Koliko je sunčeve svetlosti potrebno božurima

Veliki, šareni cvetovi božura najbolji su način da upotpunite promenu godišnjih doba od proleća do leta. Dakle, može biti uznemirujuće kada vaša biljka božura ne proizvodi cveće. Svetlost je neophodna komponenta u cvetanju, od vitalnog značaja za uspeh cvetanja vašeg božura. Pratite ovaj vodič za sve što treba da znate o zahtevima i preferencijama za osvetljenje božura.


Koliko je sunčeve svetlosti potrebno božurima? – Osnovni saveti
Većina vrsta cvetova božura zahteva ceo dan sunca, između 6-8 sati. Poželjne su bašte koje gledaju na jug bez zidova ili drugih objekata. Božuri i neke zeljaste sorte su tolerantnije na senku, preferiraju puno jutarnje sunce i malo predaha popodne. Posadite pravu vrstu za svoju oblast ili koristite kontejnere da biste maksimalno iskoristili uslove.

Božuri su relativno izolovani kada je u pitanju taksonomija. Ceo rod, poznat kao Paeonia, jedini je rod u porodici biljaka Paeoniaceae. Njihove navike rasta i specifične karakteristike daju ih sopstvenom grupisanju, delimično objašnjavajući zašto su tako jedinstveni i traženi.

Rod sadrži oko 30 vrsta božura, a naučnici još uvek raspravljaju o tačnom broju i klasifikacijama. Paeonia lactiflora je jedna od najpopularnijih vrsta po zadivljujućim cvetovima i zanimljivim sortama, a Paeonia officinalis je na drugom mestu.

Cvetovi božura imaju bogato značenje i simboliku i cenjeni su zbog svoje ukrasne vrednosti kako u aranžmanima rezanog cveća, tako iu kućnim baštama. Božuri se takođe lako dele i razmnožavaju.

Rod božura je rasprostranjen širom severne hemisfere, sa različitim vrstama koje se nalaze u različitim izvornim regionima. Mnogi dolaze iz Azije – posebno Kine i Japana – ali drugi su porijeklom iz Evrope i Sjeverne Amerike.

U divljini, božuri rastu u planinskim predelima gde temperature redovno padaju ispod nule. Ovo objašnjava njihove preferencije za hladno vreme i sposobnost rasta u USDA zonama samo 2 uz odgovarajuću negu.

Vrste božura

Svaka vrsta se uklapa u određenu kategoriju božura, definisanu njihovim navikama rasta. Kategorije su:

Najpopularnija vrsta božura. Nazivaju se i višegodišnjim božurima ili ih jednostavno nazivaju sami božuri zbog toga što se najčešće uzgajaju. Ova kategorija uključuje vrste poput Paeonia lactiflora sa cvetovima smeštenim na dugim, zeljastim stabljikama.

Zeljaste vrste obično cvetaju od maja do juna nešto manje od dve nedelje, u zavisnosti od sorte. Lišće se menja u zlatno bronzanu boju u jesen i umire nazad na zemlju nakon što udari prvi mraz.

Ove višegodišnje biljke su neverovatno dugovečne uz odgovarajuću negu i pažnju. Mogu se ponovo pojavljivati iz godine u godinu, potencijalno preko 40 godina, proizvodeći robusnije i otpornije cvetove svake sezone božura.

Drvo
Božuri (Paeonia suffruticosa) nisu klasične zeljaste višegodišnje biljke. Umesto toga, oni su klasifikovani kao drvenasti grmovi, koji rastu i proizvode više cveća po biljci od njihovih zeljastih rođaka. Božuri su prvi koji cvetaju svake godine, počevši od aprila i traju do sredine do kraja maja.

Cvetovi božura takođe traju malo duže, držeći se oko dve nedelje u pravim uslovima. Kada ne cveta, uživaćete u sjajnom lišću tokom cele godine. Listovi neće umrijeti ili otpasti osim ako temperature ne padnu prenisko.

Intersekcionalni ili Itoh
Ovaj hibridni tip je kombinacija zeljastih i drveća božura. Razvio ih je hortikulturista Toichi Itoh 1948. godine, a obično se nazivaju Itoh božuri ili ukršteni božuri zbog njihove ukrštene prirode.

Itoh božuri kasno cvetaju i dočekuju letnju sezonu u junu. Međutim, njihovo cvetanje je vredno dodatnog čekanja, jer ih može biti i do 50 po biljci koje traju do ceo mesec.

Zahtevi za osvetljenje božura

Koliko sunca je potrebno vašem božuru zavisiće prvo od vrste, a drugo od sorte.

Traljasti božur svetlosni zahtevi
Zeljastim božurima je generalno potrebno onoliko svetlosti koliko možete da im pružite – najbolje 8 sati dnevno. Posađene u umerenijim regionima, mogu da podnesu puno sunca, a da ne podlegnu problemima sa prekomernom toplotom. Što više svetlosti date ovim lepotama, to će više cveća proizvesti.

Itoh božur svetlosni zahtevi
Itoh božuri su skoro isti, potreban im je ceo dan direktnog sunca da bi proizveli što više velikih cvetova po sezoni. Cvetaće snažnije i duže kada imaju dovoljno energije da to urade, a ta energija dolazi od mnogo direktnog izlaganja suncu.

Tree Peoni svetlosni zahtevi
Tree Peonies su malo drugačiji. Iako takođe cene puno sunčeve svetlosti da dajte im energiju za cvetanje, intenzivno direktno sunce tokom perioda cvetanja može oštetiti cveće i drastično skratiti njihov životni vek.

Tamo gde bi cvetovi božura trebalo da traju oko dve nedelje, oni na direktnom i oštrom popodnevnom suncu mogu trajati samo dan ili dva pre nego što se smežuraju. Oni više vole područje sa direktnim jutarnjim suncem i malo predaha u popodnevnim satima, bilo da je to iz djelimične senke koju pruža susedni zid ili postavljena tkanina za senku postavljena u pravom smeru. Tappled nijansa je takođe pogodna za ove tipove.

Raznovrsnost je takođe faktor koliko svetlosti treba ovim biljkama. Neke zeljaste sorte ili kultivari, kao što je Paeonia lactiflora ‘Bela krila’, mogu da podnesu malo tamnije mesto od drugih. Proverite etiketu na vašoj specifičnoj sorti da biste procenili tačan nivo osvetljenja.

Najbolje lokacije u bašti

Za zeljaste i ukrštene božure kojima je potreban ceo dan sunca, poželjnije su bašte okrenute prema jugu. Ovo će omogućiti biljkama dovoljno izlaganja od jutra do popodneva da proizvedu cvetove koje svi poznajemo i volimo.

Božuri drveća zahtevaju određenu zaštitu od vrelog podnevnog i popodnevnog sunca da bi sačuvali svoje cvetove. Pogodnije su za krevete okrenute prema istoku koji su popodne zasenčeni zidom ili drvetom. Ako imate na raspolaganju samo potpuno sunčano mesto, isti efekat će imati pozicioniranje tkanine za senku da pokrije biljku u kasnijim satima dana.

Još uvek možete uzgajati božure na drvetu i neke zeljaste sorte u oblasti sa šarenom senkom. Međutim, malo je verovatno da će cvetati tako snažno kao na sunčanom području. Njihovo veliko cveće i zamršeni oblici zahtevaju dosta energije za proizvodnju.

Uzgajanje božura u uslovima manje od idealnog osvetljenja
Nije nemoguće uzgajati božure bez punog sunca. Ali, vaši rezultati neće biti tako uspešni kao da je biljka u pravim uslovima osvetljenja.

Želećete da izaberete vrstu ili sortu koja je pogodnija za senovitija mesta. Ovo će osigurati da dobijete barem malo cveća sa svoje biljke, a ne da ga uopšte nemate.

Oni kojima je srce usmereno na određenu vrstu punog sunca božura takođe mogu pokušati da uzgajaju u kontejnerima. Uz dovoljno veliku saksiju, puno vode i malo đubriva, puno božura može uspešno rasti i proizvesti mnoštvo cvetova u kontejnerima.

Stavite svoj lonac na poslužavnik na točkovima sa čepovima i jednostavno ga pomerite da biste maksimalno iskoristili sunčevu svetlost tokom dana. Neće dugo biti zamoran proces – možete smanjiti svoje cvetove božura u jesen i možete ostati u saksiji do sledeće sezone rasta.

Može biti frustrirajuće što morate svaki dan pomerati veliki lonac gore-dole. Međutim, ako ste posvećeni uzgoju određene vrste i želite da garantujete cveće, odgovarajući nivoi svetlosti su jedini način da to uradite.

Faktori koji utiču na zahteve za svetlošću

Klima i region
Mesto gde živite ima mali uticaj na to koliko svetla je potrebno vašim božurima za optimalan rast.

Biće daleko manje direktnog sunca na vašim biljkama u klimatskim uslovima sa oblačnim i kišnim prolećnim i letnjim vremenom. U ovim oblastima, što su više izloženi suncu tokom dana, to bolje – poželjno više od 8 sati ako je moguće.

Za regione u kojima proleće nastupa kasnije, a intenzitet sunčeve svetlosti treba neko vreme da se pojača, vaši božuri mogu kasnije da cvetaju. Pravac sunca i izloženost će se takođe malo razlikovati po regionima. Proverite promene u obrascima koristeći suncalc.org za informacije specifične za vašu lokaciju.

Hemisfera
Božuri su porijeklom iz hladnijih područja sjeverne hemisfere. Oni koji uzgajaju božure na jugu možda će smatrati da je malo teže da ih nateraju da rade zbog razlika u uslovima životne sredine.

Na mnogim teritorijama južne hemisfere, sunčeva svetlost je takođe intenzivnija od ranog proleća do kasnog proleća i leta bliže ekvatoru, stavljajući božure pod toplotni stres i ograničavajući potencijalno cvetanje. Iako cene puno sunce, punih 8 sati u ovim oblastima može biti previše intenzivno, posebno leti.

Sve se svodi na eksperimentisanje. Ako vidite da se vaši božuri bore na vrućini, premestite ih na zasjenjenije mesto sledeće sezone. Ako ne daju dovoljno cveća, sledeće sezone ih premestite na mesto sa većim osvetljenjem.

Okončanje

Većina božura će uspevati pod celom danom direktnog sunca. Ali, to ne znači da oni sa malo senke ne mogu pokušati da uzgajaju ove prelepe ukrasne biljke. Bar duboka hladovina, postoji opcija za svaku vrstu baštovana.