Koliko brzo biljke Monstera rastu u zatvorenom prostoru

Sve što treba da znate o očekivanjima rasta biljaka Monstera

Ako ste nedavno usvojili bebu monsteru, možda ćete biti znatiželjni koliko će brzo rasti, koliko često će proizvoditi nove listove i koliko dugo ćete morati da čekate da vaša biljka Monstera dostigne zrelost i razvije svoj kultni švajcarski izgled sira. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o očekivanjima rasta biljaka Monstera i šta treba da uradite da biste osigurali da vaša biljka uspeva u zatvorenom prostoru.


Koliko brzo monstera raste?
Rod Monstera sadrži 45 vrsta biljaka, a svaka raste svojom brzinom. Dve najpopularnije vrste sobnih biljaka monstera, Monstera deliciosa (Švajcarska biljka sira) i Monstera adansonii (Adansonova monstera), obično rastu u proseku od 1 do 2 stope godišnje uz odgovarajuću negu.

Tip Monstera: Stopa rasta godišnje:
1. Monstera deliciosa (Švajcarska biljka sira) 1 do 2 stope
2. Monstera adansonii 1 do 2 stope
3. Monstera dubia (biljka šindre) 4 do 10 inča
4. Monstera epipremnoides (Monstera Eskueleto) 4 do 10 inča
5. Monstera oblikua 1 do 3 lista
6. Monstera punctulata 1 do 2 stope
7. Monstera karstenianum (Monstera Peru) 8 do 36 inča
8. Monstera standleiana 1 do 2 stope
9. Monstera pinnatipartita 4 do 10 inča
10. Monstera siltepecana 2 do 3 stope
11. Monstera variegata 1 do 2 stope
12. Rhaphidophora tetrasperma (Mini Monstera) 6 do 12 stopa

O biljkama Monstera
Monstera je rod koji sadrži 45 vrsta biljaka nalik na biljke ili vinove loze, omiljene zbog svog atraktivnog lišća i potreba za malim održavanjem.

Taksonomija i Native Range
Rođaci kala i mirnih ljiljana, rod Monstera pripada porodici biljaka Araceae (Arum). Sve vrste iz roda Monstera su porijeklom iz tropskih regiona Amerike.

Botaničke karakteristike i očekivanja rasta u divljini
Biljke monstere se smatraju hemiepifitnim jer mogu da prežive sa svojim vazdušnim korenovim sistemom ili ukorenjenim u zemlji (poput kopnenih biljaka) ili sa strane drveća (kao epifiti). Imaju tendenciju da rastu sa vinogradarskim navikama, penju se uz ivice drveća u prirodi ili uz stub ili nosač biljaka u zatvorenom prostoru.

Biljke monstere su uglavnom velike, u rasponu zrele veličine od 3 do 66 stopa visoke kada ih podržava dovoljno visoko drvo.

Uprkos svojoj veličini, oni su najprepoznatljiviji po svom atraktivnom lišću. Većina vrsta ima velike listove koji u zrelosti razvijaju fenestracije (ili rupe) koje mogu imati izgled poput švajcarskog sira ili narasti toliko da lišću daju izgled prstiju.

Biljke monstere proizvode bele cvetove koji imaju jedinstvenu cvast zvanu spadiks koja podseća na cvetove kala i mirnih ljiljana. Neke vrste, kao što je Monstera deliciosa, takođe proizvode voće koje se zove hlebno voće.

Istorija i poreklo Monstera
Biljke monstere imaju dugu istoriju u američkim tropima, gde su korišćene vekovima. Njihova loza je korišćena za pletenje korpi i kao užad.

Monstera deliciosa je takođe cenjena zbog svog jestivog voća za koje se kaže da ima profil ukusa tutti-fruiti koji ima ukus kao kombinacija ananasa i banane. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, plod se koristi i u razne medicinske svrhe na ovim prostorima.

Kao i druge biljke Novog sveta, biljke monstera nisu bile popularno kultivisane u Evropi sve do kasnog 18. veka.

Popularne vrste biljaka Monstera
Većina sobnih biljaka monstera, uključujući trendovske i retke šarolike sorte koje ćete naći na raspolaganju za kupovinu, su kultivari Monstera deliciosa (švajcarska biljka sira) ili Monstera adansonii (Adansonova monstera).

Uz to, postoji i nekoliko retkih vrsta monstera biljaka, poput Monstera oblikua, koje botanički hobisti i kolekcionari aktivno traže.

Rast biljaka monstere u zatvorenom i na otvorenom

Dok neke od najvećih biljaka čudovišta u prirodi mogu dostići visinu od skoro 70 stopa, biljke monstera koje se uzgajaju u zatvorenom obično ne dostižu svoj puni potencijal u smislu veličine. Ovo je rezultat ekoloških ograničenja u zatvorenom prostoru.

Iako dajemo sve od sebe da obezbedimo biljkama monstere odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti i vlage i pravu vrstu tla, jednostavno ne možemo precizno da oponašamo njihovo prirodno okruženje (vlažnost, temperaturni ciklusi, dnevna svetlost, protok vazduha ili hranljive materije).

Osim ako ne živite u pravoj zoni rasta (i imate dovoljno visok plafon), vaše unutrašnje čudovišta neće postići iste monstruozne veličine kao u divljini. Pored toga, biljke monstere koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru retko cvetaju ili daju plod iz istih razloga.

Prirodni ciklus rasta biljke Monstera
Biljke monstere ulaze u prirodni period mirovanja tokom jeseni i zime kada dužina dana kraće, a biljke dobijaju manje prirodnog svetla. Tačno vreme kada će vaše biljke monstere ući u stanje mirovanja zavisi od toga gde živite, ali mirovanje obično počinje oko oktobra.

Koliko je vremena potrebno da čudovište dostigne punu veličinu?
U proseku, većina biljaka monstera može dostići punu veličinu i zrelost u roku od 2 do 3 godine. Poznato je da je nedavno razmnožanim biljkama Monstera potrebno nekoliko meseci da se ukorene i počnu svoj puni razvoj.

Faktori koji utiču na brzinu rasta i razvoj biljke Monstera

Nekoliko faktora utiče na brzinu rasta i razvoj biljaka monstera.

Nega i održavanje biljaka Monstera
Biljke monstere se smatraju malim održavanjem, ali im je i dalje potrebna odgovarajuća nega da bi rasle optimalnom brzinom. To znači da održavate njihovo tlo ravnomerno vlažnim, đubrite ih tokom vegetacije i bavite se štetočinama i bolestima kako se pojave.

Vreme koje je potrebno biljci monstere da dostigne punu veličinu i zrelost prilično varira između vrsta. Brzorastuće biljke poput Monstera deliciosa i Monstera sp. Peru može dostići zrelost mnogo brže od relativno sporo rastućih vrsta kao što su Monstera dubia i Monstera oblikua.

Vaš region i okruženje biljke, posebno količina primljene sunčeve svetlosti, takođe mogu uticati na njen rast. Premalo sunčeve svetlosti može usporiti rast biljke. Većina vrsta biljaka monstera zahteva najmanje 6 sati svetle, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana.

Uobičajeni razlozi zbog kojih je vaš rast biljke monstera spor ili zakržljao

Pod ili prekomerno zalivanje
Premalo vode i previše vode mogu usporiti rast vašeg čudovišta.

Ako vaše čudovište nema dovoljno vode, misliće da nije dobro vreme za rast jer nema dovoljno resursa. Listovi monstere zalivene vode će lagano pasti.

Preterano zalivanje je takođe problematično, jer može oštetiti vazdušni korenov sistem biljke i izazvati trulež korena. Listovi zalivene monstere postaju uvenuti, mlohavi i mogu čak postati smeđi ili žuti.

Generalno, biljke Monstere zalivajte samo kada je gornji sloj zemlje 80% suv.

Nedostatak svetlosti
Monsterama je potrebna sunčeva svetlost da pretvore svoje resurse u hranu i energiju putem fotosinteze. Sa premalo svetla, vaše čudovište neće proizvesti dovoljno hrane i neće moći da raste. Bez dovoljno svetla, možda ćete primetiti da vaša monstera raste manje od uobičajenih listova.

Štetočine i bolesti
I brašnaste bube i paukove grinje su destruktivne štetočine koje mogu uticati na monsteru i usporiti njen rast. Očistite listove i stabljike biljke neem uljem da biste ih iskorijenili.

Loša osnova tla
Nakon otprilike 9 meseci u svežem zemljištu za saksije, vaša monstera će iscrpiti dostupne hranljive materije i prestaće da raste ako ne napunite hranljive materije đubrivom. Koristite dobro izbalansirano tečno đubrivo razblaženo do pola jačine i primenite ga jednom mesečno ili dva tokom vegetacije.

Prekomerno đubrenje
Dok su vašoj biljci potrebne hranljive materije, davanje previše đubriva može stvoriti neprijateljsko okruženje koje oštećuje korenov sistem monstere.

Netačna temperatura
Većina čudovišta može tolerisati temperature do 50 ° F. Ove hladne temperature, međutim, mogu šokirati čudovište, što rezultira zaustavljenim rastom.

Rootbound
Ako je vaša monstera bila u istoj saksiji 2 ili 3 godine i prestala je da raste, možda je vezana za koren, što znači da je njeno korenje preraslo saksiju, gurajući zemlju. Biljke vezane za korenje nisu u stanju da apsorbuju vodu i hranljive materije u poređenju sa biljkama koje imaju prostran dom.

Pronađite lonac koji je oko 2 inča veći od trenutnog kontejnera i presadite svoje čudovište.

Kako učiniti da vaša monstera brže raste

Najbolje vrste tla
Najbolje zemljište za biljke monstere je blago kiselo (pH 5,5 do 6,5) i dobro drenira, a ima sposobnost da zadrži vlagu. Potražite mešavinu koja sadrži tresetnu mahovinu, kokosov kokos, perlit i borovu koru.

Najbolji svetlosni uslovi
Biljke monstere najbolje rastu kada primaju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Ako vaš dom ili kancelarija ima malo prirodnog svetla, možete ga dopuniti rasvetom ili fluorescentnim svetlom.

Najprikladnije posude i posude za lonce
Izaberite posudu sa dobrom drenažom za vašu monsteru koja je oko 1 ili 2 inča veća od korena biljke.

Idealna temperatura i vlažnost
Temperature od 60°F do 80°F i vlažnost u domaćinstvu iznad 40% stvaraju idealne uslove za biljke monstere.

Kada i kako oploditi
Gnojite jednom u 4 do 6 nedelja tokom vegetacije koristeći dobro izbalansirano, tečno đubrivo za biljke razblaženo do polovine jačine.

Postavljanje i podržavanje biljaka Monstera
Biljke monstere rastu poput vinove loze, što znači da im je potreban kolac ili oslonac koji će im pomoći da dostignu svoje impresivne visine. Bez čega da se „hvatate“, vaše čudovište neće rasti idealnom brzinom. Obrezivanje i rezanje starog rasta takođe će pomoći vašoj biljci monstere bujati.

Kada i kako presaditi monsteru
Kada se vežu za koren, biljke Monstere obično treba da se presađuju jednom u 2 do 3 godine. Izaberite kontejner oko 2 inča veći od trenutnog lonca i potrudite se da vrsta tla bude slična prilikom presađivanja.

Česta pitanja o rastu biljaka Monstera:

Koliko je potrebno biljci monstere da izraste novi list?
Zavisi od vrste biljke monstera. Poput biljke švajcarskog sira, neke brzorastuće čudovišta mogu proizvesti 60 ili 70 listova godišnje. Sporo rastuće sorte poput Monstera oblikua možda neće izrasti ni tri nova lista u godini.

Da li biljke monstere sporo rastu?
Različite vrste biljaka monstera rastu različitom brzinom. Neke monstere poput Monstera oblikua, Monstera dubia i Monstera epipremnoides imaju produžene stope rasta u poređenju sa drugim vrstama monstera.

Da li se biljke monstere lako brinu?
Iako su neke retke vrste teže za brigu od drugih, većina biljaka monstera se generalno smatra neodržavajućim, lakim za uzgoj i pogodnim za početnike.

Kako znate da li je vaše čudovište srećno?
Zdrava biljka monstera treba da raste i proizvodi nove listove tokom proleća i leta. Kada su zrele biljke monstere zdrave, imaju tamnozelene, voštane listove. Zdrava mlađa biljka će takođe imati zelene, voštane listove, ali oni mogu biti nešto svetlije boje.

Da li čudovišta vole velike lonce?
Biljke monstere ne vole da budu u saksijama koje su mnogo veće od korena. Posudite svoje u posudu prečnika koji je samo 1 ili 2 inča veći od korena vaše biljke.

Da li čudovišta vole svetla za rast?
Čudovišta mogu imati koristi od svetla za uzgoj, posebno u regionima gde bi dani mogli biti posebno kratki ili na zatvorenim lokacijama koje ne primaju mnogo sunčeve svetlosti. Samo pazite da svetlo ne postavite preblizu biljci da ne biste isušili i spržili lišće.

Da li je monstera srećna biljka?
U feng šuiju, monstera se može koristiti za privlačenje pozitivne energije naviše u bilo koji deo mape Bagua. Kada su biljke monstere pravilno postavljene, smatra se da donose sreću.

Da li su biljke monstere otrovne za ljude i kućne ljubimce?
Biljke monstere smatraju se toksičnim za ljude i kućne ljubimce jer sadrže kristale kalcijum oksalata. Oni nisu tehnički otrovni, ali izazivaju tešku iritaciju, upalu i gastrointestinalne probleme kada se rukuju bez rukavica ili kada se gutaju.

Pripremite se da uzgajate monstruozno čudovište

U redu, ako rastete u zatvorenom prostoru, vaše čudovište možda neće dostići zaista monstruoznu veličinu, ali mogu postati prilično impresivne uz dovoljno sunčeve svetlosti i odgovarajuću negu. Kada sazrete, primetićete da listovi vaše biljke počinju da razvijaju svoje atraktivne fenestracije i možete uživati u svojoj biljci godinama koje dolaze!