prelepih vrsta crnog cveca i biljaka

Popularne vrste crnog cveća i crnih biljaka za uzgoj kod kuće
Bez obzira da li želite da dodate tračak elegancije u baštu na otvorenom ili malo misterije u buket, crno cveće i biljke mogu vam pomoći da stvorite redak vazduh mističnosti koji ste tražili. Nastavite da čitate da biste saznali sve o tome šta cvet ili biljku čini crnim i da biste pronašli neke od najboljih vrsta crnog cveća i biljaka za dom i baštu.


Ima li pravog crnog cveća i biljaka u prirodi?
U prirodi nema istinski crnog cveća ili biljaka. Mada, neki su prilično bliski sa tamnoljubičastom, smeđom ili kestenjastom pigmentacijom koja je veoma zasićena. Neke od ovih „crnih“ biljaka se javljaju u prirodi, ali većina su kultivisani proizvodi specijalnog uzgoja.

Zašto su cveće i biljke takve boje?

Sunčeva svetlost se emituje u spektru talasnih dužina od dugih do kratkih (od radio talasa i infracrvenog do vidljivog spektra koji možemo da vidimo našim očima i na kraju ultraljubičastog svetla super kratke talasne dužine, rendgenskih zraka i gama zraka).

Vidimo boje koje određena jedinjenja reflektuju, a ne apsorbuju. Na primer, zelena biljka reflektuje svetlost na zelenoj talasnoj dužini, ali apsorbuje drugu boju svetlosti.

Zaista crna biljka bi apsorbovala ceo spektar svetlosti, što bi moglo dovesti do njenog sušenja, pregrevanja, pa čak i oštećenja na ćelijskom nivou.

Prirodne karakteristike cveća i biljaka odražavaju njihove evolucione adaptacije koje su se vremenom razvile da bi povećale njihove šanse za preživljavanje i reprodukciju.

Iako postoje tamnije, svetlije i drugačije obojene sorte koje prirodno rastu u svetu, većina biljnog lišća je zelena jer zeleno lišće najefikasnije apsorbuje talasne dužine svetlosti koje pomažu biljkama u procesu proizvodnje energije fotosinteze.

Većina prirodnog cveća cveta u bojama koje privlače oprašivače kako bi se obezbedila uspešna reprodukcija. Boje cveća koje se najčešće nalaze u prirodi su žuta, crvena, bela i plava.

Značenje i simbolika crnog cveta

U cveću i biljkama, crna boja često nosi simbolična značenja koja su podjednako mračna. Cvetovi crne ruže, na primer, simbolizuju žalost, očaj, tugu, smrt, mržnju, a ponekad i opsesivnu ljubav.

U drugom cveću i biljkama, ponoćna nijansa može da nosi ove negativne konotacije, ali ponekad takođe simbolizuje stvari poput misterije, moći, oproštaja i elegancije.

Ne može se poreći da je crna veoma elegantna boja koja ide uz gotovo sve. Dakle, ovo neobično privlačno cveće se često koristi u visokom cvetnom dizajnu, kao iu prazničnim buketima za Noć veštica.

38 vrsta crnog cveća i biljaka:
Ovde ćete pronaći 38 zapanjujućih i misterioznih vrsta crnog cveća i biljaka koje ćete uzgajati kod kuće ili u vašoj bašti.

1. Švarcvaldska ljiljana (Zantedeskija crna šuma)

O tome:
Švarcvaldska kala ima skoro crni, tamnoljubičasti cvet koji će krasiti bašte tokom celog leta i izgleda divno uparen sa jednostavnom elegancijom kremasto belih kala u baštama iu buketima. Otporne su za uzgoj na otvorenom u zonama od 8 do 10, a mogu se uzgajati i u zonama od 3 do 7 ako se čuvaju u zatvorenom tokom zime.

2. crna borovnica (Alcea rosea nigra)

O tome:
Hollihocks su suštinska pozadina za klasičnu vikendicu. Imaju divlji izgled, a njihovi visoki češeri (do šest stopa!) jednoslojnih ili dvoslojnih cvetova nude pouzdanu, višegodišnju privlačnost. Osim toga, borovine cvetaju u širokom spektru boja, uključujući crnu borovinu (Alcea rosea ‘Nigra’), koja cveta u tamnoj nijansi kestenjaste boje koja izgleda skoro crna.

3. Gavran ZZ biljka (Zamioculcas zamiifolia ‘gavran’)

O tome:
Tipična ZZ biljka ima peraste listove smaragdno zelene boje, ali sorta gavrana ima lišće koje tamni dok sazreva u tako duboku nijansu zelene da listovi izgledaju skoro crni. Kao i druge ZZ biljke, gavran ZZ je otporan na sušu i zahteva malo vode ili pažnje. Za razliku od drugih ZZ biljaka, ova će se najbolje snaći na senovitom mestu koje ne dobija mnogo sunca.

4. Crna udovica (Geranium phaeum)

O tome:
Geranium phaeum je vrsta iz roda Geranium (ne „geranijum” koji se leti obično viđa u baštenskoj prodavnici) koji ima okrenute unazad, tamnoljubičaste, skoro crne cvetove. Zahvaljujući jedinstvenom obliku cveta koji podseća na kapu koju nosi ožalošćena dama ili ptičji kljun, ovo cveće se obično naziva crnom udovicom, žalosnom udovicom ili kljunom sumračnog ždrala.

5. Crazitunia Black Mamba Petunia (Petunia ‘Crazitunia Black Mamba’)

O tome:
Crazitunia Black Mamba Petunia je hibrid petunije koji obilato cveta od proleća do leta u tamnocrvenim nijansama najtamnije kestenjaste koju možete zamisliti. Za najbolje rezultate rasta, pobrinite se da vaše crne mambe imaju najmanje 6 sati punog sunca svakog dana i ne više od 4 sata u senci. Posadite svoje petunije u viseće korpe ili druge žardinjere gde će imati prostora da se prate i oblače oko saksije.

6. Crna Mondo trava (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’)

Crna mondo trava nije prava trava jer zapravo pripada porodici ljiljana. Ova trava raste u grudvama iz korena gomolja, nema stabljike, a ova posebna sorta mondo trave ima neobično tamnu nijansu. Obično se sadi kao pokrivač tla ili ivice u baštama, crna mondo trava raste nisko do zemlje. Takođe raste relativno sporo, tako da će morati da se sadi rano u proleće kako bi se osiguralo da se dobro ustali pre zime.

7. Black Barlov Columbine (Akuilegia vulgaris var. Stellata ‘Black Barlov’)

O tome:
Black Barlov columbines su zeljaste višegodišnje biljke koje daju cvetove sa šiljastim laticama, zvezdastim cvetovima tamno ljubičasto-crne boje. Ovo cveće je savršen dodatak za baštu na vikendici ili baštu za sečenje i otporno je na zimu za zonu 3. Samo vodite računa o soku kada rukujete ovim cvećem jer može da iritira kožu.

8. Zvartkop Aeonium (Aeonium arboreum ‘Zvartkop’)

O tome:
Ponekad se obično naziva crna ruža eonijum, ovaj jedinstveni sukulent proizvodi velike rozete crvenkasto-crnih segmenata listova koji narastu do oko 6 do 8 inča u prečniku. Kako sukulent raste, on na kraju razvija stabljiku nalik na tun koja biljci daje ukupan izgled vanzemaljskog drveta. Kao i većini sukulenata, ovom eonijumu je potrebno puno sunca i dobro drenirano tlo da bi uspeo.

9. Clear Cristals Black Pansi (Viola k Vittrockiana ‘Clear Cristals Black’)

O tome:
Maćuhice su jednostavno, ali prelepo zapanjujuće cveće u skoro svakom krevetu ili saksiji. Ove, crne maćuhice sa čistim kristalima, još su upečatljivije svojim privlačnim, crnim cvetovima. Naglašene jarko žutim i ljubičastim sredinama, ove lepote će pretvoriti vašu baštu u pravi spektakl od ranog proleća tokom celog leta.

10. Crni šarm Azijski ljiljan (Lilium asiatica ‘Black Charm’)

Ovi azijski ljiljani su zapravo ukrštanje ljiljana trubača i azijskih ljiljana, a ova mešavina proizvodi zaslepljujuće tamni crvenkasto-crni cvet u obliku zvezde koji se zove crni šarm ljiljan. Ovi ljiljani su savršeni za gajenje u vašoj bašti sami ili sa drugim cvećem za razliku od cvetova jarkih boja. Takođe su savršeni za sečenje bašte, jer mogu da izdrže do dve nedelje u vazi.

11. Crnobradata perunika (Iris germanica)

O tome:
Takođe uobičajeno nazvana „crno je crno“ iris, crnobrada perunika germanica izgleda skoro zaista crna. Međutim, kada se svetlost reflektuje tačno od njegovih sjajnih latica, videćete odsjaj ljubičaste i zelene boje, skoro kao duga crne naftne mrlje ili golubovog perja. Ova perunika zadivljuje svojom iznenađujuće mastilom nijansom i velikim cvetnim glavama naboranih latica.

12. Black Magic Rose (Rosa Hibrida ‘Black Magic’)

O tome:
Black Magic ruže su hibrid ruže čaja koji karakteriše klasične tamnocrvene latice koje povezujemo sa tradicionalnim ružama, ali sa izgledom da su umočene u posudu sa prozirnim crnim mastilom. Crno magične ruže su prvi put kultivisane u Nemačkoj 1980-ih, a došle su do Sjedinjenih Država 2001. godine i još uvek su popularne za uzgajanje i uključivanje u bukete.

13. Crno magične slonove uši (Colocasia esculenta ‘Black Magic’)

O tome:
Ova vrsta kolokazije, crnih magičnih slonovih ušiju, tradicionalno se uzgaja zbog svog upadljivog lišća. Biljke kolokazije imaju velike listove u obliku srca koji mogu narasti do 2 metra dugačke, a listovi sorte crne magije su prašnjavo-crnoljubičaste boje. Otporne na otvorenom u zonama od 8 do 10, slonove uši čine neočekivani centar bašte. Međutim, u hladnijim klimama, oni su takođe odlični za uzgoj u zatvorenom prostoru u kontejnerima.

14. Moulin Rouge suncokret (Helianthus annus)

O tome:
Ova sorta suncokreta ima velike cvetove sa licima prečnika do 6 inča. Latice imaju tamno obojeni centar. Latice imaju zarđalo-crnu boju prema sredini i imaju vatrene crvenkasto-narandžaste vrhove koji stvaraju ombre efekat od jarko crvene do duboke, skoro crno braon boje. Suncokreti uspevaju na sunčanim mestima i bez polena, oni prave odlično rezano cveće za cvetne aranžmane.

15. Fringe cvet (Loropetalum chinense var. Rubrum ‘Crni biser’)

O tome:
Član porodice hamamelisa, kineski grm Loropetalum raste sa zelenkasto-ljubičastim ili ljubičasto-crnim lišćem koje izgleda prelepo tokom cele godine. U rano proleće, žbun proizvodi obilje svetlo-ružičastih, paukovih cvetova koji vise kao rese ili rese – otuda i uobičajeno ime “cvet sa resama”.

16. Peni Blek (Nemophila discoidalis ‘Penni Black’)

O tome:
Uobičajeno nazvane Peni crne ili bebe crne oči, ove jednogodišnje biljke imaju pet tamnoljubičastih latica sa jarko belim obodom duž ivica i u sredini. Oni ostaju nisko pri tlu, rastu samo oko 4 inča u visinu, i imaju naviku za sobom koja ih čini savršenima za bilo koje kontejnere, ivice i viseće korpe.

17. Black Magic Chocolate Cosmos (Cosmos astrosanguineus ‘Black Magic’)

O tome:
Ova kosmos sorta cveta laticama duboke, krvavocrvene boje koja iz određenih uglova izgleda skoro crno. Sa svetlo-žutim središtima, oni su upečatljivi cvetovi za posmatranje. Njihova vizuelna lepota, međutim, nije jedina primamljiva karakteristika čokoladnog kosmosa; takođe imaju miris koji veoma podseća na aromu čokolade. Ove jednogodišnje biljke će napraviti slatku poslasticu u svakoj bašti.

18. Black Pussi Villov (Salik gracilistila ‘Melanostachis’)

O tome:
Ovaj prilično listopadni grm je omiljen za kasne zimske i rane prolećne bašte; njegove upadljive ljubičasto-crne mace i crvene do žute prašnike biće neke od prvih boja koje će ukrasiti vašu baštu svake godine. Crna vrba je savršena za ivice, krevete i sečenje bašta, jer vretenaste stabljike dodaju dašak hirovitosti vašim cvetnim aranžmanima.

19. Evropska crna bazga (Sambucus nigra)

O tome:
Sambucus nigra je porijeklom iz Evrope i može rasti kao listopadni žbun, živa ograda ili čak malo drvo uz odgovarajuću rezidbu i podsticanje rasta. Njegova tamnija sorta daje ljubičasto-crne, peraste listove, grozdove sitnih ružičastih ili ljubičastih cvetova i bobice crne boje.

20. Smoke Bush (Cotinus coggigria ‘Roial Purple’)

O tome:
Dimni grm je listopadni žbun koji se takođe može podstaći u obliku malog drveta. Ima ljubičasto-zeleno lišće koje postaje svetlo, grimizno crveno u jesen. Uprkos svojim lepim listovima, dimnjak je najčešće poznat po svojim istaknutim, kovrčavim i jarkim bojama semenki koje kao da lebde kao dim ispred listova grmlja.

21. Crni bambus (Phillostachis nigra)

O tome:
Uprkos svojoj visini i izgledu poput drveta, bambus je zapravo vrsta trave. Umesto da imaju jarko obojene zelene stabljike i listove poput drugih vrsta bambusa, “debla” ove sorte su tamno-tamnozelene nijanse koja je skoro crna. Crni bambus je prilično upečatljiv jer stabljike tamne boje nadoknađuju zelene listove biljke.

22. Arabian Night Dahlia (Dahlia ‘Arapian Night’)

O tome:
Kao i sve dalije, sorta Arabian Night nikada ne uspeva da zadovolji oko svojim upadljivim crvenkasto-crnim cvetovima. Čini se da latice ovih cvetova postaju tamnije prema centru cveta. Arapske noćne crne dalije cvetaju obilno počevši od sredine leta i nastavljajući do prvog mraza sa punim cvetovima koji narastu do oko 4 inča u prečniku.

23. Sophistica kupina Petunija (Petunija ‘Sophistica Blackberri’)

O tome:
Ovaj hibrid petunije daje baršunaste cvetove u obliku trube u dubokoj, bogatoj bordo boji. Cvetovi mogu izgledati ili crni ili tamnocrveni, u zavisnosti od ugla iz kojeg ih gledate. Kao i druge sorte petunija, ove cvetaju od proleća do leta i predstavljaju savršen dodatak za prozorske kutije i viseće korpe sa svojim vučnim navikom.

24. Green Vizard Coneflover (Rudbeckia occidentalis ‘Green Vizard’)

O tome:
Ovaj jedinstveni šišar cveta sa istaknutim crnim konusom u sredini, obodom sitnih žutih latica i prstenom šiljastih, zelenih čašica u dnu. Iako zelena šišarka obično nije zasađena kao središnji deo bašte, ona će dodati vizuelnu teksturu i kontrast jače cvetajućim pratiocima.

25. Black Beauti Gladiolus (Gladiolus k hortulanus ‘Crna lepotica’)

O tome:
Takođe se nazivaju ljiljanima mača, cvetovi gladiola rastu iz lukovica i imaju svetlo zeleno lišće u obliku koplja. Počevši od sredine leta, ovaj hibrid gladiola proizvodi istaknute centralne cvetne klasove u duboki bordo sa crnim ivicama koje narastu do 60 inča u visinu, što ih čini pravim ukrasom za pozadinu vaše bašte. Otporne su na zimu u zonama rasta od 7 do 10.

26. Alokazija crnog somota (Alocasia reginula)

O tome:
Takođe nazvana dragulj alokazija, biljka alokazije crnog somota postala je omiljena kućna biljka zahvaljujući svom neobičnom izgledu. Ova alokazija ima sablasne, beličasto-zelene stabljike i tamne, skoro crne listove u obliku srca obeležene šapat svetlozelenim linijama vena. Listovi ove biljke imaju baršunasti izgled, ali su zapravo pomalo grubi na dodir. Uz odgovarajuću negu, ova raznovrsna biljka može da raste skoro bilo gde u vašem domu ili kancelariji.

27. Ljubičasti bosiljak (Ocimum basilicum)

O tome:
Ova sorta bosiljka je sorta slatkog bosiljka i ima neobično atraktivne listove koji mogu izgledati skoro potpuno crni sa čvrstom tamnoljubičastom bojom ili mogu imati bogatu zelenu nijansu svakodnevnog bosiljka i velike mrlje tamno ljubičaste. Obe vrste ljubičastog bosiljka imaju odličan ukus u kuvanju i biće atraktivan ukras na vašem tanjiru.

28. Zvona od korala od opsidijana (Heuchera ‘Obsidian’)

O tome:
Omiljena i zbog atraktivnih grudvica lišća i nežnih cvetnih klasova, koralna zvona čine divan dodatak gotovo svakoj bašti. Ova polu-zimzelena biljka će privući leptire u vašu baštu, cvetajući od ranog do sredine leta u zonama od 4 do 9. Osim toga, nastaviće da dodaje mrlju sjajnog, tamno-bordo boje lišća dugo nakon što se cvetovi potroše .

29. Crni lale (Tulipa)

O tome:
Pošto su tulipani generalno povezani sa pozitivnim simboličkim značenjima, crni tulipani imaju pozitivnije značenje od crnih ruža, simbolizujući snagu i moć. Iako još niko nije uspeo da postigne istinski crnu lalu, nekoliko varijanti se približava dubokim nijansama ljubičaste, bordo i braon, kao što su lala kraljica noći, lala crnog heroja, lala crnog papagaja i lala Vincent van Gogh – svaki od ovih ima svoju boju mastila.

30. Blacknight Hollihock (Alcea rosea ‘Blacknight’)

O tome:
Sa svojim vretenastim i divljim, a ipak kultivisanim cvetnim zalihama, borovine su osnovni deo svake vikendice. Narastu do 6 stopa u visinu, proizvode velike šiljke ispunjene cvećem tokom celog leta u zonama od 3 do 9. Cvetovi crne boginje imaju pojedinačne latice u dubokoj ljubičastoj nijansi. Uverite se da vaš dobija više od 6 sati pune sunčeve svetlosti svakog dana.

31. Petunija od crnog somota (petunija ‘Black Velvet’)

O tome:
Može se tvrditi da je ova posebna sorta skoro crne petunije najbliža postizanju istinske crne nijanse koju hortikulturisti teže vekovima. Pazite gde kupujete seme crne petunije za svoju baštu; mnogi neugledni prodavci isporučuju semena koje proizvode petunije lavande ili ružičaste i prodaju ih kao crne baršunaste petunije. Samo budite sigurni da kupite seme od pouzdanog dobavljača.

32. Crni slepi miš (Tacca chantrieri)

O tome:
Cvet crnog slepog miša se često pogrešno smatra orhidejem, ali on je zapravo iz roda cvetnih biljaka Tacca i pripada porodici jam. Ove čudne i neobične cvetove je teško opisati jer su tako jedinstveni! Cvetovi imaju čašice nalik na krila koje mogu da narastu do 12 inča u prečniku, braonkasto-crne su boje, imaju skoro crne centralne latice, pa čak imaju i dodatke nalik na brkove koji mogu da narastu do oko 28 inča.

33. Crni princ Echeveria (Echeveria ‘Crni princ’)

O tome:
Ako uživate u sakupljanju i uzgoju različitih vrsta sukulenata, onda vaša kolekcija neće biti potpuna sve dok ne dobijete crnu eheveriju princa koja ima šiljastu rozetu od zelenih do crnih segmenata lista. Uprkos svom tamnom lišću, ovi sukulenti i dalje dobro rastu na punoj sunčevoj svetlosti sa malo vode ili pažnje. Osim toga, lako se razmnožavaju iz segmenata lista, tako da možete više da uzgajate da biste zadržali ili poklonili.

34. Molli Sanderson Viola (Viola ‘Molli Sanderson’)

O tome:
Ova sorta viole je rasprostranjena i grudasta, zimzelena višegodišnja biljka koja proizvodi skoro potpuno crne cvetove, svaki sa malim žutim okom u sredini. Cvetovi počinju da se pojavljuju u rano proleće i nastavljaju do jeseni. Ove privlačne viole biće odličan dodatak vašim bordurama i cvetnim krevetima.

35. Devetkora dijabola (Phisocarpus opulifolius ‘Diabolo’)

O tome:
Diabolo ninebark je listopadni grm koji ima tamno, ljubičasto-zeleno lišće koje može izgledati gotovo crne boje. Oni proizvode skupove upadljivih, belih i pink cveće. Narastajući do visine od oko 8 stopa i širine 10 stopa, ovi gusti grmovi mogu se posaditi u nizu da bi se stvorila privatna bašta ili pojedinačno na ivici vrta vikendice. Otporne su u zonama od 3 do 7.

36. Lažna djetelina (Okalis triangularis)

O tome:
U divljini, Okalis triangularis ima zeleno lišće, ali mnoge sorte su stvorene da selektivno proizvode lišće tamnoljubičaste boje. Svaki od listova biljke ima tri lista pričvršćena za stabljiku u sredini, što ga čini da liči na djetetinu, otuda i njegovo uobičajeno ime. Ove biljke se lako uzgajaju kada se održavaju ravnomerno vlažne, a cvetaju nežnim belim cvetovima od proleća do jeseni.

37. perzijski ljiljan (Fritillaria persica)

O tome:
Perzijski ljiljani cvetaju sa visokim klasovima zvonastih cvetova koji se kreću u tamnim, skoro crnim nijansama ljubičaste, tamnocrvene i braonkasto-zelene. Nekoliko sorti prirodno raste u divljini u svojim izvornim regionima, a mnogi perzijski ljiljani su takođe proizvedeni u ukrasne svrhe. Poreklom iz mediteranskog regiona, perzijski ljiljani se mogu uzgajati u zonama otpornosti od 5 do 8.

38. Crna Bakara ruža (Rosa Hibrida ‘Black Baccara’)

O tome:
Ove Black Baccara Rose su uzgajane za upotrebu u cvećarskoj industriji, ali su takođe pogodne za uzgoj u kućnim baštama. Crna bakara ruža je hibrid ruže čaja i ima raskošne nabore tamnocrvenih latica koje su obojene gotovo crnom prašnjavom nijansom. Za razliku od obojenih crnih ruža koje simbolizuju smrt, crna bakara simbolizuje besmrtnu nadu, optimizam i očekivanja.

Česta pitanja o crnom cveću i biljkama:

Da li je crno cveće retko?
Crno cveće je retko jer se ne javlja prirodno u prirodi. Određeno cveće, biljke i hibridi su uzgajani da bi razvili visoko zasićene ljubičaste, smeđe i/ili kestenjaste pigmente koji im daju crni izgled.

Da li crne ruže postoje?
Crne ruže ne postoje u prirodi. Međutim, određene sorte ruža su uzgajane tako da izgledaju crne ili skoro crne stvaranjem veoma tamnih ljubičastih latica. Najcrnje ruže su veštački obojene da bi se stvorila boja mastila.

Zašto su crne biljke crne?
Određene biljke proizvode značajnije količine kestenjastih, ljubičastih ili braon pigmenata od drugih biljaka. Intenzivna zasićenost ovih boja čini da biljke izgledaju crne.

Šta simbolizuje crno cveće?
Uopšteno govoreći, crno cveće simbolizuje eleganciju, moć, misteriju, žalost i zbogom. Na jeziku cveća, crne ruže simbolizuju smrt, očaj i mržnju.

Prelepe vrste crnog cveća za vašu baštu ili sledeći cvetni aranžman
Postoji mnoštvo intrigantnih crnih cveća i biljaka kojima se divite. Kada birate koje vrste crnog cveća ćete uključiti u svoju baštu, prvo razmotrite svoju zonu otpornosti i količinu posla koji želite da uložite u svoju baštu. Za najlepše rezultate u bašti, napravite izbor na osnovu vašeg okruženja i zahteva za negom svake biljke.