Ultimativni vodič za negu Anthurium cristallinum

Kako uzgajati i brinuti se za biljke Anthurium cristallinum kod kuće
Lisnate kućne biljke su u modi i što se tiče veličine, što veće, to bolje. Retke i jedinstvene kućne biljke su takođe neverovatno popularne, tražene od strane kolekcionara koji su savladali mnoge popularne kućne biljke koje su danas dostupne. Srećom, fascinantni Cristal Anthurium ispunjava sve ove kriterijume i dolazi sa još više prednosti. U ovom članku ćemo pokriti sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o biljkama Anthurium cristallinum kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje tla, svetlost, temperaturu, zalivanje, đubrenje, obrezivanje i još mnogo toga.

Kako uzgajati Anthurium cristallinum – osnove:
Botanički naziv: Anthurium cristallinum
Takođe poznat kao: Kristalni anturijum
Poteškoće u rastu: lako
Zahtevi za svetlo: Jarko indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: Tople temperature oko 75F i visoka vlažnost oko 70%
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte kada se gornja dva inča tla osuše
Prednosti tla: dobro drenirajuće, prozračne mešavine za saksije za sobne biljke
Đubrenje: Polovična doza izbalansiranog đubriva svaka dva meseca u proleće i leto
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce.
O Anthurium cristallinum
O Anthurium cristallinum
Taksonomija i karakteristike
Anthurium cristallinum je opšte poznat kao kristalni anturijum, član popularnog roda Anthurium. Ove tradicionalne sobne biljke poznate su po svojim voštanim, modifikovanim listovima u raznim bojama, koji okružuju svoje interesantne cvetove lopatice. Cvetovi su karakteristični za porodicu Araceae kojoj ovaj rod pripada, zajedno sa sličnim sobnim biljkama poput ljiljana mira.

Međutim, Anthurium cristallinum je poseban po tome što nije poželjan zbog cveća, već zbog svog zanimljivog lišća. Veliki listovi su u obliku srca i tamno baršunasto zeleni, pojačani kontrastnim belim žilama. Povrh svega, donje strane imaju zadivljujuću bakrenu boju koja Cristal Anthurium čini zanimljivim iz bilo kog ugla.

Native Region
Anthurium cristallinum je uglavnom porijeklom iz tropskih šuma u ​​Južnoj Americi, slično kao i druge vrste u rodu. Pokrivaju regione od Paname do Perua, ali zbog svoje retkosti nisu toliko istaknute kao uobičajene vrste anturijuma.

Upotreba i prednosti Anthurium cristallinum
Oni koji razmišljaju o uzgoju ove lepote biće zadovoljni kada znaju da imaju i nekoliko dodatnih prednosti.

Prvi je, razumljivo, estetski. Zadivljujući veliki listovi daju trenutnu izjavu gde god da se nalaze i postaju divna karakteristika dizajna. Mekoća listova, zajedno sa snažnim kontrastom i geometrijom vena, čine ga pogodnim za bilo koju vrstu enterijera.

Takođe je odličan za vazduh u vašem domu. Anturijumi su testirani u okviru čuvene NASA-ine studije čistog vazduha. Pojavili su se na vrhu liste za uklanjanje isparljivih organskih jedinjenja iz vazduha, uključujući amonijak, ksilen i formaldehid. Iako će vam trebati mnogo biljaka da biste imali ovaj efekat, to je razlog više da dodate više vrsta Anthurium u svoju kolekciju.

U Feng Shui-u se takođe veruje da kristalni anturijum donosi pozitivnu energiju i prosperitet vašem domu. Držite ih u svetlom i svetlom uglu kako biste iskoristili sve moguće prednosti ove divne biljke.

Prosečna cena Anthurium cristallinum
Kristalni anturijumi mogu biti skupi u poređenju sa uobičajenim sobnim biljkama. Ranije su smatrani prilično retkim, ali su poslednjih godina postali češći, što je smanjilo cenu. Možete pokupiti biljku na mreži za nešto manje od 100 dolara, a reznicu za još manje. Možda će ih biti malo teže pronaći, pa se obratite lokalnom uzgajivaču u vašem području za pomoć ako ga ne možete pronaći.

Anthurium cristallinum Toksičnost
Kao i svi drugi anturijumi, ova biljka je toksična za kućne ljubimce i ljude. Listovi sadrže kristale kalcijum oksalata koji izazivaju iritaciju kada se progutaju. Držite ih van domašaja kućnih ljubimaca i radoznale dece.

Kako uzgajati Anthurium cristallinum kod kuće

Da li se Anthurium cristallinum smatra lakim za uzgoj?
Mnoge retke biljke se smatraju teškim za negu jer su izbirljive u pogledu uslova. Srećom, to nije slučaj sa kristalnim anturijumom. Ova biljka je jednako laka za negu kao i obične vrste anturijuma i ima slične zahteve kao i druge lisnate kućne biljke.

Očekivanja rasta
Anturijumi su relativno spori uzgajivači, dodajući nekoliko inča svojoj visini svake vegetacijske sezone. U savršenim uslovima, smatraju se umerenim uzgajivačima, ali ostaju relativno kompaktni u zatvorenom prostoru.

Najbolja mešavina tla za Anthurium cristallinum

Anthurijumima je potrebna dobro drenirajuća mešavina zemljišta sa velikim razmacima između čestica kako bi se kiseonik doveo do korena. Standardno zemljište za saksije ili baštensko zemljište uglavnom ne drenira dovoljno dobro za i zatvorene biljke, koje zahtevaju specijalizovanu mešavinu zemljišta za kućne biljke da daju sve od sebe.

Mešavine zemljišta za kućne biljke dostupne su za kupovinu na mreži, koje sadrže prave omjere materijala za dobro dreniranje, a istovremeno održavaju tlo vlažnim. Takođe možete mešati svoje mešanjem zemlje za saksije sa perlitom, kokosovim vlaknom ili tresetnom mahovinom.

Da biste održali jaku boju u njihovim listovima i narasli što je moguće veći, dajte svom Cristal Anthuriumu dosta jarke indirektne svetlosti tokom dana. Takođe će dobro rasti na umerenom svetlu, ali nisu pogodne za oblasti sa slabom osvetljenošću u vašem domu.

Ove biljke takođe treba čuvati od intenzivne direktne sunčeve svetlosti jer veliki listovi mogu lako da izgore. Nežno rano jutarnje sunce ispred prozora okrenutog istoku je pogodno, ali prozirna zavesa treba da filtrira prozore okrenute prema jugu ili zapadu kako bi zaštitila lišće.

Postavke temperature i vlažnosti
U svojim izvornim staništima, Anthurium cristallinum su navikli na konstantnu toplinu i visoku vlažnost. Šume u kojima žive retko padaju ispod 60 F u temperaturi i prosečno imaju oko 80% vlažnosti. Repliciranje ovih uslova je ključno da vaša biljka bude srećna i uspešna.

Kristalni anturijum uopšte nije tolerantan na hladnoću. Ne mogu se ostavljati na temperaturama ispod 50 F ili se lišće i korenje mogu oštetiti. Ciljajte na konstantne temperature od oko 75 F tokom cele godine, držeći ih u najtoplijoj prostoriji u kući.

Vlažnost je takođe neophodna za ove biljke sa velikim listovima. Neke kućne biljke mogu biti zadovoljne vlažnošću od čak 40%, ali kristalni anturijumi najbolje rastu kada je vlažnost bliža njihovim izvornim staništima na oko 70%.

Da biste podigli vlažnost, grupišite nekoliko sobnih biljaka zajedno, stavite ih na šljunčane posude napunjene vodom ili uložite u ovlaživač. Održavajte konstantno visoku vlažnost tokom cele godine kako biste sprečili da se lišće osuši i postane smeđe.

Kako se brinuti za Anthurium cristallinum kod kuće

Zalivanje
Kristalni anturijumi su navikli na konstantno vlažno tlo u svojim staništima u prašumi. Međutim, posađene u kontejnere gde voda ne otiče tako brzo, osetljive su na trulež korena. Ne mogu dugo da sede na vlažnom ili natopljenom zemljištu i ne mogu da podnesu preterano zalivanje.

Zalivanje anturijuma kada je gornji sloj zemlje još uvek vlažan brzo će dovesti do oštećenja. Listovi će početi da žute ili smeđi, stabljike će omekšati i pasti, a korenje će prestati da uvlači vlagu. U teškim slučajevima, samo presađivanje i obrezivanje korena potencijalno će spasiti biljku, tako da je ovo važna greška koju treba izbegavati.

Podvodnjavanje takođe može biti štetno. Bez dovoljno vlage, veliki listovi će početi da se uvijaju i postaju smeđi. Zemljište ne treba ostavljati da se potpuno osuši kako ne bi došlo do oštećenja previše listova odjednom.

Da biste stalno zalivali, izbegavajte prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje i steknite naviku da testirate tlo svakih nekoliko dana. Kada se gornja dva inča osuše, možete ih ponovo zaliti. Kada zalivate u poklopcu saksije ili na tacni za kapanje, obavezno je ispraznite nakon zalivanja kako biste sprečili da lonac ostane u vodi.

Đubrenje Anthurium cristallinum
Kao spori uzgajivači, kristalni anturijumi se ne oslanjaju u velikoj meri na đubrivo. Međutim, kada neko vreme raste u istoj saksiji bez dodatnih hranljivih materija, imaće koristi od dopune.

Hranite svoj Anthurium cristallinum izbalansiranim đubrivom za sobne biljke jednom u dva meseca. Polovična doza treba da bude dovoljna da biljke budu zadovoljne, ali se može primeniti i više ako se rast uspori.

Propagacija
Postoje dva načina razmnožavanja kristalnih anturijuma. Razmnožavanje podelom je odlično za velike i uspostavljene biljke i odmah vam daje dve potpuno odrasle biljke od jedne. Međutim, ako je vaša biljka mala i nije spremna za podelu, možete razmnožavati i reznicama stabljika.

Pratite ove korake za razmnožavanje deljenjem:

Razmnožavajte kada je vaša biljka spremna za presađivanje da biste se uhvatili u koštac sa dva zadatka odjednom i ograničili probleme sa šokom.
Stisnite ivice lonca da oslobodite korenje i nežno podignite biljku iz lonca.
Nežno odvojite korenje i identifikujte oblasti u kojima se biljka može prirodno podeliti. Ako ne možete da identifikujete mrlje, odrežite neke korene makazama da biste ih odvojili, isecite što je moguće manje korena.
Svaku podelu presadite u posebne nove saksije sa dobro drenirajućom mešavinom za saksije.

Zalijte nakon sadnje da biste podstakli rast novog korena.

Pratite ove korake za razmnožavanje iz reznica stabljike:

Identifikujte zdravo stablo bez znakova bolesti ili oštećenja.
Odrežite stabljiku odmah ispod čvora.
Koren u mešavini za razmnožavanje jednakih delova perlita i kokosovog oraha ili tresetne mahovine.
Presadite u bogatu mešavinu zemljišta kada su koreni dugački jedan ili dva inča.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za razmnožavanje biljaka anturijuma kod kuće.

Presađivanje Anthurium cristallinum

Zbog sporog rasta, kristalni anturijumi ne zahtevaju često presađivanje. Oni su srećni što ostaju prikovani za lonac na duge periode i dalje potrebno je presađivanje svakih nekoliko godina (i malo je verovatno da ćete morati da obrezujete ove anturijume).

Potražite znakove da je biljka prerasla saksiju, kao što je korenje koje raste kroz drenažne rupe, ili znakove da se tlo raspalo i da više ne može da zadrži vodu ili hranljive materije.

Za presađivanje uklonite biljku iz postojećeg kontejnera. Nežno zadirkujte korenje da biste ih oslobodili i posadite u novu saksiju za jednu veličinu. Pokušajte da uskladite mešavinu zemljišta što je više moguće kako biste ograničili šanse za šok i vodu odmah nakon sadnje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za presađivanje biljaka Anthurium kod kuće.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Iako nisu uglavnom izbirljive biljke, kristalni anturijumi su podložni nekoliko problema. Pazite na ove znakove, identifikujte najverovatniji uzrok i rešite ga uskoro kako biste vratili biljku u dobro zdravlje:

Žuti listovi: prekomerno zalivanje, slabo osvetljenje, nedostatak hranljivih materija
Smeđe lišće: nedovoljno zalivanje, nedostatak vlage, prekomerna sunčeva svetlost
Opušteno: Obično preterano ili nedovoljno zalivanje.

Usporen rast: slaba sunčeva svetlost, nedostatak prostora u saksiji, nedostatak hranljivih materija

Pegavi listovi: problemi sa štetočinama ili bolestima anturijuma, ili trulež korena

Osnovni alati za negu Anthurium Cristallinum

Za održavanje ovih biljaka nisu potrebni nikakvi specijalizovani alati. Prilikom održavanja, par makaza za rezidbu najlakše je podrezati oštećeno ili umiruće lišće, ali oštre i očišćene makaze su takođe prikladne.

Prilikom presađivanja biće vam potreban novi lonac jedne veličine i odgovarajuća mešavina zemlje. Uravnoteženo đubrivo je takođe dobra investicija kada vam je potrebno.

Česta pitanja o nezi Anthurium cristallinum:

Da li je Anthurium cristallinum dobra sobna biljka?
Kristalni anturijumi čine divne sobne biljke zbog ljubavi prema toplini i visokoj vlažnosti kao i većina sobnih biljaka.

Koliko brzo raste Anthurium cristallinum?
Ove biljke su spore do umerene uzgajivače u zavisnosti od uslova u kojima su smeštene. Da biste brže napredovali, obezbedite da imaju odgovarajuću količinu svetlosti i dosta hranljivih materija.

Da li je Anthurium cristallinum otrovan za pse i druge kućne ljubimce?
Kristalni anturijum je otrovan za kućne ljubimce i ljude kada se proguta.

Da li Anthurium cristallinum toleriše slabo osvetljenje?
Anthurium cristallinum može tolerisati umereno svetlo, ali ne bi trebalo da se uzgaja u oblastima sa slabom osvetljenošću. Ovo će dramatično usporiti rast i može dovesti do žutog lišća.

Briga Anthurium Cristallinum – poslednja reč
Ako tražite zanimljivu lisnatu biljku koju ćete dodati svojoj kolekciji, Kristalni anthurijum je pravi. Ove biljke koje se lako uzgajaju pogodne su za početnike i sve ljubitelje anturijuma.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Anthurium širom zemlje.