autohtonih brazilskih cveca i biljaka kojima se divite

Zahvaljujući svom zadivljujućem biodiverzitetu, Brazil je dom za oko 55.000 biljnih vrsta. Mnoga domaća brazilska cveća i biljke žive u amazonskoj prašumi i predstavljaju čudesan niz živih boja i jedinstvenih botaničkih karakteristika. Neke domaće biljke, poput begonije i helikonije, danas se uzgajaju u baštama širom sveta. U ovom članku ću istražiti 30 čudesnih brazilskih domaćih cveća i biljaka.

30 autohtonih brazilskih cveća i biljaka kojima se divite

Česta pitanja o domaćem brazilskom cveću:
Brazilski izvorni areal i zone rasta
Raznolika staništa i klima u Brazilu odgovaraju zonama otpornosti USDA od 9 do 13 . Kao takvo, mnoga domaća brazilska cveća treba da se uzgajaju kao sobne biljke u hladnijim oblastima.

Severni Brazil je prekriven tropskim kišnim šumama, dok se veći deo centralnog Brazila sastoji od tropskih travnjaka. Južni Brazil ima vlažnu suptropsku klimu. Postoje i neka vruća, sušna staništa u severoistočnom Brazilu.

Kako se definiše prirodno cveće u Brazilu?
Prirodno cveće Brazila se definiše kao biljke koje su postojale u Brazilu pre dolaska evropskih istraživača. Mnoga od ovih cveća koristila su domorodačka plemena za pravljenje lekova i otrova. Nažalost, neki od brazilskih brazilskih cveća su u opasnosti zbog tekućeg krčenja amazonskih prašuma.

30 izvornih brazilskih cveća:

1) Allamanda
Jarko žuta Allamanda su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Poznato i kao cveće zlatne trube, cveće alamande je penjačko grmlje iz porodice pasjih pasa (Apocinaceae). Za najbolji prikaz, trenirajte svoje cveće alamande da izrastu rešetke ili druge potporne strukture.

Biljke Allamanda imaju raširene stabljike sa sjajnim eliptičnim listovima. Ove penjačice imaju jarko žute cvetove u obliku trube koje mogu da cvetaju tokom cele godine u tropskim klimama.

Naučno ime: Allamanda cathartica
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 10 do 20 stopa

2) Amazonski lokvanj
Jedan ružičasti amazonski lokvanj
Poznati kao uape jacana u Brazilu, amazonski lokvanj su ozbiljno impresivne vodene biljke . Voštani jastučići ovih vodenih ljiljana imaju bodljikavu crvenkasto-ljubičastu donju stranu i mogu narasti do 10 stopa u širinu. Ove jastučiće ljiljana podržavaju ogromne stabljike koje mogu biti dugačke preko 25 stopa. Amazonski vodeni ljiljani takođe imaju velike bele cvetove kojima je potrebno dva dana da se potpuno razviju.

Naučno ime: Victoria amazonica
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 25 stopa

3) Anthurium
Cvetni ružičasti anturijum su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Anturijumi su neke od najpopularnijih kućnih biljaka na svetu. Ove tropske trajnice se takođe mogu uzgajati na otvorenom u zonama 10 do 12. Volim anturijume jer oni takođe imaju nekoliko fantastičnih upotreba i prednosti .

Neki anturijumi imaju sjajne, jarko crvene peške, dok drugi imaju velike, baršunaste listove prekrivene istaknutim venama. Zanimljivo je da svi anturijumi imaju spadiks koji se sastoji od nekoliko sitnih zelenkasto-belih cvetova.

Naučno ime: Anthurium spp.
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

4) Beach Morning Glori
Pink Beach Morning Glori raste na peščanoj plaži
Jutarnja slava na plaži je nisko rastuća višegodišnja loza sa puzavim navikom. Kao takve, ove jutarnje slave čine odlične biljke za pokrivanje tla u zonama 8 do 11.

Kao što im ime kaže, ove loze su idealne za priobalna područja jer mogu tolerisati slani vazduh i peskovita tla. Ove jutarnje slave imaju okrugle, sočne listove i ljubičaste cvetove u obliku trube sa tamno ljubičastim središtima.

Naučno ime: Ipomoea pes-caprae
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 4 do 6 inča

5) Brazilska trešnja
Biljke brazilske trešnje u cvatu
Stabla brazilske trešnje su zimzeleni članovi porodice mirta (Mirtaceae). Ova prelepa stabla daju jestive plodove koji sazrevaju iz zelene u crvenkasto-ljubičaste. Od ovog rebrastog voća prave se dobri džemovi ili žele.

Stabla brazilske trešnje imaju konusni, uspravni rast. Sjajni, jajasti listovi proizvode miris poput smole kada se zgnječe. Osim toga, ovo drveće takođe ima belo cveće sa četiri latice.

Naučno ime: Eugenia uniflora
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 20 stopa

6) Lula brazilskog Holanđana
Veliki ljubičasti cvet brazilskog holandskog lula u cvetu
Lula brazilskog Holanđanina je snažna penjačka loza iz porodice rođenih (Aristolochiaceae). Ove loze imaju velike crvenkasto-ljubičaste cvetove nalik na vrećice i zelene listove u obliku srca.

Ove dramatične penjačice najbolje rastu kada se penju na rešetku ili sličan nosač. Cveće brazilskog Holanđana ne podnosi niske temperature van zona od 10 do 12.

Naučno ime: Aristolochia gigantea
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Leto do zime
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 20 stopa

7) Brazilsko vatreno drvo
Žuto cvetajuće brazilsko drvo vatre
Brazilsko drveće vatre je brzorastuće listopadno drveće poznato kao drveće guapuruvu ili ficheira u Brazilu. Ova visoka, uspravna stabla imaju glatku, sivkasto-zelenu koru i krošnju velikih, dvoperastih listova. Svaki list se sastoji od do 60 letaka.

Tokom proleća i leta na južnoj hemisferi, brazilska vatra proizvodi jarko žuto cveće . Ovo drveće zahteva puno sunca u zonama od 10 do 12.

Naučno ime: Schizolobium parahiba
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 80 do 130 stopa

8) Brazilska fuksija
Egzotična brazilska fuksija su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Brazilske fuksije su prelepi zimzeleni grmovi koji uspevaju u zonama 9b do 11. Iako nisu u stvari povezane sa pravim fuksijama , brazilske fuksije dobro rade kao žive ograde. Međutim, oni ne mogu tolerisati mraz.

Ovo domaće brazilsko cveće ima meke, dlakave stabljike i tamnozelene eliptične listove. Štaviše, od jeseni do proleća, brazilske fuksije imaju klimave grozdove cevastih crvenih i žutih cvetova.

Naučno ime: Justicia floribunda
Zone rasta: 9b do 11
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

9) Brazilsko drvo grožđa
Brazilsko drvo grožđa u cvetu
Poznata i kao jabutikaba, brazilska stabla grožđa su zanimljivi članovi porodice mirta. Ova zimzelena stabla imaju crvenkasto-braon debla i ružičaste eliptične listove koji postepeno postaju zeleni.

Brazilska stabla grožđa takođe imaju belo cveće i ljubičasto-crne plodove koji rastu direktno iz debla. Jestivo voće se može jesti sirovo ili koristiti za pravljenje džemova ili vina.

Naučno ime: Plinia cauliflora
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 50 stopa

10) Brazilska orhideja
Ružičasta brazilska orhideja su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Brazilske orhideje su elegantne epifitske orhideje koje rastu na granama obližnjeg drveća. Ove orhideje se često uzgajaju kao sobne biljke zbog svog raskošnog cveća. Ovi veliki cvetovi imaju centralni levak i pet ružičastih, ljubičastih, žutih ili belih latica.

Brazilske orhideje takođe imaju mesnate rizome i pseudobulbe koje čuvaju vodu i hranljive materije. Ove orhideje zahtevaju puno svetle, indirektne svetlosti.

Naučno ime: Cattleia labiata
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Pasti
Zahtevi za svetlo: Svetao, indirektan
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

11) Brazilski cvet perjanice
Ružičasti brazilski perjani cvet u cvetu
Obožavam brazilsko perjano cveće jer ima prelepe grozdove cjevastih ružičastih ili crvenih cvetova nalik na perjanicu . Ovi prelepi zimzeleni grmovi mogu cvetati tokom cele godine na toplim temperaturama.

Ovo domaće brazilsko cveće ima uspravne stabljike i sjajne tamnozelene eliptične listove sa istaknutim rebrima. Ovi grmovi uspevaju u zonama od 8 do 11 i najbolje rastu u senci.

Naučno ime: Justicia carnea
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Delimična do puna senka
Visina zrele osobe: Otprilike 4 do 6 stopa

12) Brazilsko drvo
Drvo brazilskog drveta u cvetu sa žutim cvetovima
Drveće brazilskog drveta su atraktivno zimzeleno drveće koje se uglavnom uzgaja kao drvna kultura od tvrdog drveta. Ovaj član porodice mahunarki (Fabaceae) je takođe brazilsko nacionalno drvo.

Drveće brazilskog drveta ima crvenkasto-narandžasto srce i ljuskavu tamno smeđu koru. Ovo drveće takođe ima peraste listove koji su podeljeni na do 19 duguljastih listova. Drveće brazilskog drveta ima grozdove mirisnih jarko žutih cvetova.

Naučno ime: Paubrasilia echinata
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Pasti
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 50 stopa

13) Bromelije
Egzotična ružičasta biljka bromelija cveta u tropskoj prašumi u Brazilu
Bromelije su velika porodica zeljastih višegodišnjih biljaka koje uspevaju u tropskim uslovima. U umerenim područjima, bromelije se često uzgajaju kao sobne biljke. Bromelije su obično ili epifiti ili kopnene biljke.

Ove egzotične izvorne brazilske biljke dolaze u različitim oblicima, ali većina formira rozete od mesnatih listova u obliku koplja. Ove rozete omogućavaju bromelijama da čuvaju kišnicu. Većina bromelija takođe proizvodi cveće sa šarenim, upadljivim listovima.

Naučno ime: Bromeliaceae spp.
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Svetao, indirektan
Visina zrele osobe: Otprilike 3 stope

14) Plamena loza
Orange Flame Vine su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Vatrene loze su živahne zimzelene penjačice koje najbolje rade kada su obučene da se penju na rešetke, zidove i druge oslonce. Ove popularne tropske biljke moraju biti zaštićene od hladnih vetrova.

Ovi izvorni brazilski cvetovi imaju peraste zimzelene listove koji se sastoje od dva do tri sjajna eliptična letaka i vitice. Vinova loza takođe ima grozdove cevastih narandžastih cvetova sa zaobljenim laticama.

Naučno ime: Pirostegia venusta
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 16 stopa

15) Zlatno drvo trube
Žuto cvetajuće drvo Zlatne trube
Sa njihovim upadljivim grozdovima jarko žutih cvetova, lako je shvatiti zašto su drveće zlatne trube nacionalni cvet Brazila. Ova listopadna stabla su popularna ukrasna stabla u baštama i ulicama širom Brazila.

Stabla zlatne trube imaju palmaste listove podeljene u pet klinastih listića sa nazubljenim ivicama. Žuti cvetovi cvetaju tokom proleća pre nego što niknu listovi.

Naučno ime: Handroanthus chrisotrichus
Zone rasta: 9b do 11
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 25 stopa

16) Helikonija
Egzotično cveće helikonije u cvetu u Brazilu
Cvetovi helikonije su zimzelene trajnice koje su opšte poznate kao kandže jastoga. Helikonije su fantastične ukrasne biljke za toplu klimu jer uspevaju u zonama 10 i 11.

Ove intrigantne izvorne brazilske biljke imaju neupadljive cvetove koji izviru iz šarenih, voštanih listova. Ovi listovi liče na kandže jastoga, otuda i uobičajeno ime. Listovi iz gustih metlica pored zimzelenih duguljastih listova.

Naučno ime: Heliconia spp.
Zone rasta: 10 i 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 6 stopa

17) Jakaranda
Ljubičasta žakaranda su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Mislim da su drveće žakaranda neke od najlepših domaćih biljaka u Brazilu. Ova popularna ukrasna stabla imaju niske zahteve za održavanjem i dobro rade kao drveće u senci. Drveće Jacaranda uspeva na punom suncu i relativno je otporno na sušu.

Drveće Jacaranda ima atraktivnu, ljuskavu, sivkasto-braon koru i vitke grane. Zanimljivo je da ova stabla imaju dvoperaste listove nalik paprati i guste grozdove svetloplavih ili ljubičastih cvetova.

Naučno ime: Jacaranda mimosifolia
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 65 stopa

18) Lobeira
Jedan cvet Lobeire ljubičaste boje u cvetu naspram zelenog lišća
Poznato i kao biljke vučje jabuke, cvetovi lobeire su listopadni grmovi iz porodice velebilja (Solanaceae). Grivasti vukovi konzumiraju plodove, otuda i uobičajeno ime. Ljudi takođe mogu da jedu zrele plodove lobeire, od kojih se prave dobri džemovi ili žele.

Svidelo mi se što ovo domaće brazilsko cveće ima velike listove sa dubokim režnjama koje su prekrivene mekim, nejasnim dlačicama. Ovi grmovi takođe imaju ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa žutim prašnicima.

Naučno ime: Solanum licocarpum
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 15 stopa

19) Manaca-da-Serra
Ružičasta, bela i ljubičasta Manaca-da-Serra su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Drveće Manaca-da-Serra su zimzeleno drveće koje raste u brazilskim atlantskim šumskim staništima. Kao takva, ova stabla uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci. Drveće Manaca-da-Serra se često koristi kao ukrasno drveće u Brazilu.

Drveće Manaca-da-Serra ima sjajno tamnozeleno eliptično lišće i grozdove ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova. Zbog plitkog korena, ovo drveće dobro raste i u kontejnerima.

Naučno ime: Tibouchina mutabilis
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 40 stopa

20) Mandacaru
Bela cvetna biljka Mandacaru
Takođe poznate kao cardeiro u Brazilu, biljke mandacaru su atraktivni kaktusi sa šumovitim stabljikama. Svaka biljka proizvodi grupu uspravnih, naboranih stabljika prekrivenih bodljama. Ovi kaktusi uspevaju na punom suncu u zonama od 9 do 10.

Tokom proleća, biljke mandakaru proizvode velike zelenkasto-bele cvetove. Ovo cveće se razvija u sumrak, ali traje samo jednu noć.

Naučno ime: Cereus jamacaru
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 30 stopa

21) Paepalanthus
Okrugli grozdovi sitnih belih cvetova iz biljke Paepalanthus u Brazilu
Biljke pepalantusa su grupa od oko 400 vrsta višegodišnjih biljaka iz porodice lulača (Eriocaulaceae). Nekoliko vrsta Paepalanthus je porijeklom iz Brazila, uključujući Paepalanthus bromelioides . Ova vrsta uspeva u staništima tropskih savana u Brazilu.

Biljke pepalantusa imaju uspravne stabljike sa promenljivim listovima. Ove stabljike su prekrivene zaobljenim grozdovima cveća. Ovo cveće varira u zavisnosti od vrste.

Naučno ime: Paepalanthus spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 stopa

22) Pasiflora
Jedna egzotična pasiflora u cvetu u Brazilu
Poznate i kao plodovi strasti, pasiflore su prekrasne tropske vinove loze sa složenim cvetovima. Ove višegodišnje loze imaju plavkasto-zelene listove i vitice. Pasiflore imaju zelenkasto-bele cvetove sa centralnim prstenom valovitih ljubičastih filamenata koji imaju bele vrhove.

Ovo egzotično izvorno brazilsko cveće takođe daje velike crvenkasto-ljubičaste jestive plodove. Pasiflore su idealne za obuku rešetki, lukova i drugih potpornih struktura.

Naučno ime: Passiflora edulis
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 3 stope

23) Pata-de-vaca
Jedan beli cvet Pata-de-vaca sa 5 dugih latica
Takođe poznata kao brazilska orhideja, ova listopadna stabla su članovi porodice mahunarki (Fabaceae). Drveće Pata-de-vaca dobilo je ime po svojim velikim cvetovima nalik orhidejima sa pet dugih belih latica.

Drveće brazilskih orhideja ima listove u obliku srca sa duboko urezanim vrhovima. Ova brzorastuća stabla su često neka od prvih koja kolonizuju poremećena područja brazilske atlantske šume.

Naučno ime: Bauhinia forficata
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 25 do 30 stopa

24) Pink Lapacho
Ružičasti lapačo su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Ružičasta stabla lapačo su takođe poznata kao ipe-rokso stabla u Brazilu. Ova velika listopadna stabla se često koriste kao ukrasna ili pejzažna stabla. Kao takva, ružičasta stabla lapučo su odlična središnja dela za bašte u zonama 10 do 12.

Ova autohtona brazilska stabla imaju čvrstu, sivkasto-braon koru i eliptične listove sa nazubljenim ivicama. Tokom leta, ružičasta stabla lapučo proizvode grozdove prekrasnih ružičastih cvetova.

Naučno ime: Handroanthus impetiginosus
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 40 stopa

25) Princeza cvet
Veći ljubičasti cvet princeze u Brazilu
Princess cveće je veličanstveno grmlje poznato po svojim zapanjujućim ljubičastim cvetovima . Ovi cvetovi imaju pet latica i pojavljuju se u grozdovima tokom cele godine u toplim klimatskim uslovima. Princess cvetni grmovi su idealni za urbane bašte i dobro rastu u kontejnerima.

Ovi zimzeleni izvorni brazilski grmovi imaju široku naviku, tako da ih treba držati pod kontrolom. Cvetovi princeze imaju divne eliptične listove koji su prekriveni mekim dlačicama. Princess cveće zahteva puno sunca i najbolje raste na plodnim, dobro drenirajućim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage.

Naučno ime: Tibouchina urvilleana
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 10 do 20 stopa

26) Kuaresmeira
Ljubičaste biljke Kuaresmeira u cvatu
Malo brazilskih cveća je tako lepo kao kvaresmeira žbunje. Poznato i kao stabla ljubičaste slave, ovi zimzeleni grmovi imaju grozdove živopisnih ljubičastih cvetova sa belim središtima. Kuaresmeira žbunje može da cveta tokom cele godine na toplim temperaturama u zonama 10 i 11.

Ovo prelepo prirodno brazilsko cveće ima tamnozelene eliptične listove sa sjajnom završnom obradom. Grozdovi zadivljujućih ljubičastih cvetova prate ove atraktivne listove. Lako je shvatiti zašto je grmlje kuaresmeira toliko popularno kao ukrasne biljke u Brazilu.

Naučno ime: Tibouchina granulosa
Zone rasta: 10 i 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 30 stopa

27) Scarlet Begonia
Svetlo ružičasta Scarlet Begonia su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Takođe poznate kao begonije anđeoskih krila, grimizne begonije su tropski grmovi koji se obično uzgajaju kao kućne biljke. Ove begonije imaju linearne tamnozelene listove sa nazubljenim ivicama. Ponekad su ovi listovi prekriveni bledim mrljama, što povećava vizuelni interes.

Grimizne begonije cvetaju tokom cele godine na toplim temperaturama. Ove biljke proizvode grozdove malih ružičastih cvetova u obliku srca. Ove begonije zahtevaju puno sunčeve svetlosti ako želite da cvetaju u zatvorenom prostoru. Kao takvi, najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu.

Naučno ime: Begonia coccinea
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

28) Vriesea
Sjajni crveni listovi u obliku mača biljke Vriesea u Brazilu
Biljke Vriesea pripadaju velikom rodu porodice bromelija. Ove divne bromelije su popularne zahvaljujući svojim bujnim rozetama sjajnih listova u obliku koplja. Rod je dobio ime po Villemu Hendriku de Vrieseu, holandskom botaničaru iz 19. veka.

Ove bujne tropske izvorne brazilske biljke cvetaju samo jednom, stvarajući upadljive, šarene listove koji prikrivaju neupadljivo pravo cveće. Međutim, ove biljke imaju nekoliko manjih biljaka koje se zovu pups.

Naučno ime: Vriesea spp.
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Jarko, indirektno svetlo
Visina zrele osobe: Otprilike 2 stope

29) Valker’s Cattleia
Pink Valker’s Cattleia orhideje u cvetu u Brazilu
Vokerove cattleia orhideje su popularne sobne biljke poznate po svom zadivljujućem cveću. Ove orhideje imaju velike bledo ljubičaste ili ružičaste cvetove sa pet dugih latica. Za razliku od drugih orhideja cattleia, ova vrsta proizvodi cveće iz svojih rizoma, a ne iz pseudobulba.

Ove orhideje se često uzgajaju kao sobne biljke, ali se mogu uzgajati na otvorenom u zonama od 10 do 12. Vokerovim orhidejima kattleja treba puno sunčeve svetlosti da bi proizvele cveće.

Naučno ime: Cattleia valkeriana
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Otprilike 1 stopa

30) Žuti lapačo
Žuti lapačo su prelepe vrste domaćeg brazilskog cveća
Poznato kao ipe-aramelo u Brazilu, žuta stabla lapačo su zadivljujuća ukrasna stabla koja uspevaju na punom suncu. Kao neka od najjačih tropskih stabala, žuta lapačo stabla se takođe uzgajaju zbog tvrdog drveta.

Žuta lapačo stabla izbijaju sa živim grozdovima jarko žutih cvetova od kasne zime do proleća. Nakon cvetova slede tamnozeleni jajoliki do eliptični listovi. Ova listopadna stabla najbolje rastu u zonama od 10 do 12.

Naučno ime: Handroanthus serratifolius
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 150 stopa
Česta pitanja o domaćem brazilskom cveću:
Koji cvet je poreklom iz Brazila?
Neki od brazilskih izvornih cveća uključuju begonije, cveće princeze i helikonije. Brazil je takođe dom nekoliko vrsta bromelija i orhideja. Anthuriums su popularne kućne biljke koje su takođe porijeklom iz Brazila.

Koje je poznato cveće iz Brazila?
Brazilski nacionalni cvet je drvo zlatne trube ( Handroanthus chrisotrichus ), koje je na portugalskom poznato kao ipe amarelo . Amazonski vodeni ljiljani ( Victoria amazonica ) su izvorno brazilsko cveće koje je poznato po ogromnim jastučićima ljiljana.

Šta je belo cveće poreklom iz Brazila?
Brazil je dom nekoliko belih cvetova, uključujući lokvanje Amazonije i orhideje cattleia. Cvetovi belog anđela ( Brugmansia suaveolens ) su još jedan beli cvet poreklom iz Brazila.

Okončanje
Sa svojim visokim nivoom biodiverziteta, ne čudi što je Brazil dom nekih od najlepših cvetova na svetu. Neki od najpopularnijih domaćih cveća u Brazilu uključuju anturijume, begonije i helikonije. Brazil je takođe dom nekih raskošnih cvetnih stabala, kao što su brazilska trešnja i zlatna truba.