osnovnih saveta da sacuvate svoje biljke nakon jake kise ili ostecenja od oluje

Kako spasiti svoje baštenske biljke nakon oluje

Oluje i jaka kiša mogu da izazovu pustoš u našim baštama čupanjem biljaka, oštećenjem stabljika i usitnjavanjem rascvetalog cveća. Iako na prvi pogled to može izgledati kao nemoguć zadatak nakon posebno jake oluje, sada je u stvari odlična prilika da se očisti staro, iskopa korov i revitaliziraju one biljke koje se još uvijek mogu spasiti. Ovde ćete pronaći 7 osnovnih saveta koji su uvek na vrhu naše liste kada razjašnjenje počne.


1) Proverite da li ima otkrivenih korena biljaka
Proverite da li su koreni biljaka otkriveni nakon jake kiše
Jaka kiša i vetar mogu imati dramatičan uticaj na eroziju zemljišta ostavljajući korenje biljaka i žbunja izloženim elementima. Različiti tipovi tla će takođe imati različite stepene oštećenja.

Za one biljke i grmlje koje su bukvalno okrenute naopačke, moraćete pažljivo da procenite ukupnu strukturu korena da biste utvrdili da li se biljka može uspešno ponovo posaditi. Tamo gde je prisutno manje oštećenja i samo mali deo korena biljke se pokazuje jednostavno pokrijte zemljom i kompostom i nežno vratite biljku na postojeće mesto.

2) Uklonite slomljene stabljike
Uklonite slomljene stabljike u vašoj bašti nakon jake kiše
Moraćete da pregledate svoje biljke i grmlje da biste identifikovali polomljene ili oštećene grane i stabljike. Naoružani oštrim parom baštenskih makaza ili makazama, odrežite zahvaćena područja što je moguće bliže stabljici. Ovo će osigurati da vaša biljka ne troši energiju i brže će se revitalizirati.

3) Nemojte odmah đubriti
Nemojte gnojiti odmah nakon jake kiše
Kada očistite ostatke, obrezujete biljke, presadite i zakrpite tamo gde je potrebno, dajte svojim biljkama i grmovima vremenski period (najmanje 2 do 3 nedelje) da se sami oporave pre nego što razmislite o bilo kom obliku đubriva ili biljke napajanje. Pojačanje rasta nije korisno kada su ukupna struktura i zdravlje biljke ugroženi.

4) Uklonite biljke i grmlje koje se ne mogu spasiti
Uvek je teška odluka potpuno ukloniti biljku ili grm. Ako je oluja bila posebno štetna za određene biljke, moraćete da budete nemilosrdni i uklonite one sa minimalnom šansom da ponovo izrastu. Vaša bašta će imati koristi od ponovnog uvođenja zdravih novih biljaka i žbunja.

5) Posle oluje je sjajno vreme za uklanjanje korova
Meka zemlja i zemlja su savršeno vreme za produženo čišćenje korova. Pored sređivanja opšteg otpada, uklonite sav prisutan korov što će sada biti mnogo lakše u poređenju sa sušnijim uslovima.

6) Ocedite saksije i sadnice u vašoj bašti
Ocedite saksije i sadnice u vašoj bašti nakon jake kiše
Ustajala voda je jedan od najčešćih uzroka truleži korena i gljivičnih infekcija biljaka. Obavezno isušite stojeće saksije i saksije u svojoj bašti koje su se prekomerno natopile zbog vremenskih prilika.

7) Prozračite tlo
Jaka kiša može dovesti do zbijanja tla u baštenskim krevetima i saksijama. Jednostavna baštenska viljuška (ili namenski alat za aerator) može se koristiti za stvaranje malih vazdušnih džepova i rupa u tlu kako bi se omogućilo protok vazduha i poboljšala drenaža.

Dostava cveća – Buketi