Mogu li cesarke da rastu u saksijama

Šišarke su prelepe višegodišnje divlje cveće koje dolaze u nekoliko varijanti i raznih zapanjujućih boja. Dok šišarke najbolje rastu u vrtnim granicama, ove prilagodljive biljke uspevaju u većini oblasti. U ovom članku ćemo saznati da li šišarke mogu da rastu u saksijama.


Mogu li češarke da rastu u saksijama?
Šišarke (Echinacea spp.) su trajnice koje se ne održavaju i koje vrtu donose nekoliko sjajnih prednosti. Međutim, većina vrsta četinara ima duboke korenove koji dosežu i do 8 stopa, što ih čini neprikladnim za kontejnere. Ljubičaste šišarke (Echinacea purpurea) su najbolja sorta za uzgoj u kontejnerima. Ova vrsta razvija vlaknast korenov sistem, a ne dubok koren.

Koje su saksije najbolje za češarke?

Ljubičaste šišarke narastu do 4 stope i široke oko 12 inča i trebaju dovoljno veliki kontejneri da prime svoje korenje. Počnite sa loncem koji je dubok i širok oko 12 inča. Kako biljka postaje sve veća, pomerite se u kontejner dubok i širok oko 2 metra. Za šišarke sa dugim korenima, trebaće vam nekoliko posuda dubokih stopa.

Saksije od terakote dobro funkcionišu za šišarke jer je materijal porozan, što omogućava da višak vode ispari. Šišarke ne vole natopljena tla i podložne su prekomernom zalivanju. Da biste to sprečili, uvek birajte saksije koje imaju drenažne rupe.

Imajte na umu da saksije od terakote mogu popucati tokom zime. Koristite keramičke, betonske ili metalne posude ako živite u hladnoj klimi.

Najbolji uslovi za češarke u saksijama

Šišarkama su potrebna labava, dobro drenirajuća tla koja ne sadrže mnogo hranljivih materija. Koristite mešavinu komposta i hortikulturnog peska ili peska da povećate drenažu. Zapamtite da se šišarke brže suše u saksijama, pa zalivajte jednom nedeljno tokom sušnih perioda.

Šišarke takođe zahtevaju šest do osam sati punog sunca dnevno. Postavite svoju posudu za šišare na jugu ili jugozapadu kako biste obezbedili puno sunčeve svetlosti. Lokacije okrenute prema istoku ili zapadu takođe dobro funkcionišu.

Šišarke koje rastu u saksijama takođe brzo koriste hranljive materije. Da biste obezbedili dovoljno hranljivih materija, đubrite šišarke jednom tokom ranog proleća i ponovo u rano leto razblaženim tečnim đubrivom.

Kako uzgajati šišarke u saksijama

Evo kratkog vodiča o tome kako posaditi ljubičasti šišar u kontejner:

Izaberite kontejner dobre veličine sa nekoliko drenažnih rupa.
Napunite posudu labavom, dobro drenirajućom zemljom i ostavite nekoliko centimetara na vrhu.
Učvrstite zemlju pre nego što stavite svoj šišar. Uverite se da je vrh korenske kugle šišarke oko centimetar niži od oboda saksije.
Napunite oko korena sa više zemlje.
Temeljno zalijte češar i stavite ga u delimičnu senku na nekoliko dana da se aklimatizuje.
Posle nekoliko dana, premestite posudu na sunce i nastavite sa negom kao i obično.

Okončanje
Ljubičaste šišarke su idealne za uzgoj u kontejnerima, ali vrste šišarki sa dubokim korenima najbolje su posaditi u zemlju. Zasadite ljubičaste šišarke u saksije od terakote, keramike ili metala sa drenažnim rupama. Postavite posudu na sunce i obezbedite labavo, dobro drenirajuće tlo.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati šišarke u svojoj bašti.