Koja je najbolja mešavina zemljišta za biljke Aglaonema kineske zimzelene biljke

Sve što treba da znate Aglaonema biljke i zemljište!

Dakle, zaljubili ste se u prelepo lišće, stekli kinesku zimzelenu i jedva čekate da počnete da brinete o njoj. Pre nego što se brinete o rasporedu zalivanja i obrascima sunčeve svetlosti ili nivoima vlažnosti u vašem domu, trebalo bi da počnete da se brinete o njemu tako što ćete ga posaditi u mešavinu za saksije koja će pomoći vašoj novoj aglaonemi da napreduje. Pokrićemo neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za vašu biljku algaonema.


Najbolja mešavina zemljišta za biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme (kineske zimzelene biljke) zahtevaju mešavinu zemljišta na bazi treseta (humusa), azotom sa blago kiselim pH (5,6 do 6,5). Mešavina za saksije takođe treba da bude lagana i da dobro drenira. Da biste sami napravili, pomešajte jednake delove perlita ili peska, treseta i mešavine za saksije opšte namene za kućne biljke.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Bezbrojne kompozicije tla postoje prirodno širom sveta i stvaranje one koja je savršena za vašu biljku pomoći će vašoj biljci da raste i ostane zdrava.

Pravo zemljište neće samo podržati rast vaše biljke tako što će obezbediti optimalnu mešavinu hranljivih materija. Ipak, takođe će podržati svoje zdravlje pomažući da se štetočine i bolesti aglaoneme drže pod kontrolom, dok će takođe regulisati vazduh putem razmene gasova i snabdevanja vodom kroz zadržavanje vlage.

Pored toga, kiselost zemljišta (nivo pH) utiče na različite faktore kao što su struktura tla, rast bakterija, toksičnost i dostupnost hranljivih materija.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Mešavina za saksije je mnogo više od prljavštine. Postoje različiti faktori kao što su različite baze i komponente, minerali, hranljive materije i čestice (i njihova veličina), čineći svaku mešavinu jedinstvenom.

Zajedničke baze tla
Glina – Glinasto zemljište ne sadrži mnogo organske materije i ima veoma fine mineralne čestice. Ovo nudi nizak sadržaj hranljivih materija i lošu aeraciju i drenažu.
Pesak – Tlo na bazi peska sadrži nekoliko zrna peska nepravilnog oblika koja su čestice veće veličine. Kao rezultat, voda brzo prolazi, stvarajući dobru aeraciju.
Mulj – Mulj ima prašnjavu teksturu i sastoji se od mineralnih i kamenih čestica koje su manje od peska, ali veće od gline.
Ilovača – Ilovača je vrsta gornjeg tla koja je kombinacija gline, peska i mulja.
Treset – Takođe se naziva i travnjak, treset se uglavnom sastoji od delimično razložene organske materije.
Kreda – Kreda je mineral poznat kao kalcijum karbonat, a kredasto tlo sadrži veliku količinu. Zemljišta na bazi krede su alkalna i obično kamena i dobro drenirajuća.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja
Organska materija/kompost – Ovo je deo zemlje za saksije koji sadrži kombinaciju živih i mrtvih stvari u različitim stanjima raspadanja. Ovo je jedan od primarnih izvora hranljivih materija za biljke.
Sfagnum mahovina – Ne treba mešati sa tresetnom mahovinom (gore), osušena mahovina sfagnum dodata zemljištu je lagana, ali zadržava malo vlage. Dobar je aditiv za sukulente jer zadržava malo vlage u zemljištu, a da ne postane vlažan.
Coco Coir – Coco Coir potiče od spoljašnje ljuske kokosa. Može se koristiti na isti način kao i mahovina sphagnum za dodavanje vlage u peskovita tla.
Vermikulit – Vermikulit je mineral koji zadržava vlagu dok istovremeno osvetljava i prozračuje mešavinu za saksije. Takođe dodaje mineralne hranljive materije kao što su magnezijum, aluminijum i gvožđe.
Fine borove kore – Ove sitne komadiće borove kore uslovljavaju mešavinu za saksije zadržavajući malo vlage i dodajući hranljive materije dok se raspadaju.
Pluvac – Pluvac, magmatski kamen, dobar je dodatak za glinena tla, jer dodaje aeraciju, olakšava tlo i zadržava malo vlage.
Perlit – Perlit, vulkansko staklo, održava tlo saksije labavim i dobro drenirajući, a istovremeno sprečava da postane previše kompaktno.
Pesak – Pesak generalno poboljšava aeraciju i drenažu dok otpušta tlo.
Aktivator zemljišta – Aktivator zemljišta je sintetički proizvod za koji se smatra da pomaže u oslobađanju hranljivih materija iz zemlje, čineći ih dostupnijim biljkama.
Stene/šljunak – Stene i šljunak pomažu u stvaranju šljunkovite zemlje koja omogućava korenju da dublje prodre u zemlju u oblastima gde je površinska voda oskudna.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Aglaonema

Venuće lišće, kašaste stabljike i zastoj u rastu
Sve su to znaci i simptomi truleži korena. Vaše tlo je verovatno preteško ili zadržava previše vlage, što oštećuje korenov sistem biljke.

Ne cveta
Ako vaša biljka aglaonema odbija da cveta, njeno tlo možda ne obezbeđuje dovoljno hranljivih materija biljci. Pokušajte da dodate đubrivo koje sadrži i azot i fosfor.

Važnost dobrog odvoda Salon za biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme su podložne prekomernom zalivanju i preterano vlažnom tlu jer njihov korenov sistem sličan stabljici zadržava vodu. Ova adaptacija ih štiti od suše, ali ih čini posebno podložnim truleži korena.

Ako su im stabljike korena već pune vode, a i okolno zemljište je puno vode. Korenov sistem biljke će na kraju početi da se razbija i truli u ovom previše vlažnom okruženju.

Dakle, od suštinskog je značaja da kada zalivate svoju biljku, njeno korenje uzima vodu, dok zemlja brzo omogućava da se ostatak ocedi.

Najbolja vrsta strukture tla sadrži dosta peska ili perlita za laku drenažu, pa čak i malo kore za osvetljavanje i provetravanje mešavine.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za biljke Aglaonema
Biljke aglaoneme preferiraju blago kiselo zemljište sa pH u rasponu od 5,6 do 6,5.

Vrhunski kućni recept za mešavinu aglaoneme

Da biste napravili savršenu mešavinu za saksije za kinesko zimzeleno kod kuće, pomešajte:

1 deo humusa (treseta)
1 deo perlita ili peska
1 deo zemlje za saksije opšte namene
Vaša mešavina za saksije nikada ne bi trebalo da bude teška ili gusta, i dok ostane blago vlažna, ne bi trebalo da zadrži previše vlage. Ako vam se mešavina čini previše teška, možete dodati malo kore da biste olakšali smešu.

Kada pravite mešavinu, nosite rukavice da bi vam ruke bile čiste i dodajte malo vode dok mešate kako biste pomogli da se smeša poveže.

Najbolja prethodno mešana zemljišta za biljke Aglaonema
Ako niste za mešanje sopstvene zemlje za saksije za svoje kinesko zimzeleno, ove unapred upakovane mešavine za saksije takođe mogu dobro funkcionisati:

Dirtco. 100% potpuno prirodno zemljište za kućne i tropske biljke
Ako vam bilo šta od ovoga izgleda preteško ili kao da zadržava previše vlage, jednostavno umešajte mericu hortikulturnog perlita.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke Aglaonema
Koliko često treba da menjam zemljište za svoje biljke Agloaonema?
Da biste osigurali da vaša biljka ima sveže, dobro drenirano tlo u kojem će uspevati, treba je presađivati jednom u 18 do 24 meseca.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za biljke Aglaonema?
Biljke Aglaoneme preferiraju zemljište na bazi treseta koje ima nešto više azota, ali i dalje mogu da prežive u zemljištu kaktusa, jer je dobro drenirano i obično ima pH nivo u savršenom opsegu. Dodajte malo đubriva bogatog azotom i vaša kineska zimzelena bi trebalo da uspe.

Da li biljke Aglaoneme vole vlažno ili suvo zemljište?
Kineske zimzelene biljke preferiraju dobro drenirajuće, blago vlažno zemljište koje se potpuno osuši između zalivanja.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju biljaka Aglaoneme?
Kada presađujete kinesku zimzelenu biljku, najbolje je da izaberete ili napravite mešavinu zemljišta sa dobrim dreniranjem, bogatom azotom koja je slična trenutnoj mešavini zemljišta vaše biljke – sve dok vaša biljka u njoj raste zdravo.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za biljke Aglaonema?
Kod biljaka aglaoneme, veličina ne utiče na tip zemljišta. Kako vaša aglaonema raste, možete nastaviti da koristite istu laganu mešavinu zemljišta na bazi treseta, koja dobro drenira, kao i ranije.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za biljke Aglaonema?
Kineska zimzelena treba da ima kontejner sa dosta drenažnih rupa. Iako se ne preporučuje, ako vaš lonac ne dozvoljava drenažu, razmislite o povećanju količine peska ili perlita u mešavini zemljišta i dodavanju šljunka na dno posude.

Da li su biljkama Aglaonema potrebni kontejneri za duboke posude?
Kineske zimzelene biljke imaju plitak korenov sistem. Dakle, najbolje su plitke posude prečnika dovoljno široke za smeštaj biljke. Dublji kontejneri ili kontejneri koji su preveliki pružaju prostor za akumulaciju viška vlage, što dovodi do truljenja korena.

Zavalite se, opustite se i gledajte kako vaš kineski zimzelen napreduje
Sada kada ste obavili posao sa saksijom vaše biljke aglaoneme u savršenu mešavinu tla, vaš posao bi trebao biti lak. Pridržavajte se redovnog rasporeda zalivanja i uverite se da vaša biljka dobija odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti, a vi ćete uživati u svežem unutrašnjem vazduhu i lepom lišću godinama koje dolaze.