uobičajenih razloga zašto vaš mirni ljiljan pada

Kako upravljati opuštenom biljkom ljiljana mira kod kuće
Biljke ljiljana mira cene i početnici i iskusni vlasnici kućnih biljaka zbog njihovog raskošnog zelenog lišća, simbolične vrednosti i mnoštva dodatnih pogodnosti. Iako je za biljke miroljubivog ljiljana lako brinuti, njihovi listovi ponekad mogu pasti ili uvenuti. Srećom, nema razloga za paniku jer se uzroci opadanja listova često mogu brzo i lako otkloniti. U ovom članku ćemo pogledati razloge zašto bi vaša biljka ljiljana mogla pasti i kako to popraviti.

Razlozi zbog kojih vaša biljka ljiljana mira opada – najvažnije
Biljke ljiljana mira mogu pasti iz nekoliko razloga, ali najčešći uzrok je nedovoljno ili prekomerno zalivanje. Biljke ljiljana mira takođe mogu imati opuštene listove ako temperatura ili vlažnost nisu tačni. Previše sunčeve svetlosti, neprikladno zemljište i štetočine biljaka takođe mogu izazvati opadanje listova.

Uobičajeni razlozi opadanja vaše biljke mirnog ljiljana
Ako lišće vaše biljke miroljubivog ljiljana počne da visi, nemojte paničiti. Potrebno je samo malo detektivskog rada da se otkrije uzrok opuštenog lišća. Svaki potencijalni uzrok ima svoje simptome i metode prevencije. Evo glavnih razloga zašto vaša biljka miroljubivog ljiljana visi.

1) Podvodnjavanje

Biljke ljiljana mira, poznate i kao Spathiphillum, porijeklom su iz tropskih džungle Južne Amerike i jugoistočne Azije. Ove sjajne biljke su navikle na vlažne uslove ovih regiona, što znači da im je potrebna vlažna zemlja. Biljke ljiljana mira ne mogu tolerisati suve uslove i obično im je potrebno zalivanje otprilike jednom nedeljno.

Ako vam listovi miroljubivog ljiljana padaju, prstom proverite tlo. Ako se gornji centimetar ili dva oseća suvo, onda su opušteni listovi najverovatnije uzrokovani nedovoljnim zalivanjem. Dajte biljci piće i trebalo bi da se oporavi.

Pošto nam biljke ljiljana mogu reći kada im je potrebno zalivanje, one su odličan izbor za početnike vlasnike kućnih biljaka.

2) Prekomerno zalivanje
Iako je biljkama ljiljana potrebno vlažno tlo koje replicira njihovo prirodno stanište, moguće je otići predaleko. Prekomerno zalivanje je još jedan čest uzrok opadanja listova u biljkama ljiljana. Ako se biljke miroljubivog ljiljana ostave u vlažnom tlu, mogu razviti probleme poput truleži korena.

Srećom, opušteno lišće može biti dobar pokazatelj prekomernog zalivanja. Kada listovi ljiljana padaju, testirajte tlo prstom. Ako je zemlja vlažna, biljku zalivate previše ili prečesto.

Pokušajte da ostavite biljku da se još malo osuši dok se gornji centimetar ili dva zemlje ne osuši. Ako ovo ne uspije, uverite se da u loncu za rasadnik postoje rupe za drenažu kako biste omogućili da se višak vode ocedi. Ako je zemlja još uvek previše vlažna, moraćete da presadite svoju biljku ljiljana svežom zemljom koja nije preplavljena.

3) Pogrešna temperatura ili vlažnost

Kao starosedeoci iz džungle, biljkama miroljubivih ljiljana su potrebne tople temperature i srednja do visoka vlažnost da bi uspele. Ako nijedan od ovih nivoa nije tačan, biljka može imati opuštene listove. Biljke ljiljana mira najbolje rade kada su temperature između 55 i 85ºF (12 do 30ºC), a nivoi vlažnosti su oko 60%.

Ako je okruženje previše suvo ili vruće, biljke mirnih ljiljana mogu doživeti opadanje listova. Smeđi vrhovi listova i opadanje lišća takođe su znaci netačne temperature ili vlažnosti. Držite biljku ljiljana podalje od hladnih ili vrućih propuha da biste održali konstantnu temperaturu.

Koristite higrometar da proverite nivoe vlažnosti oko vaše biljke ljiljana. Možete povećati vlažnost tako što ćete zamagliti biljku svakih nekoliko dana ili koristiti ovlaživač ili posudu sa šljunkom.

4) Netačni nivoi svetlosti
Biljke ljiljana mira najviše uspevaju na indirektnoj sunčevoj svetlosti do delimične senke. Pošto su ove biljke autohtone na podu džungle, navikle su na pjegavu sunčevu svetlost i priličnu količinu senke. Ako biljka ljiljana dobije previše ili premalo svetlosti, to može dovesti do opadanja listova.

Suvo opušteno ili uvelo lišće može biti znak da je biljka miroljubivog ljiljana izložena previše jakoj sunčevoj svetlosti. Raznolike biljke mirnih ljiljana mogu biti posebno osetljive. Uvenuće lišće koje počinje da žuti može biti snažan pokazatelj da biljka ljiljana mira raste u previše senke.

Da biste sprečili opadanje lišća uzrokovano nepravilnim nivoom svetlosti, pokušajte da postavite svoj mirni ljiljan u prostoriju okrenutu istoku ili severu. Postavite biljku najmanje nekoliko stopa od prozora da biste smanjili nivo direktnog svetla.

5) Neodgovarajući uslovi zemljišta

Biljke ljiljana mira trebaju dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja obezbeđuje obilan protok vazduha oko korena. Ovo tlo i dalje treba da zadrži dovoljno vlage da bi pomoglo biljci da raste. Ako je tlo previše gusto ili se prebrzo odvodi, to može izazvati probleme kao što je opadanje lišća.

Ako listovi vašeg miroljubivog ljiljana klonu ili venu, ispitajte osećaj tla. Ako oseća se preplavljeno, onda tlo nema dovoljno drenaže. Pokušajte da pomešate materijale poput peska ili perlita da biste povećali drenažu.

Ako imate suvo tlo i opušteno lišće, vaš mirni ljiljan verovatno ne dobija dovoljno vode. To znači da se tlo prebrzo isušuje. Uključite još mešavine za saksije ili komposta za kućne biljke kako biste pomogli tlu da zadrži više vode.

6) Biljci je potrebno presađivanje
Biljke ljiljana mira mogu pokazati opuštene listove jer su pretrpane u saksiji. Ljiljani su prilično sporo rastuće biljke, tako da ih ne bi trebalo presađivati više od jednom godišnje. Prenaseljene biljke ljiljana imaju opuštene listove jer biljka ne može dobiti dovoljno hranljivih materija ili vode da podrži svoj rast. Ako vidite da korenje viri iz rupa u saksiji za rasadnik, onda je vašoj biljci ljiljana potrebno presađivanje.

Presađivanje ili deljenje ljiljana je očigledno rešenje. Možete ili presaditi celu biljku u veću saksiju ili je podeliti da biste stvorili više biljaka. Koristite mešavinu zemljišta koja je slična onoj u kojoj je biljka ranije rasla. Nakon što se mirni ljiljan aklimatizuje na novu saksiju, listovi bi trebalo ponovo da se oporave.

7) Štetočine ili bolesti
Iako su prilično izdržljive biljke, mirni ljiljani mogu patiti od nekoliko štetočina ili bolesti. Ove nevolje mogu izazvati opadanje listova. Gljivične gljivice, brašnaste bube i insekti su uobičajene štetočine koje mogu smetati biljkama ljiljana.

Ako listovi vaše biljke ljiljana padaju, izvršite temeljnu inspekciju biljke. Potražite male crne mušice (gljivične gljivice), masu predmeta nalik na ljusku (insekata) i lepljive naslage medljike (brašnaste bube).

Gljivice se mogu boriti pomoću lepljivih zamki ili plastičnih čepova za flašu punom bademovog ulja. Uverite se da vaš mirni ljiljan takođe ima dobro drenirajuću zemlju. Koristite insekticidni sapun ili neemovo ulje da očistite brašnaste bube i insekte. Takođe treba da uklonite sve listove na kojima se pojavljuje medova rosa ili buđ.

8) trulež korena
Gniloba korena je čest simptom prekomernog zalivanja i može prouzrokovati opadanje listova kod mirnih biljaka ljiljana. Preterano zalivanje može biti teško izbeći, posebno ako ste vlasnik biljke početnik. Ako je zemlja konstantno vlažna ili korenje smrdi, verovatan uzrok je trulež korena.

Uklonite trulež korena presađivanjem ljiljana u svežu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta. Kada uklonite biljku iz starog tla, odrežite sve kašaste ili smrdljive delove korena. Kada ponovo dođe vreme za zalivanje, dajte svom ljiljanu mira samo piće ako vam se gornji centimetar ili dva zemlje osuši.

Kako popraviti opuštenu biljku ljiljana mira
Najbolji način da popravite opuštenu biljku ljiljana je da svojoj biljci obezbedite idealne uslove za rast. To znači toplo, vlažno okruženje, dobro drenirajuće zemljište i indirektnu sunčevu svetlost ili delimičnu senku. Takođe bi trebalo da se pridržavate redovnog rasporeda zalivanja kako biste sprečili probleme kao što su nedovoljno ili prekomerno zalivanje.

Biljke ljiljana mira najbolje rastu na temperaturama između 55 i 85ºF. Održavajte nivo vlažnosti na približno 60% tako što ćete zamagliti biljku svaka dva ili tri dana. Takođe možete da koristite ovlaživač ili poslužavnik sa šljunkom ili stavite ljiljan mira u sparno, vlažno kupatilo. Nedavno razmnožene ili presađene biljke mirnih ljiljana mogu biti posebno podložne hladnom propuhu ili neprikladnim temperaturama.

Mirnim ljiljanima je potrebna dobro drenirajuća mešavina tla koja još uvek može zadržati malo vlage. To u osnovi znači da imate dobru mešavinu drenažnog materijala i hranljivog komposta. Dobra osnovna mešavina koristi odnos 2:2:1 normalnog komposta za kućne biljke, peska ili kore i perlita.

Ove tropske biljke su naviknute na hladnije uslove okruženja džungle. To znači da ne mogu da podnesu intenzivnu ili direktnu sunčevu svetlost. Umesto toga, pokušajte da svojoj biljci ljiljana mira obezbedite jarku indirektnu svetlost ili delimičnu senku. Sobe koje gledaju na istok ili sever su idealne za ovo.

Iako je biljkama ljiljana potrebno relativno vlažno tlo, one mrze da budu preplavljene. Ako se ostave da sede u previše vode, mirni ljiljani su podložni truleži korena i najezdi štetočina. Dobro pravilo je da zalivate svoj mirni ljiljan kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši na dodir.

Na kraju, pokušajte da oplodite svoju biljku ljiljana na svakih 6 do 8 nedelja tokom prolećnih i letnjih meseci i povremeno obrežite i orezujte višak rasta.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Viseće biljke ljiljana mira – poslednja reč

Biljke ljiljana mira su savršen izbor za roditelje početnike. Ali iako listovi vaše biljke padaju mogu biti zastrašujući, nemojte paničiti. Uz malo detektivskog rada, možete brzo identifikovati i otkloniti uzrok. Nedovoljno zalivanje, prekomerno zalivanje i nepravilni uslovi uzgoja najčešći su razlozi zašto vaša biljka ljiljana ima opuštene listove.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju mirne ljiljane širom zemlje.