Koliko je sunceve svetlosti potrebno Ti biljkama

Sve što treba da znate o svetlosnim zahtevima biljke Ti (Cordiline fruticosa).
Ti biljke su poznate po svom živopisnom lišću i zapanjujućem obliku rasta. Međutim, obezbeđivanje odgovarajućeg okruženja je ključno ako želite da boje ti biljke sijaju! Jedan faktor koji treba da uzmete u obzir je svetlost. Obezbeđivanje prave količine i pravog tipa svetlosti je ključno za omogućavanje vašoj ti biljci da napreduje. Pokrićemo sve što treba da znate o vrsti svetlosti koja je potrebna biljkama.


Ti Plants svetlosni zahtevi – najvažnije
Sobne ti biljke najbolje rastu kada dobiju najmanje četiri sata jakog, ali indirektnog svetla svakog dana. Postavite ih nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu, istoku ili zapadu. Takođe mogu tolerisati periode direktne sunčeve svetlosti.

Zašto je svetlost važna za zdravlje biljaka

Svim vrstama biljaka je potrebna svetlost da bi završile fotosintezu – proces u kome biljke koriste svetlosnu energiju da bi pretvorile vodu i ugljen-dioksid u kiseonik, jednostavne šećere i vodu.

Fotosinteza se odvija u listovima biljaka. Tačnije, javlja se u specijalizovanim ćelijama zvanim hloroplasti. Svaki hloroplast sadrži molekul hlorofil koji apsorbuje svetlost.

Kada se šećeri proizvode u listovima biljke, oni se transportuju kroz biljku. Ovi šećeri se zatim koriste za završetak osnovnih biljnih procesa i takođe pomažu u formiranju biljnih tkiva.

Vrste svetlosti
Dok je svim biljkama potrebna svetlost, različite vrste biljaka preferiraju različite vrste svetlosti. Neki od najčešćih tipova svetla su uključeni u nastavku.

Jarko, direktno svetlo: svetlost koja putuje direktno od sunca do biljke, baca senku; pronađena u blizini nepokrivenih prozora okrenutih prema jugu.

Jarka, indirektna svetlost: svetlost koja se filtrira pre nego što stigne do biljke; javlja se u unutrašnjosti svetle sobe ili u blizini prozora okrenutih prema jugu prekrivenih providnim zavesama.

Slabo osvetljenje: nalazi se u tamnim uglovima ili sobama sa samo jednim prozorom.

Svetlosni uslovi u prirodnim staništima Ti biljaka

Ti biljke su porijeklom iz regiona istočne Azije i južnog Pacifika. Tu spadaju Australija, Bangladeš i Papua Nova Gvineja.

U svojim izvornim staništima, ti biljke često rastu u šumskim podlogama, na rubovima šuma ili na otvorenim površinama. To znači da ponekad primaju indirektno isprekidano svetlo, a drugi put direktnu sunčevu svetlost. Međutim, retko dobijaju slabo osvetljenje.

Ova sorta znači da ti biljke mogu da izdrže širok spektar svetlosnih uslova kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Znaci da vaša Ti biljka prima previše svetla

Ti biljke mogu da podnesu mnogo svetlosti, ali naglo pomeranje sa tamne na svetlu lokaciju može dovesti do problema. Imajući ovo na umu, trebalo bi da postepeno prilagođavate svoju biljku novim svetlosnim uslovima.

Ako primetite bilo šta od sledećeg, vaša biljka ti možda dobija previše svetla.

Kada se biljka ti iznenada izloži jakom, direktnom svetlu, možda neće biti pripremljena. To može dovesti do oštećenja tkiva koja izgledaju kao opekotine.

Izgoreli listovi mogu biti žuti ili smeđi. Za razliku od nedostatka hranljivih materija ili problema sa zalivanjem vaše biljke Ti, ova promena boje se pojavljuje iznenada. Vremenom, obojene tačke mogu postati bele.

Drooping Leaves
Dok opušteni listovi ne ukazuju uvek na problem sa svetlošću, oni mogu ukazivati na to da vaša biljka prima previše svetlosti. Svetlost povećava brzinu transpiracije, što znači da biljke brže gube vodu.

Oni mogu pokazati opušteno lišće ako nemaju pristup vlazi kako bi nadoknadili ono što je izgubljeno kroz njihovo lišće. Uverite se i da svoju Ti biljku sadite u odgovarajuću mešavinu zemlje.

Znaci da vaša Ti biljka ne prima dovoljno svetla

Brojni znaci mogu ukazivati na to da je vašoj biljci ti potrebno više svetlosti, uključujući sledeće.

Usporen rast
Ako primetite da vaša biljka ti ne raste ili raste sporije nego što se očekivalo, možda je krivo slabo osvetljenje. Nedostatak svetlosti znači manje ugljenih hidrata za podsticanje rasta biljaka, što dovodi do zakržljale forme.

Iako usporen rast može značiti da je vašoj biljci ti potrebno više svetlosti, to takođe može ukazivati na nepravilnu temperaturu, zalivanje ili đubrenje. Zbog toga je važno uzeti u obzir sve faktore životne sredine.

Ako sumnjate da je kriv nedostatak svetlosti, pokušajte da premestite svoju biljku na mesto gde dobija još nekoliko sati sunčeve svetlosti svakog dana. Imajte na umu da vašoj biljci može biti potrebno nekoliko nedelja ili meseci da nastavi normalan rast.

Izdužene internodije
Internodije su prostor na stabljikama biljaka između listova. Na ti biljkama, one su obično male – manje od jednog inča.

Međutim, ako biljke ne dobijaju dovoljno svetlosti, internodije se mogu izdužiti. Ovaj rastegnuti izgled je znak da vašoj biljci treba više svetlosti.

Prigušene boje
Ti biljke su poznate po svojim živim bojama koje osvetljavaju sobe. Međutim, nedostatak svetlosti može prouzrokovati da ove boje postanu dosadne.

Ako primetite da ružičasta i zelena boja biljke blede, proverite količinu i intenzitet svetlosti koju vaša biljka prima. Iako ti biljka može da preživi pri slabom osvetljenju, neće uspevati. Biljke moraju da dobiju najmanje četiri sata jarke, indirektne svetlosti svakog dana da bi proizvele i održale žive boje.

Ako primetite da vaša biljka ti opada donje listove, možda je kriv nedostatak svetlosti. Ako vaša biljka ne dobije dovoljno energije od sunca, neće moći da proizvede hranu koja joj je potrebna za napredovanje. Jedan od simptoma ovoga je opadanje lišća.

Važno je napomenuti da opadanje lišća može značiti i druge probleme.

Najbolja ekspozicija svetlosti za unutrašnje ti biljke

Ti biljke mogu da prežive različite uslove osvetljenja u zatvorenom prostoru, ali neke vode zdravijim biljkama od drugih. Ako želite da uzgajate jake i živahne ti biljke, obezbedite svojim biljkama jarko, indirektno svetlo.

Prema savetodavnoj službi Univerziteta na Havajima, sobne ti biljke će najbolje rasti na nivoima svetlosti jednakim 800 stopa-sveća. Postavlja se pitanje kako izgleda ova količina svetlosti?

Za referencu, svetlost prisutna u podne po sunčanom letnjem danu jednaka je približno 10.000 stopa sveća. A svetlost prisutna tokom oblačnog zimskog dana može meriti samo 500 stopa sveća.

U zatvorenom prostoru, svetlost pored svetlog prozora može meriti 4.000-8.000 stopa sveća, ali senovito područje pored ovog prozora može meriti samo 600 stopa sveća.

Sa ovim informacijama u ruci, možete pronaći dobru lokaciju za svoju fabriku ti. Ciljajte da postavite biljke negde gde dobijaju najmanje četiri sata jarke, indirektne svetlosti svakog dana.

Pogodne lokacije uključuju nekoliko stopa od prozora okrenutih prema jugu, zapadu ili istoku. Alternativno, biljke možete postaviti u unutrašnjost svetle sobe sa mnogo prozora.

U redu je ako vaša biljka dobija manje svetlosti tokom zimskih meseci. Međutim, i dalje treba da obezbedite svojim biljkama više sati svetlosti tokom tamnijih meseci.

Ti biljke takođe mogu da uspevaju na direktnom svetlu sve dok se polako privikavaju na ovo jako svetlo.

Mogu li ti biljke da žive pri slabom osvetljenju?
Ti biljke mogu da prežive slabo osvetljenje, ali neće uspevati u ovim uslovima. Slabo osvetljenje može dovesti do usporavanja rasta, kao i do prigušenih boja.

Mogu li Ti biljke podneti puno sunca?
Ti biljke mogu da prežive na punom suncu sve dok se polako privikavaju na ovu količinu svetlosti. Ako ih premestite sa slabog osvetljenja na puno sunca u jednom danu, biljka može postati pod stresom.

Kakva je vrsta svetlosti potrebna Ti biljkama?
Ti biljke preferiraju najmanje četiri sata jakog, ali indirektnog svetla. Ova vrsta svetlosti se javlja nekoliko metara od svetlih prozora ili u unutrašnjosti jako osvetljenih prostorija.

Da li će Ti biljke srećno živeti u zatvorenom prostoru?
Da, ti biljke mogu uspevati u zatvorenom prostoru sve dok obezbedite odgovarajuće okruženje. Obezbedite jako, ali indirektno svetlo, tople temperature i umerenu do visoku vlažnost.

Kako da znate da li vaša biljka Ti dobija dovoljno svetlosti?
Ako vaša biljka ti ima lišće jarkih boja i generalno izgleda zdravo, verovatno dobija dovoljno lajkova. S druge strane, dosadne boje i usporen rast mogu ukazivati na to da biljci treba više svetlosti.

Okončanje

Ako želite da ispunite svoj dom svetlim lišćem biljke ti, ključ je obezbeđivanje odgovarajućih svetlosnih uslova. Potrudite se da svoju biljku postavite u prostor gde svaki dan prima najmanje četiri oblasti jakog, indirektnog svetla.