Biljke ljiljana mira i sunčeva svetlost najbolja izloženost svetlu da bi mirni ljiljani uspevali

Sve što treba da znate o najboljim vrstama i količini svetlosti za biljke ljiljana mira

Ljiljan mira je poznat po tome što uspeva u kućnim i kancelarijskim okruženjima gde ima manje svetlosti nego obično. Međutim, to nije biljka koja može uspevati u potpuno mračnim delovima kuće. Bez dovoljno svetla, čak i tamni listovi biljke ljiljana mira će izbledeti i izgubiti sjaj. S druge strane, izlaganje ove vrste biljke preteranom osvetljenju izaziva opadanje listova i suhe vrhove. Dobijte tačan nivo svetlosti pomoću ovih saveta o tome koliko je osvetljenja potrebno za biljku Peace Lili.


Koliko svetlosti treba biljkama ljiljana mira? – The Essentials
Biljkama ljiljana mira (Spathiphillum) potrebno je samo malo indirektnog svetla da bi održale zdrav rast tokom cele godine. Postavite ih blizu prozora koji gleda na sever da biste sprečili opekotine od direktnog svetla ili pod relativno jakim unutrašnjim svetlom.

Značaj svetlosti za rast biljaka uopšte

Svetlost je ključ za čvrst rast biljaka, čak i za biljke kojima je ne treba mnogo. To je zato što svetlost pokreće proces fotosinteze u listovima. Tako biljka stvara šećer koji joj je potreban kao izvor energije.

Dok đubrivo i voda mogu biti ključni deo nege biljaka Peace Lili, nedostatak svetlosti će u potpunosti zaustaviti biljku da raste. Samo nekoliko biljaka može da podnese rast bez sunčeve svetlosti i oslanjaju se na parazitske odnose sa drugim biljkama. Čak je i ljiljanu mira potrebna minimalna količina svetlosti da bi pokrenula efikasan proces fotosinteze kako bi biljka bila hranjena.

Kao i kod đubriva, previše svetlosti je štetno za većinu biljaka. Ne postoji način da se podstakne veći rast samo davanjem više svetlosti biljkama nakon određene tačke. Biljke koje su osetljive na nivo jakog svetla, uključujući biljke ljiljana mira, pate od opekotina od sunca umesto da reaguju pozitivno.

Ograničavanje nivoa svetlosti je često ključ za pokretanje cvetanja i kod tropskih kućnih biljaka. U stvari, neke biljke moraju biti smeštene u ormar i potpuno blokirane od svetlosti nekoliko sati dnevno da bi se pokrenuo ovaj proces.

Neke biljke je teško obezbediti dovoljno jakog svetla da rastu u kućnom okruženju. Odabir biljaka sa nižim zahtevima za svetlom, kao što je ljiljan mira, olakšava snabdevanje dovoljno svetla za snažan rast bez dodavanja skupog svetla za biljke. To je deo onoga što ove biljke čini tako popularnim u mnogim različitim okruženjima.

Vrste svetla za sobne biljke

Razumevanje vrsta svetla koje se preporučuju za kućne biljke pomoći će vam da uskladite savršene biljke sa uslovima u svakom delu kuće.

Slabo osvetljenje je najlakše pronaći u većini domova i kancelarijskih okruženja. Bilo koja oblast u kojoj je dostupno samo standardno svetlo od nadzemnih tela će se kvalifikovati kao ovaj nivo osvetljenja. Biljke ljiljana mira preferiraju ove uslove. Prozirne zavese preko prozora pomoći će mu da obezbedi ovu difuznu svetlost, a ne direktno svetlo koje bi moglo da spali lišće osetljivih biljaka.

Sledeći najviši nivo svetlosti je filtrirano ili mešano svetlo. Napolju se nalazi ispod zrelih stabala koja puštaju malo svetlosti do tla ispod njih. Ova količina svetlosti obično zahteva neku vrstu biljnog svetla ili prozor sa južnim ili istočnim ekspozicijama. Može biti teško postići ako ima previše direktnog svetla tokom određenih sati dana. Probajte prozorske folije ili zavese od gaze da biste raspršili jako svetlo.

Konačno, jako svetlo je najteže postići u kući. Ipak, to je i vrsta koja je potrebna mnogim popularnim kućnim biljkama, uključujući sukulente. Direktna jaka svetlost može da zapali čak i biljke koje preferiraju visok nivo osvetljenja.

Indirektno jako svetlo se preporučuje za skoro sve kućne biljke.

Tipični svetlosni uslovi koje biljke ljiljana mira dobijaju u svojim izvornim staništima

Kao i mnoge druge biljke koje se danas čuvaju kao kućne biljke, ljiljani mira su poreklom iz tropskih delova sveta. Nalaze se u Centralnoj Americi, uključujući Kolumbiju, Venecuelu i ostatak gornjeg kontinenta.

Neke domaće populacije biljaka ljiljana mira takođe se nalaze u tropskim delovima Azije. Zahtevaju toplo i vlažno okruženje bilo da se uzgajaju u zatvorenom ili napolju. Pošto rastu u podzemlju džungle i tropskih područja, ne dobijaju mnogo svetlosti. Ono malo svetlosti koje prime filtriraju guste krošnje zrelih stabala koja rastu iznad njih.

Lako je ponoviti ove uslove u prosečnom kućnom okruženju. Sa manje svetla, a ne više, biljke ljiljana mira mogu se postaviti skoro svuda gde postoji bar malo difuznog svetla.

Uzmite u obzir biljke u džungli koje uspevaju u gustom podmorju kao što je ova za one delove kuće koji ne daju puno prirodnog svetla. Malo veštačkog svetla koje se već koristi za osvetljavanje sobe biće više nego dovoljno za ovu biljku.

Znaci da vaša biljka ljiljana mira prima previše svetla

Pažljivo praćenje vaših biljaka ljiljana mira otkriće da li dobijaju preveliku količinu svetlosti. Ako tokom vremena bude malo previše svetla za biljku, možda ćete videti da najstariji listovi postaju žuti. Nedavno razmnožene i šarene biljke miroljubivih ljiljana mogu biti posebno osetljive.

Još jedan simptom dugotrajnog izlaganja svetlosti su uvijeni listovi, posebno kada se prvo pojavljuju kao novi rast. Kada je ekspozicija previše svetla i intenzivna samo za kratak period, sveže lišće takođe može požuteti. Ovi žuti listovi neće ponovo postati zeleni čak i ako biljku izbacite sa svetlosti. Pogađeno lišće će se na kraju osušiti i otpasti, tako da je najbolje što možete da uradite nakon što primetite žutilo podsticanje biljke da raste zamenski listovi. Štetočine i bolesti Common Peace Lili mogu biti još jedan faktor koji doprinosi pored toga što vaša biljka treba da bude presađena.

Znaci da vaša biljka ljiljana mira ne prima dovoljno svetla
Nažalost, većina znakova da biljka ljiljana mira prima premalo svetlosti takođe će izgledati isto kao i oni izazvani previše svetla.

Listovi koji se bore sa nedostatkom svetlosti takođe će postati žuti, ali mogu prvo da padaju. Samo malo premalo svetla tokom vremena će dovesti do suvih vrhova i blagog žućenja oko ivica listova.

Biljke ljiljana mira koje izgledaju sjajno i tamno, ali odbijaju da cvetaju, takođe ne dobijaju dovoljno svetlosti. Ako biljka odbija da cveta uprkos dovoljnom zalivanju i dobrom nivou vlažnosti, razmislite o povećanju količine svetlosti koju dobija. Difuzno, ali postojano svetlo će pokrenuti da se beli cvetovi pojavljuju tokom cele godine.

Najbolja izloženost svetlu za biljke mirnih ljiljana u zatvorenom prostoru

Kada pronađete pravu poziciju u svom domu ili kancelariji za biljku ljiljana mira, pokušajte da oponašate ono što je biljka doživela u svom prirodnom okruženju.

Uslovi slabog osvetljenja mogu se naći u celom zatvorenom okruženju. Međutim, ovim biljkama je i dalje potrebna mala količina svetlosti da bi dobro rasle. Pokušajte da ih locirate u blizini donekle jakog izvora veštačkog svetla, kao što je uređaj sa najmanje dve sijalice od 60 vati. Ako možete da je postavite bliže stonoj lampi, sijalica od 20 do 40 vati je više nego dovoljna. Držite biljku ljiljana mira podalje od svih biljnih svetala dizajniranih za biljke koje vole jarko svetlo.

Za prirodno svetlo, potražite lokacije u kući ili kancelariji koje gledaju na sever ili istok, tako da ne dobijaju direktno svetlo tokom dana. Postavite ljiljan mira na nekoliko stopa od prozora, ali tamo gde ga sunčeva svetlost ne može direktno pogoditi.

Ako treba da locirate biljku u blizini svetlog prozora okrenutog prema jugu, uverite se da je biljka zaštićena od bilo kakve direktne sunčeve svetlosti na duži period tako što ćete povući roletne ili delimično zatvoriti zavesu ako je dostupna.

Možda ćete morati da premeštate biljku tokom cele godine, tako da nivo osvetljenja ostane konstantan. Ove biljke zapravo ne miruju tokom zime kao što to čine neke biljke. Potreban im je isti nivo svetlosti tokom cele godine, posebno ako želite da uživate u njihovom belom cveću.

Oni mogu postati pod stresom i izgubiti lišće tokom zime ako pustite da nivo svetlosti padne prenizak, pa se pobrinite da pomerite biljku bliže izvoru svetlosti ako je potrebno.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljke Peace Lili:

Da li biljke ljiljana mira žive pri slabom osvetljenju?
Biljke ljiljana mira najbolje uspevaju u uslovima slabijeg osvetljenja, ali im je potrebno šest do osam sati indirektne svetlosti iz nekog izvora dnevno.

Mogu li biljke Peace Lili izdržati puno sunca?
Ove simbolične biljke uopšte ne mogu da podnesu puno sunca i izgubiće lišće.

Kakvo svetlo treba biljkama ljiljana mira?
Peace Lili-u je potreban indirektan, veoma nizak nivo osvetljenja.

Da li će biljke ljiljana mira živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Pošto im je potrebno relativno malo svetlosti, mogu lako da rastu u zatvorenom prostoru sve dok obezbedite vlažnost, dovoljno svetla, redovno zalivanje i povremeno orezivanje.

Kako znate da li vaša biljka ljiljana mira dobija dovoljno svetlosti?
Ne bi trebalo biti žutog i samo jakog zelenog rasta sa tamnom sjajnom bojom listova.

Okončanje

Biljke ljiljana mira zaslužuju dodatnu negu u pogledu izlaganja svetlosti jer potencijalno mogu da cvetaju tokom cele godine uz samo pravu količinu svetlosti. Jednom kada pronađete pravo mesto u svom domu, lako ćete održavati tamnu boju lišća ovih biljaka bez više žutih ili smeđih vrhova.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naše detaljnije