popularnih vrsta zelenog cveca i biljaka

Prelepe vrste zelenog cveća sa imenima, slikama i savetima za uzgoj

Zelena je očigledno suštinska boja biljnog života, ali nije nužno prva boja na koju pomislite kada pomislite na cveće. Iako je veća verovatnoća da ćemo pomisliti na ružičastu, crvenu, belu, žutu, narandžastu ili ljubičastu kada pomislimo na cveće, postoji mnogo cvetnih vrsta i sorti koje ne daju samo zeleno lišće već i zeleno cveće. Čitajte dalje da biste saznali o nekim od najpopularnijih vrsta zelenog cveća i biljaka.


40 popularnih vrsta zelenog cveća i biljaka:

1. Evergreen Amarillis (Hippeastrum ‘Evergreen’)

O tome:
Verovatno ste već upoznati sa rubin-crvenim cvetovima amarilisa koji su obično prisiljeni da cvetaju tokom praznične sezone kao popularni predmeti za poklone i ukrašavanje. Poreklom iz Južne Afrike, zimzeleni amarilis nudi limeto-zeleni izgled istog cveta. Ova biljka ima snažnu, živo-zelenu stabljiku i cvetove u obliku ljiljana. Uprkos izgledu nalik na ljiljan, biljke iz roda cvetova Hippeastrum pripadaju porodici biljaka Amarillidaceae, a ne porodici biljaka Liliaceae.

2. Korzikanska posna ruža (Helleborus argutifolius)

O tome:
Korzikanska posna ruža je zimzelena višegodišnja biljka sa plavkasto-zelenim, oštro nazubljenim lišćem koja pripada porodici biljaka Ranunculaceae. Cvetovi su svetli, zelenkasto-bele boje, a cvetovi u obliku zvezda nežno klimaju dok cvetaju od kasne zime (u vreme posta) do leta. Kao što uobičajeno ime govori, ovo cveće je poreklom sa Korzike. Takođe prirodno rastu na Sardiniji. Ostala uobičajena imena uključuju korzikanski kurik i božikovinu.

3. Divlji celer (Anđelika)

O tome:
Uobičajeni naziv divlji celer odnosi se na biljke iz roda Angelica koji sadrži oko 60 zeljastih višegodišnjih i dvogodišnjih vrsta koje pripadaju porodici biljaka Apiaceae (celer, peršun ili šargarepa). Ova porodica se takođe naziva porodica biljaka Umbelliferae, a to se odnosi na kišobranski oblik cvasti koje biljke ove porodice proizvode. Divlji celer proizvodi grozdove limetozelenih cvetova na smeđim stabljikama. Biljke su poreklom iz subarktičkih regiona severne hemisfere, kao što su Grenland, Island i Laponija.

4. Gerbera Daisi (Gerbera)
Gerbera Daisi (Gerbera)
O tome:
Poreklom iz tropskih regiona Afrike, postoje 22 vrste gerbera tratinčica (takođe se nazivaju i Transvalske tratinčice) koje pripadaju rodu Gerbera u porodici biljaka Asteraceae (tratinčica). Ove tratinčice su veoma prepoznatljive zahvaljujući impresivno velikim cvetnim glavama u obliku diska i upadljivo svetlim bojama. Prirodno cvetaju u raznim nijansama poput bele, žute, narandžaste, ružičaste i crvene. Takođe se često mogu uočiti u buketima cvećara u nijansama zelene i plave, zahvaljujući tehnikama bojenja veštačkog cveća.

5. Konbuš (Leukadendron)

O tome:
Poreklom iz Južne Afrike, rod Leukadendron sadrži oko 80 vrsta drveća i žbunja koji pripadaju porodici biljaka Proteaceae. Nekoliko sorti šišarke takođe proizvodi zeleno cveće, a vrsta šišarke Leucadendron takođe prirodno ima žućkasto-zelene cvetove. Ove zelene lepotice su izuzeci, međutim, jer većina vrsta i sorti ovih biljaka proizvodi vatreno crvene ili žute cvetove.

6. Ladi’s Mantle (Alchemilla mollis)

O tome:
Ladi’s mantle je popularna baštenska biljka koja se obično gaji zbog svog atraktivnog, nazubljenog lišća i grozdova malih cvetova šartreza koji cvetaju iznad tamnozelenog lišća. Biljka je porijeklom iz južne Evrope i ima fascinantnu istoriju. Listovi biljke imaju prirodna svojstva ovlaživanja, što uzrokuje da se vlaga skuplja u vodene perle. Alhemičari su navodno smatrali da je ova voda najčistija dostupna i koristili su je u pokušajima da razne metale pretvore u zlato. Ovde rod biljaka dobija ime Alchemilla.

7. Cockscomb (Celosia)

O tome:
Celosia je rod biljaka koje pripadaju porodici biljaka Amaranthaceae. Smatra se da su porijeklom iz Afrike, ali ovu ideju osporavaju stručnjaci. Obično cvetaju u nijansama žute, magenta, crvene i narandžaste. Međutim, dve popularne sorte petlića sa cvetovima zelene boje su Celosia cristata „Spring Green“ i Celosia plumosa „Sundai Green“. Prvi ima spljoštene cvetove u obliku kišobrana, a drugi proizvodi cvetove u obliku konusa. Cvetovi petlića su omiljeni zbog svoje ukrasne vrednosti, ali određene vrste se takođe obično jedu kao povrće u određenim delovima sveta.

8. Drvenica (Euphorbia amigdaloides)

O tome:
Euphorbia amigdaloides je vrsta zimzelene, višegodišnje, cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Euphorbiaceae (spurge). Drvena mlečika je poreklom iz Evrope i delova zapadne Azije. Ove biljke rastu oko jedne do dve stope visoke kao žbunasti grmovi koji proizvode tamnozeleno lišće i visoke, složene stabljike cveća sa svetlozelenim laticama limuna i limete. Ove biljke se efikasno šire pod zemljom preko svog korenovog sistema, što ih čini jednostavnim izborom za pokrivanje tla.

9. Gladiolus (Gladiolus)

O tome:
Gladiolus je rod biljaka koji pripada porodici biljaka Iridaceae (iris). Ove biljke se najčešće nazivaju imenom njihovog roda, ali se ponekad nazivaju i mačevim ljiljanima zahvaljujući obliku nalik maču na njihovim kitnjastim grozdovima cveća. Većina vrsta gladiola je poreklom iz Južne Afrike. Međutim, neke vrste se takođe prirodno nalaze u Mediteranu i drugim tropskim delovima Afrike. Dve sorte gladiola koje daju upadljive grozdove neobično živopisnih zelenih cvetova uključuju Gladiolus ‘Green Star’ i Gladiolus ‘Green Flash’.

10. Karanfil (Dianthus cariophillus)

O tome:
Dianthus cariophillus je vrsta cvetne biljke koja je porijeklom iz Mediterana. Ovaj popularni cvet pripada porodici biljaka Cariophillaceae (ružičaste). Karanfili prirodno cvetaju u svim bojama duge osim plave. (Iako su plave sorte stvorene umiranjem i genetskim inženjeringom.) Postoji nekoliko popularnih zelenih sorti, uključujući „Green Trick“. Iako su karanfili možda malo izašli iz mode, i dalje su lepi, a i dalje ćete često naći cvećare koji ih koriste u svojim dizajnima pod njihovim naučnim nadimkom, dianthus.

11. Kineska snežna gruda (Viburnum macrocephalum)

O tome:
Viburnum macrocephalum je listopadni, cvetajući grm koji može narasti do oko šest do 10 stopa visok i širok. Poreklom iz kontinentalne Kine, pripada porodici biljaka Adokaceae. Uobičajeno nazvana kineska snežna grudva, biljka proizvodi tamnozelene, jajaste listove i velike (pet do osam inča u prečniku) lukovičaste grozdove belih ili beličasto-zelenih cvetova koji podsećaju na snežne grudve. Biljke cvetaju u proleće (obično u maju ili junu).

12. Zeleni anturijum (Anthurijum ‘Midori’)

O tome:
Anthurium je rod od otprilike 1.000 vrsta cvetnih biljaka koje potiču iz tropskih i suptropskih regiona Amerike i pripadaju porodici biljaka Araceae (arum). Obično proizvode crvene ili ružičaste lopatice u obliku lopatice. Svaka lopatica ima žućkasto-zeleni spadiks u obliku prsta. Iako su cvetovi tipično tople boje, sorta koja se zove midori anturijum ima zelene boje. Kreirao ga je 1985. godine Calvin Hiashi. Međutim, svaki anturijum može da proizvede zelene cvetove ako je primoran da cveta u stakleniku pre nego što biljka bude spremna.

13. Dalija (Dalija)

O tome:
Poreklom iz Centralne Amerike i Meksika, Dahlia je rod od 42 vrste (i bezbroj sorti) grmolikih, cvetajućih, zeljastih, višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Dalije proizvode nekoliko različitih vrsta cvetnih glava. Najpopularniji su veoma kitnjasti. Visoko simetrični sa redovima po redovima spiralno zašiljenih latica, ovi cvetovi dalije imaju očaravajuć izgled koji podseća na složeni crtež mandale. Dalije se popularno uzgajaju u baštama zahvaljujući svojim velikim, upadljivim cvetovima koji dolaze u gotovo svim bojama koje možete zamisliti, uključujući razne zelenilo.

14. Glatki Solomonov pečat (Poligonatum biflorum)

O tome:
Član porodice biljaka Asparagaceae (špargle) poreklom iz istočne i centralne Severne Amerike, glatki Solomonov pečat je cvetajuća biljka nalik žbunu koja proizvodi naizmenične, sjajne, zelene listove i viseće cvetove u obliku zvona zelenkaste bele boje. duž vitkih stabljika. Glatki Solomonov pečat takođe ima male bobice plave boje. Uobičajeno ime biljke potiče od priče da oznake na njihovom korenu podsećaju na oznake koje se nalaze na pečatu starog hebrejskog kralja Solomona.

15. Ljubav-Laži-Kvarenje (Amaranthus caudatus)

O tome:
Član porodice biljaka Amaranthaceae (amarant) koja je porijeklom iz Indije, Perua i Afrike, Amaranthus caudatus je vrsta cvjetnice koja može narasti do nekoliko stopa i proizvodi velike, dugačke grozdove cvijeća u obliku prsta. cveta. Ovi cvetovi vise skoro kao džinovski grozdovi grožđa. I seme i listovi ovog cveća su jestivi, i oni su popularan izvor hrane u mnogim regionima širom sveta. Uobičajena imena uključuju ljubavne laži-krvarenje, somotski cvet, cvet sa resicama i privezak amarant. Iako love-lies-bleeding obično cveta u upečatljivim nijansama crvenkasto-magenta, sorte sa živim, žuto-zelenim cvetovima, kao što je Amaranthus caudatus ‘Green Tails’, takođe su dostupni.

16. Polianthus Primrose (Primula ‘Francisca’)

O tome:
Polianthus peršun je jedna od više od 500 vrsta zeljastih cvetnih biljaka iz roda Primula u porodici biljaka Primulaceae (peršun). Primule imaju široki izvorni raspon koji se proteže od severne do južne hemisfere. Međutim, najveća koncentracija autohtonih vrsta nalazi se na Himalajima. Dok su svi peršun prelepi sa svojim delikatnim grozdovima cvetova i rozetama mekog, naboranog lišća, poliantusni peršun je poseban jer proizvodi grozdove svetlozelenih cvetova.

17. Zelena ruža (Rosa chinensis ‘Viridiflora’)

O tome:
Rosa chinensis „Viridiflora“ (obično nazvana zelena ruža) je član porodice biljaka Rosaceae (ruža), baš kao i sve druge ruže, ali ovo uzbudljivo cvetanje je zaista jedinstveno. Pupoljci zelenih ruža izgledaju isto kao i svi različiti pupoljci ruža. Međutim, kada se otvore, ne otkrivaju nikakve latice. Umesto toga, ovi cvetovi se u potpunosti sastoje od zelenih čašica na sve više i više zelenih čašica. (Sepals su zašiljeni, lisnati delovi cveta ruže koji zatvaraju pupoljak i podržavaju latice odozdo kada se cvet otvori.) Dobijeni cvet je potpuno lisnato zelena ruža.

18. Zeleni kurik (Helleborus viridis)

O tome:
Poreklom iz centralne i zapadne Evrope, Helleborus viridis je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Ranunculaceae (ranunculus). Biljke imaju centralnu rozetu jarkih zelenih, jajastih listova. Otprilike iz sredine ove rozete, biljka proizvodi visoke (oko 24 inča) stabljike iz kojih se formiraju blago viseći cvetovi. Cvetovi su gotovo iste nijanse zelene kao i listovi, sa zelenim čašicama i malim centralnim lišćem svetlijih latica limuna i limete.

19. Zelena boginja Calla Lili (Zantedeschia aethiopica ‘Zelena boginja’)

O tome:
Zantedeschia aethiopica (obično nazvana kala ljiljan) je vrsta cvjetnice koja je porijeklom iz južnih regiona Afrike. Pripada porodici biljaka Araceae. Calla ljiljani su omiljeni zbog svojih elegantnih cvetova. Svaki cvet ima dugačku lopaticu koja je u obliku raširene cevi sa centralnim, prstastim spadiksom. Ljeptice su obično bele ili beličasto-žute. Zelena boginja kala, međutim, ima cvet koji se kreće od zelenkasto-belog na dnu do dublje nijanse na živahno-zelenim vrhovima. Sa stabljikom i cvetom zajedno, bele i zelene nijanse ovog upečatljivog cveta podsećaju na svežinu mladog luka.

20. Hortenzija (Hidrangea)

O tome:
Član porodice biljaka Hidrangeaceae, Hortenzija je rod od više od 75 vrsta cvetnih drveća, grmova i lijana koje potiču iz Azije i Amerike. Hortenzije su omiljene bašte širom sveta zahvaljujući svojim upadljivim, lukovičastim grozdovima cveća. Ovi cvetni grozdovi imaju istaknute čašice koje mogu biti u boji od bele do ružičaste do ljubičaste do plave. Uprkos ovim bojama, čašice su zaista zelene. U zavisnosti od sastava zemljišta u kome biljka raste i vremena vegetacije, neke vrste cveća hortenzije često mogu izgledati potpuno zelene.

21. Coconut Lime Coneflover (Echinacea purpurea ‘Coconut Lime’)

O tome:
Član porodice biljaka Asteraceae, šišarka kokosovog limete je sorta Echinacea purpurea koja se obično naziva istočnim ljubičastim šišarkom jer, u svom rodnom regionu (istočna Severna Amerika), prirodno cveta živopisnim ljubičastim laticama i smeđkasto narandžastim centralnim Šišarka. Sorta kokosovog limete, međutim, ima latice i centralni konus koji nose boju soka od limete isceđenog u mleko kokosa. Osim toga, centralni konus ima mnogo istaknutiji oblik – skoro kao okrugli, zeleni kokos.

22. Italijanski arum (Arum italicum)

O tome:
Član porodice biljaka Araceae, italijanski arum je porijeklom iz mediteranskog regiona. Ova biljka pripada rodu Arum. Kao i njegovi rođaci (cveće kao što su kala i mirni ljiljani), italijanski arum ima zelenkaste, mlečno-bele peške sa žućkastim padiksima kao najupečatljivije delove svojih cvetova. Za razliku od tih rođaka, međutim, italijanski arum ima velike, šarene listove koji ostaju relativno nisko prizemljeni. Cvetovi su takođe relativno veliki i iskaču pravo nagore iz središta lišća, čineći da izgledaju kao da su skoro napola zaglavljeni u zemlji.

23. Zvona Irske (Moluccella laevis)

O tome:
Poreklom iz Turske, Sirije i Kavkaza, Moluccella laevis je cvetna biljna vrsta koja pripada porodici biljaka Lamiaceae (menta). Takođe se obično naziva školjka. Biljke rastu sa navikom grananja i visoke su i vitke, dostižu skoro tri i po stope u visinu. Kada cvetaju, proizvode sitne bele cvetove duž stabljika. Ovi cvetovi su okruženi velikim čašicama (čašicama) koje izgledaju kao zelena zvona. Na viktorijanskom jeziku cveća, zvona irskog cveća simbolizuju sreću.

24. hrizantema (hrizantema)

O tome:
Član porodice biljaka Asteraceae, hrizantema je rod cvetnih biljaka koje su prvenstveno poreklom iz istočne Azije. Međutim, neke vrste rastu i u delovima severoistočne Evrope. Cvetovi hrizanteme imaju širok izbor oblika, veličina, tekstura i boja. Cvetaju u skoro svakoj nijansi svake dugine boje, uključujući nekoliko nijansi zelene. Nekoliko popularnih sorti zelenih hrizantema uključuju „Anastasia Green“, „Green Mist“, „Feeling Green“ i „Green Trick“. Obično ćete videti dugmad i paukove sorte zelenih hrizantema u dizajnu cvećara.

25. Zinnia (Zinnia)

O tome:
Zinnia je rod cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae. Njihov izvorni raspon je visoko koncentrisan u Meksiku, ali se prostire na velikom području od Južne Amerike do jugozapada Sjedinjenih Država. Cvjetovi cinije dolaze u nekoliko varijanti. Neki imaju pojedinačne redove latica, dok su drugi veliki i upadljivi sa više slojeva latica i živih, šarenih boja. Njihovi pojedinačni cvetovi dolaze u mnogim bojama, uključujući nekoliko zelenih sorti. Neke omiljene zelene cinije baštovana uključuju „Giant Lime“, „Kueen Lime Blush“ i „Envi“.

26. divlji beli luk (Allium ursinum)

O tome:
Član porodice biljaka Amarillidaceae koja je porijeklom iz Azije i Evrope, Allium ursinum je lukovičasta višegodišnja biljka koja proizvodi živopisne zelene listove i grozdove zelenkasto-belih cvjetova. Biljka je najpoznatija po svojim korenima, koji su jestivi pripadnici roda belog i crnog luka (Allium). Biljka ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući medveđi luk i medveđi praziluk. Ova imena se odnose na naučni naziv ursinum koji je izveden od latinske reči za medveda. Navodno, mrki medvedi imaju ukus za aromatične korene ovih biljaka dok rastu u svojim šumskim staništima.

27. Slatki amber (Hipericum androsaemum)

O tome:
Poreklom iz Evrope i Azije, Hipericum androsaemum je višegodišnja vrsta žbunja koja pripada porodici biljaka Hipericaceae (kantarion). Ova biljka je kompaktan grm sa zakrivljenim granama i zelenim, jajolikim listovima. Od kasnog proleća do kasnog leta, grmlje stvara grozdove cvetova u obliku čaše u svetloj zelenkasto-žutoj nijansi. Ovo cveće ima bobice koje u početku izgledaju zeleno, a zatim postepeno blede u crveno i nijansu ljubičaste koja je skoro crna. Iako ova biljka može biti odličan dodatak bašti, smatra se invazivnom u oblastima kao što su Novi Zeland i Australija, gde može biti teško upravljati u gradovima kao što su Sidnej i Melburn, pa je treba pažljivo saditi.

28. Slatka biljka (Sarracenia rubra)

O tome:
Član porodice biljaka Sarraceniaceae, Sarracenia rubra je biljka mesožderka koja potiče iz jugoistočnih Sjedinjenih Država. Biljke slatke vrčeve imaju listove u obliku cevi koji formiraju „vrčeve“ u kojima insekti mogu biti zarobljeni i probavljeni od strane biljke. Ove cevi su često zelene boje ili takođe mogu biti duboke nijanse ljubičaste. Takođe u proleće daju jarkocrveno cveće. Biljke slatkog vrča emituju slatki miris koji privlači plen i oprašivače u svoje vrčeve i cvijeće.

29. Zeleni dragulj Šišarke (Echinacea purpurea ‘Zeleni dragulj’)

O tome:
Poput šišarke kokosovog limete, zelena šišarka je takođe sorta istočnoljubičaste šišarke (Echinacea purpurea) i član porodice biljaka Asteraceae. Ova sorta, međutim, ima dublju zelenu boju sa istaknutim jabučno-zelenim središnjim konusom i laticama limuna i limete. Pored toga, ova sorta ima izgled više poput tratinčice sa blago okrenutim laticama, a ne klasičnim oborenim laticama koje nosi većina češarki.

30. Cvetni duvan (Nicotiana alata)

O tome:
Poreklom iz Irana, Nicotiana alata je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Solanaceae (velenka). Biljke imaju jajaste listove i vitke, cevaste cvetove koji se otvaraju u upadljive, zvezdaste oblike na svojim krajevima. Ova vrsta ima nekoliko sorti i sorti. Prirodno, cvetaju belim cvetovima, ali neke sorte imaju roze, magenta, žute ili zelene cvetove. Neke biljke čak cvetaju u više od jedne nijanse. Cveće je takođe divno mirisno, emitujući slatki miris koji je posebno jak uveče i noću.

31. Cimbidijum orhideja (Cimbidium)

O tome:
Cimbidijum orhideje su neke od najčešće dostupnih u baštenskim centrima i cvećarama. Cimbidium je rod biljaka iz porodice Orchidaceae (orhideja). Sam rod sadrži širok izbor egzotičnih biljaka, a nekoliko ima zeleno cveće koje varira u nijansama od šartreze do zelene jabuke. Neke od ovih zelenih vrsta orhideja cimbidijuma uključuju Cimbidium chloranthum, Cimbidium suave, Cimbidium hartinahianum, Cimbidium elegant, Cimbidium lancifolium, Cimbidium goeringii, Cimbidium faberi i Cimbidium tortisepalum. Ove vrste su dostupne u bezbroj sorti i sorti.

32. Papirus (Ciperus papirus)

O tome:
Uobičajeno nazvan papirus, papirna trska ili trava Nila, Ciperus papirus je zeljasta višegodišnja biljka poreklom iz Afrike i pripada porodici biljaka Ciperaceae (šaš). Ova biljka raste u vlažnim, močvarnim područjima. Izgledaju slično trsci i stvaraju mahune zelenog lišća sa vrhova svojih stabljika. Iako se obično ne nalaze u baštama širom sveta, ova konkretna biljna vrsta je najistaknutija po upotrebi u starom Egiptu, gde je berba i korišćena za proizvodnju supstance nalik papiru koja se zove papirus, jedna od prvih vrsta papira ikada. proizvedeno.

33. Vanilija ravnog lista (Vanilla planifolia)

O tome:
Vanilla planifolia je cvetna vrsta vinove loze koja pripada porodici biljaka Orchidaceae. Poreklom je iz Belizea i Meksika. Vinova loza proizvodi atraktivno lišće – voštano, jajasto, živo zeleno lišće – i prilično viseće cvetove koje cvetaju u nijansama žućkasto-zelene. Cveće, međutim, traje samo jedan dan, što znači da oprašivači imaju samo kratak prozor za oprašivanje. Kao rezultat toga, ljudske ruke oprašuju većinu kultivisanih biljaka. Zahvaljujući visokom sadržaju vanilina, jedan je od primarnih izvora arome vanile. Uprkos svojoj popularnosti i svakodnevnoj upotrebi (ili možda zbog svoje popularnosti i uobičajene upotrebe), biljka je zapravo klasifikovana kao ugrožena vrsta.

34. Obični hmelj (Humulus lupulus ‘Cascade’)

O tome:
Humulus lupulus ‘Cascade’ je vrsta biljke najpoznatija po upotrebi u pivarskoj industriji kao sastojak koji je sastavni deo ukusa mnogih piva. Hmelj je višegodišnja, zeljasta, cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Cannabaceae (konoplja), a poreklom je iz Severne Amerike, Evrope i zapadne Azije. Biljke imaju naviku da se penju i proizvode lišće sa dubokim režnjama i svetlozelene cvetove u obliku konusa (barem na ženskim biljkama). Ovo cveće je suptilno mirisno i glavni je sastojak u pivarstvu.

35. sredozemna mleča (Euphorbia characias)

O tome:
Euphorbia characias je cvetajući zimzeleni grm koji pripada porodici biljaka Euphorbiaceae. Kao što njeno uobičajeno ime sugeriše, ova vrsta mlečike je poreklom iz mediteranskog regiona. Biljka proizvodi kompaktne, uspravne stabljike koje imaju vunastu teksturu. Lišće je prašnjave nijanse srebrne ili plavo-zelene. U sortama koje se uzgajaju za baštu, cveće je svetlo, upadljivo i kitnjasto sa velikim, poput oblaka, loptastim ili blago balonskim grozdovima cvetova šartreze.

36. Jack-in-the-Pilpit (Arisaema triphillum)

O tome:
Član porodice biljaka Araceae, Arisaema triphillum je zeljasta višegodišnja biljka poreklom iz istočne Severne Amerike. Ove biljke rastu smeđe stabljike visoke između 12 i 26 inča. Tri svetlo-zelena lista okružuju centralni, sa kapuljačom, cev u obliku cevi koji može biti zelene ili ljubičaste boje. Unutar lopatice i ispod njene haube nalaze se živopisni zeleni spadiks i sićušni, skriveni cvetovi.

37. Slatki Vilijam (Dianthus barbatus ‘Zelena lopta’)

O tome:
Dianthus je rod cvetnih biljaka poreklom iz Evrope, Azije i Afrike. Rod sadrži cveće koje se obično naziva karanfili, roze i Sveet Villiam. Dianthus barbatus ‘Green Ball’ je sorta neobičnog izgleda koja ima latice koje su toliko naborane i brojne da daju glavici cveta nejasan izgled nalik na pompon. Pored njihove neobične teksture, cvetovi se otvaraju u živopisnu nijansu limete zelene koja je zaista upečatljiva u svakoj bašti ili buketu.

38. Venera papuča orhideja (Paphiopedilum primulinum)

O tome:
Poreklom na Sumatri, Paphiopedilum primulinum je vrsta orhideja koja pripada podfamiliji Cipripedioideae (ženska papuča) iz porodice biljaka Orchidaceae (orhideja). Ovo cveće se obično naziva Venerinim papučama. Cvetovi ovih orhideja imaju upečatljivu nijansu limuna i limete i imaju karakterističnu etiketu u obliku papuče cvetnih cvetova po kojima su i dobili ime.

39. Lala (Tulipa viridiflora)

O tome:
Tulipa je rod cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Možda, rival samo po ružama, lale su među najpopularnijim i najšire kultivisanim biljkama na svetu. Postoji nekoliko zelenih sorti, ali neke od najistaknutijih uključuju zelene vrste vrste Tulipa viridiflora, koja ima zelene pruge koje se protežu od stabljika kroz dužinu latica. Neke sorte ove vrste imaju potpuno zelene latice, dok druge imaju latice različitih boja sa istaknutom zelenom prugom u sredini.

40. Zeleni lepršavi ljiljan (Hemerocallis ‘Green Flutter’)

O tome:
Poreklom iz Azije, Hemerocallis je rod od 16 vrsta cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asphodelaceae. Uobičajeno nazvane ljiljani, ove biljke nisu pravi ljiljani, ali proizvode lišće poput koplja i cvetove u obliku zvezda koji veoma podsećaju na anatomiju ljiljana. Zeleni lepršavi ljiljani su popularna sorta zelene boje. U zrelosti, dostižu oko 20 inča u visinu i imaju atraktivne cvetove limete zelene boje sa istaknutim, odgovarajućim prašnicima. Osim toga, cvetaju dva puta godišnje – jednom u kasno leto i ponovo u ranu jesen.