Vodic za zalivanje biljaka od livenog gvozdja Osnovni saveti za zdrav rast

Biljke od livenog gvožđa ( Aspidistra elatior ) su neke od najlakših kućnih biljaka za negu. Međutim, potrebno ih je pravilno zalivati da bi uspele. U ovom članku ću podeliti kada i kako zalivam svoje biljke od livenog gvožđa kod kuće radi optimalnog zdravlja i ključnih faktora kojih treba da budete svesni, uključujući sezonske promene, faktore životne sredine i najbolje vrste vode za korišćenje.


Kada i kako zalijevati biljke od livenog gvožđa
Pregled sadržaja:

Kada zaliti biljke od livenog gvožđa
Znaci da treba da zalijete svoju biljku od livenog gvožđa
Kako zaliti svoju biljku od livenog gvožđa
Kada NE zalivati biljke od livenog gvožđa
Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljaka od livenog gvožđa
Kako zalijevati razmnožene biljke od livenog gvožđa
Zalivanje biljaka od livenog gvožđa nakon presađivanja
Šta raditi između ciklusa zalivanja
Često postavljana pitanja o biljkama od livenog gvožđa kada i kako

Kada zaliti biljke od livenog gvožđa

Biljke od livenog gvožđa su izdržljive kućne biljke koje mogu tolerisati malo povremenog zanemarivanja. Ključ njihove izdržljivosti je koliko vode im je potrebno.

Za optimalnu negu, zalivam svoje biljke od livenog gvožđa kad god se baza tla skoro potpuno osuši između ciklusa zalivanja. Po mom iskustvu, to je obično svakih 7 do 14 dana, u zavisnosti od lokalnih uslova životne sredine, kao što su izlaganje svetlosti i temperatura okoline u prostoriji.

Ako je gornjih nekoliko inča zemlje i dalje vlažno, uvek čekam malo duže pre zalivanja. Uvek koristite vodu sobne temperature koja je filtrirana ili destilovana.
Koje je najbolje doba dana za zalivanje moje fabrike livenog gvožđa?

Smatram da je najbolje doba dana za zalivanje bilo koje biljke jutro. Ovo omogućava da voda temeljno natopi tlo tokom hladnijeg dela dana. Kada temperatura poraste u popodnevnim satima, voda brže isparava. To znači da tlo neće apsorbovati mnogo vode.
Znaci da treba da zalijete svoju biljku od livenog gvožđa
Biljka od livenog gvožđa u saksiji u ukrasnoj sadi koja prikazuje tamnozeleno tropsko lišće Ako izgleda da vaša biljka od livenog gvožđa visi ili vene, vreme je za zalivanje

Uprkos zahtevima za malo održavanja, ove biljke mogu da se bore kada se previše zalivaju. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju da bi vam pomogle da odredite kada zalivati:
Vlažnost zemljišta

Biljke od livenog gvožđa mrze da sede u vlažnom zemljištu i vole da se dosta osuše između zalivanja. Uvek proverite tlo pre zalivanja biljke. Ako je većina tla suva, zalijte biljku.

Međutim, ako se gornjih nekoliko centimetara tla i dalje oseća vlažno, nemojte zalivati biljku. Takođe možete podići lonac za rasadnik biljke da biste proverili da li tlo oko drenažnih rupa još uvek izgleda mokro.

Koristite merač vlage u zemljištu da lako proverite da li treba da zalivate svoju biljku. Alternativno, možete umočiti prst u zemlju. Ako vam se malo vlažnog tla zalepi za prst, onda biljci još nije potrebno zalivanje. Ako je vaš prst čist, zalijte biljku.
Braon Leaf Tips

Ako vaša biljka od livenog gvožđa ima smeđe vrhove na listovima, možda će trebati piće. Smeđi, hrskavi vrhovi listova obično su uzrokovani nedovoljno zalivanjem. Proverite da li se zemlja potpuno osušila. Ako jeste, zalijte biljku. Odrežite smeđe vrhove, jer se neće oporaviti ili ponovo postati zeleni.
Kako zaliti svoju biljku od livenog gvožđa
Grozd živopisnih zelenih tropskih listova biljke livenog gvožđa Drenaža u vašoj saksiji je neophodna da biste izbegli probleme kao što je trulež korena

Nepravilno zalivanje biljaka od livenog gvožđa može izazvati probleme poput truleži korena . Moja tehnika koja dobro funkcioniše je da svoju kantu za zalivanje usmerim u podnožje stabljika kada zalivam. Ovo sprečava da voda prska po listovima.

Moj cilj je uvek da temeljno natopim zemlju i sakupim višak vode u loncu ili tanjiru. Posle 10 do 15 minuta, izbacim višak vode. Sačekajte otprilike jednu do dve nedelje pre nego što ponovo zalivate svoje biljke.
Koliko vode je potrebno biljkama od livenog gvožđa?

Ovim biljkama je potrebno dovoljno vode da natopi tlo dok se potpuno ne navlaži. Prestanite da zalivate svoju biljku kada višak vode počne da curi iz drenažnih rupa.
Koja je vrsta vode najbolja za biljke od livenog gvožđa?

Vodite biljke od livenog gvožđa koristeći filtriranu ili destilovanu vodu. Voda iz slavine se često tretira hemikalijama koje mogu naštetiti ovim biljkama. Takođe, uvek koristim vodu sobne temperature, jer ove biljke ne mogu da podnesu hladne udare.
Kada NE zalivati biljke od livenog gvožđa

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju postrojenja od livenog gvožđa. Nemojte zalivati biljku ako je tlo još vlažno da biste to izbegli. Evo nekoliko uobičajenih znakova prekomernog zalivanja:
Opušteno, žuto lišće

Opušteni ili žuti listovi od livenog gvožđa su neki od najčešćih simptoma prekomernog zalivanja. Ovo takođe ukazuje da je došlo do truleži korena. Odrežite zahvaćeno lišće i ostavite da se zemlja još više osuši.
Loša drenaža tla

Biljke od livenog gvožđa preferiraju labava, dobro drenirajuća tla koja i dalje ostaju blago vlažna. Međutim, ako je tlo i dalje vlažno čak i nakon nedelju ili dve, može ponuditi neadekvatnu drenažu. Koristite mešavinu mešavine saksije za sobne biljke i krupnog peska ili perlita da biste obezbedili dovoljno drenaže.
Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljaka od livenog gvožđa
Mala biljka od livenog gvožđa u saksiji u ukrasnoj sadi na belom stolu u zatvorenom prostoru Različiti sezonski i ekološki faktori mogu uticati na učestalost zalivanja
Nivoi temperature i vlažnosti

Biljke od livenog gvožđa najbolje rastu na toplim temperaturama između 60 i 75ºF i preferiraju umerenu vlažnost. Biljke koje rastu u toplijoj ili sušoj klimi trebaće češće zalivanje.
Sezonske promene

Zalivajte češće tokom aktivne vegetacije, od proleća do jeseni. Ove biljke zimi miruju, pa ih u ovo doba godine ređe zalivajte.
Nivoi sunčeve svetlosti

Postrojenja od livenog gvožđa zahtevaju jarko, indirektno sunčevo svetlo ili filtrirano svetlo. Biljke koje rastu na sjenovitijim lokacijama će morati ređe zalivati. Međutim, onima koji rastu u svetlijim oblastima možda će biti potrebno češće zalivanje, posebno tokom leta.
Kako zalijevati razmnožene biljke od livenog gvožđa

Biljke od livenog gvožđa se lako mogu razmnožavati deljenjem. Kada sadite manju biljku od livenog gvožđa, održavajte je vlažnom dok razvija korenje. Možda ćete morati da zalivate razmnožene biljke jednom nedeljno dok se ne postave.
Zalivanje biljaka od livenog gvožđa nakon presađivanja

Biljkama od livenog gvožđa nije potrebno presađivanje često , obično jednom u nekoliko godina. Nakon presađivanja biljke od livenog gvožđa, održavajte je vlažnom dok se ne navikne na novu saksiju. Zalivajte biljku jednom nedeljno ili tako dok se ne oseti dobro usidrenom. Zatim zalijte biljku kao i obično.
Šta raditi između ciklusa zalivanja

Biljke od livenog gvožđa ne bi trebalo da zahtevaju opsežnu negu između ciklusa zalivanja. Samo se uverite da vaša biljka od livenog gvožđa dobija dovoljno svetlosti. Redovno obrišite listove da biste uklonili prašinu. Neka vaša biljka od livenog gvožđa bude srećna tako što ćete obezbediti tople temperature između 60 i 75ºF i umerenu vlažnost.
Često postavljana pitanja o biljkama od livenog gvožđa kada i kako
Možete li preplaviti fabriku livenog gvožđa?

Biljke od livenog gvožđa su podložne prekomernom zalivanju. Uobičajeni simptomi prekomernog zalivanja uključuju opadanje, požutjelo lišće i natopljeno tlo. Zalivajte biljku samo kada je tlo uglavnom suvo.
Kako zalivate biljke od livenog gvožđa?

Vodite biljke od livenog gvožđa koristeći vodu na sobnoj temperaturi koja je filtrirana ili destilovana. Uvek usmerite svoju kantu za zalivanje u dno stabljika kako biste izbegli da voda dođe na listove.
Da li treba da zamaglite biljke od livenog gvožđa?

Biljke od livenog gvožđa preferiraju umerene nivoe vlažnosti, što je lako postići sa prosečnom vlažnošću u domaćinstvu. Kao takav, ne bi trebalo da zamagljujete biljke od livenog gvožđa.
Da li treba da odsečem smeđe savete sa biljaka od livenog gvožđa?

Ako vaša biljka od livenog gvožđa ima smeđe vrhove listova, odrežite ih jer se neće oporaviti. Smeđi vrhovi listova obično su uzrokovani nedovoljnim zalivanjem.
Kako zalijevati biljke od livenog gvožđa – zamotavanje

Biljke od livenog gvožđa obično trebaju zalivanje svake jedne do dve nedelje. Pre zalivanja proverite da li je većina zemlje suva. Ove biljke mrze da sede u vlažnom zemljištu, pa izbegavajte zalivanje ako je gornji sloj zemlje još uvek vlažan.