Da li biljke kamelije mogu da rastu u saksijama

Kamelije su veoma cenjene zbog svog divnog cveća i sjajnog zelenog lišća. Najbolje rastu u USDA zonama od 7 do 10, tako da se baštovani u hladnijim zonama mogu osećati izostavljenim. Međutim, uzgoj kamelija u kontejnerima može biti opcija. U ovom članku ćemo otkriti da li biljke kamelije mogu da rastu u saksijama.


Da li biljke kamelije mogu da rastu u saksijama?
Biljke kamelije mogu prilično uspešno da rastu u saksijama. Ovi zimzeleni grmovi su pogodni za kontejnere jer većina njihovih korena formira gustu, plitku prostirku u zemljištu. Kamelije daju dublje korenje, tako da saksija mora biti dovoljno duboka da ih primi.

Uzgajanje kamelija u saksijama idealno je za baštovane u hladnijim klimatskim zonama. U hladnim zimama, lakše je zaštititi kamelije koje rastu u kontejnerima. Jednostavno unesite saksije u zatvoreni prostor ili ih umotajte u runo.

Uzgajanje kamelija u kontejnerima je takođe korisno ako uslovi tla u vašoj bašti ne odgovaraju grmovima kamelije. Kamelijama su potrebna blago kisela tla sa pH opsegom između 5,5 i 6,5. Korišćenje kontejnera napunjenog kompostom od erikusa održaće vašu kameliju srećnom i zdravom.

Koje su saksije najbolje za biljke kamelije?

Veličina vašeg korenovog sistema kamelije određuje koju veličinu saksije ćete koristiti. Generalno, biće vam potreban kontejner otprilike 3 do 4 inča veći od korena biljke. Saksija ove veličine treba da drži vašu kameliju 2 ili 3 godine pre nego što biljci bude potrebno presađivanje.

Većina korena kamelije formira gustu prostirku neposredno ispod zemlje. Međutim, ovi grmovi takođe imaju duže korenje. Da biste obezbedili dovoljno prostora, izaberite saksije koje su najmanje četiri inča dublje od korena vaše kamelije.

Neki materijali za kontejnere odgovaraju kamelijama više od drugih. Kamelijama su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja i dalje zadržavaju malo vlage. Kao takve, kamelije mogu patiti od prekomernog zalivanja i problema sa cirkulacijom vazduha.

Keramičke posude su idealne za grmlje kamelije. Ovi lonci su porozni, dozvoljavajući malo viška vode da pobegne. Međutim, možda ćete morati češće da zalivate kamelije u keramičkim posudama nego one u plastičnim posudama.

Saksije od terakote mogu biti previše porozne za kamelije, posebno u toplijim klimama. Drvene saksije zahtevaju više održavanja nego druge posude. Glinene i plastične posude mogu se lako oštetiti, posebno po hladnom vremenu.

Koju god vrstu saksije izaberete, uvek se uverite da ima drenažne rupe. Ovo omogućava da se višak vode odvede, sprečavajući zalijevanje tla.

Najbolji svetlosni uslovi za biljke kamelije u saksijama

Uzgajanje kamelija u saksijama olakšava njihovo postavljanje na idealno mesto. Kamelije koje rastu u kontejnerima više vole delimičnu senku tokom većeg dela dana. Oni mogu tolerisati nekoliko sati direktnog sunca ujutru kada je sunčeva svetlost manje intenzivna.

Neke vrste kamelije možda bolje odgovaraju sunčanijim položajima, ali delimična senka radi za većinu sorti. Kamelije takođe zahtevaju zaštićeno mesto od vetra, posebno u hladnijim predelima.

Najbolje tlo za biljke kamelije u saksijama
Kamelije uspevaju na plodnim, blago kiselim zemljištima sa pH rasponom između 5,5 i 6,5. Tlo treba da bude dobro drenirano, ali i da zadrži malo vlage. Mešavina komposta i perlita dobro funkcioniše. Dodavanje organske materije takođe obezbeđuje dodatne hranljive materije uz poboljšanje drenaže.

Kamelije više vole da su vlažne sve vreme, iako su neke vrste relativno tolerantne na sušu. Zalijte kameliju u saksiji kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje oseti suvo na dodir. Zalivati češće u vrućem vremenu. Zapamtite da se kontejnerske biljke suše brže od onih koje rastu u zemlji.

Česta pitanja o biljkama kamelije u saksijama:
Koji je najbolji kontejner za kamelije?
Keramičke saksije su idealne za kamelije jer su izdržljive i blago porozne. Uvek birajte lonac sa drenažnim rupama.

Gde stavljate kamelije u saksiji?
Postavite kamelije u saksiji na zaštićeno mesto u delimičnoj senci. Ovo štiti kameliju od hladnih vetrova i direktne popodnevne sunčeve svetlosti.

Da li su kamelije srećne u saksijama?
Kamelije su izuzetno srećne u saksijama ako se o njima pravilno brine.

Okončanje
Kamelije su idealni zimzeleni grmovi za uzgoj u kontejnerima. Kamelije uspevaju u saksijama sve dok imaju kiselo, dobro drenirajuće zemljište i delimičnu senku. Postavite kamelije na zaštićeno mesto i uvek koristite saksije sa drenažnim rupama.