Tolerancije temperature i vlaznosti vazduha biljke osnovni vodic

Idealni uslovi životne sredine za razvoj vazdušnih biljaka u vašem domu
Malo je sobnih biljaka tako jedinstvenih ili neobičnih kao vazdušne biljke (Tillandsia spp.). Iako je briga o ovim biljkama relativno niska za održavanje, pružanje toplih i vlažnih uslova vašim biljkama je od vitalnog značaja za optimalan rast. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti biljaka, uključujući optimalne opsege za negu i rast biljaka.


Tolerancije temperature i vlažnosti vazduha biljke – najvažnije
Vazdušne biljke uspevaju u toplim, vlažnim uslovima, preferirajući temperature između 55 i 85ºF (12 do 30ºC). Izbegavajte da temperatura padne ispod 45ºF (7ºC). Većini vazdušnih biljaka takođe je potreban umeren do visok nivo vlažnosti između 50 i 70%. Zaštitite svoju vazdušnu biljku od hladnog ili suvog propuha u svakom trenutku.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti koje vazdušne biljke primaju u svojim izvornim staništima

Vazdušne biljke su poreklom iz jugoistočnih Sjedinjenih Država, delova Centralne i Južne Amerike i Kariba. Ove biljke naseljavaju različita staništa, od umerenih šuma i tropskih prašuma do pustinja i stenovitih predela. Kao takav, idealni raspon temperature i vlažnosti za vazdušne biljke može varirati od vrste do vrste.

Većina vazdušnih biljaka potiče iz mezičkih staništa, šuma ili prašuma sa umerenim do visokim nivoom vlažnosti. Neke vazdušne biljne vrste žive u kserskim staništima sa suvim uslovima poput pustinja.

Generalno, vazdušnim biljkama sa srebrnim ili sivim listovima potrebna je visoka vlažnost i puno sunca. Vazdušne biljke sa zelenijim lišćem mogu tolerisati niže temperature, ali zahtevaju umerenu vlažnost.

Kada se brinete o vazdušnim biljkama, pokušajte da obezbedite slične nivoe temperature i vlažnosti koje svaka vrsta zahteva u svom prirodnom staništu. U USDA zonama 9 do 11, možete uzgajati vazdušne biljke napolju na zaštićenim, vlažnim lokacijama koje imaju delimičnu senku.

Znaci da je vaša vazdušna biljka izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Vazdušne biljke ne rastu u zemljištu, pa se oslanjaju na okolni vazduh da bi dobile vodu i hranljive materije. Kao takve, vazdušne biljke mogu biti osetljivije na pogrešne nivoe temperature i vlažnosti od drugih vrsta biljaka. Neki uobičajeni simptomi netačne temperature ili vlažnosti uključuju:

Smeđi, suvi vrhovi listova
Ako vaša vazdušna biljka ima smeđe, suve vrhove listova, okolna vlažnost može biti preniska. To može biti zato što biljka nije dovoljno zalivena ili je ostavljena na direktnoj sunčevoj svetlosti. Promaja takođe može smanjiti vlažnost, uzrokujući smeđe vrhove listova.

Uvijeno ili opušteno lišće
Ako vaša vazdušna biljka ima uvijene ili opuštene listove, mogla bi biti izložena temperaturama koje su previsoke ili preniske. Ovo takođe može biti uzrokovano direktnom sunčevom svetlošću. Vazdušne biljke ne reaguju dobro na iznenadne promene temperature, što takođe može prouzrokovati opadanje lišća.

Donji listovi opadaju
Ako vazdušna biljka počne da gubi svoje donje listove, možda pati od temperaturnog stresa. Iznenadne promene temperature mogu šokirati vašu vazdušnu biljku da odbaci lišće. Održavajte toplu, stabilnu temperaturu i držite biljku dalje od propuha.

Požutjelo lišće je još jedan znak iznenadnih temperaturnih varijacija (iako može biti uzrokovano prekomjernim ili nedovoljno zalivanjem). Ovi problemi mogu biti uzrokovani netačnim nivoom temperature ili vlažnosti oko vaše vazdušne biljke.

Idealna temperatura i vlažnost za vazdušne biljke

Vazdušne biljke najbolje rade u toplim, vlažnim uslovima sa stabilnim temperaturama. Ovim biljkama su potrebne temperature u rasponu od 55 do 85ºF (12 do 30ºC). Međutim, vazdušne biljke i dalje mogu da prežive ako temperature ne padnu ispod 45ºF (7ºC).

Normalne temperature u domaćinstvu treba da budu dovoljne za vazdušne biljke, ali ih pažljivo pazite. Koristite termometar da proverite temperaturu oko vaših vazdušnih biljaka. Ako se vazdušne biljke previše zahlade, mogu početi da opadaju donje listove kao odbrambeni mehanizam.

Vazdušnim biljkama je potrebna umerena do visoka vlažnost između 50 i 70%. Biljke koje imaju sivo ili srebrno lišće zahtevaće veći nivo vlažnosti. Vazdušne biljke su epifiti koji upijaju vlagu iz vazduha oko sebe, tako da je vlažnost neophodna.

Topla, vlažna kupatila su idealna za vazdušne biljke sve dok biljke primaju jarko, indirektno svetlo. Ako ne možete da stavite svoju vazdušnu biljku u kupatilo, koristite ovlaživač da biste održali tačan nivo vlažnosti. Zamagljivanje takođe može pomoći, ali samo po sebi neće obezbediti dovoljno vlage.

Držanje vazdušnih biljaka dalje od direktne popodnevne sunčeve svetlosti takođe pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa vlažnosti. Direktna sunčeva svetlost dovodi do toga da vazdušne biljke koriste više vlage, što smanjuje vlažnost u okolini. Obezbedite svetlu, indirektnu ili filtriranu sunčevu svetlost sa prozora okrenutih prema istoku, jugoistoku ili jugu.

Vazdušne biljke moraju biti zaštićene od hladnog ili suvog propuha jer oni mogu drastično smanjiti temperaturu i vlažnost u okruženju. Vazdušne biljke slabo reaguju na iznenadne promene temperature i mogu početi da padaju ili opadaju lišće. Držite vazdušne biljke dalje od promaje izazvane otvorima za ventilaciju, otvorenim prozorima i radijatorima ili grejačima.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Vazdušnim biljkama je potreban umeren do visok nivo vlažnosti, što znači da prosečna vlažnost u domaćinstvu neće biti dovoljno visoka. Srećom, postoji nekoliko načina da povećate vlažnost oko vaših vazdušnih biljaka.

Najbolji način da povećate vlažnost vazduha za vaše biljke je upotreba ovlaživača. Ovo vam pomaže da kontrolišete nivoe vlažnosti oko vaših vazdušnih biljaka. Ovlaživači su relativno jeftini i možete pronaći male koji ne zauzimaju previše prostora.

Vazdušne biljke nisu pogodne za posude sa šljunkom jer ove bromelije ne rastu u tradicionalnim saksijama za rasadnike. Postavljanje vazdušne biljke na tacnu sa šljunkom neće učiniti ništa više od podsticanja prekomernog zalivanja. Izbegavajte korišćenje šljunčanih posuda sa vazdušnim biljkama.

Iako zamagljivanje vaše vazdušne biljke može pružiti mali privremeni podsticaj vlažnosti, samo po sebi to neće biti dovoljno. Za najbolje rezultate koristite ovlaživač i dopunite ga povremenim zamagljivanjem.

Briga o vazdušnim biljkama u proleće i leto

Proleće i leto su glavna sezona rasta vazdušnih biljaka. Međutim, topliji uslovi i povećan intenzitet sunčeve svetlosti mogu uticati na temperaturu i vlažnost oko vaše vazdušne biljke.

Tokom proleća i leta, vazduh bi trebalo da bude vlažniji, posebno ako živite u zonama 9 do 11. Međutim, pošto će sunčeva svetlost biti intenzivnija, vaša vazdušna biljka će koristiti više vlage ako se nalazi na direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako živite u sušnoj klimi, biće teže održavati umerenu do visoku vlažnost oko vaše vazdušne biljke.

Zalivajte svoju vazdušnu biljku otprilike jednom nedeljno tokom proleća i leta. Držite vazdušne biljke dalje od direktne sunčeve svetlosti tako što ćete ih postaviti oko 3 do 5 stopa od prozora. Koristite ovlaživač da biste održali tačan nivo vlažnosti.

Briga o vazdušnim biljkama tokom zime

Tokom zime, vazdušne biljke će prirodno usporiti i ući u period mirovanja. Međutim, i dalje im je potrebna umerena do visoka vlažnost i tople temperature. Vazduh je zimi suvlji, pa je održavanje prave vlažnosti još važnije.

Držite svoju vazdušnu biljku dalje od vrućih, suvih propuha uzrokovanih otvorima za grejanje ili radijatorima. Ove propuhe će isušiti vazduh oko vaše vazdušne biljke, uzrokujući ozbiljne probleme. Nastavite da koristite ovlaživače za održavanje toplih, vlažnih uslova oko vaših vazdušnih biljaka.

Često postavljana pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti u postrojenju:

Koja je temperatura prehladna za vazdušne biljke?
Vazdušne biljke mogu tolerisati temperature i do 7ºC (45ºF). Sve ispod toga je previše hladno za vazdušne biljke.

Koja je temperatura najbolja za vazdušne biljke?
Najbolja temperatura za vazdušne biljke je između 55 i 85ºF (12 do 30ºC) tokom cele godine. Standardne temperature u domaćinstvu treba da budu dovoljne za vazdušne biljke.

Da li vazdušne biljke mogu da prežive pri visokoj vlažnosti?
Vazdušne biljke mogu da prežive i uspevaju u umerenoj do visokoj vlažnosti. Vrste sa sivim ili srebrnim listovima preferiraju visok nivo vlažnosti od oko 70%.

Mogu li da stavim svoju vazdušnu biljku napolje?
Vazdušne biljke se mogu uzgajati napolju u USDA zonama 9 do 11. Obezbedite zaštićenu lokaciju sa visokom vlažnošću i delimičnom senkom.

Kako da znam da li je moja vazdušna biljka zdrava?
Zdrave vazdušne biljke imaju jake listove koji ne pate od smeđih vrhova i ne opadaju nasumično. U idealnim uslovima, vazdušne biljke mogu proizvesti cveće jarkih boja u zatvorenom prostoru.

Okončanje
Vazdušne biljke su fantastične biljke koje se malo održavaju sve dok imaju odgovarajuću temperaturu i vlažnost. Vazdušnim biljkama su potrebne tople temperature između 55 i 85ºF (12 do 30ºC). Sve ispod 45ºF (7ºC) je previše hladno. Vazdušnim biljkama je takođe potreban umeren do visok nivo vlažnosti između 50 i 70%. Zaštitite vazdušne biljke od hladnog ili suvog propuha.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite vazdušne biljke za optimalnu negu i feng šui prednosti.