Opseg temperature i vlažnosti Pothosa u zatvorenom prostoru

Tolerancije temperature i vlažnosti biljke Pothos kod kuće

Većina tropskih ili suptropskih biljaka idealna je za rast u zatvorenom prostoru jer preferiraju istu temperaturu i vlažnost kao i njihovi vlasnici. Uvek popularna biljka Pothos nije izuzetak. Preferirate toplo okruženje i visoku vlažnost, ali se dobro prilagođavate promenama uslova, ispunjavanje preferencija ove bogato simbolične biljke je jednostavno ako pratite ovaj vodič.


Opseg temperature i vlažnosti biljke Pothos – najvažnije

Nalaze se u tropskim sredinama, biljke Pothosa preferiraju toplije temperature i veću vlažnost. Temperature između 65F i 85F su idealne, ali mogu da podnesu nešto više ili niže temperature u kratkim periodima. Poželjna je vlažnost oko 60%, ali biljke Pothosa će uspevati u bilo čemu iznad 40%.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Pothos biljke dobijaju u svojim izvornim staništima

Smatra se da pothos biljke (Epipremnum aureum) potiču sa ostrva Francuske Polinezije. Zbog brzog rasta i širenja, naturalizovani su u tropskim i suptropskim oblastima širom sveta. U ovim oblastima se mogu naći kako rastu na stablima drveća, sa listovima daleko većim nego što možemo prepoznati u zatvorenom prostoru.

U ovim tropskim klimama, biljke Pothosa su navikle na temperature oko 68F do 85F. Retko, ako ikada, temperature padnu ispod 65 F. Ni oni ne dostižu mnogo više od 85 F, jer intenzivne temperature nisu uobičajene.

Tropske prašume su poznate po visokoj vlažnosti. Pothos biljke su naviknute na nivoe vlažnosti između 60 i 80% u svojim prirodnim staništima. Koncentracija biljaka i visok nivo vlage usled konstantnih padavina stvaraju ove uslove.

Na sreću, biljke potosa (uključujući šarolike sorte potosa) će srećno rasti u zatvorenom prostoru bez potpunog podudaranja u ovim uslovima. One su veoma prilagodljive biljke, srećne u nešto širem temperaturnom opsegu i mnogo nižoj vlažnosti ako se njihove druge potrebe dosledno zadovoljavaju.

Sve dok temperatura često ne padne ispod 60 F, a vlažnost iznad 40%, vaš Pothos treba da ostane zdrav.

Znaci da su vaše pothos biljke izložene pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Temperatura i vlažnost mogu biti teški uslovi za upravljanje. Kada je u pogrešnom opsegu, to može negativno uticati na vaše biljke. Vaš Pothos će obično pokazati ove znakove borbe, što ukazuje na problem koji možete da rešite.

Discolored Leaves
Ako listovi vašeg Pothosa iznenada požute (ili još gore, crne) tokom hladnoće, temperatura je preniska. Temperature smrzavanja mogu trajno oštetiti ćelije u listovima, uzrokujući da delovi biljke izloženi hladnoći odumru. Listovi takođe mogu da opadaju kao odgovor na stres okoline kao mehanizam preživljavanja.

Samo jedan dan izlaganja hladnoći može naneti veliku štetu. Temperature ispod 50 F će verovatno ubiti cele delove biljke, ako ne i celu biljku. Uverite se da držite svoj Pothos na toplom mestu i udaljite ga od prozora tokom zime gde se skuplja hladan vazduh.

Usporen rast
Usporen rast je još jedan znak temperaturnog problema. Biljke potosa će prestati da rastu na temperaturama ispod 65 F, jer nisu navikle na ništa niže u svojim prirodnim staništima.

Oni će takođe prestati da rastu na temperaturama iznad 90F da bi sačuvali svoju energiju i vodu za preživljavanje tokom toplotnih talasa.

Ako primetite da vaša biljka prestaje da raste u kombinaciji sa iznenadnom promenom temperature, to je verovatno uzrok problema. Premestite biljku u prostoriju sa umerenijim temperaturama sa manje fluktuacija tokom godišnjih doba. Ovo je takođe ključno razmatranje kada se razmnožavaju pothos biljke.

Ako su temperature previsoke tokom dužeg perioda, listovi mogu početi da venu. Ovo se dešava zbog nedostatka vode u stabljikama i listovima usled visoke toplote i isparavanja.

Držite svoj Pothos dobro zaliven tokom vrhunca leta i uverite se da nije izložen direktnom suncu tokom ovog vremena kako biste izbegli opekotine listova. Za prethodno prvo lišće, razmislite o orezivanju vaše pothos biljke.

Osušeni vrhovi listova
Vrhovi listova Pothosa postaju suvi, a smeđi ukazuju na problem sa vlažnošću. Iako mogu da upravljaju nižim nivoom vlažnosti od onoga na koji se mogu susresti u svojim prirodnim staništima, preterano niska vlažnost može isušiti biljku i uzrokovati da lišće postane hrskavo.

Vlažnost je suštinska komponenta u procesima transpiracije i fotosinteze. Kada je vlažnost niska, biljka pokušava da sačuva vodu ograničavanjem isparavanja kroz lišće. Iako ovo kratkoročno čuva vlagu, sprečava biljku da se sama hladi, povećava temperaturu i na kraju isuši.

Nedostatak vlage takođe inhibira fotosintezu, što direktno utiče na rast biljaka. Vlažnost vazduha treba da ostane iznad 40% da bi Pothos bio u optimalnim uslovima.

Vlažnost na višem kraju spektra takođe može imati problematične posledice. Iako vlažnost iznad 80% nije uobičajena u zatvorenom prostoru, postavljanje vašeg Pothosa preblizu ovlaživaču ili u oblastima bez adekvatnog protoka vazduha može dovesti do rasta buđi zbog višeg nivoa vlage u vazduhu.

Možete videti ovaj rast buđi na listovima ili na vrhu zemlje. Ako je to slučaj, premestite biljku u drugi deo vašeg doma sa nižim nivoom vlažnosti.

Dok je prekomerno zalivanje ili loša struktura tla obično vodeći uzrok truleži korena, visoka vlažnost takođe može biti deo problema. Kada je vlažnost visoka, dolazi do manjeg isparavanja zbog većeg sadržaja vlage u vazduhu.

Manje isparavanja znači da vlaga ostaje u zemljištu duže nego što je biljka navikla, što dovodi do truleži korena. Kada se bavite truležom korena, razmislite o ponovnom presađivanju biljke potosa.

Idealna temperatura i vlažnost za pothos biljke

Da bi vaš Pothos bio što srećniji, održavajte unutrašnje temperature između 65 F i 85 F tokom cele godine. Oni će se snaći na temperaturama do 90 F, ali će prestati da rastu na temperaturama koje su više od toga.

60F je donja granica za vaše Pothos biljke. Oni mogu preživeti kada su izloženi nižim temperaturama dan ili dva, ali će u potpunosti prestati da rastu i može potrajati neko vreme da se oporave. Bilo koja temperatura ispod 50 F će verovatno ubiti vašu biljku, tako da je od vitalnog značaja da obezbedite da vaše unutrašnje temperature ostanu u udobno toplom opsegu.

Kada je u pitanju vlažnost, oko 60% – 70% je idealno za optimalan rast. Međutim, i dalje će dobro rasti u svim nivoima vlažnosti iznad 40%. Održavajte ovo dosledno, jer sušne sezone mogu imati dugoročne negativne uticaje na vašu biljku.

Da biste održali temperaturu i vlažnost u ovom opsegu, investirajte u merač koji može dosledno da prati uslove oko vaših biljaka. Ovi pristupačni uređaji mogu se postaviti odmah pored vašeg Pothosa da bi vam tačno rekli šta biljka doživljava. Imajte nekoliko oko svake vaše sobne biljke i pazite na bilo kakve promene.

Gde da postavite svoj pothos
Pothos preferiraju umerene položaje sa jakim indirektnim svetlom. Idealan je prozor okrenut prema istoku koji prima jutarnje sunce.

Prozori okrenuti prema jugu ili zapadu su pogodni ako su zasjenjeni providnom zavjesom. U leto, prozori okrenuti prema jugu mogu akumulirati previše toplote, pa je najbolje da pomerite svoj pothos dalje od prozora tokom toplijih perioda.

Kada je u pitanju svetlost, biljke Pothosa mogu da podnesu prozore okrenute prema severu, ali ih zimi treba premestiti na drugo mesto. Hladan vazduh se pojačava u blizini staklenih prozora, posebno prozora okrenutih prema severu koji zimi ne primaju sunčevu svetlost.

Upravljanje promenama temperature
Nekoliko stvari može uticati na temperaturu i vlažnost u vašem domu (osim spoljašnje temperature, naravno).

Otvoreni prozori ili klima uređaji mogu proizvesti suv ili hladan vazduh koji negativno utiče na vaš Pothos ako su na putu promaje. Ove propuhe će neverovatno brzo isušiti tlo i stresti biljke.

Obezbedite protok vazduha tako što ćete dati svom Pothosu prostor, ali ne toliko veštački protok vazduha koji bi oštetio.

Zimi, grejači takođe negativno utiču na vaše biljke. Možda će vam biti udobnije, ali suv, vruć vazduh koji proizvode može brzo da ošteti vaš Pothos. Uverite se da vaš grejač ne opada prenizak vlažnost ili umesto toga premestite vaš Pothos u drugu prostoriju.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Niska vlažnost može učiniti uzgoj bilo koje sobne biljke teškom bitkom u sušnijim klimama. Srećom, postoji nekoliko načina da povećate vlažnost oko vaših biljaka kako biste im dali uslove koje preferiraju.

Zamagljivanje se često preporučuje za poboljšanje vlažnosti. Iako ovo ima neke prednosti, ne poboljšava uslove dugoročno. Osim ako ne želite da trošite vreme na zamagljivanje kućnih biljaka nekoliko puta dnevno, bolje je da koristite neki od drugih metoda.

Još jedna preporuka je postavljanje kućnih biljaka na poslužavnik napunjen šljunkom i vodom. Ovo poboljšava vlažnost u pravoj prostoriji, ali samo malo. Ako ste znatno ispod potrebnih nivoa, to možda neće imati uticaj kojem se nadate.

Jedan od najboljih načina za povećanje vlažnosti bez ikakvih troškova je grupisanje kućnih biljaka. Postavljanje nekoliko biljaka jedna pored druge povećava vlažnost u tom prostoru, poboljšavajući uslove za sve biljke. Sve dok između njih postoji dovoljan protok vazduha, ne bi trebalo da imate problema sa štetočinama ili bolestima.

Konačno, najbolji i najpouzdaniji način za poboljšanje vlažnosti je ulaganje u ovlaživač. Iako mogu biti skupi, ovlaživači su menjač igre za rast sobnih biljaka. Oni dramatično poboljšavaju uslove i jeli pravo okruženje za optimalan rast, dajući vam najsrećnije moguće biljke.

Briga o pothos biljkama u proleće i leto

Vrhunac vegetacije Potosa javlja se tokom proleća i leta, tako da su pravi uslovi najvažniji. Pratite temperature tokom godišnjih doba, posebno ako živite u regionu sa čestim periodima iznad 90F.

Ako se temperature povećaju, premestite biljku u hladniju prostoriju na nekoliko dana da biste izbegli usporavanje rasta. Držite svoj Pothos dalje od klima uređaja koji rade tokom leta.

Možda imate vlažniju toplu sezonu ili suvlju toplu sezonu, u zavisnosti od vašeg regiona. Dosledno pratite vlažnost u vašem domu i prilagodite uslove u skladu sa tim.

Vaše pothos biljke će takođe imati koristi od laganog đubrenja tokom prolećnih i letnjih meseci.

Briga za pothos biljke tokom zime

Kako temperature padaju, neophodno je da vaš Pothos bude zaštićen. Držite unutrašnje temperature iznad 60 F i pomerite svoj Pothos dalje od hladnih prozora da biste sprečili oštećenje lišća.

Ako koristite grejač tokom zime, uverite se da nema previše uticaja na nivo vlažnosti u zatvorenom prostoru. Ako je tako, povećajte vlažnost oko vašeg Pothosa da biste izbegli sušenje listova. Uverite se da biljka dobija dovoljno svetlosti tokom ovog vremena kako biste izbegli usporavanje rasta.

Upakovati

Ove tropske biljke su idealne za rast u zatvorenom prostoru, uspevaju na temperaturama na koje smo navikli u našim domovima. Takođe su prilično prilagodljive u poređenju sa drugim sobnim biljkama, što olakšava ispunjavanje njihovih zahteva za temperaturom i vlažnošću.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.