najboljih biljaka za prozore okrenute prema severu

Najbolje vrste sobnih biljaka za postavljanje u blizini prozora sa slabim osvetljenjem, okrenutim prema severu

Ako radite u kancelariji bez prozora ili imate dom samo sa prozorima okrenutim prema severu, možda mislite da jednostavno nemate sreće kada je u pitanju uzgoj sobnih biljaka. To, međutim, jednostavno nije tačno! Možete uživati u svim prednostima i zabavi uzgoja sobnih biljaka. Potrebne su vam samo sobne biljke koje mogu da uspevaju u uslovima slabog osvetljenja. Ovde ćemo vas provesti kroz 15 najboljih biljaka za prozore okrenute prema severu.


Najbolje biljke za prozore okrenute prema severu – najvažnije
Prozori okrenuti prema severu nemaju direktnu sunčevu svetlost. Ovo ih čini savršenom lokacijom za biljke koje ne mogu da tolerišu svetle, sunčane uslove, umesto da preferiraju indirektnu sunčevu svetlost, slabo osvetljenje i delimičnu senku. Većina biljaka koje vole slabo osvetljenje obično su biljke sa lišćem kao što su reks begonije, paprati i bršljan.

Uloga svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Biljke dobijaju energiju za rast i reprodukciju kroz proces koji se naziva fotosinteza. Ovaj proces koristi hlorofil (zelene ćelije u listovima biljaka) za pretvaranje sunčeve svetlosti, vode i ugljen-dioksida u glukozu koju biljke koriste kao energiju.

Količina svetlosti potrebna biljci da proizvede dovoljno energije za rast, održavanje zdravlja i reprodukciju zavisi od sredine na koju je biljka prilagođena.

Listovi biljaka u senci i slabo osvetljenih imaju više hlorofila po unci lista nego biljke prilagođene da rastu na punoj sunčevoj svetlosti. Ovaj dodatni hlorofil im omogućava da proizvode pravu količinu energije sa mnogo manje svetlosti.

Razmatranja životne sredine za uzgoj biljaka u blizini prozora okrenutih prema severu

Biljke koje uspevaju na prozorima okrenutim prema severu dobijaju slabo osvetljenje i indirektno svetlo. Slabo osvetljenje se odnosi na kraće vreme koje biljka provodi na svetlosti u poređenju sa biljkom kojoj je potrebno srednje ili visoko osvetljenje. Indirektna svetlost znači da sunčevi zraci nikada ne sijaju direktno na listove biljke.

Kada postavljate biljku na prozor ili blizu njega, uvek treba da vodite računa o temperaturi i kretanju vazduha. Prozori – posebno oni koji ne dobijaju mnogo sunčeve svetlosti – obično su hladna mesta za biljke.

Prozori su takođe skloni promaji što može da uznemiri biljku koja preferira toplije temperature i umerenu do visoku vlažnost.

Zahtevi za negu
Iako je svaka biljka malo drugačija, biljke pri slabom osvetljenju imaju tendenciju da rastu sporije od biljaka na punom suncu i zahtevaju manje vode i manje hranljivih materija. Kao rezultat toga, biljke pri slabom osvetljenju su sklone prekomernom zalivanju i prekomernom hranjenju, što može dovesti do truleži korena ili izgorelog korenovog sistema.

15 najboljih sobnih biljaka koje uspevaju u blizini prozora okrenutih prema severu
Sada, hajde da zaronimo u naš izbor od 15 najboljih sobnih biljaka koje treba postaviti blizu prozora okrenutih prema severu. Sve ove biljke će se dobro snaći u uslovima slabog osvetljenja.

1. ZZ biljka (Zamioculcas zamiifolia)

O tome:
Biljka ZZ je porijeklom iz istočne Afrike. Sa jajastim listovima u atraktivnoj i sjajnoj nijansi zelene boje, prvenstveno se uzgajaju ukrasno. Oni pročišćavaju vazduh i simbolizuju sreću i stalan rast, što ih čini odličnim za kancelarijski feng šui.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za svetlom: ZZ biljke preferiraju umerenu do jaku indirektnu sunčevu svetlost, ali takođe mogu da uspevaju u uslovima slabog osvetljenja. Oni takođe mogu tolerisati male količine direktne sunčeve svetlosti, ali previše će im spržiti lišće.
Najbolja lokacija: Kancelarije sa fluorescentnim svetlima ili na toploj prozorskoj dasci okrenutoj prema severu
Temperatura i vlažnost: 65°F do 75°F i umerena do visoka vlažnost
Rast: U idealnim uslovima, biljke ZZ proizvode nove izdanke koji mogu da porastu od 6 do 12 inča svakog meseca. Na punoj visini, biljka ZZ može narasti do oko 5 stopa.

2. Paprat iz ptičjeg gnezda (Asplenium nidus)

O tome:
Paprati ptičjeg gnezda imaju atraktivnu rozetu listova u obliku koplja. One su epifitske biljke, što znači da rastu sa svojim korenima pričvršćenim za stranice drveća, a ne u tlu. Ove paprati su porijeklom iz prašuma Azije, Australije i Afrike.

Teškoća: Delikatna, ali prilično laka za uzgoj u pravim uslovima. Uspeva u labavom, brzo drenirajućem i blago kiselom zemljištu i vodi dovoljno da održi vlagu.
Zahtevi za svetlo: Ovaj plan preferira filtriranu sunčevu svetlost od pune senke i neće tolerisati direktnu sunčevu svetlost.
Najbolja lokacija: Prozor bez propuha, okrenut prema severu blizu tuša ili kade sa parom u vašem kupatilu
Temperatura i vlažnost: 60°F do 80°F i umerena do visoka vlažnost
Rast: Ova biljka raste sporo. Potpuno odrasli listovi paprati iz ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru dostižu dužinu do oko 2 metra. Hortikulturno ulje može pomoći u čuvanju štetočina.

3. Kišobran drvo (Schefflera actinofilla)

O tome:
Schefflera je rod cvetnih, tropskih biljaka. Sa svojim svetlo-zelenim, sjajnim listovima koji se šire u obliku kišobrana, Schefflera actinophilla ili kišobran drvo je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka za uzgoj.

Teškoća: Lako se uzgaja. Koristite bogatu, blago kiselu mešavinu zemljišta.
Zahtevi za svetlo: Stabla kišobrana nikada ne bi trebalo da budu izložena punoj sunčevoj svetlosti. Međutim, oni vole da primaju puno jarke, indirektne svetlosti.
Najbolja lokacija: Postavite svoje stablo kišobrana direktno ispred prozora okrenutog prema severu (ali dalje od hladnih propuha i toplotnih otvora) kako biste osigurali da dobija puno indirektne sunčeve svetlosti.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 85°F i umerena do visoka vlažnost
Rast: Stabla kišobrana rastu brzo u pravim uslovima. Na otvorenom, mogu dostići visinu i do 50 stopa. Uzgajane u zatvorenom prostoru, mogu narasti do visine od 4 do 15 stopa u zavisnosti od okruženja, kontejnera i obrezivanja.

4. Rek begonija (Begonia rek-cultorum)

O tome:
Verovatno ste upoznati sa upadljivim cvećem povezanim sa begonijama. Reks begonija je, međutim, omiljena zbog svog zapanjujućeg lišća, a ne zbog cvetova. Listovi Rek begonije obično rastu u različitim nijansama zelene, tamnocrvene ili ljubičaste i imaju zamršene, srebrnaste oznake.

Teškoća: Umereno je teško pokazati punu lepotu lišća reks begonije.
Zahtevi za svetlom: Rek begonije uspevaju sa jarkim, indirektnim svetlom tokom cele godine i čak će se dobro snaći pod fluorescentnim svetlima.
Najbolja lokacija: Direktno ispred prozora okrenutog prema severu, daleko od ventilacionih otvora za klimatizaciju i drugih promaja.
Temperatura i vlažnost: Preferira dnevne temperature od 70°F, noćne oko 60°F, pa čak i 50% vlažnosti.
Rast: Reks begonije rastu prilično sporo i mogu dostići između 12 i 24 inča u širinu i visinu.

5. Biljka kaučuka (Peperomia obtusifolia)

O tome:
Biljka kaučuka je sočna vrsta iz roda Peperomia koja je porijeklom iz prašuma Južne Amerike. Ima sjajne listove u obliku novčića koji se naboraju tokom suše i postaju debeli kada se dobro zalije. U feng šuiju, za ovu biljku se kaže da donosi bogatstvo, prosperitet i sreću. Stavite jedan u svoju kancelariju ili na svoj sto kod kuće.

Teškoća: Lako se uzgaja u različitim uslovima. Preferira blago kisele baze tla.
Zahtevi za svetlo: Preferira srednje do jako indirektno svetlo, ali može tolerisati uslove slabog osvetljenja. Direktna svetlost će spržiti biljku.
Najbolja lokacija: Rastite ispred prozora koji gleda na severozapad ili severoistok gde biljka neće dobiti direktnu sunčevu svetlost.
Temperatura i vlažnost: 65 ° F do 75 ° F i niska do visoka vlažnost je u redu
Rast: Biljka gumene bebe počinje kompaktno i polako raste da bi dostigla visinu od oko 1 stopu.

6. Biljka zmija (Dracaena trifasciata)

O tome:
Član porodice biljaka špargle, Dracaena trifasciata ima mnogo uobičajenih imena. Pored zmijske biljke, naziva se i svekrvinim jezikom, đurđevskim mačem, zlatnim ptičjim gnezdom i konopljom zmije. Biljke zmije su popularne kućne biljke zbog svoje svestranosti, otpornosti i svojstava prečišćavanja vazduha.

Teškoća: Lako se uzgaja i odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: Biljke zmija uspevaju na jakoj sunčevoj svetlosti, ali mogu da uspevaju i u uslovima slabog osvetljenja.
Najbolja lokacija: Sve dok svoje ne stavite u potpuno tamni ormar, teško je pronaći loše mesto za biljku zmije.
Temperatura i vlažnost: Biljke zmije uspevaju na niskoj do visokoj vlažnosti i mogu tolerisati temperature do 50 ° F.
Rast: Pri slabom osvetljenju, biljke zmija rastu sporije nego u uslovima jakog osvetljenja. Potpuno odrasle, zatvorene zmije će dostići visinu od oko 2 do 3 stope.

7. Kineski zimzeleni (Aglaonema)

O tome:
Aglaonema je rod zimzelenih biljaka poreklom iz Azije i Nove Gvineje gde su cenjene zbog svoje simbolične vrednosti sreće. Ove lisnate biljke su omiljene zbog svog atraktivnog, perasto lišća koje često ima zamršene šare srebrnozelene, ružičaste, ljubičaste ili crvene.

Teškoća: Lako se uzgaja, odlično za početnike i savršeno za zaposlene vlasnike biljaka
Zahtevi za svetlo: Biljke aglaoneme preferiraju uslove niske do srednje osvetljenosti. Mada, šarene verzije preferiraju više sunčeve svetlosti od svojih kolega sa čvrstim lišćem.
Najbolja lokacija: Stavite ispred toplog prozora koji gleda na sever, severoistok ili severozapad. Prozori okrenuti prema istoku iza delimično nacrtanih takođe će biti dovoljni.
Temperatura i vlažnost: Preferira temperature između 70°F i 85°F i toleriše niz nivoa vlažnosti. Zemljište za saksiju treba da bude lagano i dobro drenirano.
Rast: Aglaoneme su spori do umereni uzgajivači, rastu brže sa više svetlosti. Kompaktne sorte narastu do oko 10 inča u prečniku, dok veće sorte dostižu oko 2 stope.

8. Pothos Jade (Epipremnum aureum)

O tome:
Pothos žad je prateći cvet biljka koja retko cveta bez stimulacije veštačkim hormonima. Ima mnogo uobičajenih imena uključujući zlatni potos, biljku novca, cejlonsku puzavicu, bršljanov arum i lovačku haljinu. Takođe se često naziva đavoljim bršljanom ili đavoljom lozom jer ga je gotovo nemoguće ubiti. Čak će ostati zelena kada se drži u potpunom mraku.

Teškoća: Savršeno za crne palčeve. Skoro nemoguće ubiti.
Zahtevi za svetlo: Preferira prirodno indirektno svetlo, ali može uspeti u okruženjima sa izuzetno slabom osvetljenošću i veštačkom svetlošću.
Najbolja lokacija: Dobro će rasti skoro svuda – čak i u tamnim ormarima – ali će uspevati u vlažnom kupatilu koje prima filtrirano svetlo.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 85°F i umerena do visoka vlažnost.
Rast: Što više sunčeve svetlosti i hranljivih materija, to je brži rast. Unutrašnji pothos od žada može narasti do oko 30 stopa, ali će biti najzdraviji između 6 i 10 stopa.

9. Srčani filodendron (Philodendron cordatum)

O tome:
Ovaj filodendron vinove loze ima listove u obliku srca koji su mu doneli nazive srčani filodendron i biljka draga. U svom rodnom Brazilu, srcolisni filodendron obično raste penjući se po drveću ili stenovitim izdancima. Veoma je toksičan i ne preporučuje se za domaćinstva sa malom decom ili kućnim ljubimcima.

Teškoća: Prilično lako za uzgoj
Zahtevi za svetlo: Dobro raste na umerenoj do jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Ovaj filodendron neće tolerisati direktno sunce.
Najbolja lokacija: Ova biljka koja voli vlagu će uspevati u kupatilu sa prozorom okrenutim prema severu ili filtriranim izvorom sunčeve svetlosti.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 80°F i visoka vlažnost
Rast: Ove biljke će rasti brže sa više sunčeve svetlosti i preferiraju blago kiselu mešavinu zemljišta.

10. Dracaena Lisa Cane (Dracaena Lisa)

O tome:
Trska Dracaena Lisa, koja se takođe ponekad naziva jednostavno biljka kukuruza, je drvo koje se lako uzgaja i ima visoku siluetu sa pomponima od sjajnih, zelenih listova koji pucaju sa vrha mršavih, cevastih stabala biljke. Savršeni su za zagrevanje čistog i praznog ugla vašeg doma ili kancelarije.

Teškoća: Lako se uzgaja, malo se održava i odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: uspevaju u srednjem, filtriranom svetlu, ali mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja.
Najbolja lokacija: Postavite ispred prozora koji gleda na sever ili u ugao vašeg doma koji ne prima direktnu sunčevu svetlost.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 75°F i umerena vlažnost
Rast: Zrele biljke dostižu visinu između 5 i 8 stopa.

11. Benjamin Fig (Ficus benjamina)

O tome:
Obično se naziva Benjamin smokva, plačljiva smokva ili drvo fikusa, Ficus Benjamina je porijeklom iz Azije i Australije i zvanično je drvo Bangkoka. U svom rodnom okruženju, mogu da narastu do skoro 100 stopa i proizvode narandžasto-crvene smokve. U zatvorenom prostoru, cenjeni su zbog svog atraktivnog, lepršavog lišća, vitkih stabala i vrhunskih sposobnosti prečišćavanja vazduha.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za svetlo: Preferira jaku do srednje filtriranu sunčevu svetlost i može tolerisati malo direktnog sunca ujutru. Postavite direktno ispred prozora koji gleda na sever ili blizu severozapadnog ili severoistočnog prozora.
Najbolja lokacija: Pronađite dobru lokaciju za svoje drvo fikusa i ostavite ga tamo. Ove biljke ne vole da se pomeraju.
Temperatura i vlažnost: 65 ° F do 70 ° F noću, 75 ° F do 85 ° F tokom dana i visoka vlažnost.
Rast: Zrele sobne biljke dostižu visinu od 3 do 6 stopa.

12. Švajcarska fabrika sira (Monstera Deliciosa)

O tome:
Biljke iz roda Monstera su nedavno postale neke od najpopularnijih kućnih biljaka zahvaljujući svojim listovima koji imaju neobične, neočekivane oblike. Listovi zrelih biljaka Monstera deliciosa razvijaju rupe zvane fenestracije koje su odgovorne za uobičajeno ime biljke, biljka švajcarskog sira.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka Monstera.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za svetlo: Biljka švajcarskog sira preferira srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost.
Najbolja lokacija: Ako postavljate u prozor okrenut prema severu, uverite se da je vaše čudovište direktno ispred prozora da biste maksimalno povećali indirektno svetlo.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 85°F i umerena do visoka vlažnost
Rast: Uz odgovarajući kontejner i obezbeđenu podršku, biljke monstera u zatvorenom mogu da narastu do 10 do 15 stopa i do 8 stopa u prečniku.

13. Biljka kaučuka (Ficus elastica)

O tome:
Biljka gume ima velike, jajaste listove i prelepa je biljka za uzgoj u zatvorenom prostoru. Uprkos svom uobičajenom nazivu, kaučukova biljka, Ficus elastica uopšte nije povezana sa biljkama odgovornim za proizvodnju gume danas. Iako, biljke sadrže hemijsko jedinjenje belog lateksa. Ova supstanca je odgovorna za toksičnost biljke i za ljude i za kućne ljubimce.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za svetlo: Biljke kaučuka preferiraju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost i tolerišu ocenite malo direktne sunčeve svetlosti.
Najbolja lokacija: Izaberite mesto za uzgoj sa dovoljno sunčeve svetlosti i dovoljno prostora za rast.
Temperatura i vlažnost: 65°F do 85°F i prosečna vlažnost u zatvorenom prostoru
Rast: U svom prirodnom staništu, kaučukova biljka može dostići visinu do 200 stopa. U zatvorenom prostoru, vaša biljka bi mogla postići visinu do 10 stopa pod pravim uslovima.

14. Engleski bršljan (Hedera helik)

O tome:
Engleski bršljan ili obični bršljan je vrsta bršljana koju većina ljudi zamišlja kada pomisli na biljke bršljana. To je lepljiva, zimzelena loza koja dobro raste u visećim sadnicama, u redovnim kontejnerima sa rešetkom ili saksiji sa prostorom za stazu. Čini divnu kućnu biljku i pomoći će u uklanjanju štetnih toksina iz vazduha.

Teškoća: Lako se uzgaja u pravim uslovima
Zahtevi za svetlo: Jarka, filtrirana svetlost do delimične senke. Može tolerisati direktnu sunčevu svetlost zimi.
Najbolja lokacija: Postavite na prozor okrenut prema severu za ravnomerno osvetljenje tokom celog leta. U zimskim mesecima premestite se na nešto sunčanije mesto.
Temperatura i vlažnost: Engleski bršljan preferira umerene uslove svuda okolo. Umerene unutrašnje temperature i umerena vlažnost. Prskajte vodom tokom sušnih letnjih meseci i zaštitite je od ekstremnih temperatura.
Rast: Brzo raste i može doseći i do 100 stopa u dužinu

15. Pauk biljka (Chlorophitum comosum)

O tome:
Biljke pauka su još jedna popularna kućna biljka koja može uspevati na prozorima okrenutim prema severu. Oni proizvode atraktivne čuperke dugih, vitkih listova koji su obično svetlozeleni i ponekad mogu imati bele ili žute pruge. Takođe ih je izuzetno lako kultivisati, jer biljke pauka proizvode biljčice koje imaju svoje korenje koje se mogu odvojiti od glavne biljke i saksije.

Teškoća: Lako se uzgaja.
Zahtevi za svetlo: Preferira srednje filtriranu sunčevu svetlost, ali može tolerisati punu senku.
Najbolja lokacija: Biljke pauka ne podnose suv vazduh ili hladni promaji, pa izbegavajte da ih postavljate blizu ventilacionih otvora za ventilaciju i ventilaciju i prozora ili vrata.
Temperatura i vlažnost: Preferirajte tople unutrašnje temperature i umerenu do visoku vlažnost.
Rast: Zrele biljke pauka narastu oko 1 do 2 stope visoke i široke.

Odabir biljke za vašu kancelariju pri slabom osvetljenju ili prozor koji gleda na sever
Zapamtite kada birate biljku za svoju kancelariju ili prozor, da preferencija svetlosti nije jedini aspekt okruženja koji treba da uzmete u obzir. Za najzdravije sobne biljke, ne zaboravite da izaberete one koje će takođe uspevati na temperaturi i vlažnosti u vašem domu ili kancelariji.

Česta pitanja o biljkama sa prozorima okrenutim prema severu:

Šta znači okrenut prema severu?
Okrenut prema severu jednostavno znači da je orijentacija prvenstveno usmerena na jug u svakom trenutku. Kako sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, aspekti okrenuti prema severu obično dobijaju minimalno izlaganje prirodnom svetlu tokom većeg dela dana.

Da li biljke mogu da prežive u prostoriji okrenutoj severu?
Mnoge vrste biljaka zapravo preferiraju minimalnu izloženost direktnom svetlu, tako da soba okrenuta prema severu na neki način replicira prirodno okruženje zasjenjene krošnje koja se nalazi u tropskoj šumi.

Da li prozor okrenut prema severu dobija sunce?
Prozori okrenuti prema severu i dalje primaju i propuštaju svetlost tokom većeg dela dana, ali ni u jednom trenutku neće imati direktno ili jako svetlo. Primljeno svetlo je daleko konzistentnije u poređenju sa prozorom okrenutim prema jugu i obezbediće idealne uslove za brojne vrste biljaka. Zavese, roletne i susedne zgrade mogu ipak uticati na preovlađujuće svetlosne uslove.

Koje su najbolje biljke za prozore okrenute prema severu?
Neke biljke uspevaju u uslovima slabog osvetljenja, a to su delikatne orhideje, biljke miroljubivog ljiljana, bromelije, filodendroni sa srčanim listovima, bostonske paprati, biljke pauka, reks begonija, kao i brojne vrste bršljana i kalateja.

Koje su najgore biljke za prozor okrenut prema severu?
Mnogim biljkama su takođe potrebni svetli, sunčani uslovi da bi zaista uspevale i neće uživati u tome da se nalaze blizu prozora okrenutog prema severu. To uključuje Pilea peperomioides, palme konjskog repa, drveće citrusa, biljke od žada, lavandu, aloe veru, Kalanchoe pinnata i anturijume.