uobicajenih uzroka smedjih saveta na listovima bostonske paprati

Kako se nositi sa smeđim savetima o vašoj bostonskoj paprati

Bostonske paprati (poznate i kao paprati mača ili Nephrolepis ekaltata) se generalno lakše čuvaju od drugih vrsta paprati u kućnom okruženju. Međutim, vazduh u vašem domu je verovatno suvlji nego što bilo koja paprat preferira, uključujući i ovu. Bez odgovarajuće nege, previše je lako za tamnozelenu paprat koja počinje sjajno i savršena da brzo razvije smeđe i osušene vrhove. Vrhovi pojedinačnih listova često su prvi delovi ove paprati na kojima se vidi oštećenje. Prilagodite negu biljke kako biste sprečili ovaj problem uz pomoć ovog vodiča da popravite smeđe vrhove na vašoj bostonskoj paprati kod kuće.


Kako upravljati smeđim savetima o Bostonskim papratima – najvažnije
Smeđi vrhovi na bostonskim paprati najčešće se javljaju zbog suvih uslova, bilo u tlu ili u vazduhu oko biljke. Najjednostavnije rešenje je povećanje vlažnosti i redovno zalivanje bostonske paprati. Međutim, važno je da ne preterujete, jer previše zalivana paprat takođe može dovesti do smeđih listova zbog truleži korena ili gljivičnih infekcija.

Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša bostonska paprat ima smeđe vrhove ili listove

Postoji više od deset razloga zbog kojih bi bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata) mogla dobiti smeđe boje na vrhovima listova. Većina njih su problemi uzrokovani nepravilnom negom. Ove paprati su poreklom iz tropskih delova sveta koji nude visoku vlažnost, dosta kiše i ne previše direktne sunčeve svetlosti.

Ako ove uslove ne oponašate dovoljno dobro u svom domu ili van njega, bostonska paprat može pokazati stres kroz smeđe i osušene vrhove.

Nedostatak zalivanja
Nedovoljno zalivanje je primarni uzrok smeđih vrhova na listovima. Ovaj problem će dovesti do smeđivanja koje počinje od vrha, a ne od osnove. List će se takođe osušiti dok posmeđi, umesto da ostane fleksibilan ili mekan. Hrskavi vrhovi ukazuju na nedostatak vlage u celini. Ako obilno zalivate, ali i dalje imate smeđe vrhove, verovatno je nedostatak vlage u vazduhu.

Niska vlažnost

Povećanje vlažnosti oko bostonske paprati ne može učiniti da ponovo postane zeleno tamo gde su listovi postali smeđi. Međutim, može sprečiti da se efekat posmeđivanja i sušenja širi dalje po lišću.

Ove paprati preferiraju nivoe vlažnosti od 60% ili više, dok prosečan dom nudi samo 40% vlažnosti okoline zbog grejanja i klimatizacije.

Zamagljivanje paprati jednom svakih nekoliko dana ili postavljanje u prostoriju sa višom vlažnošću može napraviti veliku razliku.

Visoka temperatura
Bostonske paprati ne opeče vruće vreme, ali se brže suše. To može dovesti do smeđih vrhova zbog gubitka vlage u zemljištu oko korena.

Toplotni stres bez nedovoljne vlage dovodi do toga da paprat vene i pada, a ne da izazove smeđe vrhove. Dugi periodi toplog vremena ili visoke temperature mogu dovesti do posmeđivanja po celoj biljci.

Držite Bostonske paprati u područjima koja ostaju ispod 85 do 90 stepeni F tokom leta, ili se uverite da vazduh cirkuliše oko njih da bi ih ohladio ako postoji toplotni talas.

Nanošenje previše vode na bostonsku paprat može dovesti do posmeđivanja listova, ali ne nužno direktno na vrhovima.

Posmeđivanje uzrokovano prekomernim zalivanjem obično se prvo pojavi na dnu ili na bodlji listova, a zatim se širi na vrhove listova. Ova vrsta tamnjenja takođe ima tendenciju da ostane meka i fleksibilna, a ne da se suši.

To je napredni znak ozbiljnog oštećenja nakon prekomernog zalivanja, pa prvo pazite na suptilnije znakove poput vlažnog tla ili nedostatka novog rasta.

Pogrešna vrsta vode
Bostonske paprati ne vole vodu sa mnogo minerala ili hlora u mešavini. Mogu da dobiju mršavu boju i smeđu na vrhovima jer se bore da apsorbuju dovoljno vlage. Opet, ovo je napredni simptom problema.

Pređite na destilovanu, filtriranu ili kišnicu ako primetite mutnu boju ili uvenuće koje ne nestaje nakon zalivanja. Nemojte čekati da se smeđi vrhovi pokažu kako bi se promenili jer ukazuju na to da deo mase korena možda već odumire.

Prekomerna primena đubriva

Ovoj sobnoj biljci je potrebna povremena doza đubriva sa pola jačine tokom vegetacije da bi bila tamnozelena i uspevala.

Međutim, previše đubriva nije bolje. Bostonske paprati koje su primile previše đubriva tokom vremena će prestati da rastu, požuteće i osušiće se iz centra.

Pojedinačne doze snažnog đubriva će posmeđiti vrhove i dovesti do mrtvog lišća spolja. Oba problema je teško preokrenuti, pa pogrešite ako primenite premalo đubriva umesto previše.

Loša drenaža
Sve što dovodi do smrti korena moglo bi da vaša bostonska paprat postane smeđa jedan po jedan list. Loša drenaža je značajan krivac jer ovoj biljci treba više zalivanja nego većini. Bez dobre drenaže, vlage oko dna kontejnera i tamo truli korenje.

Trulež korena će dovesti do uvenuća uprkos tome što je tlo vlažno, a onda ćete videti da lišće postaje smeđe i odumire. Pređite na rastresito tlo pre nego što se to dogodi.

Preterano izlaganje svetlosti

Indirektna svetlost i delimična senka su ključ srećne paprati. Bostonske paprati će se osušiti i postati smeđe na ivicama ako su izložene previše direktnog svetla. Ovo je verovatno slučaj ako biljka pokazuje znake oštećenja samo na jednoj strani ili na ograničenom broju listova. Proverite da li postoje prirodni izvori svetlosti koji bi mogli da pale biljku u određeno vreme svakog dana.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite bostonske paprati kod kuće.

Slično kao i kod pregrevanja, Bostonske paprati su osetljive na niske temperature i propuh. Držite ih dalje od otvora za klimatizaciju leti i otvorenih prozora zimi.

Nalet hladnog vazduha može dovesti do toga da samo neki listovi uvenu i izgledaju vidljivo oštećeni. Posle kratkog vremena, oštećeno lišće će se osušiti i postati smeđe. Ne možete preokrenuti štetu, zato je sprečite dobrom zaštitom od propuha za biljku.

Određena količina posmeđivanja i gubitka listova je prirodna kako bostonska paprat stari. Ovo će prvo uticati na najstarije i najniže listove i ne može se sprečiti. Ako se umesto toga na vrhovima novijeg lišća pojavi smeđa boja, to je znak da postoji problem osim neizbežnog starenja.

Uklanjanje ovih starijih listova pre nego što postanu smeđi može pomoći da biljka izgleda uredno i da vam pomogne da brže uočite znake problema.

Štetočine i bolesti
Neke uobičajene štetočine i bolesti bostonske paprati, kao što su gljivična trulež korena i insekti koji sišu sok, mogu dovesti do posmeđivanja. Međutim, verovatno će uticati na ceo list umesto samo na vrh. Oštećenje vrha može biti problem sa insektima koji ciljaju taj deo biljke.

Upravljanje smeđim savetima na vašoj bostonskoj paprati

Smeđi vrhovi mogu se pojaviti u bilo koje doba godine, ali preovlađuju kada se paprat unese u kuću u jesen ili vrati napolje u proleće. Ako svoju Bostonsku paprat držite u zatvorenom prostoru tokom cele godine, možda ćete primetiti da tokom ovih godišnjih doba zbog promenljivih uslova.

Mogu li smeđe lišće i vrhovi ponovo postati zeleni?
Jednom kada lišće postane smeđe, ono je efektivno mrtvo. Neki problemi mogu dovesti do fleksibilnog ili mekog smeđeg lišća koje izgleda kao da je još uvek živo. Bez obzira koliko dugo čekate, videćete da listovi više ne dobijaju boju. Nema potrebe da ostavljate oštećene listove na mestu u nadi da ćete videti zeleno vraćanje uz odgovarajuću negu.

Da li treba da uklonim smeđe lišće?
Smeđe listove ili listove možete odrezati oštrim i sterilizovanim makazama. Sve listove koji u potpunosti postanu smeđi svakako treba ukloniti što je pre moguće. Ostavljanje mrtvog i suvog lišća da visi povećava rizik od bolesti i otežava uočavanje buduće štete.

Bez obzira na uzrok, dobro je podrezati i smeđe vrhove. Zeleni deo listova možete ostaviti na mestu, ali on i dalje može da smeđe i da se osuši ako se oštećenje proširi nakon podrezivanja.

Prevencija i nega

Bostonskim papratima je potrebno jače indirektno svetlo od prosečnog nivoa veštačke kućne svetlosti. Pokušajte da ih postavite u prostor gde jutarnja svetlost dolazi tokom zime, ali nikada nema direktnog popodnevnog svetla.

Redovno zalivajte svoju bostonsku paprat tako da se tlo ne osuši više od prvog inča. Takođe povećajte vlažnost oko biljke da biste sprečili smeđe vrhove.
Pazite i na visoke temperature i hladne propuhe tokom cele godine.
Đubrite svoju bostonsku paprat jednom mesečno tokom aktivne sezone rasta razblaženom dozom uobičajene hrane za kućne biljke u pola jačine.
Izaberite mešavinu zemlje koja dobro drenira i posudu koja ne zadržava vodu da biste izbegli probleme sa truljenjem korena.
Presadite svoju bostonsku paprat svakih 18 do 24 meseca.
Bostonske paprati mogu razviti tamne mrlje ili tačke na donjoj strani svojih listova dok sazrevaju. Ovo je deo njihovog reproduktivnog procesa, gde stvaraju spore koje neće naškoditi vama ili biljci.

Okončanje
Bostonska paprat ima tendenciju da dobije nekoliko smeđih vrhova godišnje jer doživljava varijacije u uslovima oko sebe. Samo odrežite krajeve i podesite nivoe svetlosti, šeme zalivanja ili vlažnost da biste videli kako se oporavlja. Smeđe listove možete ukloniti bilo kada jer su mrtvi i neće se vratiti. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima bostonske paprati.