Najbolje tlo za biljke novca osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu novca!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za biljke Monei Tree. Takođe poznate kao Pachira akuatica, ove biljke se relativno lako uzgajaju u zatvorenom prostoru. Popularni su zahvaljujući svojim često pletenim stablima, atraktivnim listovima u obliku dlana, zabavnim siluetama u obliku kišobrana i suštinskoj vrednosti u feng šuiju. Iako ih je lako uzgajati, potrebno im je odgovarajuće okruženje – uključujući pravu vrstu tla za saksije – da bi napredovale.


Najbolje tlo za biljke novca – najvažnije
Drveće novca preferira ilovastu mešavinu sa dobrom drenažom. Mogu da prežive u kiselom do alkalnom zemljištu, ali najbolje prolaze sa supstratom u neutralnom pH opsegu od 6 do 7,5. Dobro rastu u zemljištu koje sadrži mešavinu perlita ili vermikulita sa tresetnom mahovinom i krupnim peskom ili kokosovim vlaknom i kompostom.

Zašto je izbor zemljišta važan

Zemljište je direktno povezano sa zdravljem i vitalnošću biljaka jer će pravo zemljište sadržati sve što je vašoj biljci potrebno da preživi. Ovo uključuje hranljive materije, vlagu i kontrolu štetočina/bolesti, a takođe stvara pogodno okruženje za podržavanje njegovog korenovog sistema, aeraciju, razmenu gasova i druge strukture.

Čak i nivo pH mešavine za saksije (kiseli, neutralni ili alkalni) utiče na zdravlje i kvalitet zemljišta. Nivo pH u zemljištu može promeniti njegovu strukturu, toksičnost, dostupnost hranljivih materija i rast bakterija.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Prirodno zemljište i komercijalne ili domaće mešavine za saksije sadrže različite sastojke, uključujući baze zemlje i aditive. Kao što možete očekivati, tla se mogu prilično razlikovati. Ovo važi i za prirodna tla, kao i za proizvedene mešavine za saksije.

Kada pogledate prirodno tlo, videćete da je razbijeno na tri primarne čestice: pesak, mulj i glinu. Najveći je pesak, zatim mulj i potom glina.

Kombinacija ovih čestica utiče na teksturu tla. Naučnici koriste ovu teksturu za klasifikaciju tla.

Uobičajene osnove tla:
Glina – Glina ima veoma fine mineralne čestice. Sadrži malo organske materije, što čini loš sadržaj hranljivih materija. Pored toga, zadržava vlagu, ne drenira dobro i lako se sabija.
Pesak – Pesak ima najveće čestice od svih baza tla. Nepravilnog su oblika i brzo se odvode, pružajući odličnu aeraciju korenu biljaka.
Mulj – Mineralne i kamene čestice srednje veličine čine mulj.
Ilovača – Ovaj gornji sloj zemlje sadrži kombinaciju mulja, gline i peska.
Treset – Treset, koji se naziva i travnjak, sadrži delimično razloženu organsku materiju poput tresetne mahovine.
Kreda – Napravljena od kalcijum karbonata, kredna tla su obično alkalna, dobro drenirajuća i šljunkovita.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja
Mnoge mešavine za zalivanje su napravljene od različitih kombinacija istih komponenti. Evo nekih uobičajenih sastojaka tla za saksije.

Organska materija/kompost – Ovo kombinuje mrtve, raspadajuće stvari i živa bića poput bakterija i gljivica. Organska materija je odgovorna za većinu hranljivih materija u zemljištu.
Sfagnum mahovina – Osušena mahovina sfagnum poboljšava zadržavanje vlage. Obično se koristi na peskovitim zemljištima.
Coco Coir – Ove iseckane kokosove ljuske takođe poboljšavaju zadržavanje vlage u prirodno suvim podlogama.
Vermikulit – Sadrži razne minerale, vermikulit obezbeđuje hranljive materije, a istovremeno osvetljava i prozračuje mešavine.
Zrna borove kore – Ovi komadići borove kore poboljšavaju zadržavanje vlage i obezbeđuju hranljive materije dok se razlažu.
Plovac – Ova vulkanska stena poboljšava aeraciju i rahli tlo. Često se koristi za poboljšanje glinenih podloga.
Perlit – Vulkansko staklo, perlit olakšava tlo i održava ga labavim dok sprečava zbijanje.
Pesak – Iako je pesak takođe osnova tla, koristi se i kao aditiv za aeraciju, drenažu i sprečavanje zbijanja.
Aktivator zemljišta – Sintetički proizvod, aktivator zemljišta pomaže u oslobađanju hranljivih materija u tlu, čineći ih dostupnijim biljkama.
Stene/šljunak – Šljunak u zemljištu se brzo odvodi. U sušnim regionima, šljunak takođe olakšava korenima biljaka da dođu do dubljeg nivoa tla gde se može naći više vode.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke novca
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke novca
Ako stablo novca razvije mekano, promenjeno ili kašasto deblo ili mu mlađi listovi postanu žuti ili smeđi, to može ukazivati na trulež korena i zemljište koje zadržava previše vlage.

Ako vaše stablo novca raste sporo ili ne proizvodi onoliko bujnih listova koliko biste očekivali, to može ukazivati na to da je pH vašeg tla isključen. Drveće novca može tolerisati kisela i alkalna tla, ali ne raste tako dobro u ovim uslovima kao što bi u neutralnoj mešavini za zalivanje.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke novčića
Iako drveće novca raste u močvarnim oblastima u Centralnoj i Južnoj Americi, ono ne može da preživi sa previše vlage i posebno je podložno truleži korena.

Iz tog razloga, stabla novca moraju da se uzgajaju u kontejnerima sa dovoljno rupa za drenažu i medijumom za saksiju koji omogućava brzo prolaz vode.

Koji pH nivoi u tlu su najpogodniji za biljke novca?
Drveće novca najbolje prolazi u neutralnom tlu sa pH u rasponu od 6 do 7,5.

Najbolji kućni recept za mešavinu zemljišta za biljke novca

Ako volite da se uvlačite u prljavštinu, možete napraviti sopstvenu savršeno neutralnu, dobro drenirajuću, ilovastu mešavinu za saksije za stablo novca kod kuće mešanjem sledećih recepata:

Jednaki delovi tresetne mahovine, perlita ili vermikulita i krupnog peska
U jednakim delovima kokos kokos, kompost i perlit ili vermikulit
Dok mešate, možete dodati malo vlage kako biste pomogli da se mešavina zalepi i dobro sjedini. Samo pazite da ne dodate toliko vode da smesa postane vlažna.

Najbolja prethodno mešana tla za biljke novca
Ako više volite manje neurednu metodu od ludila kućnih biljaka, onda možete kupiti prethodno pomešani medijum za saksiju dizajniran da održi zdravlje vašeg stabla novca.

Zemljište za seme breze Mešavina zemljišta za novac

Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Hoffman organska mešavina kaktusa i sočne zemlje
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru
Ako tražite biljke u saksiji i sastavljene biljke spremne za isporuku, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Monei Tree Plants širom zemlje.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke novca

Koliko često treba da menjam zemljište za svoju biljku drveta novca?
Drveće novca treba presađivati samo svake dve do tri godine. Njihovo tlo možete osvežiti primenom izbalansiranog đubriva rastvorljivog u vodi, razblaženog do polovine, jednom mesečno u proleće i leto.

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za biljke novčića?
Da, stabla novca mogu se saditi u zemljištu kaktusa. Pošto dobro drenira, odlična je alternativa mešanju sopstvene mešavine za saksije za drvo novca. Potražite formulu koja uključuje sušenu tresetnu mahovinu.

Da li biljke novca vole mokro ili suvo tlo?
Drveće novca uglavnom preferira vlažno okruženje. Međutim, njihovo tlo treba ostaviti da se dobro ocedi i potpuno osuši između zalivanja, jer ne mogu tolerisati previše vlažno ili mokro tlo ili stajaću vodu.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju biljaka novčića?
Kada presađujete biljku stabla novca, prvenstveno vodite računa o njenom tlu da bude što je moguće doslednije. Prilikom presađivanja, pomešajte ili izaberite svežu mešavinu za saksije sličnu originalnom supstratu biljke.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za biljke novčića?
Dok sva stabla novca treba da imaju malo peska u mešavini za saksije, pesak je posebno važan za velika stabla novca. Ove biljke mogu biti teške i potrebna im je težina peska da ih podrže.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za biljke novčića?
Drveću novca je potreban dobro drenirajući kontejner, kao i mešavina za saksije koja dobro drenira. Ako se vaš kontejner ne odvodi, izaberite onaj koji je malo dublji nego što je potrebno i dodajte centimetar ili dva kamenčića na dno kako biste bolje zaštitili korenje od viška vode.

Da li su za biljke novčića potrebni duboki kontejneri za saksije?
Uzgajano u zatvorenom prostoru, stabla novca proizvode relativno plitke korenove sisteme i ne trebaju izuzetno duboke posude. Izaberite onu koja je oko dva inča veća po širini i dubini od korena vaše biljke.

Donesite sreću i prosperitet, ali počnite sa zemljom
Smatra se da drveće novca privlači sreću i prosperitet kada ga uzgajate u svom domu. Da biste bili sigurni da će vaše biljke stabla novca ostati zdrave i održati vas prosperitetnim, počnite tako što ćete im obezbediti pravu mešavinu zemljišta.