Uobičajene štetočine biljaka pauka i kako se nositi s njima

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa biljaka pauka
Iako su biljke pauka generalno lake za negu i nude mnoštvo korisnih svojstava, one su i dalje podložne oštećenjima od brojnih štetočina i bolesti. Znanje kako prepoznati i tretirati ove uobičajene probleme pomoći će vam da održite svoju biljku pauka zdravom. Pokrićemo neke od najčešćih štetočina i bolesti, kao i odgovarajuće metode lečenja.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima biljaka pauka – najvažnije
Biljke pauka su podložne oštećenjima od štetočina koje sišu sok, kao i brojnih bolesti. Da bi vaša biljka bila zdrava, obezbedite odgovarajuće okruženje i tretirajte štetočine i bolesti čim ih primetite odgovarajućim pesticidnim ili insekticidnim rastvorom prilagođenim specifičnom problemu.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka pauka
Bakterijska mrlja na listovima

Ako primetite tamne pege na listovima sa lepljivom iscedicom, vaša biljka pauka može da pati od bakterijskih pega na listovima. Ova bolest se često javlja u područjima sa slabom cirkulacijom ili visokom vlažnošću.

Da biste sprečili ovu bolest, izbegavajte prskanje vode po listovima vaše biljke kada zalivate. Pored toga, obezbedite vašoj biljci dobar protok vazduha.

Uklanjanje zaraženih listova i poboljšanje cirkulacije obično će eliminisati ovaj problem.

Pepelnica

Ova gljiva pokriva vašu biljku pauka praškastim premazom. Najverovatnije će se pojaviti u vlažnim uslovima sa lošim protokom vazduha.

Da biste zaustavili širenje pepelnice, poboljšajte protok vazduha pomoću ventilatora. Ako je vaša biljka ozbiljno pogođena, gljivicu možete tretirati bakarnim sprejom.

Štetočine koje sišu sok

Brojne sitne štetočine koje sisaju sok napadaju biljke pauka. Sve ove štetočine koriste svoje pirsing usne organe da isišu sokove biljaka.

Ove štetočine se mogu pojaviti u bilo kom okruženju, ali se češće mogu pojaviti u toplim i suvim sredinama.

Pazite na sledeće štetočine koje sisaju sok.

Lisne uši su 1/16 do 1/8 inča. Mogu biti zelene, žute, crne, crvene, sive ili druge boje.
Paukove grinje su 1/50 inča. Pošto su tako mali, možda ćete videti njihovu paukovu mrežu pre nego što primetite same štetočine.
Tripsi su duguljaste štetočine koje se kreću od 1/20 do 1/2 inča. Njihove boje variraju od svetlo žute do tamno braon.
Mealibugs liče na sitne komade pahuljastog, belog pamuka.
Bele mušice imaju dva različita bela krila. Mogu biti dugačke od 1/16 do 1/10 inča.
Mali broj ovih štetočina generalno neće prouzrokovati mnogo štete na biljkama pauka, ali veće infestacije mogu prouzrokovati odumiranje novog tkiva i dovesti do žutih ili smeđih listova pauka ili ukupnog uvenuća biljke. Ovi štetočini mogu biti posebno štetni za paukove koji se formiraju na krajevima listova biljaka.

Dok se ove štetočine hrane, luče lepljivu supstancu poznatu kao medena rosa. Dok sama medljika neće naštetiti vašoj biljci pauka, može dovesti do stvaranja čađave plesni. Ova tamna plijesan može inhibirati fotosintezu i dovesti do propadanja biljaka.

Ove štetočine se mogu tretirati upotrebom insekticidnog sapuna, hortikulturnog ulja ili ulja neema. Iako ove opcije uglavnom smanjuju broj štetočina, možete se obratiti sintetičkim pesticidima ako i dalje imate problema.

Iako gljivične gljivice generalno ne nanose ozbiljnu štetu biljkama pauka, one brzo mogu postati dosadne. Vremenom, sitne larve mogu da izazovu primetnu štetu jer se hrane korenjem biljaka.

Ako nikada niste imali posla sa gljivičnim komarcima, izgledaju kao male mušice. Kao i mnogi mali insekti, oni imaju kratak životni ciklus, tako da se njihov broj može brzo povećati.

Odrasle jedinke polažu jaja na površinu vlažnog zemljišta. Kada se ova jaja izlegu, larve se hrane organskom materijom u zemljištu i korenima biljaka. Posle otprilike dve nedelje, larve se pojavljuju kao odrasle osobe.

Lakše je sprečiti gljivične gljivice nego ih lečiti. Izbegavajte preterano zalivanje biljaka, jer gljivične gljivice favorizuju vlažna tla. Pored toga, proverite sve nove biljke na ove štetočine pre nego što ih unesete u svoj dom.

Ako želite da tretirate gljivične gljivice, možete koristiti žute lepljive zamke ili bakteriju Bacillus thuringiensis israelensis (Bti).

Opcije pesticida i insekticida

Ulja poput mineralnog ulja i ulja repice mogu se koristiti za gušenje insekata mekog tela. Ovi proizvodi mogu efikasno tretirati lisne uši, tripse, paukove grinje i još mnogo toga.

Za efikasnu kontrolu, morate temeljito premazati insekte hortikulturnim uljem. Nanesite svake nedelje dok se štetočine ne smanje.

Ovo hortikulturno ulje iz Bonide dolazi prethodno razblaženo u bočici sa raspršivačem.

Iako je neem ulje vrsta hortikulturnog ulja, ono zaslužuje sopstveno priznanje. Ovaj proizvod je napravljen od semena neem drveta.

Iako može da ubije štetočine mekog tela tako što ih uguši, ima i drugi način delovanja. Neem ulje sadrži jedinjenje kao što je azadirahtin koji ometa prirodni životni ciklus insekata.

Kada nanosite neem ulje, pomešajte ulje sa vodom prateći uputstva za proizvod. Koristite bocu sa raspršivačem da nanesete smešu i imajte za cilj da ostvarite direktan kontakt sa štetočinama.

Monterei Neem Oil je dostupno iu obliku spremnim za prskanje iu koncentrovanim rastvorima.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapuni rade slično kao i hortikulturno ulje. Oni oblažu insekte mekog tela, uzrokujući da se uguše i umru.

Iako možete koristiti običan sapun za suđe za tretiranje štetočina, aditivi u ovim sapunima mogu naštetiti vašoj biljci pauka. Zbog toga je najbolja opcija upotreba proizvoda kao što je insekticidni sapun Bonide.

Kada prskate svoju biljku pauka, želite da budete sigurni da ste temeljno premazali sve strane listova.

Sintetički pesticidi
Kada se pesticidi prave od veštačkih jedinjenja, a ne od prirodnih elemenata, oni su poznati kao sintetički pesticidi. Ako odlučite da koristite sintetičke pesticide, važno je da budete svesni značajnih razlika između proizvoda.

Neki sintetički insekticidi će uticati na sve vrste insekata, dok će drugi naškoditi samo određenoj porodici ili rodu insekata. Toksičnost ovih proizvoda takođe varira između proizvoda.

Izbijanje štetočina na biljkama pauka generalno se može lečiti bez sintetičkih pesticida. Uz to, ako odlučite da koristite sintetičke opcije, obavezno sledite uputstva za proizvod.

Sticki Traps
Dok se lepljive zamke često koriste za praćenje štetočina, možete ih koristiti i za hvatanje letećih štetočina kao što su lisne uši i gljivične gljivice.

Žute lepljive zamke mogu uhvatiti bele mušice, tripse, gljivične gljivice i druge štetočine.

Kako koristiti pesticide na biljkama pauka

Pre nego što istražimo kako pravilno koristiti pesticide, pokriti ćemo neke osnovne informacije.

Prvo, shvatite da su insekticidi vrsta pesticida koji utiče na insekte. Dok su svi insekticidi pesticidi, nisu svi pesticidi insekticidi. Širi termin pesticid se takođe može odnositi na fungicide, herbicide i mekušce.

Kada pogledate insekticide, proizvode možete podeliti u dve glavne kategorije: organske i sintetičke. Organski proizvodi se proizvode od prirodnih jedinjenja kao što su bakterije ili biljni ekstrakti. Sintetički insekticidi sadrže materijale koji se proizvode.

Dok mnogi ljudi misle da samo sintetički insekticidi mogu naštetiti ljudima i životnoj sredini, organski insekticidi takođe mogu imati štetne efekte. Zbog toga morate slediti uputstva za proizvod.

Rukavice – iako se biljke pauka ne smatraju toksičnim za ljude, pametno je nositi rukavice tokom bilo kojeg produženog projekta nege kućnih biljaka.

Pre nego što primenite insekticid na svoju biljku pauka, razmislite o sledećem.

Način delovanja: Insekticidi mogu delovati gušenjem insekata, zaustavljanjem hranjenja, ometanjem linjanja ili putem drugih mehanizama. Razumevanje načina delovanja pružiće vam informacije kao što je da treba da prskate insekticid direktno na štetočine.
Ciljne štetočine: Neće svi insekticidi uticati na sve štetočine. Slično tome, neki proizvodi će uticati na sve insekte, čak i na one dobre. Uopšteno govoreći, najbolje je izabrati proizvod koji šteti ciljanom štetočinu, ali ništa drugo.
Učestalost primene: Način delovanja takođe utiče na to koliko dugo će insekticidu trebati da deluje. Ovo će odrediti koliko često treba da primenjujete ovaj proizvod.
Najvažnija napomena je uvek primeniti insekticide u skladu sa uputstvima za proizvod. Takođe, budite oprezni sa nedavno razmnožanim biljkama pauka dok se ukorenjuju.

Upravljanje štetočinama i bolestima paukova biljaka

Sprečavanje štetočina i bolesti je često lakše nego tretirati štetočine. Jedan od najboljih načina da izbegnete probleme je da svojoj biljci pauka obezbedite odgovarajuće okruženje i negu.

Biljke pauka vole dobro drenirajuće i umereno vlažno zemljište. Imajući to na umu, zalivajte samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.

Postavite svoje biljke pauka na mesto sa puno jarke, indirektne svetlosti. Ovo područje takođe treba da ima temperaturu vazduha između 60-85ºF i umerenu vlažnost.

Pored obezbeđivanja odgovarajućeg okruženja, trebalo bi da redovno proveravate da li ima problema u vašoj biljci i razmislite o đubrenju vaše biljke pauka u proleće i leto da biste povećali hranljivu bazu (ovo je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju biljke pauka i rezidbi). Ako primetite štetočinu ili bolest, rešite problem što je pre moguće.

Štetočine i bolesti paukova biljaka – poslednja reč
Sada kada znate neke od najčešćih štetočina i bolesti biljaka pauka, pripazite na ove nepoželjne goste. Sve dok brzo rešavate problem, vaša biljka pauka će se vratiti u dobro zdravlje.