najboljih biljaka za prozore okrenute prema jugu

Najbolje vrste sobnih biljaka za postavljanje u blizini sunčanih prozora okrenutih prema jugu
Mnogi vlasnici kuća vole prozore okrenute prema jugu, jer propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti i toplote tokom cele godine. Ono što je sjajno je da ovaj prostor takođe stvara idealno okruženje za mnoge vrste biljaka da zaista napreduju. Međutim, bitno je znati koje biljke najbolje rade u ovoj poziciji pre nego što ih pustite da se kupaju satima na suncu. Čitajte dalje da biste saznali ključne savete i najbolje biljke za postavljanje blizu prozora okrenutih prema jugu u vašem domu.


Najbolje biljke za prozore okrenute prema jugu – najvažnije

Prozor okrenut prema jugu može proizvesti bilo gde od 500 do više od 1000 stopa sveća, što je metrika za intenzitet svetlosti. Sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, prateći blago južni luk na severnoj hemisferi zimi, tako da mnoge kuće sa prozorima okrenutim prema jugu uživaju u više svetlosti. Neke od najboljih vrsta biljaka za ovu lokaciju uključuju Pilea perperomiodes, palme konjskog repa, drveće citrusa, biljke žada, lavandu, aloe veru, kalanhoe i anturijume.

Uloga svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka

Biljke koriste sunčevu svetlost da naprave energiju koja im je potrebna za rast i napredovanje kroz proces koji se zove fotosinteza. Neke vrste zahtevaju više sunčeve svetlosti od drugih da bi sprovele ovaj proces, kao što su palma konjskog repa, biljke lavande i stabla citrusa. Zbog toga biljke poput ovih dobro rade kada se nalaze blizu prozora okrenutih prema jugu.

Nekim biljkama je potrebno više sunca od drugih jer su evoluirale i prilagodile se specifičnim svetlosnim uslovima. Ako ovi svetlosni uslovi nisu ispunjeni, vrsta će razviti određene simptome ili neće uspeti da preživi.

Na primer, ako biljka prima premalo sunčeve svetlosti, njeni listovi mogu postati tanji ili početi da posežu za izvorom svetlosti. S druge strane, ako biljka dobije previše sunčeve svetlosti, njeno lišće može posmeđiti oko ivica ili uvenuti. Ovi simptomi će zavisiti od vrste i njenih preferiranih svetlosnih uslova.

Razmatranja životne sredine za uzgoj biljaka u blizini prozora okrenutih prema jugu

Tipično, svetlosni uslovi u blizini prozora okrenutog prema jugu biće raspoređeni kao direktna sunčeva svetlost unutar dva ili tri metra od prozora, jarka, indirektna svetlost do oko pet stopa od prozora i delimična senka do osam stopa od prozora. Temperatura će biti najviša tamo gde je sunčeva svetlost direktnija.

Preovlađujući svetlosni uslovi za prozore okrenute prema jugu su obično svetlo, direktno svetlo i jako, indirektno svetlo. Hajde da definišemo ove termine da biste razumeli uslove osvetljenja koji su potrebni vašim novim kućnim biljkama.

Jarko, direktno svetlo: Naći ćete jako, direktno svetlo odmah pored, i obično u krugu od oko tri stope od vašeg prozora okrenutog prema jugu. Jarka, direktna svetlost je sunčeva svetlost koja pogađa vaše biljke, a da se prvo ne odbija od druge površine. Ako ovo svetlo dolazi sa prozora okrenutog prema jugu, može biti prisutno nekoliko sati tokom dana.
Jarko, indirektno svetlo: Primetićete jarko, indirektno svetlo oko pet stopa od vašeg prozora okrenutog prema jugu, u zavisnosti od prostora. Jarka, indirektna svetlost je svetlost od sunca koja se odbija od zida ili druge površine pre nego što dodirne vaše biljke. Prozori okrenuti prema jugu nude mnogo svetle, indirektne sunčeve svetlosti satima tokom dana.
Kako zaštititi sobne biljke od prekomernog izlaganja direktnoj svetlosti i toploti
Kako zaštititi sobne biljke od prekomernog izlaganja direktnoj svetlosti i toploti
Zapamtite, iako je svim biljkama potrebna određena količina sunčeve svetlosti, one mogu da prime previše. Ako su previše izloženi direktnoj svetlosti i toploti, njihovo lišće može izgoreti, njihova zemlja se može osušiti, a korenje se može pregrejati. Za preosetljive biljke, trebalo bi da razmislite o preseljenju na prozor koji gleda na sever ili istok.

Srećom, postoje načini da zaštitite svoje sobne biljke od prekomernog izlaganja direktnoj svetlosti i toploti. Možete raspršiti svetlost sa prozora okrenutog prema jugu pomoću prozirnih zavesa ili roletni ili ih pomeriti dalje od izvora svetlosti. Možda ćete želeti da eksperimentišete sa ovim elementima kada radite na poboljšanju svetlosnih uslova za vaše kućne biljke.

15 najboljih sobnih biljaka koje uspevaju u blizini prozora okrenutih prema jugu
Sada, hajde da zaronimo u naš izbor od 15 najboljih sobnih biljaka koje treba postaviti blizu prozora okrenutih prema jugu. Sve ove biljke će se dobro snaći u onim sunčanim uslovima u kojima uživate tokom cele godine.

1) Biljka novca (Pilea peperomioides)

Biljka novca je popularna kućna biljka poznata po lakim zahtevima za negu i okruglom, ravnom lišću. Biljka je poreklom iz delova južne Kine i često je nadarena kao srećna biljka ili biljka prijateljstva i predstavlja se u praksi feng šuija.

Teškoća: Lako se uzgaja, odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: Potrebna je jarka, indirektna sunčeva svetlost
Najbolja lokacija: Blizu prozora okrenutog prema jugu, na polici ili površini koja prima indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 60 ° F i 80 ° F i dobro se snalazi sa zamagljivanjem ili ovlaživačem ako je vlažnost niska u vašem domu.
Rast: Može dostići oko 12 inča ili više u visinu i širinu u zatvorenom prostoru i biće potrebno između pet i deset godina da naraste do svoje maksimalne veličine.

2) Rajska ptica (Strelitzia Nicolai)

Rajska ptica je dobila ime po cvetovima koji podsećaju na ptičje vrste sa istim imenom. Ova biljka simbolizuje slobodu, radost i, naravno, raj, nudeći tropski ukrasni centar sunčane sobe.

Teškoća: Lako se uzgaja uz odgovarajuću negu
Zahtevi za svetlo: Potrebno je najmanje šest sati sunca dnevno, uključujući nekoliko sati direktne sunčeve svetlosti.
Najbolja lokacija: Mesto blizu vašeg prozora okrenutog prema jugu koje dobija nekoliko sati punog sunca.
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama od 65 ° F do 70 ° F tokom dana. Uživaće u prosečnoj kućnoj vlažnosti i povremenom zamagljivanju.
Rast: Može dostići skoro 5 stopa u visinu. Ovoj biljci može trebati 10 do 20 godina da dostigne svoju krajnju visinu.

3) Niz srca (Ceropegia voodii)

Niz srca je popularna kućna biljka koja se uzgaja zbog svojih šarmantnih loza koje podsećaju na lanac srca. U stvari, ovaj južnoafrički domorodac je nedavno nagrađen za svoj izgled, osvojivši nagradu za baštenske zasluge Kraljevskog hortikulturnog društva 2017.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo tokom dana
Najbolja lokacija: Ova biljka će se dobro snaći kada se postavi nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu, na površini ili u visećoj korpi.
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na višim temperaturama, oko 80 ° F do 85 ° F, ali može tolerisati temperature i do 60 ° F. Uživa u nižoj vlažnosti, tako da će nivo vlažnosti u vašem domu verovatno biti prikladan.
Rast: Vinova loza ove biljke može da se kreće do tri stope dužine u zatvorenom prostoru. Može proći dve do pet godina da dostigne svoju maksimalnu veličinu.

4) palma konjskog repa (Beaucarnea recurvata)

Palma konjskog repa potiče iz delova Meksika, ali se sada uzgaja širom sveta kao ukrasna vrsta. Ova biljka je takođe dobila nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge. Uprkos svom imenu i izgledu, palma konjskog repa zapravo nije prava palma. Umesto toga, pripada porodici Asparagaceae.

Poteškoća: Biljka koja se lako uzgaja i zahteva malo održavanja
Zahtevi za svetlo: Dobro se slaže sa dosta jarke, indirektne svetlosti
Najbolja lokacija: Postavite ovu biljku blizu prozora okrenutog prema jugu, ali ne na direktnom suncu.
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 60 ° F i 80 ° F i uživa u povremenom zamagljivanju.
Rast: Ova vrsta može dostići visinu do šest stopa kada se uzgaja u zatvorenom prostoru.

5) Drveće citrusa

Stabla citrusa su poslednjih godina postala popularna biljka za uzgoj kod kuće. Na kraju krajeva, ko ne bi želeo sveže narandže ili limune ubrane sa sopstvenog drveća u zatvorenom? Uobičajene vrste citrusa koje rastu u zatvorenom prostoru uključuju patuljaste sorte Meierovog limuna, limete, kalamondin narandže i kumkvata.

Težina: srednja
Zahtevi za svetlošću: Potrebno mu je najmanje osam do 12 sati sunčeve svetlosti dnevno i najbolje se snalazi na direktnoj sunčevoj svetlosti.
Najbolja lokacija: Pored prozora okrenutog prema jugu na direktnoj sunčevoj svetlosti
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 65 ° F i 75 ° F, sa oko 50 procenata vlažnosti. Biljku možete zamagliti jednom dnevno da biste zadovoljili njene potrebe za vlagom.
Rast: Ova stabla mogu narasti do šest stopa u zatvorenom prostoru u zavisnosti od vrste.

6) Biljka žada (Crassula ovata)

Biljka žada je izdržljiva sukulentna biljka koja voli sunce, porijeklom iz Južne Afrike i Mozambika. Biljka ima glatke, sjajne listove koji razvijaju crvene ivice sa velikom količinom sunčeve svetlosti. Smatra se da donosi prosperitet i sreću preduzećima takođe prema iskusnim feng šui praktičarima.

Teškoća: Lako se uzgaja i odlično za početnike. Zahteva duboko zalivanje, ali samo svake 2 nedelje.
Zahtevi za svetlo: Potrebno je najmanje četiri sata jarke, direktne sunčeve svetlosti svakog dana.
Najbolja lokacija: Na prozorskoj dasci vašeg prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 65 ° F i 75 ° F i niskoj vlažnosti, iako može tolerisati prosečne nivoe vlažnosti u vašem domu.
Rast: Ova vrsta može dostići do šest stopa visine i tri stope široke i može proći pet do deset godina da dostigne svoju maksimalnu visinu. Biljka će rasti oko dva inča godišnje.

7) Areca Palm (Dipsis lutescens)

Palma areka je poreklom sa Madagaskara, ali je naturalizovana širom sveta. Uobičajeno poznata kao palma leptira ili palma zlatne trske, ova vrsta je poznata po svojim zakrivljenim listovima i impresivnim zlatnim stabljikama. Areca Palms nudi niz prednosti i bio je deo NASA-ine studije čistog vazduha, gde se pokazalo da uklanja hemikalije poput formaldehida, ksilena i toluena iz vazduh.

Težina: srednja
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo.
Najbolja lokacija: Nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na visokoj vlažnosti i temperaturama između 65 ° F i 75 ° F. Koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja zadržava vlagu između ciklusa zalivanja.
Rast: Može dostići visinu od šest do deset stopa. Biljka može rasti šest do deset inča godišnje dok ne dostigne zrelost. Koristi od povremenog đubrenja u proleće.

8) Biljka lavande (Lavandula)

Biljka lavande je opšte poznata cvetna biljka koja daje izrazitu, smirujuću aromu. Ova pastelno ljubičasta vrsta je poreklom iz delova Evrope i obično se uzgaja za proizvodnju eteričnih ulja, kozmetičkih proizvoda ili prehrambenih proizvoda. Takođe čini odličnu sobnu biljku jer je laka za negu i unosi simboliku spokoja, milosti i mira u dom.

Teškoća: Lako se uzgaja, odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, direktno svetlo
Najbolja lokacija: Na prozorskoj dasci vašeg prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 60 ° F i 65 ° F i u okruženjima niske vlažnosti.
Rast: Ova vrsta može narasti nekoliko inča godišnje dok ne dostigne svoju zrelu visinu do dva metra.

9) Aloe Vera

Aloe vera je sočna vrsta koja potiče sa Arapskog poluostrva, ali danas uspeva u tropskim, polutropskim i pustinjskim klimama širom sveta. Ova biljka je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Za supstancu slična gelu koja se nalazi u njenim mesnatim listovima se kaže da pomaže u smirivanju iritacije kože i opekotina.

Teškoća: Lako se uzgaja, odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: Potrebna je jarka, indirektna sunčeva svetlost sa nekoliko sati direktnog svetla. Izbegavajte previše sunca, ili vaša biljka aloje može početi da gori.
Najbolja lokacija: Dva do tri metra od vašeg prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 55°F i 80°F i prosečnim do niskim nivoima vlažnosti.
Rast: Biljke aloe vere mogu dostići visinu od dva do tri metra i može biti potrebno oko četiri godine da dostignu svoju krajnju veličinu.

10) Kalanhoe

Kalanhoe je sočna cvetna biljka poreklom sa Madagaskara i tropskih delova Afrike, iako je od tada prešla impresivne udaljenosti od svog prirodnog staništa. Zanimljivo je da je ova vrsta bila među prvim biljkama koje su otišle u svemir. Poslat je u misiju snabdevanja 1979. godine na sovjetsku svemirsku stanicu Saljut. Ni ove lepotice ne zauzimaju previše prostora što ih čini popularnim biljkama za male stanove i stambene prostore.

Teškoća: Lako se uzgaja, odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: uspeva uz jarku, direktnu svetlost
Najbolja lokacija: Na prozorskoj dasci vašeg prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste na temperaturama između 65°F i 85°F i prosečnim do niskim nivoima vlažnosti.
Rast: Ova vrsta može dostići visinu od 12 do 18 inča i širinu od četiri do 20 inča. Obično je potrebno između dve i pet godina da dostigne svoju krajnju veličinu.

11) Dracaena fragrans

Dracaena fragrans je cvetna biljka koja potiče iz regiona širom afričkog kontinenta. Ima nekoliko sorti, uključujući i neke sa šarenim listovima koji su postali najpopularnije sorte među vlasnicima kućnih biljaka. Takođe nazvana biljka kukuruza, Dracaena mirisna je takođe bila deo NASA-ine studije čistog vazduha. Studija dokazuje da ova vrsta može ukloniti štetne hemikalije kao što su formaldehid, toluen i ksilen iz vazduha.

Teškoća: Lako se uzgaja uz odgovarajuću negu
Zahtevi za osvetljenje: Najbolje radi na filtriranoj sunčevoj svetlosti
Najbolja lokacija: Blizu prozora okrenutog prema jugu sa filtriranom sunčevom svetlošću
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste u prosečnoj kućnoj vlažnosti i temperaturama između 60°F i 75°F.
Rast: Ova vrsta raste sporo i može dostići visinu do šest stopa ili više u zatvorenom prostoru.

12) Anthurium

Anthurium je upečatljiva cvetna biljka poreklom iz Amerike. Raste jarko crvenim, ružičastim i belim cvetovima zvanim spathes koji imaju živopisne zelene šiljke, nudeći hrabru izjavu dekoru vašeg doma. Ova biljka simbolizuje gostoprimstvo, što je čini odličnim dodatkom sobama u kojima se okupljate sa prijateljima.

Teškoća: Nisko održavanje, odlično za početnike
Zahtevi za svetlo: Ovoj biljci je potrebno srednje do jako indirektno svetlo tokom dana.
Najbolja lokacija: Nekoliko metara dalje od prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste u okruženjima sa višom vlažnošću i temperaturama između 70 ° F i 90 ° F.
Rast: Ova vrsta raste sporo i može dostići 12 do 18 inča u visinu i devet do 12 inča u širinu. Anthurijumi preferiraju bogate, blago kisele baze tla da bi uspevale.

13) Smokva lista gusle (Ficus lirata)

Mnogi vlasnici kućnih biljaka obožavaju smokvu od lista gusle uprkos njenim neslavno prevrtljivim zahtevima za održavanje. Ovo drvo je porijeklom iz zapadne Afrike i ima tendenciju da bude izbirljivo u pogledu temperature, sunčeve svjetlosti i vlage. Kada uspeva, ova biljka je zeleni, sjajni listovi dodaju teksturu i dramatičnost svakom životnom prostoru i izgledaće spektakularno blizu prozora okrenutog prema jugu u kući ili kancelariji.

Teškoća: Visoko održavanje
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo i malo direktne sunčeve svetlosti
Najbolja lokacija: Pored prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste u vlažnosti između 40 i 60 procenata. Uživa u temperaturama između 60 ° F i 75 ° F.
Rast: Ova vrsta može dostići visinu do 10 stopa u zatvorenom prostoru i rasti jednu ili dve stope godišnje dok ne dostigne zrelost.

14) Fikus Odri (Ficus benghalensis)

Fikus Odri, ili indijski banjan, je još jedno drvo smokve koje se obično uzgaja kao kućna biljka. Ova vrsta je nacionalno drvo Indije i smatra se jednim od najvećih stabala na Zemlji u pogledu pokrivenosti krošnjama. U zatvorenom prostoru, Ficus Audrei je nešto lakši za negu od njegovog rođaka, smokve. Uprkos njegovoj veličini u divljini, ovo drvo možete lako orezati da biste održali željenu veličinu.

Težina: srednja.
Zahtevi za svetlo: Potrebno je jako, indirektno svetlo i malo direktne sunčeve svetlosti.
Najbolja lokacija: Nekoliko stopa od vašeg prozora okrenutog prema jugu.
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste u proseku do visokog nivoa vlažnosti i uživa na temperaturama između 70 ° F i 80 ° F. Cilj je da podloga tla bude stalno vlažna zalivanjem svakih 7 do 10 dana.
Rast: Ova biljka može dostići visinu do 10 stopa u zatvorenom prostoru. Presadite svoj Ficus Audrei svakih 18 meseci ili tako.

15) Kaktus olovke (Euphorbia tirucalli)

Kaktus olovke je sočna biljka koja potiče iz delova Afrike. Ima tanke, zelene grane koje imaju ružičastu nijansu kada se prvi put razviju. Pažljivo uzgajajte ovu biljku, jer proizvodi otrovnu supstancu koja može izazvati privremeno slepilo ako su joj grane oštećene ili slomljene. Sve dok biljku držite podalje od kućnih ljubimaca ili dece i pažljivo rukujete njom, biće dodatak vašoj kolekciji kućnih biljaka koji ne zahteva mnogo održavanja.

Teškoća: Lako se uzgaja
Zahtevi za osvetljenje: Potrebno je puno jakog indirektnog ili direktnog svetla
Najbolja lokacija: Na prozorskoj dasci vašeg prozora okrenutog prema jugu
Temperatura i vlažnost: Ova biljka najbolje raste u prosečnoj do niskoj vlažnosti i temperaturama između 65°F i 75°F.
Rast: Ova biljka raste sporo, ali u zatvorenom prostoru može dostići više od šest stopa.

Upakovati
Prozor okrenut prema jugu predstavlja odličnu priliku da svom domu dodate nekoliko biljaka koje vole sunce. Ključno je znati koje vrste će ceniti ovaj aspekt i osigurati da imaju uslove koji su im potrebni za napredovanje. Izaberite jednu ili nekoliko od ovih sobnih biljaka da biste maksimalno iskoristili pozicioniranje svog doma i uživali u životu koji uspeva kada ste okupani svetlošću.

Česta pitanja o biljkama na prozorima okrenutim prema jugu:

Šta znači okrenut prema jugu?
Okrenut prema jugu jednostavno znači da je orijentacija prvenstveno prema jugu u svakom trenutku. Kako sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, aspekti okrenuti prema jugu dobijaju izloženost najdužem produženom periodu sunčeve svetlosti.

Zašto je prozor okrenut prema jugu najbolji za biljke?
Biljke postavljene u blizini prozora okrenutih prema jugu dobijaju puni spektar sunčeve svetlosti tokom dana. Ovo promoviše rast i zdravlje biljaka bolje od drugih aspekata i lokacija u kući ili kancelariji.

Da li prozori okrenuti prema jugu dobijaju direktnu sunčevu svetlost?
Prozori okrenuti prema jugu obično dobijaju svetlu, direktnu i svetlu, indirektnu sunčevu svetlost tokom celog dana. Zavese, roletne i susedne zgrade mogu imati uticaj na preovlađujuće svetlosne uslove.

Koje su najbolje biljke za prozor okrenut prema jugu?
Neke od najboljih vrsta biljaka za ovu lokaciju uključuju Pilea peperomioides, palme konjskog repa, drveće citrusa, biljke od žada, lavandu, aloe veru, kalanhoe i anturijume.

Koje su najgore biljke za prozore okrenute prema jugu?
Neke biljke zaista neće uživati u jakom svetlu tokom celog dana, a to su delikatne orhideje, biljke mirnih ljiljana, bromelije, filodendroni sa srčanim listovima, bostonske paprati, biljke pauka i kalateje.