Najbolje tlo za biljke kaucuka osnovni saveti

Sve što treba da znate o kaučukovcima i zemljištu!

Ficus elastica (aka The Rubber Tree Plant) je omiljen zbog svojih smelih, zelenih, sjajnih listova. Smatraju se odličnom sobnom biljkom za takozvane „crne palčeve“, i generalno su izdržljive i tolerantne na niz uslova uzgoja. Biljke gumenog drveća mogu da prežive u raznim mešavinama saksija i zemljišta, ali da biste vašoj biljci dali najbolje šanse za uspeh, neophodno je da budete svesni nekoliko ključnih faktora. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o najprikladnijim vrstama zemljišta koje ćete koristiti ako uzgajate kaučukovce kod kuće.


Najbolja mešavina tla za biljke kaučuka – najvažnije
Najbolja mešavina za saksije za biljke kaučuka je dobro drenirajuća i blago kisela sa pH u rasponu od 5,5 do 7,0. Ficus elastica može da toleriše razne mešavine za saksije, ali će uspevati u onoj koja sadrži jedan deo treseta ili zemlje za saksiju, jedan deo borove kore i jedan deo krupnog peska ili perlita.

Kako tlo utiče na zdravlje i rast biljaka i zašto je važno koristiti pravu vrstu
Kako zemljište utiče na zdravlje i rast biljaka + zašto je važno koristiti pravu vrstu

Zemlja ne samo da podržava veću strukturu vaše biljke tako što stabilizuje njene korene, već takođe obezbeđuje primarni izvor hranljivih materija i vlage vašoj biljci.

Ako odvojite trenutak da razmotrite različita staništa na kojima rastu različite biljke, brzo ćete videti zašto različite biljke zahtevaju različite vrste zemljišta. Na primer, određene biljke rastu iznad potoka i više vole da im korenje natopljeno vodom, dok druge rastu široke, plitke korenove sisteme u sušnom pustinjskom pesku.

Da bi se osiguralo da kućne biljke dobijaju hranljive materije koje su im potrebne u uslovima koji će podržati zdrav korenov sistem, idealna mešavina svake biljke treba da bude dizajnirana tako da oponaša prirodno okruženje biljke.

Biljke kaučukovca su porijeklom iz vlažnih prašuma južne i jugoistočne Azije, gdje uživaju u stalnoj kupki lagane vlage u bogatom, dobro drenirajućem tlu.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za biljke kaučuka
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke kaučuka
Postavljanje kaučukovca u pogrešnu mešavinu zemljišta obično dovodi do jednog od dva problema: 1. Zemlja zadržava previše vlage; 2. Zemlja se prebrzo suši.

Previše vlage
Ako vaša mešavina za saksije ne drenira dovoljno dobro i zadržava previše vlage, možda ćete videti sledeće znake napregnutog gumenog drveta:

Listovi postaju žuti ili smeđi
Na listovima se pojavljuju smeđe ili žute mrlje
Listovi padaju i otpadaju sa biljke
Sve su to znaci moguće truleži korena. Da biste ih rešili, proverite da li vaša saksija ima adekvatnu rupu za drenažu i ponovo posadite svoju biljku gume, pazeći da koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira.

Previše vlage
Bez obzira da li koristite previše peska ili jednostavno imate stablo gume kojoj je potrebna sveža mešavina za saksije, možda ćete otkriti da se tlo vaše biljke prebrzo suši između zalivanja i da to opterećuje vašu biljku. Znaci premalo vlage u zemljištu uključuju:

Listovi su hrskavi, a ne voštani
Listovi se uvijaju prema unutra
Razmislite o povećanju rasporeda zalivanja, osvežavanju tla vaše biljke ili prilagođavanju mešavine saksije.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje kaučukovih biljaka kod kuće.

Zašto je kaučukovcima potrebno dobro drenirajuće zemljište za saksije

Biljke kaučukovca zahtevaju dobro drenirajuće zemljište za saksije kako bi se sprečilo truljenje korena, bakterijske i gljivične bolesti i da bi se stvorilo optimalno okruženje i nivo vlage za svoje korenje.

Mešavina za saksije koja je pogodna za biljke kaučukovca će dobro drenirati bez ugrožavanja dostupnih hranljivih materija. Iako je neophodno da mešavina za saksije kaučukovca bude dobro drenirana, ove biljke su takođe teške hranilice koje brzo rastu i zahtevaju tlo bogato hranljivim materijama.

Zemljište za saksije kaučukovca treba da se sastoji od najmanje jednog hranljivog dela (zemlja za saksije ili tresetna mahovina zbog kiselosti), jednog dela kore za drenažu i pravilnu aeraciju (kora), i jednog dela perlita ili krupnog peska kako bi se sprečilo zbijanje mešavine za saksovanje i postaje preterano gust.

Koji je pH nivo najbolji za zemljište za biljku kaučuka?
Sve sorte, hibridi i sorte biljaka kaučuka dobro će se ponašati u blago kiselim mešavinama za saksije. Oni mogu tolerisati ekstremne pH vrednosti u rasponu od 5 do 8,3, ali će se najbolje snaći ako su u saksiji u zemljištu sa umerenijim pH nivoima u rasponu od 5,5 do 7,0.

Najbolja zemlja za saksije na osnovu vašeg saksija i kaučuka
Najbolja zemlja za saksije na osnovu vašeg saksija i kaučuka
Sve biljke kaučukovca preferiraju prilično sličan sastav tla i recept za mešavinu saksije. Vaše tlo treba da bude blago kiselo i dobro drenirano – bez obzira na vrstu posude za saksije koju odaberete. U idealnom slučaju, uvek ćete koristiti lonac sa dovoljno za drenažu.

Međutim, kada birate mešavinu za saksije za vašu biljku kaučukovca, trebalo bi da uzmete u obzir veličinu vaše biljke. Što je biljka viša i veća, veća je verovatnoća da ćete želeti da koristite težu mešavinu za saksije (kao što je ona koja sadrži pesak za aeraciju umesto perlita) da biste utegli saksiju i pružili bolju podršku strukturi vašeg drveta.

Zemlja koja se koristi prilikom presađivanja kaučukovca
Kada presađujete bilo koju vrstu biljke, obično je najbolje pokušati da obezbedite stabilne i dosledne uslove za rast. Ovo važi i za biljke kaučuka.

Pokušajte da se držite sličnog recepta za mešavinu za saksije onom koji ste ranije koristili. Međutim, ako je vaša biljka značajno porasla, možda ćete imati koristi od odbacivanja perlita u korist peska iz gore navedenih razloga.

Recept za vrhunsku mešavinu za sadnju gumenog drveta
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Najbolji recept za kućno tlo za biljke kaučuka
Da biste napravili najbolju mešavinu za sadnju kaučuka, kombinujte komponentu bogatu hranljivim materijama kao što je treset ili zemlja za saksije sa komponentom za drenažu i aeraciju kao što su pesak, perlit, kora i/ili kokosov čips. Ciljajte na jedan deo treseta ili zemlje do dva dela drenaže.

Prethodno mešana tla za biljke kaučuka
Pošto su biljke kaučukovca tako izdržljive i tolerantne na različite uslove tla, možete se snaći i sa dobro drenirajućom mešavinom za saksije koja se kupuje u prodavnici kao što je Miracle-Gro Indoor Potting Mik ili ona koja je ručno mešana posebno za biljke kaučukovca.

Napomena o korišćenju mešavine kaktusa i orhideja sa biljkama kaučuka
Možete saditi biljku kaučukovca u mešavini kaktusa ili orhideja kupljene u prodavnici, ali nijedno nije idealan izbor. Mešavina za sadnju kaktusa ne nudi dovoljno hranljivih materija biljkama kaučukovca, a mešavina za sađenje orhideja generalno sadrži previše kore, što je čini previše laganom i labavom da bi izdržala visoku biljku kaučuka.

Iako same po sebi nisu idealne, mešavine za saksije za kaktuse i orhideje, dobro rade kako bi vam pomogle da napravite sopstvenu mešavinu za saksije. Pokušajte da pomešate jedan deo mešavine kaktusa sa jednim delom mešavine orhideja i jednim delom treseta.

Zaštitite ruke i zabavite se
Sok od kaučukovca je toksičan za ljude i kućne ljubimce. Može izazvati bolest i biti prilično opasan kada se proguta, a može i iritirati kožu. Dakle, pre nego što počnete da pomažete svojoj biljci kaučuka da se upozna u svom novom domu, uverite se da imate par gumenih baštenskih rukavica koje će vam čuvati ruke dok se toliko zabavljate u bašti.

Često postavljana pitanja o zemljištu za sadnju gumenog drveta
Koji pH tla je najbolji za biljke kaučuka?
Biljke kaučuka najbolje rade u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Biljke kaučuka najbolje rade u mešavini sa pH između 5,5 i 7,0.

Možete li koristiti mešavinu tla za kaktuse ili orhideje za biljke kaučuka?
Mešavine za sadnju kaktusa obično neće imati dovoljno hranljivih materija za biljke kaučuka, a mešavina za saksije za orhideje generalno sadrži previše kore, što je čini previše laganom i labavom da bi izdržala visoku biljku kaučuka.

Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja gumenog drveta?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete svoje kaučukove biljke da biste uklonili sve probleme sa zbijanjem i bolestima.

Kako mešate zemlju za biljku kaučuka?
Da biste napravili mešavinu tla za biljku kaučuka, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne bude vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite svoje saksije za biljke Rubber Tree Plant.

Da li kaučukovci vole vlažno tlo?
Biljke Rubber Tree Plants najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.