Koliko je sunčeve svetlosti potrebno nevenima Osnovni vodič

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje cveta nevena
Neven je jedan od najpopularnijih jednogodišnjih biljaka širom sveta. Oni su cenjeni zbog svoje simbolične vrednosti i nude ukrasnom baštovanu mnoštvo upotreba i prednosti. Iako je uzgoj i briga o nevenima relativno jednostavan, osiguravanje da svoje nevene posadite na odgovarajućoj svetlosti je ključ za njihov uspeh. Ovaj vodič pokriva zahteve Marigoldove sunčeve svetlosti kako bi vam pomogao da maksimalno iskoristite svoje biljke.


Koliko je sunčeve svetlosti potrebno nevenima? – Osnovni saveti
Nevenima je potreban ceo dan sunca da bi najbolje rasli i cvetali. Preporučuje se najmanje šest sati, ali je poželjno osam sati. Podnose senku samo u ranim fazama rasta, potrebno im je sunce kada narastu nekoliko inča. Ako nemate idealnu poziciju, posadite u saksije i pomerajte ih tokom dana kako biste maksimalno iskoristili sunčevu svetlost u svojoj bašti.

Naučno poznat kao Tagetes, rod nevena prepun je više od 50 zanimljivih vrsta. Neki imaju klasičan izgled nevena koji prepoznajemo, dok drugi izgledaju kao potpuno drugačije biljke. Ali, svi su usko povezani.

Ove biljke se uzgajaju u kućnim baštama više od 100 godina. Oni su prvi put postali popularni u 16. i 17. veku kada su španski istraživači doneli seme nazad u Evropu od Asteka. Omiljeni zbog svog zadivljujućeg cveća i mnogih upotreba, postali su godišnja osnova bašte, iznedrivši mnoge nove sorte i hibride. Rezano cveće nevena je takođe popularan dodatak vaznim aranžmanima i buketima.

Kao deo velike porodice Asteraceae, oni su povezani sa hiljadama običnih baštenskih biljaka, uključujući astere, dalije i suncokrete. Porodica Aster ima impresivnih 32 000 vrsta, drugu po veličini familiju biljaka posle Orchidaceae.

Ove biljke se obično mešaju sa drugim članom Asteraceae – nevenom. To je zbog deljenja njihovog zajedničkog imena. Dok se ceo rod Tagetes zove neven, neven je poznat kao lonac ili škotski neven. Uprkos zajedničkom imenu, to su potpuno različite biljke.

Omiljeni od strane Asteka, Tageti su porijeklom sa kontinenata na zapadnoj hemisferi. Većina vrsta se nalazi u Centralnoj i Južnoj Americi, ali druge putuju čak do juga Sjedinjenih Država. Oni vole toplinu u ovim krajevima i pozdravljaju leto svojim vatrenim bojama nevena.

Različite vrste imaju različito poreklo, ali većina je postala naturalizovana širom sveta. Neki mogu pretpostaviti da su uobičajena imena koja se pripisuju nekim vrstama povezana sa njihovim poreklom, kao što je francuski neven. Međutim, ova uobičajena imena se uglavnom povezuju sa mestom na kojem je biljka naturalizovana ili postala popularna, a ne sa stvarnim područjem porekla.

Na primer, Britanci su nazvali afrički neven (poznat i kao američki neven ili astečki neven) nakon što su naišli na njih u severnoj Africi. Ali vrsta Tagetes erecta nije porijeklom iz Afrike. Postalo je naturalizovano nakon što su ga širili evropski trgovci i istraživači.

Uprkos ovom poreklu, poznato je da marigoldi srećno rastu u baštama širom sveta bez gužve. Kao godišnjak, mogu se uzgajati u USDA zonama 2-11 i izvlačiti iz bašte kada padne mraz.

Dok se većina vrsta smatra divnim biljkama za pratnju zbog svojih brojnih prednosti i prijateljske prirode, postoje vrste koje se smatraju invazivnim u nekim regionima, kao što je Tagetes minuta. Uverite se da znate tačno sa kojom vrstom imate posla pre sadnje.

Zahtevi za svetlost nevena

Da bi proizveli gusti rast listova i obilje cveća, nevenima je potreban ceo dan direktne sunčeve svetlosti. Potrebno je najmanje šest sati, ali bliže osam je bolje za plodno cvetanje. U toplijim krajevima mogu proći i za pet sati, ali se preporučuje više svetla.

Neven nije naviknut da raste u senci i neće dobro rasti ispod drveća ili u senci drugih biljaka. Od suštinskog je značaja da uzmete u obzir orijentaciju vaše bašte, posebno kada sadite pored povrća koje se penje uz rešetke, kako biste sprečili da budu zasenčeni obližnjim rastom dok se vaš krevet ispunjava.

Ove biljke mogu da podnesu samo delimično sunce u ranim fazama rasta. Male sadnice mogu imati koristi od zaštite od sunca, posađene u posude u zatvorenom prostoru ili u stakleniku. Ali, kada porastu više od nekoliko inča, potreban im je ceo dan sunca da bi se pravilno razvili.

Ako vaši neveni ne dobijaju dovoljno svetlosti, rast listova će postati dugonogi, a biljka neće proizvesti mnogo cveća ako uopšte ima.

Najbolje lokacije u bašti

Neven ima mnogo upotreba, često se sadi u povrtnjacima kao zamka ili sredstvo protiv štetočina ili u ukrasnim gredicama za njihovo zapanjujuće letnje cveće. Bez obzira na upotrebu, postavite cveće u krevet okrenut prema jugu bez senčenja iznad glave da biste maksimalno iskoristili direktno sunce.

Ako koristite kao biljku za ivice, ivice ili prateću biljku, obratite pažnju na rast biljaka oko vaših nevena. Neko povrće može biti kratko kada se posadi, ali se popuni da bi tokom leta postalo visoko jestivo. Ako je vaš neven zasađen na pogrešnoj strani viših biljaka, oni će biti u senci veći deo dana i teško će cvetati.

Uverite se da su posađene u dobro dreniranom tlu i dalje od područja gde se voda sakuplja nakon kiše kako biste sprečili truljenje korena.

Uzgajanje nevena u uslovima manje od idealnih osvetljenja
Ako nemate potpunu sunčanu površinu vaše bašte na raspolaganju za sadnju, možda ćete se zapitati da li postoji način na koji ove biljke mogu da podnesu delimično senku. Nažalost, nemaju toleranciju na uslove slabijeg osvetljenja i jednostavno neće cvetati ako ne dobiju dovoljno sunca.

Najbolja opcija, u ovom slučaju, je da posadite svoje marigolde u kontejnere. Sa dobro drenirajućom zemljom i dovoljno velikom saksijom za vašu odabranu sortu, neven prave divne biljke u kontejnerima i cvetaju obilno tokom cele sezone cvetanja.

Sadnja u saksijama omogućava vam da pomerate biljke tokom celog dana u ispravan položaj, koristeći sunčevu svetlost kako biste obezbedili najmanje 6 sati potrebnog direktnog svetla.

Patuljasti neven su najpogodniji za kontejnere jer zahtevaju manje saksije, što ih čini lakšim za kretanje tokom dana. Gledajte kretanje sunca na vašem balkonu ili terasi, ostavljajući lonac u savršenom položaju ujutro i popodne kako biste maksimalno iskoristili svetlost. Takođe bi moglo biti pametno razmisliti o đubrenju vaših nevena kako biste obezbedili dodatni podsticaj hranljivim materijama za podršku rasta i vitalnosti.

Faktori koji utiču na nivoe svetlosti

Region
Intenzitet i putanja sunčeve svetlosti će se razlikovati u zavisnosti od regiona. Mape kao što je SunCalc vam pomažu da bolje razumete sunčevu svetlost u vašem regionu u određeno vreme, omogućavajući vam da odaberete najbolju poziciju za svoje nevene.

Ako je intenzitet svetlosti u vašem kraju manji, ili ako živite u klimi sa oblačnim i kišnim letnjim vremenom, pravilan položaj je još važniji. Osam sati sunčeve svetlosti dnevno ili više se preporučuje u ovim regionima kako bi vaše biljke mogle da dostignu svoj puni potencijal.

Godišnje doba
Sezona takođe može uticati na intenzitet i pravac svetlosti. Iako to ne utiče na to gde postavljate svoje nevene (sunce je uvek cilj, bez obzira na godišnje doba), može uticati na rast i vreme cvetanja.

Oni koji žive u hladnijim krajevima videće kako njihovi neveni cvetaju nešto kasnije u proleće ili rano leto, dok će oni u toplijim krajevima uživati u cveću mnogo ranije.

Do kraja sezone, poželećete da razmislite o smanjenju nevena u pripremi za sledeće proleće.

Tip
Različite vrste nevena imaju iste opšte zahteve, ali neke su tolerantnije na toplotu i intenzivnu sunčevu svetlost od drugih.

Afrički neven vole više temperature, dok su francuski neven nešto osetljiviji. Zbog svojih delikatnih latica, pečatni neven se takođe mogu boriti na jakoj vrućini.

Obavezno izaberite odgovarajuću sortu za svoju baštu i dobro ih zalivajte da biste ograničili toplotni stres.

Okončanje
Ove jednogodišnje biljke vole sunce, potrebno im je najmanje šest sati direktne svetlosti dnevno da bi uspele. Srećom, ako ne možete da pronađete pravo mesto, uvek možete posaditi u kontejnere da biste uživali u cvetanju tokom leta.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za sve što trebate znati o uzgoju nevena.