Najbolja mesavina tla za engleski brsljan

Engleski bršljan je jedna od najpopularnijih vrsta bršljana . Ove zimzelene loze mogu se uzgajati u baštama ili kao sobne biljke. Međutim, engleskom bršljanu je potrebna prava vrsta tla da bi zaista uspeo. U ovom članku ćemo istražiti i razgovarati o najboljoj mešavini tla za engleski bršljan.


Najbolja mešavina tla za engleski bršljan
Engleski bršljan je prilagodljiva biljka koja može da uspeva na različitim vrstama zemljišta. To je jedan od razloga zašto su ove zimzelene loze klasifikovane kao invazivne u nekim oblastima.

Engleski bršljan dobro raste na otvorenom u praktično bilo kojoj vrsti dobro drenirajućeg zemljišta. Ilovasta, muljevita ili peskovita tla dobro deluju za engleski bršljan, ali gusta glinena tla će morati da budu u velikoj meri izmenjena. Ova vrsta bršljana ne zahteva nikakve specijalne medijume kao što je kompost od erica.

Engleski bršljan može tolerisati tla siromašna hranljivim materijama, ali najbolje se snalazi u podlogama za uzgoj sa prosečnim nivoom hranljivih materija. Takođe je donekle tolerantna na sušu i mrzi sedenje u preplavljenom zemljištu. Engleski bršljan preferira neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 7,5.

Biljke engleskog bršljana koje rastu u zatvorenom prostoru poput blago vlažne mešavine tla od komposta za saksije, perlita i tresetne mahovine. Kokos kokos ili tresetna mahovina sphagnum takođe su dobre opcije za unutrašnje biljke engleskog bršljana. Uverite se da kontejner ima rupe za drenažu kako bi višak vode mogao da pobegne. Biljke engleskog bršljana u zatvorenom prostoru su podložnije prekomernom zalivanju od onih koje rastu napolju.

Zašto je vrsta tla važna

Sve biljke zahtevaju tlo da bi preživele, čak i penjajuća loza poput engleskog bršljana ( Hedera helik ). Kako rastu, biljke se učvršćuju na mestu šireći svoje korenje kroz okolno tlo. Biljke apsorbuju vodu, hranljive materije i minerale kroz svoje korenje kako bi im pomogle da proizvedu novi rast.

Da bi se sprečile bolesti, zemljište treba da obezbedi dobar protok vazduha oko korena biljke. Zbijena ili natopljena tla imaju manji protok vazduha, ostavljajući biljke ranjivim na gljivične infekcije. Dobro tlo takođe sadrži sićušne organizme i korisne mikrobe koji razgrađuju hranljive materije u zemljištu. Kada se hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum razlažu na ovaj način, biljke ih lakše apsorbuju.

Različite vrste biljaka preferiraju različite vrste tla. Biljke koje rastu u pravilnom zemljištu proizvode snažan, zdrav rast. Međutim, ako biljka raste na pogrešnom tlu, može da pati od ozbiljnih problema.

Objašnjene različite vrste tla
Različite vrste tla se prave od različitih materijala koji utiču na svojstva zemljišta. Šest glavnih tipova zemljišta su kreda, glina, ilovača, treset, pesak i mulj. Ova različita tla imaju različite nivoe drenaže, aeracije, hranljivih materija i pH nivoa.

Labavija tla sa većim česticama tla nude više drenaže i aeracije po cenu brzog gubitka hranljivih materija. Kreda i peskovita tla su labava, dobro drenirajuća tla. Međutim, ova tla često zahtevaju dodatak komposta ili organske materije za dodavanje dodatnih hranljivih materija.

Glinena i tresetna tla imaju lošu drenažu i aeraciju jer su neverovatno gusta. Međutim, to znači da mogu zadržati više vlage i hranljivih materija. Ova gusta tla često zahtevaju dodatnu drenažu u obliku pijeska, peska ili perlita. Ilovasta i muljevita tla su odlična za većinu biljaka jer ovi medijumi pružaju dobar balans drenaže, hranljivih materija i aeracije.

Većina tipova zemljišta je relativno neutralna u smislu pH nivoa . Međutim, neke biljke preferiraju zemljišta koja su kiselija ili alkalnija. Zemljišta na bazi treseta su najkiselija, dok su kredasta zemljišta najalkalnija.

Znaci da uzgajate engleski bršljan na pogrešnom tlu

Opušteni ili žuti donji listovi
Ako donji listovi vašeg engleskog bršljana padaju ili žute, to može biti znak preplavljenog tla. Ovo uzrokuje trulež korena, gljivičnu infekciju koja može ozbiljno da ometa rast. Odrežite sve trule korene i dodajte malo dodatne drenaže zemljištu pomoću peska ili perlita. Ostavite da se zemlja još više osuši pre ponovnog zalivanja.

Suvo ili venuće lišće
Ako vaš engleski bršljan ima suvo ili venuće lišće, tlo se možda prebrzo osuši. To znači da biljka ne dobija dovoljno vode. Dodajte još komposta, mešavine za saksije ili organske materije u zemlju da biste poboljšali zadržavanje vode.

Kako poboljšati postojeće tlo za engleski bršljan
Engleski bršljan se bori na gustim glinenim zemljištima, pa ih uvelike dopunite dodatnim šljunkom, perlitom ili peskom da biste poboljšali drenažu. Neka peskovita ili kredasta tla mogu se prebrzo osušiti za biljke engleskog bršljana, pa dodajte dodatnu organsku materiju, kao što je kompost.

Koristite komplet za testiranje tla da biste utvrdili da li vaše tlo ima odgovarajući pH nivo za engleski bršljan. Ako je tlo previše kiselo, umešajte malo kreča da bi postalo alkalnije. Ako treba da učinite zemlju kiselijom, umešajte malo sumpora.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da izmenite tlo u vašoj bašti .

Najčešća pitanja o najboljoj mešavini zemljišta za engleski bršljan:

Koji je kompost najbolji za engleski bršljan?
Engleski bršljan uspeva na raznim zemljištima, tako da će većina vrsta komposta dobro funkcionisati. Dodavanje komposta zemljištu obezbeđuje dodatne hranljive materije sve dok podloga i dalje pruža dobru drenažu i aeraciju. Za biljke engleskog bršljana koje rastu u zatvorenom prostoru koristite kompost za saksije koji dobro drenira.

Da li engleski bršljan voli Ericaceous Soil?
Engleski bršljan voli neutralna do blago kisela tla, ali ne zahteva nužno erikasti kompost. Ericaceous tlo je prilično kiselo i pogodnije je za biljke koje vole kiselinu kao što su azaleje i rododendroni. Međutim, kompost od erikaceusa se može koristiti u malim dozama za povećanje kiselosti postojećeg zemljišta.

Da li engleski bršljan voli kompost?
Engleski bršljan uspeva na većini tipova zemljišta, tako da mu nije posebno potreban kompost. Međutim, male količine komposta obezbeđuju dodatne hranljive materije, posebno kada je biljka bršljana mlada. Uverite se da svaki kompost koji koristite dobro drenira i obezbeđuje dobru aeraciju.

Okončanje
Engleski bršljan je izdržljiva, prilagodljiva biljka koja dobro raste na većini tipova zemljišta. Ove biljke mogu čak tolerisati tla siromašna hranljivim materijama sve dok su dobro drenirana. Engleski bršljan ne voli da sedi u vlažnom zemljištu. Ilovasta i muljevita tla su idealna, ali glineno zemljište takođe dobro funkcioniše ako je izmenjeno da obezbedi dodatnu drenažu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici biljaka bršljana.