Kada i kako presaditi Dracaena Marginata osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka Dracaena Marginata kod kuće
Ako je vaša Dracaena Marginata (poznata kao Madagaskarsko zmajevo drvo) već nekoliko godina u istoj saksiji ili počinje da pokazuje znake borbe, verovatno je presađivanje na kartama. Na sreću, proces je jednostavan i daje vam malo vremena jedan na jedan sa vašim prelepim biljkama. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi biljku Dracaena Marginata u kuću.


Presađivanje biljaka Dracaena Marginata – najvažnije
Dracaena Marginata je sobna biljka koja sporo raste, tako da joj je potrebno samo presađivanje svake 2 do 3 godine u proleće na početku ciklusa rasta. Da biste presađivali, izvadite biljku iz kontejnera, odrežite trulo korenje i ponovo posadite. Izaberite lonac 1 do 2 inča veći od originalnog lonca. Koristite zemljište sa niskim drenažom bogato organskom materijom.

Zašto je presađivanje biljke Dracaena Marginata neophodno

Svim vrstama biljaka Dracaena će u nekom trenutku biti potrebno presađivanje. Postoji nekoliko razloga zašto presađivanje doprinosi zdravlju ili rastu biljaka.

Rast
Prvi razlog za presađivanje, koji brine većinu roditelja kućnih biljaka, je rast. Biljke Dracaena Marginata mogu sporije rasti u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, ali će na kraju zauzeti sav raspoloživi prostor u saksiji.

Kada koreni počnu da kruže oko dna saksije, iskaču iznad linije tla ili se provlače kroz drenažne rupe, znaćete da je biljka vezana za koren. Ako korenje nema prostora za rast, ni gornja polovina biljke ne može da raste.

Davanje biljci više prostora presađivanjem učiniće čuda za rast. Takođe vam daje priliku da raspetljate korenje koje se može stezati, ograničavajući probleme sa unosom vode i hranljivih materija.

Kvalitet zemljišta
Ekstremno sporo rastuće biljke biće srećne u istoj saksiji nekoliko godina bez prerastanja prostora. Međutim, to ne znači da će tlo na kojem sede i dalje biti pogodno za solidan rast.

Vremenom, tlo počinje da se razgrađuje u istom loncu. Struktura se polako raspada, zbijajući se na mestima i zadržavajući daleko manje vode na drugima.

Hranljive materije se takođe ispiru iz zemlje dok zalivate tokom vremena. Čak i ako dodate dodatno đubrivo, degradirano zemljište ne može da zadrži hranljive materije, već ih jednostavno ispere kroz drenažne rupe umesto da ih isporučuje korenima gde je potrebno.

Posle 3-4 godine (2-3 godine za manje saksije), biljci će biti potrebna nova zemlja da bi korenje bilo srećno. U zavisnosti od biljke, možda ćete čak moći da koristite istu saksiju, jednostavno očistite staru zemlju sa korena i presadite je u novo tlo.

Štetočine i bolesti
Iako se trudite da naše kućne biljke budu zaštićene od štetočina i bolesti, verovatno ćete u nekom trenutku naići na neki podmukli problem.

Presađivanje je suštinski deo rešavanja problema ako se taj problem prenosi iz zemlje ili širi – kao što je slučaj sa gljivičnim gljivicama, buđi ili truleži korena.

Štetočine i bolesti često žive u zemljištu, uživajući u mraku i vlažnim uslovima. Iako postoje neki fungicidi i insekticidi koji mogu pomoći, oni takođe imaju potencijal da naškode vašim biljkama u procesu. Presađivanje je daleko sigurnija metoda kontrole.

U slučaju truleži korena, presađivanje vam takođe omogućava da bliže pogledate korenje kako biste uklonili bilo kakvu štetu. Problem će se nastaviti bez prekidanja širenja na druge korene sve dok biljka potpuno ne umre.

Presađivanje vam omogućava da potpuno zamenite zemlju, očistite korenje i zauvek eliminišete problem.

Koliko često je biljkama Dracaena Marginata potrebno presađivanje?

Kao i većina biljaka, biljke Dracaena Marginata mogu biti malo osetljive kada je u pitanju presađivanje. Oni su takođe spori uzgajivači i biće im potreban samo veći kontejner svake 2. ili 3. godine.

Međutim, stopa rasta vaše biljke Dracaena Marginata zavisi od nekoliko različitih okolnosti. Na primer, ako je vaša biljka izložena slabom svetlu, može sporije rasti.

Obratite pažnju na svoju biljku da odredite kada da je premestite u veći kontejner. Možda ćete morati češće da presađujete ako primetite sledeće:

Koreni guraju nagore kroz površinu tla
Koreni koji vire iz drenažnih rupa u kontejneru
Koreni postaju čvrsto povezani ili formiraju gustu prostirku
Sporiji od normalnog rasta (ne zbog uslova okoline)
Problemi kao što su trulež korena, gljivične gljivice ili buđ
Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Najbolje vreme za presađivanje Dracaene Marginata je rano proleće, baš kada počinje sezona rasta. Presađivanje može izazvati šok, tako da što brže vaša biljka može da se oporavi od bilo kakvog potencijalnog oštećenja, to bolje.

Možete presaditi u bilo koje doba godine ako je potrebno hitno presađivanje zbog zastoja u rastu ili problema sa štetočinama i bolestima. U ovim slučajevima, saksija će biti bolja za zdravlje biljke nego čekanje. Međutim, uverite se da to radite pažljivo da biste kasnije ograničili probleme sa rastom.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka Dracaena Marginata

Dracaena Marginata najbolje raste u labavom, dobro drenirajućem zemljištu sa visokim sadržajem hranljivih materija. Oni preferiraju blago kiseli pH, od 6 do 7. Najbolja mešavina zemljišta za Dracaena Marginata imitira prirodno okruženje biljke, vulkansko tlo Madagaskara. Uključite ilovaču za hranljive materije, treset ili kokos za kiselost i vermikulit ili perlit za poboljšanje drenaže.

Najbolja mešavina zemljišta za saksije za drveće zmajeva uključuje bogat izvor hranljivih materija, pravi nivo zadržavanja vode, odličnu drenažu i blago kiseli pH. Preporučujemo:

Jedan deo ilovače za hranljive materije
Jedan deo plovca, perlita ili vermikulita za drenažu
Jedan deo tresetne mahovine ili borovih sitnožara za pH i vlagu
Navlažite tresetnu mahovinu ili komadiće bora prvo sa malo tople vode, a zatim dodajte dodatne sastojke mešajući rukama u rukavicama.

Ako ne želite da pravite sopstvenu mešavinu zemlje za saksije, izaberite jednu od ovih bogatih, dobro drenirajućih opcija:

Bloomscape Potting Soil
Dirtco. Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Sun Gro Black Gold
Dr Earth Pot of Gold
Bio Force Soil Mik Pro

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za biljke Dracaena Marginata.

Koji će mi alati trebati kada presađujem Dracaena Marginata
U zavisnosti od veličine vaše Dracaena Marginata, za presađivanje može biti potrebno malo prethodnog planiranja. Uverite se da ste pripremili ove alate pre nego što počnete:

Dovoljno mešavine zemlje da popunite ceo lonac.
Podna obloga za prikupljanje stare zemlje i sprečavanje nereda.
Nova saksija sa dosta drenažnih rupa.
Prijatelj će vam pomoći da podignete drvo ako je preveliko ili teško.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Određivanje veličine kontejnera
Izbor nove saksije je suštinski korak u procesu presađivanja. Mnogi baštovani biraju novu saksiju koja je prevelika u nadi da će podstaći veći rast. Međutim, obično ima suprotan efekat.

Ako je nova saksija prevelika, višak zemlje gde koreni ne dopiru zadržaće previše vlage, što će dovesti do truljenja korena ili rasta gljivica. A kako vaša Dracaena Marginata raste bolje kada je pod blagim pritiskom, dodatni prostor će imati suprotan efekat na stopu rasta.

Izaberite saksiju najviše jednu ili dve veličine, sa inč ili dva dodatnog prostora u svakom pravcu. Ne brinite da ćete morati da presadite prerano, oni će biti srećni u ovim uslovima još najmanje godinu ili dve.

Pored veličine, materijali kontejnera su takođe bitan faktor.

Vaša Dracaena Marginata je verovatno bila zasađena u plastičnom loncu. Ove saksije su jeftine i ne razgrađuju se brzo, posebno kada su ostavljene u zatvorenom prostoru i van direktnog sunca. Međutim, postoji mnogo više opcija kontejnera prilikom presađivanja:

Terra cotta: Dizajn enterijera koji treba da se koristi. Ne samo da izgledaju sjajno, već i izvlače vlagu iz zemlje, sprečavajući truljenje korena.
Tkanina: Saksije od tkanine su ekološki favoriti. Takođe su odlični za odvodnjavanje, ali mogu postati neuredni u zatvorenom prostoru jer voda izlazi sa svih strana.
Keramika: Još jedna popularna opcija dizajna, ali može biti skupa. Uverite se da vaša keramička posuda ima dovoljno rupa za drenažu ili posadite u plastičnu saksiju i postavite je u keramičku posudu kao poklopac za saksiju.
Drvo: Pruža zadivljujući prirodan izgled. Međutim, oni se brzo razgrađuju zbog izloženosti vlazi.
Reciklirani kontejneri: Skoro sve može biti lonac Dracaena Marginata sa nekoliko drenažnih rupa izbušenih na dnu.

Odvodnjavanje
U vašem novom kontejneru nema važnijeg kvaliteta od drenaže. Bez drenažnih rupa, voda će se skupljati u loncu, truleći korenje i na kraju ubijati biljku.

Uverite se da vaš izabrani kontejner ima dosta drenažnih rupa koje su dovoljno velike da ih čestice tla ne blokiraju. Ako nema drenaže, izbušite nekoliko rupa na dnu na ravnomernoj udaljenosti da sprečite sakupljanje vode na jednoj strani lonca.

Ako volite kontejner bez drenaže, možete ga koristiti kao ukrasni poklopac za lonce. Jednostavno presadite svoju Dracaena Marginata u plastičnu saksiju prave veličine i odložite je u ukrasnu saksiju.

Obavezno ga uklonite kada zalivate i ostavite sav višak vode da se iscedi pre nego što ga vratite kako biste sprečili da se voda sakuplja i stagnira na dnu.

Kako presaditi biljku Dracaena Marginata

Evo kako uspešno presaditi biljku Dracaena Marginata:

Dan pre presađivanja, lagano zalijte biljku tako da je zemlja vlažna i da se drži zajedno.
Navlažite novu mešavinu zemlje pre presađivanja tako da mešavina zemlje ravnomerno apsorbuje vodu.
Okrenite biljku na stranu (ako je mala biljka) i lagano je izvucite iz saksije. (Ako je biljka velika, ostavite je da stoji uspravno i pokušajte da olabavite klupko korena). Ako ne možete da je uklonite, prođite tupim nožem duž unutrašnje ivice lonca. Ako i dalje ne možete da uklonite biljku, možete pažljivo razbiti posudu spolja.
Pregledajte korenje, da li je umotano, razvijte ga i podrežite ako je potrebno. Pored toga, odrežite sve mrtve ili trule korene i olabavite zemlju oko njih.
Postavite biljku u sredinu novog kontejnera koji ima dva inča zemlje dodato na bazu i okružite biljku novom vlažnom mešavinom zemlje. Nastavite sa dodavanjem dok zemlja ne bude ½” do 1″ ispod vrha lonca.
Nežno pričvrstite oko osnove biljke da biste je učvrstili na mestu i uklonili sve vazdušne džepove.

Nega posle presađivanja

Uvek zalijte svoju biljku Dracaena Marginata odmah nakon presađivanja da biste ograničili šok i podstakli rast novog korena. Vratite biljku na isto mesto na kome je bila u početku kako biste sprečili dalji stres usled promena uslova. Biljke Dracaena Marginata najbolje uspevaju na toplim lokacijama, sa puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Svi znaci stresa, kao što su žutilo ili uvenuće lišće, trebalo bi da se poprave nakon nekoliko nedelja. Ne menjajte svoju rutinu nege tokom ovog vremena, jer će to samo produžiti problem. Nakon otprilike mesec dana, ako se ne reši samo od sebe, potražite uzrok i otklonite ga.

Česta pitanja o presađivanju biljaka Dracaena Marginata:

Da li treba da potopim svoju Dracaena Marginata pre presađivanja?
Zalijte biljku dan pre presađivanja tako da je zemlja vlažna i da se drži zajedno kada se izvadi iz saksije. Ne morate da natapate biljku do te mere da je osnova tla potpuno zasićena.

Treba li zaliti Dracaena Marginata odmah nakon presađivanja?
Preporučuje se zalivanje nakon presađivanja jer pomaže u smirivanju korena i sprečavanju šoka nakon izlaganja vazduhu. Međutim, ako je vaše tlo prethodno navlaženo, možda ćete moći da preskočite ovaj korak.

Da li Dracaena Marginata voli velike saksije?
Dracaena Marginata ne voli velike saksije jer njihov mali korenov sistem ne smeta da bude vezan za koren. Jednako je važno da manji lonac omogućava bržu upotrebu vode, pa je manja verovatnoća da će vlažno zemljište izazvati trulež korena.

Zašto moja Dracaena Marginata mloha nakon presađivanja?
Poznato je da biljke Dracaena Marginata dožive blagi šok sa promenom životne sredine. Ako je tlo dovoljno vlažno i biljka je u pravim uslovima, blago mlohanje je normalno i trebalo bi da se povuče nakon nekoliko nedelja.

Da li da zamaglim svoju Dracaena Marginata nakon presađivanja?
Možete zamagliti deblo i lišće destilovanom vodom nakon presađivanja da biste pomogli u procesu oporavka. Samo pazite da ne prenasitite listove što može dovesti do problema sa štetočinama i bolestima.

Da li treba da oplodim svoju Dracaena Marginata nakon presađivanja?
Dracaena nakon presađivanja nije potrebna. Može da zapali novi rast korena, a pošto je biljka sporo rastu, ne zahteva mnogo đubrenja.

Okončanje

Biljke Dracaena Marginata sporo rastu i, kao rezultat, treba ih presađivati samo svake 2. ili 3. godine. Međutim, trulež korena ili obrasli koren će zahtevati da se biljka češće presađuje.

Odabir prave veličine i tipa saksije koji je najprikladniji za presađivanje Dracaena Marginata je od suštinskog značaja. Jednako je važno da mešavina zemljišta mora biti dobro drenirana, blago kisela i bogata organskom materijom.

Ako tražite svoju sledeću biljku Dracaena Marginata u saksiji, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Dracaena Marginata širom zemlje.