F, ali mogu tolerisati raspon od 26°F do 100°F. Visoka vlažnost sa dobro cirkulisanim vazduhom.
Zalivanje: Preferira vlažno zemljište koje nikada nije vlažno.
Hranjenje: Nemojte đubriti, jer prekomerno hranjenje može sprečiti cvetanje.
Rast: Zrele biljke dostižu visinu od 8 do 36 inča u zavisnosti od vrste.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

13. Dickia bromeliad (Dickia spp.)
O tome:
Dickia je rod bromelija koje su popularan izbor za kseriske u umerenim do umerenim klimama. Zahvaljujući svojim debelim, voštanim listovima, mogu da izdrže periode bez vlage. Vrste bromelija dickia variraju, ali nekoliko podseća na male hobotnice ili lignje sa listovima nalik pipcima koji imaju ivice obložene bodljama ili šiljcima.

Opšta nega: Lako održavanje, ali je malo izazovno oponašati prirodne uslove vlage
Zemljište: Mešavina za saksije koja dobro drenira formulisana za sukulente
Svetlost: Puno sunce
Temperatura i vlažnost: 70F do 90F i umerena vlažnost
Zalivanje: U proleće i leto održavajte zemlju ravnomerno vlažnom čestim zalivanjem. Smanjite zalivanje u jesen i zimu.
Hranjenje: Ne gnojiti.
Rast: širina od 8 inča do nekoliko stopa u zavisnosti od vrste
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

14. Nidularijum (Nidularium spp.)
O tome:
Rod Nidularium sadrži oko 25 vrsta biljaka iz porodice bromelija. Ime roda je latinska reč koja znači „malo gnezdo“ i opisuje izgled kao gnezdo centralne cvasti biljke koja se nalazi tik iznad okolnog zelenog lišća. Imaju listove jarkih boja i bele, ljubičaste ili crvene cvetove.

Opšta nega: Lako se uzgaja
Zemljište: dobro drenirajuće, plodno zemljište
Svetlost: Jarka, indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: 65°F do 80°F i vlažnost od najmanje 60% do 70%
Zalivanje: Zalivajte oko jednom nedeljno tokom leta. Smanjite zalivanje zimi da biste sprečili preterano vlažno zemljište. Koristite filtriranu ili meku vodu.
Hranjenje: Samo u proleće i leto, jednom mesečno dodajte u centralnu šolju biljke rastvorljivo u vodi, razblaženo, izbalansirano đubrivo.
Rast: Raste sporo. Zrele biljke rastu između 15 i 50 inča u zavisnosti od vrste.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

15. Hohenbergia stellata
O tome:
Na latinskom, stellata znači “sa zvezdama”, i to je savršen opis cvetova Hohenbergia stellata. Ova bromelija ima živopisno zeleno lišće i centralni cvetajući toranj koji može doseći visinu od oko 40 inča. U cvetu, ovaj toranj je prekriven skupljenim naletima šiljastih, ljubičasto-crvenih cvetova.

Opšta nega: malo održavanja
Zemljište: Dobro drenirajuće, porozno zemljište
Svetlost: Svetla do srednje filtrirana ili indirektna sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: 65 ° F do 80 ° F i umerena vlažnost
Zalivanje: Preferira blago vlažno (nikad vlažno) tlo. Držite centralnu šolju napunjenu filtriranom vodom i često je menjajte da biste sprečili rast bakterija.
Hranjenje: Proleće i leto, hranite se uravnoteženim đubrivom u vodi centralne šolje svake druge nedelje. Smanjite đubrenje na jednom mesečno u jesen i zimu.
Rast: U svom prirodnom staništu, ova bromelija može dostići 3 stope u visinu i 2 metra u širinu.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

16. Neoregelija (Neoregelia spp.)
O tome:
Neoregelija je rod od oko 90 epifitskih biljaka iz porodice bromelija. Ova vrsta bromelija ima cvast koji cveta u centralnoj čaši biljke koja je obično napunjena vodom, a lišće koje okružuje centralnu čašu je obično jarke boje sa nijansama ružičaste ili crvene. Nekoliko vrsta i hibrida iz ovog roda se obično uzgajaju kao kućne biljke zbog svog lepog lišća.

Opšta nega: Lako se održava i lako se uzgaja
Zemljište: Koristite mešavinu tla koja se lako drenira i ne zadržava mnogo vlage.
Svetlost: Indirektna ili filtrirana svetlost do delimične senke
Temperatura i vlažnost: 55F ili više i umerena do visoka vlažnost
Zalivanje: Filtriranu ili meku vodu držite u centralnoj šolji biljke sve vreme i često je menjajte da biste sprečili rast bakterija.
Hranjenje: Tokom vegetacije, jednom mesečno dodajte veoma razblaženu količinu uravnoteženog tečnog đubriva u centralnu šolju biljke. Previše đubriva će pretvoriti lišće biljke u tamnozelenu boju.
Rast: Zrele biljke se kreću od 2 do 12 inča u visinu u zavisnosti od vrste.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

17. Bromelijada plamenog mača (Vriesea spp.)
O tome:
Vriesea je rod bromelija koje se obično nazivaju biljkama plamenog mača zbog svojih upadljivih, vatrenih boja, klasova u obliku mača. Vrste ovog roda nemaju korene. Umesto toga, imaju posebne delove koji ih pričvršćuju za koru drveća zvane držači. Vodu i hranljive materije unose isključivo kroz svoje centralne čaše.

Opšta nega: Lako se održava i lako se uzgaja
Zemljište: Može se uzgajati bez zemlje, pričvršćeno za komad kore ili drveta. Kada koristite zemlju, napravite čvrstu mešavinu za saksije koja je pola zemlje, a pola perlita ili kore.
Svetlost: Jarka, indirektna sunčeva svetlost
Temperatura i vlažnost: 60F do 80F i najmanje 50% vlažnosti
Zalivanje: Koristite filtriranu ili meku vodu da bi centralna šolja biljke bila napunjena. Često menjajte vodu kako biste sprečili razvoj bakterija.
Prihranjivanje: Tokom proleća i leta đubriti jednom mesečno razblaženim đubrivom rastvorljivim u vodi koji se unosi u centralnu čašu.
Rast: Zrele biljke dostižu visinu od oko 18 inča.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

Kako uzgajati biljke bromelije kod kuće
Šta uraditi pre sadnje bromelija
Pre nego što posadite bromelije, uverite se da imate odgovarajuće zalihe i savršeno mesto u vašem domu ili kancelariji.

Zalihe za sadnju bromelija:
Trebaće vam mešavina za saksije, šljunak i posuda za odvod koji je za inč ili dva veća od vaše bromelije. Bromelije nemaju veliki korijenski sistem, a previše slobodnog prostora može zadržati previše vlage. Bromelije su najprikladnije za tradicionalne posude za saksije koje sede na podu ili stolu. Pored toga, trebaće vam par čvrstih baštenskih rukavica za rukovanje vašom biljkom jer neke bromelije imaju oštre ivice i tačke.

Odabir najbolje lokacije za vašu biljku bromelija:
Većina bromelija preferira vlažnu lokaciju koja prima mnogo filtrirane / indirektne sunčeve svetlosti. Da biste odredili najbolju lokaciju u vašem domu ili kancelariji za vašu novu biljku, pogledajte koje uslove okoline voli vaša vrsta bromelije. Verovatno će vaša bromelija najbolje uspeti na mestu sa prozorom okrenutim prema jugu gde joj lišće neće spržiti sunce.

Najbolja mešavina zemljišta za biljke bromelije
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Kako su biljke bromelije pretežno epifiti ili kopnene vrste, vaše potrebe za zemljištem će biti vrlo specifične za vrstu biljke koju uzgajate.

Epifit je vrsta biljke koja raste na kori drveta i stenama, a ne u zemljištu. Epifiti uzimaju vlagu i hranljive materije preko posebnih ćelija na svom lišću, a ne kroz svoje korenje. Kao rezultat toga, bromelije nikada ne treba saditi u ravnom tlu za saksije jer će zadržati previše vlage i mogu oštetiti biljku.

Za kopnene vrste bromelija – najbolja mešavina za saksije za bromelije je dobro drenirajuća, porozna, gruba i blago kisela (pH 4 do 7). Možete koristiti mešavinu za saksije kreiranu posebno za bromelije, ili možete napraviti sopstvenu mešanjem 1 dela zemlje za saksije, 1 dela perlita i 1 dela treseta ili kore. Bromelije takođe mogu rasti u saksiji bez zemlje.

U malom slučaju, mešavina za saksije za orhideje ili kaktuse takođe će biti dovoljna.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatni vodič za najbolju mešavinu saksije i zemlje za biljke bromelije.

Kako posaditi bromelije
Prikupite zalihe (posuda za saksije, mešavina za saksije, šljunak, rukavice i meka voda).
Obložite dno lonca kamenčićima. Ovo stvara dodatnu težinu koja će sprečiti da se vaša vrhunska bromelija prevrne.
Sada dodajte sloj mešavine za saksije koji će omogućiti da vrh korenovog sistema vaše bromelije ostane nekoliko inča ispod vrha posude.
Stavite bromelije u saksiju i napunite mešavinom za saksiju oko njenog korenovog sistema dok potpuno ne bude pokrivena i oko jedan inč ne ostane između vrha saksije i vrha saksije.
Dodajte malo vode u medijum za saksiju i uverite se da se potpuno ocedi.
Napunite središnju šolju bromelije vodom.
Promenite vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili razvoj bakterija.

Pošto prošarana sunčeva svetlost ispod krošnje stabala prašume ispunjava prirodno okruženje prosečne biljke bromelije, većina bromelija radije dobija ceo dan jarke, indirektne/filtrirane sunčeve svetlosti umesto direktne sunčeve svetlosti ili potpune senke.

Previše sunčeve svetlosti može da sprži listove bromelije, a premalo sunčeve svetlosti može izazvati spor rast, bez cvetanja ili prigušene boje.

Pogledajte naš kompletan vodič za razmatranje svetlosti biljaka bromelija ovde.

Postavke temperature i vlažnosti bromelija
U zavisnosti od prirodnog okruženja vaše bromelije, preferiraće toplije ili hladnije temperature. Uprkos ovim razlikama, većina bromelija će uspevati na prosečnim temperaturama u zatvorenom prostoru koje se kreću oko 70 ° F sa okruženjem umerene do visoke vlažnosti.

Ako živite u sušnom okruženju, razmislite o dodavanju posude sa šljunkom i vodom ispod posude za bromelije da biste povećali vlažnost ili praktikovajte često zamagljivanje mekom vodom.

Kako se brinuti za biljke bromelije

Iako nekoliko bromelija ima udaljene preferencije za negu, velika većina preferira sledeće veoma slične uslove i negu.

Kada i kako zalijevati biljke bromelije
Sa svojim jedinstvenim korenovim sistemom, bromelije uzimaju većinu vode iz vlage u vazduhu i vode koja se skuplja u njihovim centralnim čašama. Da biste zalili svoju bromeliju, napunite njenu centralnu čašu vodom i često zamagljajte njene listove (naročito u vrućim i suvim uslovima).

Mešavina za saksije vaše bromelije treba da ostane vlažna i vlažna, ali nikada mokra da spreči trulež korena na koju su bromelije posebno osetljive. Dodajte vodu u zemlju bromelije kada se gornji centimetar ili dva se osećaju suvo i pustite da se sav višak vode potpuno iscedi. Moraćete da zalivate zemljište češće u toplim i suvim uslovima nego u hladnom, vlažnom vremenu.

Sve biljke bromelije su osetljive na metale u svojoj vodi. Zalijte svoje biljke bromelije mekom vodom, destilovanom vodom ili filtriranom vodom i nemojte koristiti metalnu kantu za zalivanje.

Za više, pogledajte naš kompletan vodič za zalivanje biljaka bromelije kod kuće.

Bromeliad Light Preferences
Bromelije više vole da primaju 6 do 8 sati filtrirane ili indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Direktna sunčeva svetlost može spržiti lišće biljke, a premalo sunčeve svetlosti može usporiti rast, cvetanje i obojenje.

Hranjenje i đubrenje biljaka bromelija
Bromelije imaju tendenciju da sporo rastu i lagano se hrane. Kao rezultat toga, ne zahtevaju mnogo đubrenja. U stvari, previše đubriva može umanjiti žive boje nekih sorti bromelija.

Međutim, možete podstaći rast jednom mesečno u proleće i leto tako što ćete svoju bromeliju hraniti dobro izbalansiranim đubrivom koji se rastvara u vodi. Dodajte ovo đubrivo direktno u centralnu šolju vaše bromelije kada zalivate.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za hranjenje i đubrenje biljaka bromelija kod kuće.

Obrezivanje bromelija
Lišće bromelije ne mora da se obrezuje. Međutim, njihove velike, upadljive cvetove i centralne cvasti treba ukloniti kada se potroše. Bromelije cvetaju samo jednom u svom životu, a uklanjanje istrošenog cveta omogućiće biljci da usmeri svu svoju energiju i hranljive materije na nove mladunce koje će početi da se razvijaju.

Kada se cvet potroši, koristite čiste, oštre makaze za orezivanje da ga odsečete što bliže dnu biljke, a da ne oštetite zdravo, živo lišće bromelije.

Za više, pogledajte naš kompletan vodič za obrezivanje biljaka bromelija kod kuće.

Nakon cvetanja, bromelija će razviti nove izdanke zvane mladunci koji se mogu koristiti za razmnožavanje vaše biljke. Kako vaša matična biljka počne da umire, mladunci će se razviti blizu osnove biljke.

Dozvolite štenadima da ostanu vezani za matičnu biljku dok ne dostignu oko 1/3 veličine roditelja. U ovom trenutku, oni se mogu odrezati dalje od biljke. Uverite se da su štenci počeli da razvijaju korenov sistem i centralne čaše pre nego što ih posadite u sopstvene saksije.

Kada i kako presaditi biljku bromelije
Većina bromelija kupljenih u prodavnici ili cvećari neće zahtevati presađivanje jer je njihov životni ciklus prilično kratak. Međutim, kada uzgajate bromelije od šteneta, imaće koristi od presađivanja kada preraste svoju posudu.

Možete presaditi bromeliju kada primetite da delovi njenog korenovog sistema vire iz mešavine za saksije ili iz dna saksije. Izaberite kontejner koji je jedan ili dva inča veći od trenutnog kontejnera i presadite ga u proleće ili leto tokom sezone rasta.

Uobičajeni problemi sa bromelijama, štetočine i bolesti
Bromelije ponekad mogu biti sklone kamencu, brašnastim bubama i lisnim ušima, ali su zapravo prilično prirodno otporne na štetočine. Međutim, postoje neki problemi koji su zajednički za ove lepotice.

Prekomerno zalivanje i trulež korena
Kao epifiti, bromelije su posebno podložne truleži korena koja se javlja kada je okruženje biljke previše vlažno za njen korenov sistem. Kao rezultat toga, bakterije se razvijaju i trule korenje biljke.

Neprikladan kontejner
Saksije koje su prevelike ili ne dreniraju zadržavaće previše vlage u mešavini za saksije, što će dovesti do truljenja korena.

Teški metali u vodi
Teški metali u tvrdoj vodi ne samo da ostavljaju vodene mrlje na lišću bromelije, već mogu i začepiti ćelije koje unose vodu i hranljive materije i oštetiti osetljivi sistem biljke.

Osnovni alati za biljke bromelije

Bromelije koje se lako održavaju ne zahtevaju nikakve specijalizovane alate za njihovu negu, ali trebalo bi da imate sledeće stvari pri ruci ako planirate da uzgajate bromelije:

Destilovana, meka ili filtrirana voda
Nemetalna kanta za zalivanje
Boca za zamagljivanje
Zaštitne baštenske rukavice
Mešavina za sađenje bromelija
Uravnoteženo đubrivo rastvorljivo u vodi
Upakovati
Bilo da odlučite da uzgajate porteu zbog njenog briljantnog cveta, guzmaniju zbog njenog živopisnog cvasti ili pokušate da uzgajate sopstveni ananas, otkrićete da je bromelije uživanje za kultivisanje u zatvorenom i na otvorenom uz malo rada ili specijalizovane nege.

Ako tražite svoju sledeću biljku bromelije koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju bromelije širom zemlje.

Česta pitanja o biljkama bromelija:
Da li bromelije cvetaju samo jednom?
Većina vrsta bromelija će cvetati samo jednom tokom svog životnog veka. Proizvedeni cvet obično traje do 6 meseci pre nego što počne da opada.

Koliko dugo žive biljke bromelije?
Uz dužnu pažnju i pažnju, većina biljaka bromelija može da živi bilo gde do 5 godina.

Da li su bromelije dobre sobne biljke?
Biljke bromelije su odlične sobne biljke koje možete dodati vašoj kolekciji kućnih biljaka. Ove biljke su veoma tolerantne na niz niskih do srednjih, indirektnih svetlosnih uslova, što ih čini pogodnim za različitih stambenih i poslovnih prostora. Kada se jednom postave, generalno su veoma niske za održavanje i dobro su cenjeni zbog svoje sposobnosti da prečiste vazduh i uklone štetne toksine.

Da li su bromelije otrovne?
Biljke bromelije nisu toksične i za ljude i za životinje.

Šta simbolizuju biljke bromelije?
Biljku bromelije su Inke, Asteci i Maje intenzivno koristili u niz praktičnih i ceremonijalnih svrha. Danas je biljka bromelija simbol zaštite i utočišta.