Velicina biljke kamelije razumevanje koliko visoka i siroka mogu da rastu

Kamelije mogu da unesu boju i lepotu u svaku baštu, čak i zimi kada još malo toga cveta. Međutim, pre nego što dodate kameliju u svoju baštu, dobra je ideja da saznate koliko je velika. U ovom članku ćemo saznati kako rastu visoke i široke kamelije i tipičnu veličinu biljke kamelije kada sazre.


Koliko visoke i široke rastu kamelije?
Većina kamelija u baštama će porasti između 6 i 15 stopa u visinu i otprilike 6 do 10 stopa u širinu. Kamelije uglavnom rastu kao zimzeleno grmlje, ali neke vrste kamelije će rasti kao mala stabla. Najveće sorte kamelije mogu dostići visinu i do oko 50 stopa.

Mnoge sorte kamelije su napravljene u patuljaste sorte dizajnirane za saksije ili male bašte. Ove kamelije u proseku dostižu samo između 2 i 6 stopa. Odličan primer sorte patuljaste kamelije je Camellia sasankua ‘Dvarf Shishi’.

Većina vrsta kamelija raste prilično sporo i mogu proći decenije da dostignu svoju punu visinu i širinu. Grmlje kamelije takođe proizvodi velike, upadljive cvetne glave koje mogu biti široke do 6 inča, u zavisnosti od sorte. Međutim, neke kamelije neće cvetati najbolje dok ne budu stare nekoliko godina.

Koje su kamelije najviše i najniže?

Najviša vrsta kamelije je Camellia reticulata, koja raste kao drvo, a ne kao žbun. Ova zimzelena stabla redovno dostižu visinu od 50 stopa. Camellia reticulata je poreklom iz jugozapadnih delova Kine.

Najsitnije vrste grmova kamelije su patuljaste sorte. To uključuje Camellia sasankua ‘Dvarf Sishi’. U većini slučajeva, ove male kamelije u većini slučajeva dostižu visinu od oko 3 stope, ali mogu narasti i do 5 stopa. Patuljaste kamelije dobro rastu u kontejnerima i savršene su ako nemate mnogo prostora za rad.

Faktori koji doprinose veličini kamelija

Iako kamelije rastu prilično sporo, pružanje pravih uslova pomaže im da se brzo razviju. Evo nekoliko faktora koji utiču na veličinu biljke kamelije:

Uslovi uzgoja
Kamelije cvetaju iz novog rasta, koji počinje da se formira nakon završetka cvetanja. Novim cvetnim pupoljcima su potrebni meseci da se razviju, ostavljajući ih ranjivim na hladne vetrove. Zato su kamelijama potrebna zaklonjena mesta koja ih štite od jakih vetrova koji mogu oštetiti mlade cvetne pupoljke.

Sunčeva svetlost
Većina kamelija zahteva senovite uslove, iako sorte dobijene od Camellia sasankua mogu tolerisati puno sunca. Većina kamelija uspeva u delimičnoj senci sa malo jutarnje sunčeve svetlosti. Uzgajanje vaše kamelije na ovim lokacijama pomaže joj da najbolje raste.

Zemljište
Kamelijama su potrebna vlažna, blago kisela tla koja su još plodna i dobro drenirajuća. PH tla treba da bude između 5,5 i 6,5. Ericaceous kompost obezbeđuje odgovarajuću količinu kiselosti zajedno sa puno hranljivih materija.

Razmak
Kamelije neće moći da dostignu svoju punu veličinu ako nemaju dovoljno prostora. Ako želite veliku kameliju, dajte joj otprilike 5 stopa prostora od drugih biljaka. Ako želite da ograničite veličinu kamelije, uzgajajte je u kontejneru.

Dajući vašoj kameliji dovoljno prostora, poboljšava se protok vazduha oko biljke, što smanjuje rizik od bolesti. Takođe sprečava da se štetočine i bolesti prenesu na vašu kameliju sa drugih biljaka.

Obrezivanje
Kamelije treba rezati samo jednom godišnje nakon što završe cvetanje. Ovo vam omogućava da oblikujete svoju kameliju po želji. Međutim, prečesto obrezivanje će zaustaviti rast vaše kamelije.

Kamelije počinju polako da proizvode cvetne pupoljke za sledeću godinu odmah nakon cvetanja. Ako obrezujete nekoliko meseci kasnije, odsečete pupoljke u razvoju, vraćajući biljku unazad za nekoliko meseci.

Česta pitanja o očekivanjima rasta kamelije:
Koliko prostora treba kameliji?
Kamelije imaju koristi od puno prostora oko njih. Kamelijama je potrebno oko 5 stopa prostora između njih i drugih biljaka. Ako uzgajate živu ogradu od kamelije, ostavite otprilike 3 metra prostora između svake biljke.

Koliko su veliki grmovi kamelije?
Grmovi kamelije u većini slučajeva rastu između 6 i 15 stopa. Takođe se šire između 6 i 10 stopa u širinu, u zavisnosti od sorte.

Gde je najbolja pozicija za sadnju kamelije?
Grmlje kamelije najbolje uspeva u zaštićenim oblastima koje pružaju delimičnu senku, iako neke vrste preferiraju puno sunce. Svim kamelijama je potrebna zaštita od hladnih vetrova.

Veličina biljke kamelije: omotavanje
Većina kamelija raste između 6 i 15 stopa, ali najveća stabla kamelije mogu dostići i do 50 stopa. Kamelije takođe rastu otprilike 6 do 10 stopa široke, završavajući na sorti. Većina kamelija raste prilično sporo, potrebno im je nekoliko decenija da dostignu svoju punu veličinu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.