<a href=Kako orezati biljke pauka kod kuće osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Sve što treba da znate o tome kada i kako da obrezujete biljke pauka
Iako biljke pauka (chlorophitum comosum) imaju prekrasne listove i prelepu opuštenu formu (pored mnogo korisnih svojstava), njihov rast ponekad može izmaći kontroli. Pre nego što to shvatite, vaša biljka pauka gura druge biljke sa puta i šalje beskrajne bebe pauka. Tada dolazi do orezivanja vaše kućne biljke. Rezidba će pomoći u kontroli bolesti biljaka pauka i ukrotiti rast koji je nekontrolisan kako bi vaša biljka mogla da ostane zdrava.


Obrezivanje biljaka pauka – najvažnije
Možete orezati biljke pauka u zatvorenom prostoru da biste smanjili veličinu, uklonili zaraženo tkivo i uklonili paukove. Uvek koristite oštar i dezinficiran alat za čiste rezove kada obrezujete. Nikada ne uklanjajte više od jedne trećine tkiva biljke odjednom.

Prednosti rezidbe

Ljudi obrezuju svoju kolekciju biljaka u zatvorenom prostoru iz raznih razloga, a to je ključna komponenta nege biljaka pauka kod kuće.

Kada biljke postanu prevelike ili neposlušne, obrezivanje može pomoći biljkama da se vrate u uredno stanje. Pored toga, obrezivanje viška tkiva može uzrokovati da preostalo tkivo napreduje.

Čak i ako su biljke odgovarajuće veličine, ponekad je potrebno orezivanje. Uklanjanje smeđih vrhova, mrtvog, bolesnog tkiva ili tkiva zaraženog štetočinama koje izazivaju paukove grinje pomoći će biljkama da svoju energiju ulože u zdravo tkivo. Pored toga, uklanjanje zaraženog tkiva može sprečiti širenje problema.

Obrezivanje takođe može uticati na to kako vaša biljka raste. Na primer, obrezivanje vegetativnog tkiva može podstaći velike cvetove. Slično tome, obrezivanje cveća ili voća omogućiće biljkama da pošalju više energije u svoje vegetativno tkivo.

Očekivanja rasta
Većina vrsta paukova raste relativno brzo. Ako ih smestite u idealno okruženje i obezbedite odgovarajuću negu, svake godine mogu da porastu skoro do stope.

Međutim, uslovi životne sredine utiču na stopu rasta. Ako su vaše biljke u zasjenjenom području ili u prostoriji u kojoj nedostaje prirodna direktna sunčeva svjetlost, one će rasti sporije. Pored toga, loše navike za zalivanje ili đubrenje takođe mogu dovesti do sporijeg rasta.

Ako svoju biljku pauka držite u odgovarajućem okruženju i pružite joj odgovarajuću negu, može narasti prilično velika. Iako ove biljke obično imaju maksimalnu širinu od jedne stope i visinu od jedne stope, one će kaskadno padati nadole. Vremenom, listovi i stoloni mogu narasti preko tri stope!

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje biljke pauka?

Najbolje doba godine za obrezivanje biljke pauka je kasna jesen ili rano proleće (slično presađivanju biljke pauka) neposredno pre sezone rasta. U ovom trenutku, biljka ne raste aktivno, ali će uskoro ponovo početi da raste.

Međutim, svoje biljke možete da obrezujete i u drugo doba godine, ako je potrebno.

Ako primetite obolela tkiva, najbolje je da ih obrezujete što pre, bez obzira na doba godine. Takođe možete ukloniti mrtve listove u bilo kom trenutku.

Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka pauka?
Pre nego što počnete sa obrezivanjem, moraćete da prikupite odgovarajući alat.

Najbolji alat za obrezivanje biljaka pauka su makaze za orezivanje. Međutim, možete koristiti i makaze ili nož. Koji god alat na kraju koristite, uverite se da je oštar i dezinficiran.

Održavajući svoj alat oštrim, u mogućnosti ste da napravite precizne, čiste rezove. Ovo oštećuje biljku što je manje moguće, što povećava šanse da će brzo zaceliti.

Takođe treba da dezinfikujete svoj alat da biste sprečili širenje bolesti. Jedna opcija je da potopite svoje alate u 10% rastvor izbeljivača 30 minuta. Druga opcija je da obrišete svoje alate izopropil alkoholom.

Kako orezati biljke pauka

Kao što smo gore pomenuli, možda ćete želeti da obrezujete biljke pauka iz različitih razloga. Pre nego što obrezujete, razmislite zašto se obrezujete.

Nakon što identifikujete svoje namere i ciljeve, možete slediti odgovarajuće korake obrezivanja.

Bez obzira zašto obrezujete, obavezno napravite oštre, čiste rezove. Ovo će ograničiti verovatnoću da se vaša biljka zarazi bolešću.

Iako se biljke pauka ne smatraju toksičnim za ljude, pametno je nositi rukavice tokom bilo kojeg produženog projekta nege kućnih biljaka.

Kako orezati biljke pauka da poboljšate zdravlje
Ponekad se vaša biljka pauka zarazi bolešću, razvije nedostatak hranljivih materija ili je pod stresom okoline. Možete orezati nezdravo tkivo kako biste omogućili vašoj biljci da se oporavi kada se to dogodi.

Počnite sa parom oštrih i dezinficiranih makaza ili makaza.
Identifikujte promenjeno ili obolelo tkivo. Ako imate posla sa bolešću, neophodno je ukloniti svo zaraženo tkivo.
Koristite svoj alat da isečete svaki nezdravi list što je moguće bliže dnu biljke.
Nakon što uklonite nezdravo tkivo, odložite to.

Kako orezati biljke pauka da biste smanjili veličinu

Pošto biljke pauka brzo rastu, mogu dostići veličinu koja je prevelika za njihovu oblast. Ako je to slučaj, orezujte biljke prateći korake navedene u nastavku.

Obrezivanje može smanjiti i širinu i veličinu biljaka pauka. Pre nego što počnete sa rezidbom, razmislite koliko biste veliku biljku želeli. Baš kao što se lako zanesete kada šišate kosu, lako je i preterano orezati!
Kada odredite svoje ciljeve, nabavite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje ili makaze.
Da biste smanjili širinu biljke pauka, odrežite listove što je moguće bliže podnožju biljke. Nakon što isečete listove, rukama ih uklonite sa ostatka biljke.
Ako želite da smanjite dužinu biljke pauka, možete podrezati pojedinačne listove. Međutim, ako svojim listovima date tup rez, ovaj oblik će ostati. Zbog toga možete smanjiti i dužinu rezanjem najdužih listova blizu osnove biljke.
Kako orezati biljke pauka da biste uklonili paukove
Jedna od najboljih stvari u vezi sa biljkama pauka je njihova sklonost da proizvode sićušne biljke poznate kao pauci, štenci ili bebe. Dok se ovi pauci mogu koristiti za razmnožavanje novih biljaka pauka, oni takođe mogu sisati energiju iz matične biljke.

Stoga ćete možda želeti da uklonite ove paukove da biste održali svoju majčinu biljku zdravom ili da biste razmnožili nove biljke.

Nabavite oštre i dezinficirane makaze za orezivanje ili makaze.
Pronađite stolon na kome rastu pauci. Pratite ovaj stolon dok ne pronađete gde se povezuje sa bazom biljke.
Isecite stolon što je moguće bliže dnu biljke.
Ako želite da razmnožite paukove, možete ih ukloniti iz stolona. Zatim ih stavite u vodu ili zemlju.
Iako će uklanjanje celog stolona ukloniti mnogo paukova odjednom, možete i da odsečete delimične stolone pojedinačnih paukova.

Kako oblikujete biljke pauka?

Ne postoji jedan pravi način da se oblikuju biljke pauka – sve je to lična želja! Međutim, obrezivanje je od vitalnog značaja ako želite da promenite oblik biljke pauka.

Pre nego što promenite oblik biljke, odmaknite se i dobro je pogledajte. Šta pokušavate da postignete? Na primer, da li želite da potpuno promenite oblik biljke ili da uklonite samo nekoliko centimetara od listova.

Kada oblikujete, ne zaboravite da isečete listove blizu osnove biljke. Ovo će ograničiti pojavu gustog lišća.

Pored toga, izbegavajte da uklanjate više od jedne trećine biljke istovremeno. Čak i ako se pridržavate najboljih praksi, obrezivanje dovodi do stresa biljaka. Ograničavanje količine koju orezujete u jednom trenutku omogućava biljkama da se oporave.

Briga o biljci pauka nakon rezidbe
Kao što smo već pomenuli, obrezivanje je stresan proces. Zbog toga ćete želeti da svojoj biljci pauka pružite odličnu negu nakon rezidbe.

Držite svoju biljku pauka na toplom mestu sa jakom, ali indirektnom sunčevom svetlošću. Pored toga, izbegavajte da ga izlažete naglim promenama temperature ili svetlosti i uverite se da koristite odgovarajuću mešavinu biljaka pauka.

Moraćete da zalivate svoju biljku pauka samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. Za više, pogledajte naš vodič za najbolje pozicije za biljke pauka da uspevaju u kući.

Obrezivanje biljaka pauka kod kuće – poslednja reč

Dok biljke pauka čine lep i zabavan dodatak vašem domu, ponekad im je potrebna mala pomoć. Kada obrezujete, ne zaboravite da koristite oštre i dezinficirane alate. Pored toga, nikada ne uklanjajte više od trećine tkiva biljke odjednom.