Koliko sunceve svetlosti treba biljkama aloje

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje biljaka Aloe kod kuće
Biljke aloje su popularne i kao biljke na otvorenom u toplim klimama i kao kućne biljke širom sveta. Bez obzira gde ih držite, ovim simboličnim i korisnim biljkama je potrebna određena količina svetlosti da bi ostale zelene i nastavile da rastu. Ipak, kao i mnoge druge biljke, ni one ne žele neograničenu količinu direktne sunčeve svetlosti. Pronađite pravu količinu svetlosti za svoju biljku Aloe kako biste bili sigurni da će ostati zdrava godinama koje dolaze.


Koliko svetlosti treba biljkama aloje?
Biljkama aloje je potrebno šest do osam sati jakog, ali indirektnog svetla dnevno za optimalan rast i zdravlje. Mogu razviti oštećenja od opekotina od direktne sunčeve svetlosti, posebno kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Prozori okrenuti prema istoku ili nekoliko stopa udaljeni od prozora okrenutog prema jugu i zaštićeni prozirnim zavesama su odlične pozicije za uspevanje biljaka Aloe.

Važnost svetlosti i kako ona podržava zdravlje biljaka

Svetlost je najvažniji faktor rasta za sve biljke koje fotosintezuju, a to je velika većina njih.

Svaka biljka koja se oslanja na ovaj proces jednostavno ne može proizvesti šećere kao izvor energije bez dovoljne količine svetlosti. Iako potreba za intenzitetom svetlosti i dužinom izlaganja dnevno može značajno da varira, svako izlaganje dovodi do istih rezultata unutar lista.

Fotosinteza pomaže biljci da proizvodi sopstveni izvor hrane iznutra. Biljkama je možda potrebna i voda da bi svoje ćelije održale punim, i đubrivo kao izvor hranljivih materija, ali samo svetlost ih održava dobro hranjenim.

Vrste svetlosti:
Da bi biljka bila zdrava bez rizika od oštećenja, količina svetlosti koja je potrebna određenoj sorti biće opisana jednom od mnogih uobičajenih fraza. Opisi spoljašnjeg svetla obično su ograničeni na puno sunce, mešanu senku i punu senku. Termini koji se koriste za opisivanje preferencija za osvetljenje zatvorenih biljaka uključuju:

Slabo osvetljenje, koje praktično ne uključuje prirodno svetlo i samo ono što se dobija iz veštačkih izvora u prostoriji
Filtrirana svetlost, koja obično mora da dolazi iz obližnjeg prozora ili svetlosti biljke da bi pružila dovoljnu osvetljenost
Mešovita ili indirektna svetlost, koja zahteva postavljanje blizu prozora ili svetla biljke, ali još uvek dovoljno udaljena da spreči gorenje
Jarko indirektno svetlo, koje uključuje izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti tokom dana ili dosta izlaganja veštačkom izvoru udaljenom samo nekoliko inča
Jarka direktna svetlost, što znači što više direktne sunčeve svetlosti, ili veoma blizu biljno svetlo.

Tipični svetlosni uslovi za biljke aloje u njihovim izvornim staništima

Biljke aloje imaju tendenciju da rastu u autohtonim staništima koja su suva, peskovita i generalno oštra. Međutim, oni takođe uspevaju u zaštićenijim područjima ispod kamenih prepusta i drugih većih biljaka.

Ovo je stvorilo sklonost prema jakom, ali uglavnom indirektnom svetlu kod većine vrsta Aloe. Aloe vera, posebno, ostaje manja u divljini, tako da nije prilagođena punom direktnom sunčevom svetlu kada se uzgaja u zatvorenom prostoru.

Ipak, ni biljke aloje neće dobro rasti bez dovoljno svetlosti. Mnogi ljudi koji kupuju ove biljke za uzgoj u zatvorenom prostoru daju im premalo svetlosti, što rezultira sporim rastom i bledom bojom koja na kraju bledi u žutu.

Za duboku plavo-zelenu aloju koja izgleda zdravo i nastavlja da izbacuje nove listove iz centra, pobrinite se da obezbedite jako svetlo kad god je to moguće. Većina domova i kancelarija neće ponuditi onu vrstu svetlosti koju vaša biljka Aloe želi osim ako ne dodate određeno svetlo biljke da biste rešili problem.

Postavljanje aloe preblizu prozoru rizikuje opekotine od sunca od direktnog izlaganja, dok je držanje dalje od prozora ostavlja u mraku. Sijalica sa najmanje 300 do 500 lumena po kvadratnom metru pokrivenosti učiniće Aloe veru i slične vrste srećnim i tamnozelenim.

Znaci da vaša biljka aloje dobija previše svetlosti

Kada pomerite aloju blizu direktnog izvora sunčeve svetlosti, poput prozora, rizikujete da joj date više svetlosti nego što želi.

Uprkos tome što su sukulenti poreklom iz sušnih sredina, ovim biljkama je potrebna indirektna svetlost, a ne direktno sunce. Biljka aloje koja dobije previše svetla prvo će uvenuti kao da je primila premalo ili previše vode. Ako možete da isključite probleme sa zalivanjem, možda ćete primetiti i pojavu žutih vrhova ili belih mrlja od opekotina od sunca.

Pomeranje biljke van sunčeve svetlosti zaustaviće dalje oštećenje, ali ne može preokrenuti postojeće izlaganje. Listovi aloje takođe mogu dobiti šarene ružičaste, crvene ili narandžaste nijanse pre nego što požute i opadaju. Ovo je često pokazatelj kratkotrajnog, ali intenzivnog izlaganja suncu.

Neke biljke Aloe na otvorenom prilagođavaju se punom suncu i zadržavaju crvenu ili bordo boju tokom cele godine, ali većina zatvorenih biljaka ne može da se nosi sa tom adaptacijom i umesto toga će izgubiti lišće.

Listovi takođe mogu ukazivati na samo malo previše svetla dnevno.

Znaci da vaša biljka aloje ne dobija dovoljno svetla
Kada svoju biljku aloje držite dalje od prozora da biste izbegli opekotine od sunca, verovatno ćete je i izgladnjivati.

Uprkos kontradiktornosti želje za jakom svetlošću bez izlaganja suncu, moguće je zadržati aloju tamno zelenu i plavičastu kada je u zatvorenom prostoru. Jednostavno morate pronaći sijalicu za biljke širokog spektra ili lampu dizajniranu da proizvede određeni broj lumena. Ovo je preciznije merenje svetlosti koje se koristi za rast biljaka, a Aloi je potrebno oko 300 do 500 lumena za svaki kvadratni metar osvetljenja.

Biljke aloje koje ne dobijaju toliko svetlosti iz prirodnih ili veštačkih izvora pokazaće znake lišavanja kao što su:

Mršav, bledozeleni rast koji izgleda rastegnut
Nedostatak novog rasta u centru
Meki, slabi, ali ne sasvim uvenuli listovi
Žutilo od osnove listova prema gore
Gubitak starijih listova.
Morate postepeno povećavati izlaganje svetlu na biljci koja pokazuje ove znakove tako da nema rizika od šoka ili opekotina od sunca.

Najbolja izloženost svetlosti za biljke aloje u zatvorenom prostoru

Biljke aloje su nezgodne jer žele jako svetlo, ali se ne mogu postaviti na prosečan prozor okrenut prema jugu ili zapadu (osim ako ne obezbedite neku zaštitu preko delimično povučenih roletni ili prozirne zavese).

Istočni i severni prozori takođe mogu dobro da funkcionišu da obezbede reflektovano ili indirektno svetlo bez rizika od opekotina od sunca tokom dana.

Za one koji imaju problematičnu ekspoziciju svetlosti, najlakša opcija je često da ulože u biljno svetlo ili sijalicu koja se nalazi na nekoliko stopa od biljke Aloe. Ako odaberete pravi uređaj, ovo može poslužiti kao podna ili stona lampa.

Pošto je biljkama aloe potreban minimalan broj lumena da bi ostale tamnozelene i da bi redovno izbacivale nove listove, trebalo bi da izaberete svetlo na osnovu tog broja, a ne snage ili samo njegovog širokog spektra svetlosti.

Biljke aloje ne pokazuju toliko preferencija prema svetlosti kao druge biljke i neće se mnogo naginjati ka izvoru svetlosti. Ako primetite neujednačen rast na strani bliže svetlu, možete rotirati Aloe mesečno za ravnomerniji oblik.

Ovim biljkama je potrebna jaka svetlost čak i zimi, jer zapravo ne miruju ako se drže u zatvorenom prostoru.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljke aloe:

Da li biljke aloje mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Čak i kada se donese u zatvorenom prostoru, biljci aloje je potreban jak nivo svetlosti da bi uspela. Držanje Aloe pri slabom osvetljenju će dovesti do slabe, blede boje i sporo rastuće biljke.

Da li biljke aloje mogu da podnesu puno sunca?
Određene sorte koje se uzgajaju na otvorenom mogu se prilagoditi uslovima punog sunca. Sobne biljke ne vole da budu izložene punom suncu kroz prozor.

Kakvo svetlo treba biljkama aloje?
Biljkama aloje je potrebno jako, ali indirektno svetlo najmanje šest do osam sati dnevno. Svetlo za biljke sa najmanje 300 lumena po kvadratnom metru će dobro funkcionisati.

Da li će biljke aloje živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Uz dovoljno svetla, dobro drenirajuću zemlju i ne previše zalivanje, većina sorti aloe može srećno da raste u zatvorenom prostoru dugi niz godina.

Kako znate da li vaše biljke Aloe dobijaju dovoljno svetlosti?
Biljke aloje koje dobijaju dovoljno svetla biće zdepaste bez stabljike između listova, redovno će izbacivati nove listove i imaće tamnozelenu do skoro plavu boju.

Okončanje

Vodite računa o svojoj Aloe veri ili drugoj sorti tako što ćete obezbediti pravu vrstu svetlosti za njene potrebe. Jaka zaliha indirektne svetlosti će pomoći ovoj biljci da proizvede mnogo energije, a isključuje svaku mogućnost opekotina od sunca na njenim mesnatim listovima. Za više, pogledajte naš vodič za uspešno uzgajanje biljaka Aloe kod kuće.

Ako tražite svoju sledeću biljku Aloe koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Aloe širom zemlje.