najboljih biljaka za prozore okrenute prema istoku

Najbolje vrste sobnih biljaka za postavljanje prozora koji gledaju na istok
Ako volite da izlazite sa Suncem, niste sami! Mnoge sobne biljke takođe vole da gledaju izlazak sunca sa prozora okrenutih prema istoku dok upijaju jarku, veselu svetlost jutra. Da biste saznali više o sunčevoj svetlosti na prozorima okrenutim prema istoku i biljkama koje napreduju ispred njih, čitajte dalje!


Najbolje biljke za prozore okrenute prema istoku – najvažnije
Prozori okrenuti prema istoku imaju srednju sunčevu svetlost, u rasponu od oko 250 do 1.000 nožnih sveća sa direktnim svetlom ujutru. Iako direktno i jako, jutarnja svetlost je slabijeg intenziteta nego popodneva. Sati svetlosti primljeni na prozorima okrenutim prema istoku variraju u zavisnosti od sezonske dužine dana.

Uloga svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Iako je svetlost samo jedan od faktora koji utiče na razvoj i zdravlje biljaka, njen intenzitet, kvalitet i trajanje imaju veliki uticaj na zdravlje i rast sobnih biljaka.

Opstanak svake biljke zavisi od metaboličkog procesa koji se naziva fotosinteza. Hlorofilne ćelije biljke hvataju sunčevu svetlost tokom fotosinteze i koriste ovu energiju za pretvaranje ugljen-dioksida u hranu i kiseonik. Pošto sposobnost biljke da proizvodi energiju zavisi od sunčeve svetlosti, vrsta svetlosti koju dobija direktno je povezana sa ciklusom rasta biljke i periodima mirovanja, razvojem, cvetanjem, reprodukcijom i opštim zdravljem.

U zavisnosti od prirodnog okruženja i naknadnih adaptacija, svaka biljka zahteva različitu količinu optimalne sunčeve svetlosti. Na primer, biljka prilagođena da živi ispod krošnje prašume zahteva mnogo manje sunčeve svetlosti od kaktusa koji se prilagodio da živi na direktnom, nezaštićenom svetlu pustinje.

Ekološka razmatranja za uzgoj biljaka u blizini prozora okrenutih prema istoku
Prozori okrenuti prema istoku obezbeđuju srednje direktnu sunčevu svetlost i indirektnu sunčevu svetlost, gde direktna sunčeva svetlost direktno pogađa biljku, a indirektna sunčeva svetlost se filtrira kroz prozirni pokrivač prozora ili se raspršuje sa daljinom.

Biljke postavljene direktno ispred i unutar tri stope od prozora okrenutog ka istoku dobijaće srednje do jako direktnu sunčevu svetlost tokom celog jutra. Kada su postavljene oko pet stopa od prozora okrenutog prema istoku, biljke dobijaju indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost tokom jutra.

Iako prozori okrenuti prema istoku dobijaju direktnu sunčevu svetlost ujutru, svetlost nije tako jaka ili vruća kao direktna sunčeva svetlost popodne. Ovo čini prozore okrenute prema istoku prikladnim za razne biljke koje vole direktnu sunčevu svetlost, ali mogu biti osetljive na više temperature koje ponekad mogu da sprže lišće.

20 najboljih sobnih biljaka koje uspevaju na prozorima okrenutim prema istoku
Sada, hajde da zaronimo u naš izbor od 20 najboljih sobnih biljaka koje treba postaviti blizu prozora okrenutih prema istoku. Sve ove biljke će se dobro snaći sa tim toplim jutarnjim zracima.

1) Biljka zlatne ribice (Columnea nematanthus)

Poreklom iz Kostarike, Brazila i južnog Meksika, postoji više od 25 vrsta biljaka zlatne ribice. Imaju duboke, sjajne, zelene listove i cvetove u obliku ribe koje cvetaju u narandžastoj, crvenoj ili žutoj boji. Da bi cvetale svojim cvetovima jarkih boja, nalik ribicama, biljkama zlatne ribice je potrebno mnogo svetle, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana i pažljivo vođeni ciklusi zalivanja. Iako ih jaka popodnevna svetlost može spržiti, dobro će se snaći na svetlosti koju pruža jutarnje sunce.

2) Peperomija od lubenice (Peperomia argireia)

Ove prelepe male sobne biljke imaju lišće u obliku srca, nalik begoniji sa naizmeničnim svetlosnim i tamnozelenim prugama poput onih na spoljašnjoj kori lubenice. Poreklom iz severnijih delova Južne Amerike, lubenica peperomija raste u podrastu gustih šuma. U vašem domu će uspevati sa puno srednje do svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Svoje postavite malo unazad od prozora okrenutih prema istoku ili direktno ispred prozora okrenutog prema istoku sa čistom senkom. Previše sunčeve svetlosti može da sprži listove biljke, ostavljajući njihove prugaste boje manje živopisnim.

3) Biljke monstere (Monstera)

Biljke monstere, poznate po svojim zanimljivim listovima koji razvijaju rupe ili postaju fenestrirani kako biljka sazreva, postale su veoma popularna kućna biljka. Dve najpopularnije sorte su Monstera deliciosa i Monstera adansonii.

Biljke iz roda monstera trebaju četiri do šest sati jarke, direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Postavljanje vašeg ispred prozora okrenutog prema istoku može obezbediti svu direktnu sunčevu svetlost koja je ovoj vrsti biljke potrebna da preživi.

4) Kineska biljka novca (Pilea peperomioides)

Kineska biljka novca je porijeklom iz južne Kine i popularna je biljka u Feng Shui-u, jer se smatra da svojom krupom privlači sreću, novac, obilje i bogatstvo.

Ova biljka preferira umerenu sunčevu svetlost ili jaku i indirektnu svetlost da bi uspela. Direktna sunčeva svetlost zapravo može da sprži njegove listove, a malo senke će podstaći biljku da razvije veće, privlačnije lišće. Postavite biljku kineskog novca na metar ili dva dalje od prozora okrenutog prema istoku da biste stvorili idealne uslove osvetljenja.

5) Parlour Palm (Chamaedorea elegans)

Salon palma je savršena biljka za prozor okrenut prema istoku jer voli srednju, svetlu, indirektnu sunčevu svetlost – i to mnogo. Osim toga, može tolerisati malo manje intenzivne direktne sunčeve svetlosti u kratkim dozama. Ovo je upravo ona vrsta svetlosnog okruženja koju prozor okrenut prema istoku može da obezbedi.

Tokom leta, kada je svetlost malo intenzivnija, možete razmisliti o pomeranju dlana u salonu za stopu ili dva unazad od prozora da biste ga zaštitili od direktnog svetla koje bi moglo biti preterano intenzivno. Ne zaboravite da zalivate dlan u salonu svakih 7 do 10 dana i stavite ga na toplo i vlažno mesto u svom domu ako je moguće.

6) Glupa trska (difenbahija)

Glupe biljke trske mogu tolerisati punu senku. Međutim, uspevaju na srednjoj, svetloj, indirektnoj sunčevoj svetlosti. Postavljanje glupog štapa oko tri do pet stopa unazad od prozora okrenutog prema istoku može da obezbedi idealno svetlo okruženje za ovu omiljenu kućnu biljku da zaista uspe.

Međutim, ako imate malu decu ili kućne ljubimce, dobro je biti svestan da je ova biljka poznata po oštrim kristalima kalcijum oksalata koje sadrži. Smatra se toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce.

7) Areca Palm (Dipsis lutescens)

Palma areka voli mnogo svetle, indirektne sunčeve svetlosti i veoma je omiljena zbog svojih mekih listova mršavih palminih listova. Savršeno pristaje za prozor okrenut prema istoku, jer, iako areka palma može tolerisati direktnu sunčevu svetlost, direktna sunčeva svetlost koja je previše jaka može da sprži njene delikatne listove. Direktna jutarnja sunčeva svetlost je slaba i dovoljno hladna da će vaša areka palma napredovati.

8) Kroton (Croton)

Kroton biljke su popularno uzgajana kućna biljka zahvaljujući svom atraktivnom lišću koje ima duge boje, uključujući nijanse zelene, crvene, narandžaste, žute i ljubičaste.

Različite sorte krotona imaju različite zahteve za svetlošću. Dok neki vole jaku, direktnu sunčevu svetlost, drugi uspevaju u uslovima slabog osvetljenja. Generalno, što su šareniji listovi krotona, to mu je potrebno više sunčeve svetlosti. Croton biljkama su takođe potrebni topli i vlažni uslovi rasta gde je to moguće. Kao rezultat toga, najslikovitiji krotoni uspevaju na jakom svetlu prozora okrenutih prema istoku.

Đubrenje biljaka krotona u proleće i leto takođe može pomoći da se održi snažan rast i živo lišće (što je takođe najbolje vreme za razmnožavanje biljaka krotona ako želite da proširite svoju kolekciju). Takođe ćete želeti da povremeno presađujete svoju biljku krotona da biste obezbedili svežu, hranljivim materijama bogatu osnovu tla i prostor za budući rast.

Takođe, vredi napomenuti da biljke krotona mogu biti toksične za kućne ljubimce i ljude ako se progutaju.

9) Mirni ljiljan (Spathiphillum)

Ljiljani mira nude mnoštvo upotreba i prednosti i cenjeni su zbog svoje ukrasne vrednosti i pozitivne simbolike.

Biljke ljiljana mira mogu da prežive u različitim svetlosnim uslovima, sve dok nisu izložene dugotrajnoj direktnoj sunčevoj svetlosti koja može da se osuši i oprži njihovo lišće. Da biste zaštitili svoj mirni ljiljan od opekotina, a da ga i dalje izlažu dovoljnom svetlu da napreduje, postavite biljku tri do pet stopa unazad od nepokrivenog prozora okrenutog prema istoku ili direktno ispred prozora okrenutog prema istoku sa čistim tretmanom prozora.

10) Srčani filodendron (Philodendron hederaceum)

Filodendron srčanog lista, koji se naziva i biljka draga, poznat je po svojim sjajnim listovima u obliku srca. Ova biljka ima naviku loze i vuču što je čini savršenom za povišeni prikaz ili viseću korpu.

Ove biljke vole tople temperaturne opsege i preferiraju jaku indirektnu ili difuznu sunčevu svetlost, a previše direktne svetlosti može da spali njihove listove. To ih čini odličnim izborom za kačenje ispred prozora koji gleda na istok.

11) Smokva lista gusle (Ficus lirata)

Pripadnica porodice biljaka duda i smokve, biljka smokve sa listom gusle dobila je ime po obliku jajolikog lišća u obliku gusle ili lire, ali kroz sredinu raste blago mršava.

Biljke smokve sa listom gusle rastu na punoj sunčevoj svetlosti u divljini, ali takođe dobijaju određenu zaštitu i senku od šumskih krošnji. Rastući u zatvorenom prostoru, smokva će uspevati na istočnom, zapadnom ili čak južnom prozoru koji prima najmanje četiri do šest sati jarke sunčeve svetlosti svakog dana.

12) Šeflera (Šeflera)

Procenjuje se da rod Schefflera sadrži između 600 i 900 vrsta cvetnih biljaka. Najpopularnija od njih se obično naziva biljka kišobran, jer ima krugove listova koji pomalo liče na male kišobrane.

Ovo biljka najbolje uspeva sa puno srednje jakog svetla. Biljke schefflere mogu da uspevaju postavljene oko tri metra unazad od prozora okrenutog istoku ili direktno ispred prozora okrenutog prema istoku sa providnom zavesom.

13) Nervna biljka (Fittonia albivenis)

Nervne biljke, omiljene zbog svojih upadljivo belih ili ružičastih listova sa venama, mogu preživeti pri slabom do srednjem osvetljenju. Ako vaš prozor okrenut prema istoku ima providnu zavesu preko sebe, nervna biljka će uspevati na hladnijem, filtriranom jutarnjem suncu. Previše toplote ili direktne sunčeve svetlosti će isušiti i spržiti listove, pretvarajući ih u hrskave i smeđe.

14) Kalateja (Kalateja)

Calathea je rod od oko 200 cvetnih biljaka koje se obično uzgajaju u zatvorenom prostoru zbog svog atraktivnog lišća, koje je obično prugasto sa belim, svetlozelenim ili ljubičastim prugama jarke boje.

Biljke kalateje zahtevaju srednju, filtriranu sunčevu svetlost da bi preživele. Izlaganje previše direktnoj sunčevoj svetlosti može zapravo da izbledi svetle boje lišća. Biljke kalateje poput prozora okrenutih prema istoku sa providnom zavesom koja ih štiti od direktnog jutarnjeg sunca.

15) Molitvena biljka (Maranta leuconeura)

Molitvena biljka dobila je svoje uobičajeno ime po navici biljke da otvara svoje listove ravno tokom dana i savija ih kao molitvene ruke noću. Popularna je kućna biljka zahvaljujući trobojnim listovima koji imaju duboku, sjajno-zelenu pozadinu, žute mrlje u sredini i svetlo-crvene vene koje se izvijaju od centra do ivica lista.

Postavite svoju biljku za molitvu oko tri do pet stopa unazad od prozora okrenutog prema istoku da biste joj obezbedili puno indirektne, raspršene sunčeve svetlosti kako biste izbegli opekotine ili izbledele njene lepe listove.

16) Orhideje (Orchidaceae)

Sa desetinama hiljada vrsta orhideja, ove egzotične cvetne biljke su radost za sakupljanje. Jarko indirektno svetlo sa prozora okrenutog prema istoku ili jugu je najbolje za orhideje, jer mogu da izgore pod intenzivnom popodnevnom toplotom i svetlošću prozora okrenutih prema zapadu. Postavite orhideju oko tri udaljenosti od prozora ili dodajte prozirnu zavesu da biste biljku zaštitili od direktne sunčeve svetlosti.

17) Biljka žada (Crassula ovata)

Biljka žada je još jedan favorit u Feng Shuiju zbog svojih meko zaobljenih segmenata listova za koje se smatra da privlače sreću, bogatstvo i obilje.

Ovim biljkama je potrebno najmanje četiri do šest sati jarke sunčeve svetlosti svakog dana. Mlade biljke treba da imaju jaku, indirektnu sunčevu svetlost, dok starije biljke najbolje prolaze kada primaju barem malo direktne sunčeve svetlosti svaki dan. Nežna direktna sunčeva svetlost prozora koji gleda na istok je savršena za dugovečnu biljku žada. Takođe su u velikoj meri otporni na štetočine i bolesti.

18) Anthurium (Anthurium)

Anthurium je rod od oko 1.000 vrsta cvetnih epifita. Uobičajeno nazvana čipkasti ili flamingo cvet, biljka anturijum proizvodi svetle cvetove u obliku lopatice u vatrenocrvenim nijansama i ima listove sličnog oblika u sjajno zelenoj boji. Ove biljke nude mnoštvo upotreba i prednosti.

Ove kućne biljke koje se lako uzgajaju zahtevaju povremeno đubrenje, toplo i vlažno okruženje i uslove srednje do jakog osvetljenja, poput onih na prozorima okrenutim prema istoku, da bi cvetali. Iako mogu da prežive pri slabom osvetljenju, anturijum neće proizvesti cveće ako se postavi u previše mračno okruženje.

U velikoj meri ih ne uznemiravaju uobičajene bube, štetočine i bolesti kada se uzgajaju u povoljnim uslovima.

19) Lažna djetelina (Okalis triangularis)

Okalis triangularis se često prodaje oko Dana Svetog Patrika kao svečana biljka djeteline. Međutim, biljka lažna djetelina je zapravo vrsta kiselice. U svakom slučaju, to su atraktivne biljke koje proizvode delikatno belo cveće i zeleno ili ljubičasto lišće.

Biljke lažne djeteline rastu izuzetno dobro na jutarnjem svetlu, jer više vole jarku do srednje filtriranu ili indirektnu sunčevu svetlost. Ako je vaša jutarnja sunčeva svetlost jaka, možete dodati prozirnu zavesu na prozor okrenut prema istoku ili postaviti biljku nekoliko stopa unazad od prozorskog stakla.

20) Bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata)

Zdrava bostonska paprat ima divan pun i paperjast set jarkozelenih listova paprati. Izložite ih previše direktnoj sunčevoj svetlosti i paprati će izgoreti. Sklonite ih u previše senke, a listovi će postati retki i razočaravajuće nepahuljasti.

Prozor okrenut prema istoku prekriven providnom zavesom je savršeno mesto za rast bostonske paprati, jer će biljci obezbediti savršenu količinu srednje, indirektne sunčeve svetlosti.

Rana biljka dobija sunce!

U prozorima koji gledaju na istok i blizu njih, vaše biljke će voleti da upijaju svetlo, jutarnje sunce. Imajte na umu da će količina sunčeve svetlosti koju vaše biljke dobijaju varirati u zavisnosti od godišnjih doba jer dužina dana postaje kraća zimi, a duža leti. Kao rezultat toga, možda ćete morati da pomerite svoju biljku bliže ili dalje od pobede smanjite i prilagodite svoj raspored zalivanja zajedno sa sezonom rasta vaše biljke.