Značenje i simbolika biljke Monstera širom sveta

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju biljaka Monstera

Biljke monstere se neguju zbog svoje ukrasne vrednosti. Takođe su bogati značenjem, simbolikom i istorijskim značajem. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o čuvenoj biljci monstera i njenoj kulturnoj važnosti širom sveta danas.


Značenje i simbolika biljke Monstera – osnove
U istočnim tradicijama, biljke Monstera simbolizuju poštovanje prema čovečanstvu, poštovanje starijih i dugovečnost.
Na jeziku cveća, cveće monstere predstavlja grandiozne planove, radosne vesti i duboke odnose.
Zahvaljujući brzo rastućoj lozi i vazdušnim korenovim sistemima, biljke monstere takođe mogu da simbolizuju gušenje u nekim kulturama širom sveta.

O biljkama Monstera
Taksonomija
Monstera je rod od oko 45 vrsta biljaka koje pripadaju porodici biljaka Araceae (Arum).

Etimološko značenje
Ime roda Monstera potiče od latinske reči za monstruozno ili abnormalno, a odnosi se na listove i veličinu biljke čudnog izgleda.

U prirodi mogu narasti do oko 66 stopa dok se penju na drveće u svojim prirodnim staništima. U zatvorenom prostoru, obično dostižu visinu od 10 do 15 stopa.

Gde su urođene biljke Monstera?
Sve biljke iz roda Monstera su porijeklom iz tropskih regiona Amerike.

Istorija i poreklo biljke Monstera
Biljke monstere imaju dugu istoriju u tropskim regionima Amerike, gde se njihova loza vekovima koristila za pletenje korpi, pravljenje užadi i konstruisanje drugih predmeta. Monstera deliciosa je takođe bila cenjena zbog svog jestivog voća za koje se takođe smatralo da ima razne medicinske upotrebe.

Poput mnogih biljaka koje potiču iz tropskih šuma Amerike, biljke monstera su prvi put opisane u zapadnoj literaturi krajem 17. veka, a dobile su ime „monstera“ u kasnom 18. veku.

Botaničke karakteristike
Biljke monstere se smatraju hemiepifitima, što znači da se mogu ukoreniti i na drveću ili stenama i u tlu. Njihov vazdušni korenov sistem omogućava im da rastu uz naviku loze i penjanja. U prirodi, to će im omogućiti da se popnu na stabla drveća i ispruže svoje lišće da upiju sunčevu svetlost do 66 stopa visoko iznad zemlje.

Uprkos impresivnim navikama rasta, biljke monstere su najpoznatije i prepoznate po svojim velikim i širokim listovima. Kada su biljke zrele, listovi razvijaju fenestracije (rupe) koje mogu ostati nalik na rupe ili narasti toliko da dosegnu ivicu lista da bi list dao izgled poput prsta.

Listovi biljaka monstere su obično sjajni i tamnozeleni, ali popularne šarolike sorte imaju zeleno lišće prošarano belim mrljama.

Biljke monstere proizvode belo cveće i spadiks koji podsećaju na njihove rođake, mirne ljiljane i kala. Neke sorte takođe imaju jestivo voće koje se zove hlebno voće koje se opisuje kao ukus kao kombinacija ananasa i banane ili tutti-fruiti. Retko je da biljke monstere cvetaju ili donose plodove kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Popularne vrste biljaka Monstera

Neke od najpopularnijih vrsta biljaka monstera uključuju:

Monstera deliciosa (AKA švajcarska biljka sira)
Monstera adansonii
Monstera dubia
Monstera epipremnoides
Monstera oblikua
Monstera punctulata
Monstera karstenianum (Monstera sp. Peru)
Monstera standleiana
Monstera pinnatipartita
Monstera siltepecana
Monstera variegata
Monstera peru
Rhaphidophora tetrasperma (Mini Monstera)

Značenje, simbolika i kulturni značaj biljaka Monstera

Simbolika loze i korena Monstera
Biljke monstere imaju vazdušni korenov sistem i naviku brzog rasta koja čini da izgleda kao da biljka guši drveće ili kočeve na kojima rastu. Kao rezultat toga, ove biljke se često simbolično povezuju sa gušenjem.

Monstera voćna simbolika i simbolika cveta
Kao i hlebni plod Monstera deliciosa, svaka biljka koja daje jestivo voće može se simbolično povezati sa obiljem i plodnošću.

Pored toga, oni proizvode belo cveće, a belo cveće može da simbolizuje čistoću, nevinost, vrlinu, simpatiju, tugu i eleganciju.

Biljke Monstera i njihovo značenje u Feng Shui-u
U feng šuiju, biljke monstera predstavljaju rast, uzlaznu energiju i obilje. Obično se postavljaju u radne ili finansijske uglove kućne Bagua karte ili u kancelarijama kako bi privukli energiju profesionalnog i finansijskog rasta.

Međutim, smeštene u bilo kom uglu karte Bagua, biljke čudovišta mogu privući rast i energiju. Dakle, mogu se koristiti i za osnaživanje vašeg porodičnog života, zdravlja ili romantičnih odnosa.

To je imperativ, međutim, da postavite biljku monstere na lokaciju gde ima dovoljno prostora za rast. U suprotnom, ova pozitivna energija bi mogla postati ugušena, blokirana i postati sila negativnosti.

Monstera biljke i astrologija
U astrološkom svetu, biljke Monstera se obično povezuju sa horoskopskim znakom Lava.

Biljke monstere u istočnoj kulturi
U istočnim kulturama, biljke monstera simbolizuju dugovečnost, poštovanje prema ljudima i znak su poštovanja starijih. To ih čini savršenim poklonom za vaše starije ili čak za proslavu rođendana.

Monstera biljka cveće na viktorijanskom jeziku cveća
Tokom viktorijanskog jezika cveća (floriografija), cveće monstere simbolizuje duboke odnose, velike planove i radosne vesti.

Biljke monstere u popularnoj kulturi
Biljke monstere, prvenstveno njihovi jedinstveni i lako prepoznatljivi fenestrirani listovi, pojavljuju se svuda u modernoj umetnosti, dizajnu, tekstilu i dekoraciji. Popularno se koriste u printovima tapeta, havajskim košuljama i drugim tropskim ukrasnim motivima.

Česta pitanja o značenju biljke Monstera:

Šta je tako posebno u vezi sa biljkama Monstera?
Biljke monstere postale su jedna od najpopularnijih kućnih biljaka zbog svojih atraktivnih, jedinstvenih listova i činjenice da se lako uzgajaju.

Raznolike biljke monstere su takođe veoma tražene zbog svojih čudnih listova sa šarama bele boje. Raznolike biljke monstere su retke i veoma poželjne, što ih čini veoma skupim.

Da li je dobro imati biljke Monstera kod kuće?
Biljke Monstera su neke od najefikasnijih biljaka za uklanjanje zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru i dopunjavanje kiseonika u zatvorenom prostoru u vašem domu. To ih čini odličnim izborom kućne biljke za uzgoj u vašoj kući.

Da li se biljke Monstera koriste u Feng Shuiju?
Biljke monstere brzo rastu. U feng šuiju oni predstavljaju uzlazni rast, uzlaznu energiju i ekspanziju. Mogu se postaviti u bilo koji ugao karte Bagua gde želite ovu vrstu energije. Samo budite sigurni da ste odabrali lokaciju koja je dovoljno velika da prihvati rast biljke.

Da li je Monstera srećna biljka?
Ako možete da se dočepate šarenog čudovišta, verovatno ste srećna osoba. Međutim, ove biljke nisu direktno povezane sa srećom.

U istočnoj kulturi, biljke monstera simbolizuju dugovečnost, poštovanje i čast. U zapadnim kulturama predstavljaju gušenje zbog brzorastuće loze i vazdušnog korena. U feng šuiju, oni se mogu koristiti da donesu sreću ili rast u određenim oblastima vašeg života, kao što su posao ili novac.

Da li su biljke Monstera otrovne za ljude i kućne ljubimce?
Biljke monstere sadrže kristale kalcijum oksalata koji nisu nužno otrovni, ali su veoma iritantni. Smatra se da su ove biljke toksične za pse i mačke i blago toksične za ljude. Treba ih izložiti van domašaja kućnih ljubimaca i male dece.

Da li se biljke Monstera lako brinu?
Biljke monstere su izdržljive i lake za negu, što ih čini pogodnim za početnike. Samo im je potrebna jaka indirektna sunčeva svetlost i ravnomerno vlažno tlo. Takođe ćete morati da presadite svoju biljku monstera svakih nekoliko godina kada preraste trenutnu posudu za saksije.

Zabavite se uzgajajući ovu popularnu sobnu biljku!

Bez obzira na simboličko značenje ovog roda biljaka, biljke monstera su veoma popularne za uzgoj u zatvorenom prostoru, ugradnju u moderne dizajne i izvlačenje energije u uglove feng šui Bagua mape vašeg doma. Samo budite sigurni da ovom penjaču pružite dosta podrške, indirektne sunčeve svetlosti i vlage, i uživaćete u nebrojenim danima lepote, zabave i čistog vazduha u zatvorenom prostoru.