Kako oploditi biljke Aglaonema kineske zimzelene biljke

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka Aglaonema kod kuće
Kada nekada čvrsti listovi vašeg kineskog zimzelena prestanu da rastu i izgube svoju snagu, to može biti razumljivo uznemirujuće. Jedan od krivaca je često nedostatak ishrane, koji se rešava redovnom i doslednom primenom pravog đubriva. Ovaj članak će pokriti sve što treba da znate o tome kada i kako uspešno oploditi biljke aglaoneme kod kuće.


Đubrenje biljaka Aglaonema – najvažnije
Hranite Aglaoneme izbalansiranim tečnim đubrivom sa jednakom NPK vrednošću ili sa nešto većim sadržajem azota za snažan rast listova. Takođe možete koristiti đubrivo sa sporim oslobađanjem koje se primenjuje jednom u sezoni da bi se hranljive materije tokom vremena oslobodile zemlje. Nanesite samo preporučenu količinu da biste izbegli prekomerno đubrenje i oštećenje korena i listova.

Đubrenje i zdravlje biljaka

Postoji mnogo bitnih komponenti za zdravlje i rast biljaka. Dve od onih o kojima se najčešće govori kada su u pitanju sobne biljke su svetlost i voda. Ali hranljive materije – komponente koje biljke koriste za izgradnju i održavanje ćelija (između mnogih drugih stvari) često se zanemaruju.

Hranljive materije se mogu podeliti u tri kategorije – makronutrijenti, sekundarne hranljive materije i mikronutrijenti.

Makronutrijenti: Velika tri su azot, fosfor i kalijum. Možda ste ih videli skraćeno kao NPK na pakovanju đubriva sledeće. Ovi hranljivi sastojci su potrebni u najvećim količinama, a svaki služi malo drugačijoj svrsi, radeći zajedno na holističkom održavanju biljke i podsticanju rasta.
Sekundarni hranljivi sastojci: Ovi hranljivi sastojci su potrebni u velikim količinama, ali ne toliko kao makronutrijenti. Uključujući elemente kao što su kalcijum i sumpor, sekundarne hranljive materije igraju vitalnu ulogu u nezi biljaka.
Mikronutrijenti: Potrebni u mnogo manjim količinama, mikronutrijenti uključuju stvari poput gvožđa i bora. Vašim biljkama je možda potrebna samo mala kap ovih hranljivih materija, ali njihov nedostatak može imati ozbiljne posledice po opšte zdravlje. Oni su manji, ali ne manje značajni od bilo kog drugog hranljivog materijala na listi.
Ovi hranljivi sastojci se nalaze u zemljištu, izvlače ih koreni kroz vodu i transportuju tamo gde su najpotrebniji.

Kućne biljke i đubrivo

Kada su u pitanju kućne biljke (ili bilo koje biljke u kontejneru), količina hranljivih materija u zemljištu je ograničena. Biljka polako troši ono što je dostupno tokom vremena i kada više ništa ne ostane, biljka će prestati da raste. Tu dolazi đubrivo.

Đubrivo sadrži makronutrijente (i nadamo se sekundarne i mikronutrijente) u određenim odnosima, dizajniranim da najbolje odgovaraju određenim biljkama. Možda ste videli tri broja na vrećama đubriva u vašem lokalnom rasadniku – ovo su vrednosti NPK. Oni pokazuju koliko azota, fosfora i kalijuma ima u vrećici đubriva, što vam omogućava da odaberete savršeno za vaše biljke.

Dodavanje đubriva u zemlju dopunjava ove esencijalne hranljive materije, podstiče rast i pruža najbolje uslove za vaše sobne biljke. Bez toga (ili najmanje presađivanja), rast će zakržljati, a biljka će na kraju uginuti.

Znaci da vašoj Aglaonemi nedostaju hranljive materije

Postoji nekoliko znakova koje treba uzeti u obzir prilikom provere nedostataka hranljivih materija u vašoj biljci, od problema sa rastom do promene boje. Međutim, ovi znaci takođe ukazuju na druge, češće probleme poput nedostatka sunčeve svetlosti ili prekomernog zalivanja.

Ako svoju biljku često presađujete (svake 1-2 godine), malo je verovatno da će nedostaci hranljivih materija biti uzrok vaših problema. Međutim, ako je vaša biljka bila u istoj saksiji nekoliko godina bez đubriva ili dopunjavanja zemlje, ovi znaci su ti znakovi na koje treba obratiti pažnju.

Nedostatak novih listova
Zdrava Aglaonema treba da nastavi da proizvodi nove, sjajne listove tokom vegetacije u proleće i leto. Mogu da rastu sporije u zavisnosti od starosti, nivoa svetlosti i uslova okoline, ali bi trebalo da vidite novi rast tokom sezone.

Ako vaš kineski zimzelen ne daje nikakav novi rast i generalno izgleda slabo, razlog može biti nedostatak hranljivih materija.

Usporen rast
Dok se uzbuđeni vlasnici kućnih biljaka raduju pojavljivanju novih listova, ukupan rast takođe treba pratiti. Koreni, po prirodi, neprestano rastu i šire se kako bi nahranili biljku i olakšali rast. Aglaoneme su takođe relativno velike biljke, tako da bi mlađe i manje trebalo vremenom da rastu.

Ako u vašoj biljci nema apsolutno nikakvog rasta tokom cele vegetacije, obično je krivac veličina saksije. Međutim, uzrok može biti i nedostatak hranljivih materija.

Velting
Hranljive materije, zajedno sa vodom, čine veliki deo ćelija biljke. Oni takođe doprinose rastu korena i zdravlju i snazi stabljika biljaka.

Kada vaš biljci nedostaju hranljive materije, listovi i stabljike su manje sposobni da se drže uspravno, što dovodi do uvenuća. Međutim, postoje i mnogi drugi razlozi za ovaj problem – kao što je verovatnije nedovoljno zalivanje – koje treba uzeti u obzir pre nego što posegnete za đubrivom.

Konačno, žutilo lišća – jedan od najčešćih problema sa kućnim biljkama – takođe može značiti nedostatak hranljivih materija. Ovo žutilo je obično nepravilno i pegasto, počinje na starijim listovima i napreduje do novijih listova dok cela biljka ne požuti. Azot je, posebno, hranljiva materija na koju treba obratiti pažnju, posebno u lisnatim sobnim biljkama kao što je Aglaonema.

Kada i koliko često treba da đubrite biljke Aglaoneme?

Kao i većina tropskih sobnih biljaka, većinu vrsta kineskih zimzelenih biljaka treba gnojiti samo tokom aktivnih sezona proleća i leta. Tokom jeseni i zime, rast se usporava kada temperature padnu, a đubrivo će samo podstaći novi i ranjivi rast koji može biti oštećen hladnoćom.

Pošto je većina tečnih đubriva za kućne biljke razređena, a hranljive materije su odmah dostupne biljkama, nema potrebe da počnete sa đubrenjem u kasnu zimu da biste se pripremili za proleće. Kada se temperature povećaju i zemlja se zagreje na otvorenom, možete početi sa đubrenjem u zatvorenom prostoru.

Većina tečnih đubriva za sobne biljke primenjuje se jednom u 4-6 nedelja, što se može produžiti na 8 nedelja za biljke koje sporije rastu u uslovima slabog osvetljenja. Đubriva sa sporim oslobađanjem se malo razlikuju jer se vremenom rastvaraju u zemljištu, obično se primenjuju samo jednom u sezoni.

Tačno vreme će zavisiti od odabranog proizvoda i njegove koncentracije. Neka đubriva niže koncentracije mogu se primenjivati svake 2 nedelje, dok druga zahtevaju duže vreme čekanja da bi se izbeglo nakupljanje soli u zemljištu.

Najbolje đubrivo za biljke Aglaonema
Uravnoteženo đubrivo sa jednakim vrednostima NPK je najpogodnije za Aglaoneme da doprinese opštem zdravlju biljaka. Takođe možete odabrati đubrivo sa nešto više azota za zdravo lišće i stabljike ili bilo koje đubrivo specifično za kućnu biljku dizajnirano za zatvorene bašte.

Isprobajte bilo koju od ovih opcija koje su idealne za kineske zimzelene:

Kako primeniti đubrivo

Većina đubriva za kućne biljke se razblaži u vodi pre nego što se prelije preko zemlje kao što biste inače radili. Izbegavajte da voda dođe na lišće jer to može izazvati opekotine. Uvek razblažite u skladu sa uputstvima na pakovanju ili razblažite do pola jačine za sporije rastuće biljke u oblastima sa slabom osvetljenošću i povećajte dozu po potrebi.

Đubriva sa sporim oslobađanjem za sobne biljke su takođe dostupna u obliku štapića, jednostavno zakopana u tlo oko biljaka. Dok zalivate, ovi štapići se polako razgrađuju kako bi otpustili hranljive materije u tlo tokom dužeg vremenskog perioda.

Vaš odabrani proizvod treba da ima posebna uputstva o tome kako da ih primenite. Nepravilna primena može izazvati opekotine listova i korena vaših biljaka, tako da je neophodno da ih precizno pratite.

Ključna razmatranja o đubrenju Aglaonema

Kad god baštovani žele da podstaknu rast ili reše bilo kakve probleme sa uzgojem, oni imaju tendenciju da posežu za đubrivom kako bi rešili svoje probleme. Međutim, to nije lek za sve, a primena u pogrešno vreme može učiniti mnogo više štete nego što možete očekivati.

Prekomerno đubrenje izaziva nakupljanje soli u zemljištu, sagorevanje korena i listova. Osim ako dobro ne isperete zemlju da biste se rešili ovih soli, one će nastaviti da prave štetu i mogu na kraju ubiti biljku.

Ako primetite bilo kakve znake borbe ubrzo nakon đubrenja, najbolje je isprati zemljište. Pustite vodu kroz lonac dok ne postane potpuno bistra, ostavljajući sav višak vode da se isprazni iz drenažnih rupa. Odložite đubrenje neko vreme da biste biljci dali vremena da se oporavi.

Česta pitanja o đubrenju Aglaoneme:

Da li je Aglaonema potrebno đubrivo?
Kada se dosledno presađuju, kineski zimzeleni se ne oslanjaju na đubrivo za rast. Međutim, generalno će se bolje ponašati kada se đubre tokom vegetacije.

Kada treba da oplodim svoju Aglaonemu?
Đubrite u proleće i leto svakih 4-6 nedelja ili prema preporuci na pakovanju vašeg izabranog proizvoda.

Koje je najbolje đubrivo za Aglaonemas?
Izbalansirano đubrivo za kućne biljke ili đubrivo sa nešto više azota je pogodno za vaš kineski zimzelen.

Da li je Miracle-Gro pogodan za biljke Aglaonema?
Miracle-Gro Indoor Bilt Food, bilo u tečnom obliku ili u obliku sporog oslobađanja, pogodna je za Aglaoneme. Oni takođe imaju hranu za tropske sobne biljke koja takođe može raditi za ove biljke.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za Aglaonemu?

Za svoje unutrašnje i spoljašnje biljke, ne treba ih smatrati holističkim izvorom ishrane. Takođe je poznato da privlače štetočine aglaoneme – posebno u zatvorenom prostoru – tako da je najbolje da se držite specijalizovanih proizvoda kako biste osigurali da svojoj Aglaonemi dajete sve što joj je potrebno za zdrav rast.

Upakovati

Ako želite da vaša Aglaonema izgleda kao statua i sjajna kao onog dana kada ste je kupili, đubrivo je vaš odgovor. Uverite se da nanesete pravu količinu u pravo vreme za najbolje rezultate.

Ako želite da dodate svoju sledeću biljku Aglaonema u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.