Koliko brzo biljke potosa rastu u zatvorenom prostoru

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta biljaka pothosa
Potos je jedna od najbrže rastućih sobnih biljaka. Duge loze mogu da porastu nekoliko inča mesečno pod pravim uslovima, stvarajući zadivljujući izgled koji svi poznajemo i volimo. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome koliko brzo i koliko velike biljke potosa rastu kod kuće. Takođe ćemo podeliti neke osnovne savete za negu i uzgoj biljaka potosa, tako da vaši uspevaju.


Koliko brzo rastu biljke potosa?
Većina sorti Pothosa raste oko 10-18 inča mesečno tokom vrhunske sezone rasta. Raznolike sorte imaju manje hlorofila u listovima i rastu nešto sporije od zelenih. Davanje vašeg Pothosa pravih uslova osvetljenja i adekvatnog đubriva obezbediće brz i zdrav rast.

Tipovi Stopa rasta
Marble Kueen pothos 12 inča mesečno
Zlatni potos 12-18 inča mesečno
Pothos n’joi 10-12 inča mesečno
Jade pothos 18 inča mesečno
Havajski potos 12-18 inča mesečno
Manjula pothos 12 inča mesečno
Neonski pothos 12-18 inča mesečno
Saten pothos 1 stopa godišnje

O Pothos biljkama

Porodica, rod i taksonomija
Trenutni naučni naziv za Pothos je Epipremnum aureum, ali to nije uvek bio slučaj.

Njegovo uobičajeno ime potiče od prvobitnog roda koji je postavljen 1880. godine – Pothos aureus. Promenio se u Rhaphidophora aurea 1960-ih i nakratko je bio zbunjen za Epipremnum pinnatum pre nego što je dobio ime koje ga poznajemo danas.

Postoji nekoliko vrsta penjačke loze u rodu Epipremnum, a sve spadaju u podporodicu Monsteroideae. Potos je blisko povezan sa Filodendronom, sa kojim se obično mešaju, i uvek popularnom Monsterom.

Potos je deo porodice Arum – Araceae. Ova porodica sadrži mnoge uobičajene kućne biljke, uključujući mirne ljiljane i anturijume.

Pothosi su cenjeni zbog svoje simbolične i ukrasne vrednosti, a takođe pružaju niz drugih upotreba i prednosti za buduće roditelje biljaka. Takođe ih je super lako razmnožavati ako želite da uzgajate svoju kolekciju biljaka potosa.

Botaničke karakteristike
Pothos ima listove u obliku srca koji rastu iz dugih loza. Zahvaljujući svom vazdušnom korenu, ove loze mogu lako da se popnu, lako se zakače za obližnje strukture.

Uobičajeni zlatni potos ima tamnozeleno lišće sa zlatnim mrljama, ali postoji mnogo sorti sa zanimljivim šarama i navikama rasta. Mermerna kraljica, na primer, ima pegavu belu ili kremastu šaru, dok Neon Pothos ima zadivljujuće svetlo zelene listove.

Istorija i poreklo
Kako se ove biljke tako brzo naturalizuju u oblastima u koje su upoznate, otkrivanje pravog porekla Potosa nije lako. Međutim, naučnici veruju da oni možda potiču sa ostrva na obali Francuske Polinezije.

Kako mogu izgledati neverovatno različito tokom svog životnog ciklusa, u zavisnosti od uslova u kojima se uzgajaju, botaničarima je u početku bilo teško da shvate ovu biljku. Na kraju je stavljen u rod Epipremnum gde se i danas nalazi.

Popularne vrste, vrste i sorte

Najčešći potos je zlatni potos, otuda i specifičan epitet naziva aureum. Ali postoji mnogo zapanjujućih sorti, neke ređe od drugih, koje čine Pothos pravim kolekcionarskim predmetom.

Ljubitelji raznobojnog lišća će voleti Mermernu kraljicu i Snežnu kraljicu, obe imaju isti uzorak kao Zlatni potos, ali sa belim ili kremastim delovima umesto žutim. Snežna kraljica ima više šarenila, ali mramornu kraljicu je lakše pronaći kao jednu od najstarijih šarolikih sorti.

I N’Joi i Pearls & Jade su takođe raznobojni, ali raznobojni delovi se pojavljuju na velikim tačkama, a ne u prugama. Ove sorte su relativno nove na tržištu i često se mešaju jedna sa drugom zbog sličnog izgleda.

Za ujednačeniji izgled, ne možete pogrešiti sa Neon Pothos-om. Ova popularna sorta ima žuto-zelene listove zbog kojih izgleda kao da sija. Zahvaljujući ujednačenoj boji, brzo raste, pobeđuju samo tamnije sorte kao što je Jade.

Postoje i biljke poznate kao Pothos koje spadaju u potpuno drugačiji rod. Na primer, popularni Satin Pothos, sa srebrno-zelenim lišćem, spada u rod Scindapsus kao Scindapsus pictus.

Geografija
Iako potiču sa malih ostrva Francuske Polinezije, Potosi se sada mogu naći u tropskim šumama širom sveta. Prisutni su u jugoistočnoj Aziji, Australiji, Zapadnoj Indiji i južnoj Africi.

U nekim šumama su postale invazivne, gušeći drveće i druge okolne autohtone biljke. Međutim, najčešće se nalaze u domovima širom kontinenata, uzgajaju se kao sobna biljka.

Očekivanja rasta: rast biljaka pothosa u zatvorenom i na otvorenom

Rast biljaka Pothosa u zatvorenom i na otvorenom

Pothos vinove loze mogu dostići impresivne visine na otvorenom. Poznato je da se penju na visoka stabla, dostižući preko 20 stopa u dužinu i pokrivaju čitava stabla drveća.

Njihovi listovi takođe rastu neverovatno veliki i razvijaju proreze kao i drugi članovi podfamilije Monsteroideae, dužine preko 20 inča. Ove biljke su toliko velike da ih mnogi možda neće prepoznati na otvorenom.

Zbog razlika u uslovima uzgoja i ograničenosti prostora saksije, pothos ne raste tako veliki u zatvorenom prostoru.

Listovi će narasti samo do maksimalno 8 inča, iako će loza nastaviti da raste iz godine u godinu u pravim uslovima. Obezbeđivanje optimalnih uslova može im pomoći da porastu, ali je malo verovatno da će dostići visoku veličinu kao u svom prirodnom okruženju.

Prirodni ciklus rasta Pothos biljke
Pothos će proizvesti novi rast tokom proleća i leta svake godine.

Oko jeseni, rast počinje da usporava, a rast će skoro u potpunosti prestati zimi. Tokom hladnijih meseci, biljka daje prioritet skladištenju energije kako bi nadoknadila izgubljenu energiju sa manje fotosinteze.

U pravim uslovima, vaš Pothos može i dalje proizvoditi listove tokom ovog vremena, ali će verovatno proizvesti mnogo manje nego što bi bio tokom svog vrhunskog perioda rasta.

Koliko je potrebno biljci potosa da dostigne punu veličinu?
Na otvorenom, biljke Pothosa mogu dostići 20-40 stopa u roku od nekoliko godina.

Međutim, pošto su uslovi životne sredine malo drugačiji u zatvorenom prostoru, biće im potrebno mnogo više vremena da dostignu svoj puni potencijal. Trebalo bi da nastave da rastu duže vinove loze iz godine u godinu osim ako nisu podrezane ili imaju zastoj u rastu.

Faktori koji doprinose brzini i razvoju Pothos biljke

Nega i održavanje
Pothos brzo raste kada im se pruži odgovarajuća nega.

Ove biljke koje ne zahtevaju održavanje zahtevaju dosledno zalivanje i povremenu primenu đubriva da bi rasle do svog punog potencijala. Neadekvatna nega ili nedostatak održavanja mogu dovesti do usporavanja rasta kako biljka stari. Obrezivanje vaše pothos biljke takođe može pomoći da se ubrza novi rast.

Sorte
Vrsta potosa koju odaberete takođe može uticati na to koliko će brzo rasti.

Raznolike sorte poput Snežne kraljice ili Manjule prirodno rastu sporije zbog nižeg hlorofila prisutnog u njihovim listovima. Kako dolazi do manje fotosinteze, biljka ima manje energije i hrane za rast.

To je takođe razlog zašto će raznovrsne sorte u uslovima slabijeg osvetljenja početi da gube svoju šarolikost – proizvode više hlorofila kako bi maksimalno iskoristile mekšu svetlost.

Biljke potosa će najbrže rasti kada se uslovi životne sredine blisko poklapaju sa onim na šta su navikli u svojim prirodnim tropskim staništima.

Veći deo dana, jarka indirektna sunčeva svetlost i visoka vlažnost će pomoći da se ubrza rast biljaka potosa. Temperatura takođe igra ulogu, jer će se rast usporiti u hladnijim mesecima, zaustavljajući se ispod 50F.

Uobičajeni razlozi za usporavanje rasta biljke pothosa

Prekomerno zalivanje je jedan od najvećih ubica biljaka u zatvorenom prostoru.

Većina biljaka, posebno kućnih, ne mogu dugo da sede u vlažnom tlu. Kada su njihovi koreni izloženi previše vlage, oni počinju da trunu. Pošto trulo i kašasto korenje ne može da zauzme vodu, biljka ne može da fotosintetiše i usporiće rast, na kraju se potpuno zaustavi.

Zalivajte samo kada se gornjih 2-3 inča zemlje potpuno osuši i uverite se da vaša saksija ima dosta drenažnih rupa kako biste izbegli prekomerno zalivanje.

Podvodnjavanje takođe može usporiti rast iz istog razloga.

Voda je esencijalna komponenta u procesu fotosinteze. Kada biljkama nedostaje voda, one ne mogu da proizvode sopstvenu hranu za rast.

Vaši pothosi će možda neko vreme moći da opstanu na zalihama u voštanim listovima, ali ako ostanu pod vodom predugo, prestaće da rastu.

Nedostatak svetlosti

Pothos se često označava kao biljke pri slabom osvetljenju. To dovodi do toga da ih neki vlasnici smeste u sobe bez prozora ili neverovatno tamnih uglova, što dovodi do usporavanja rasta.

Iako mogu da tolerišu uslove slabog osvetljenja neko vreme, njihov rast će se značajno usporiti, a može čak i prestati, u zavisnosti od toga koliko je područje tamno.

Pomerite svoj Pothos na mesto sa jakim indirektnim svetlom za najbrži mogući rast.

Štetočine i bolesti
Iako nisu uglavnom podložni štetočinama i bolestima, uobičajene štetočine u domaćinstvu kao što su paukove grinje, ljuspice ili brašnaste bube mogu napasti vas Pothos. Ove bube se hrane biljnim tkivima, usporavajući rast tokom vremena.

Ako primetite bilo kakve štetočine na listovima ili stabljikama vašeg potosa, uklonite ih kontinuiranom primenom neem ulja dok se problem ne reši.

Loša baza tla

Zemljište je osnova rasta biljaka. Obezbeđuje esencijalne hranljive materije i zadržava vlagu kako bi isporučio vodu korenima kada je to potrebno. Ako vaše tlo ne sadrži dovoljno hranljivih materija, ne zadržava dovoljno vlage ili zadržava previše vlage, može izazvati probleme sa rastom.

Pothos tlo treba da bude prozračno i dobro drenirano. Novokupljene biljke ne zahtevaju đubrivo, ali će imati koristi od dodatnih hranljivih materija nakon nekoliko meseci tokom proleća i leta.

Prekomerno đubrenje
Neki novi baštovani mogu pretpostaviti da će više đubriva značiti brži ili jači rast. Nažalost, suprotan je slučaj. Prekomerno đubrenje može zapravo da spali korenje i dugoročno nanese veliku štetu biljci.

Uvek tačno sledite uputstva na pakovanju da biste izbegli usporavanje rasta. Ako ste previše gnojili, isperite zemlju filtriranom vodom i nemojte ponovo đubriti nekoliko meseci.

Netačne temperature
Kao tropske biljke, Pothos preferira toplije temperature oko 70 F tokom većeg dela godine. Kada temperature padnu, biljke prelaze u režim uštede energije, ograničavajući rast. Rast će se obično usporiti kada temperature padnu ispod 60 F, zaustavljajući se potpuno ispod 50 F.

Kako učiniti da vaša biljka potosa brže raste

Najbolje vrste tla
Sve sorte Pothosa zahtevaju lagano i prozračno dobro drenirajuće zemljište sa blago kiselim pH između 6 i 6,5.

Unapred pripremljena mešavina kućnih biljaka je obično prikladna, sa pravom ravnotežom između zadržavanja vlage i drenaže. Takođe možete da napravite sopstvenu mešavinu zemljišta izmenom uobičajenog tla za saksije sa kokosovom kokosom ili tresetnom mahovinom i perlitom.

Najbolji svetlosni uslovi
Biljke potosa će tolerisati širok spektar uslova osvetljenja, ali najbolje rastu kada im se daje jaka, indirektna sunčeva svetlost tokom većeg dela dana.

Takođe će ceniti nežno direktno jutarnje sunce ispred prozora koji gleda na istok, ali ne mogu da podnesu direktno sunce u toplijim delovima dana.

Pazite na žutilo lišća na vašoj pothos biljci jer je to uobičajen pokazatelj da svetlosni uslovi nisu sasvim u redu.

Najprikladnije posude i posude za lonce

Drenaža je neophodna u svakom kontejneru kako bi se izbeglo truljenje korena. Ako reciklirate stari predmet da biste napravili sopstveni kontejner, obavezno izbušite dosta drenažnih rupa pre sadnje.

Viseće korpe su idealne za ove biljke jer stabljike mogu kaskadno padati nadole bez ikakvih prepreka za rast, ali bilo koji kontejner dovoljno veliki da zadrži korenov sistem biće prikladan.

Idealna temperatura i vlažnost
Pothos biljke preferiraju toplije temperature između 70F i 85F. Ne smetaju im temperature koje su malo van ovog opsega, bolje podnose toplotu nego hladnoću, ali umerene temperature će obezbediti najbrži rast.

Oni su takođe ljubitelji vlage, najbolje rastu u vlažnosti od oko 60%, ali će i dalje dobro rasti pri vlažnosti iznad 40%.

Kada i kako oploditi
Ne naročito teške hranilice, biljke Pothosa će najbolje rasti kada im se daje balansirano đubrivo niže koncentracije otprilike jednom mesečno tokom proleća i leta.

Kočenje / Pružanje podrške za rast biljke
Pošto su ove biljke penjačice sa vazdušnim korenima, brzo će rasti kada se postave blizu objekta na koji se mogu penjati. Štapovi od mahovine su idealni, jer takođe poboljšavaju vlažnost i zadržavanje vlage. Oni koji traže strukturu živog zida takođe mogu trenirati stabljike oko rešetke.

Kada i kako presaditi
Brzorastuće biljke potosa će imati koristi od čestog presađivanja kako bi se obezbedio prostor za rast korena. Presadite svake 1-2 godine, ili kada biljka pokaže znake da je vezana za koren, sadnjom u saksiju nekoliko veličina više. Pokušajte da ponovite originalnu mešavinu zemlje što je više moguće i zalijte ubrzo nakon presađivanja kako biste omogućili da se koreni slegnu.

Najčešća pitanja o rastu biljaka pothosa

Koliko je potrebno biljci potosa da izraste novi list?
Pothos treba često da stavlja nove listove u pravim uslovima u proleće i leto. Ovo se usporava u hladnijim mesecima, ali bi rast trebalo ponovo da se poveća sledećeg proleća.

Da li biljke Pothosa sporo rastu?
Većina biljaka Pothosa brzo raste, posebno u poređenju sa nekim drugim kućnim biljkama. Neke šarolike sorte rastu sporije od drugih, ali se i dalje mogu smatrati brzim uzgajivačima u celini.

Da li je pothos biljke lako održavati?
Pothos je jedna od kućnih biljaka koje ne zahtevaju mnogo održavanja, savršena je za baštovane početnike ili zaboravne roditelje biljaka.

Kako znate da li je vaša biljka Pothos srećna?
Biljke Happi Pothosa će brzo rasti, često puštajući nove listove. Veći listovi i malo prostora između listova takođe ukazuju na to da biljka dobro raste u pravim uslovima.

Da li Pothos biljke vole velike saksije?
Biljke potosa u zatvorenom prostoru su uglavnom male i ne zahtevaju velike saksije. Prilikom presađivanja, izaberite saksiju najviše 1-2 veličine.

Da li Pothos biljke vole svetla za uzgoj?
Pošto više vole jarko indirektno svetlo, biljke Pothosa mogu bolje da rastu uz upotrebu svetla za uzgoj u tamnijim prostorijama sa malo prozora. Međutim, oni su tolerantni na slabo osvetljenje i i dalje će preživeti bez svetla za uzgoj, iako možda neće rasti.

Okončanje

Ako tražite biljku koja brzo raste da popunite prostor za kratko vreme, Pothos je vaš odgovor. Ove biljke koje ne zahtevaju održavanje i koje su pogodne za početnike su pogodne za bilo koju vrstu iskustva sa biljkama i uspevaće u skoro svim vrstama okruženja. Dajte im odgovarajuću svetlost, odgovarajuću temperaturu i pravu količinu vode, i oni će nastaviti da uspevaju iz godine u godinu.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.