Hortenzije i sunčeva svetlost Koliko svetlosti treba hortenzijama da uspevaju

Sve što treba da znate o svetlosnim zahtevima hortenzije za optimalan rast
Pored zdravog tla i adekvatnog zalivanja, postoji još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir u ukupnom zdravlju vaših hortenzija: Svetlost. Ako ste tek nedavno dodali hortenzije u svoju letnju baštu, onda može biti iznenađenje koliko im je malo svetlosti zapravo potrebno da bi bile srećne u bašti – i načini na koje previše direktnog sunca može da im naškodi prženjem. njihovo lišće.

Dok biljke poput lavande i nane mogu trajati satima i satima užarenog sunca, hortenzije padaju negde na drugom kraju spektra – uživaju u direktnom svetlu, puno indirektnog ili prošaranog svetla i dosta senke. Koliko je svetlosti previše kada je reč o tome da vaše hortenzije budu srećne? Pokrićemo sve što treba da znate o tome koliko svetla treba vašim hortenzijama da bi uspele.


Uloga svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka
Verovatno ste čuli da je biljkama potrebna sunčeva svetlost da bi preživele, a adekvatno svetlo je zaista ključno kada je reč o srećnim biljkama. Razlog je taj što je svetlost suštinska komponenta fotosinteze – procesa u kome biljke koriste sunčevu svetlost da sintetišu hranu iz ugljen-dioksida i vode.

Bez dovoljno sunčeve svetlosti, većina biljaka neće ni preživeti, a kamoli da uspevaju dovoljno da rade sve druge neverovatne stvari koje mogu da urade – poput rađanja cveća, stvaranja plodova i izgradnje novih korenskih sistema i svežih izdanaka.

Ali ono što možda niste ranije čuli je da nije sva svetlost stvorena jednako ili podjednako korisna za sve biljke. Uzmimo na primer mediteranske biljke poput timijana i lavande. Oni uspevaju na vrućoj, direktnoj sunčevoj svetlosti i verovatno neće dati obilnu žetvu bez nje. Ali zahtevi za svetlošću šarene hortenzije se razlikuju od onih za lavandu. Dok lavanda voli puno sunca, hortenzije su mnogo srećnije u podzemlju bašte – ušuškane na ivici krošnje drveća gde mogu biti zaštićene od najtoplije sunčeve svetlosti i još uvek dobijaju puno indirektne svetlosti.

Objašnjene vrste svetlosti

Često ćete čuti baštovane kako govore o „vrstama svetlosti“, što može biti zbunjujuće ako niste bili svesni bilo kakvih razlika u svetlu i kako ga biljke koriste. Svetlost se često kategoriše za potrebe baštovanstva prema dva faktora koji definišu: trajanje i doba dana.

Prva kategorija uključuje opise svetlosti kao što su „puno sunce“ ili „delimična senka“, što u osnovi predstavlja broj sati sunčeve svetlosti koju biljka prima. U zavisnosti od vaše lokacije i nadmorske visine, puno sunce može značiti bilo šta od četiri do šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, pri čemu se polovina tog broja generalno koristi za opisivanje vrtova sa delimičnom sunčevom ili delimičnom senkom.

Druga kategorija opisuje u koje doba dana vaše biljke dobijaju sunčevu svetlost. Ovo je iznenađujuće važna razlika koju treba napraviti jer jutarnje sunce ima tendenciju da bude nežnije od podnevnog ili popodnevnog sunca, a biljka koja se dobro snalazi u jednom možda neće imati jednaku korist od drugog.

Zahtevi za osvetljenje hortenzije

Sada kada znate nešto o opštim vrstama svetlosti, hajde da zaronimo u specifične zahteve za svetlošću hortenzija. U zavisnosti od toga gde živite, hortenzije će uspevati u baštama sa samo tri sata direktne sunčeve svetlosti dnevno. Oni više vole šareno svetlo, tako da ako vaša bašta dobija kontinuirano indirektno svetlo ceo dan – ovo bi moglo biti dovoljno i za njih. Hortenzije takođe preferiraju jutarnje svetlo, koje je obično nežnije i manje vruće od popodnevnog svetla. Dok će neke hortenzije tolerisati puno sunce (šest sati ili više direktnog svetla), verovatno će se bolje ponašati sa malo senke.

Tačne preferencije vaše hortenzije će zavisiti od toga koja je sorta. Dok će hortenzijama Oakleaf, Climbing i Mophead hortenzijama biti potrebno između tri do šest sati direktnog sunca, druge sorte (kao što su Mountain, Panicle i Smooth Hortenzije) preferiraju više od toga.

Za najbolje rezultate, posadite svoju hortenziju u delimično zasjenjenu baštensku gredicu gdje je zaštićena od vjetra i previše sunca. Obavezno pratite svoju hortenziju zbog znakova previše sunca (ili nedovoljno zalivanja) – što se generalno manifestuje kao izgorelo lišće i nedostatak cvetova zdravog izgleda.

Zbog svoje veličine, hortenzije su popularan izbor za ivice vrtova ispod drveća, ili kao pozadinske ili granične biljke. Hortenzije se takođe relativno lako razmnožavaju ako želite da proširite svoju kolekciju. Imajte na umu da većina hortenzija može narasti koliko i visoka, tako da je najbolje da ih postavite u zadnji deo bašte, a ne ispred, gde će verovatno ometati pogled na vaše druge biljke. Većina vrsta hortenzija će takođe imati koristi od đubrenja dva puta za svaki uzgoj i od rezidbe i sečenja na kraju sezone.

Uzgajanje hortenzija u uslovima manje od idealnog osvetljenja

Kada je u pitanju uzgoj hortenzija, moguće je dati im premalo ili previše svetla. Za mnoge hortenzije poželjna je bar neka senka. Ako imate previše sunčanu baštu, onda biste mogli da razmislite o sadnji jedne od sorti koje najbolje uspevaju na punom suncu, uključujući planinske, metličaste i glatke hortenzije. Za sjenovitije vrtove sa manje direktnog svjetla, bolje bi bile hortenzije hrastovine, penjačice ili hortenzije Mophead.

Uprkos ovim smernicama, zahtevi za svetlošću za sve hortenzije će varirati u zavisnosti od uslova vaše bašte. Dok hortenzije u vlažnim, vlažnim baštama mogu tolerisati više sunca nego obično, one u sušnijim možda neće. Najbolji način da zaključite da li vaša hortenzija dobija ono što joj je potrebno je jednostavno posmatranje. Ako biljke izgledaju srećne, a listovi ne izgledaju izgoreli ili imaju zastoj u rastu, onda su velike šanse da vaša hortenzija dobija količinu svetlosti koja joj je potrebna za napredovanje.

Presađivanje vaših hortenzija nije previše složeno ako trebate da premestite biljke na bolje mesto u vašoj bašti.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje hortenzije

Da li hortenzije vole sunce ili senku?
Hortenzije preferiraju delimično zasjenjenu baštu, idealno sa četiri sata direktnog jutarnjeg svjetla i nekoliko sati prošaranog svjetla ili sjenke nakon toga.

Može li hortenzije dobiti previše sunca?
Da! Budući da je biljka koja voli senku, hortenzije mogu apsolutno dobiti previše svetlosti. Pazite na znake izgorelog lišća i opuštenih cvetnih pupoljaka da biste utvrdili da li vaša hortenzija dobija previše sunca.

Da li hortenzije više vole jutarnje ili popodnevno sunce?
Hortenzije preferiraju jutarnje sunce, koje je uglavnom hladnije i manje intenzivno.

Mogu li hortenzije dobro rasti u senci?
Hortenzije najbolje rastu u delimičnoj senci, što znači da dobijaju direktnu sunčevu svetlost nakon čega sledi period senke svaki dan.

Da li je hortenzijama potrebna svetlost za klijanje?
Seme hortenzije treba svetlost da bi klijalo.

Zahtevi za osvetljenje hortenzije – poslednja reč

Obezbeđivanje da vaše bogato simbolične i korisne hortenzije dobiju svetlost koja im je potrebna, sve počinje sa odabirom dobrog mesta u vašoj bašti. Provedite neko vreme posmatrajući koliko sunca ima vaša bašta i u koje doba dana. Izaberite mesto za svoju hortenziju gde će biti zaštićena od vetra i još uvek može uživati u suncu svakog dana sa dosta hlada tokom toplijih delova dana. Ako posadite svoju hortenziju na mestu gde može da napreduje (umesto samo na mestu gde biste želeli da bude), bićete mnogo bliži zdravijoj, manje zahtevnoj bašti.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.