Najbolje tlo za filodendron srčanog lista osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu srčanog filodendrona!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke filodendrona srca (Philodendron hederaceum). Ako volite prirodu i želite da više od nje raste u vašem domu, onda je filodendron srčanog lista koji predstavlja i rast i ljubav prema prirodi savršena biljka za vas. Ove lepotice imaju listove u obliku srca i relativno ih je lako brinuti – posebno kada im date dobar početak tako što ih posadite u pravu mešavinu za saksije.


Najbolja zemlja za filodendron srčanog lista

Biljke srčanog filodendrona preferiraju laganu, krupnu mešavinu za saksije koja uključuje tresetnu mahovinu, perlit i vermikulit i ima neutralan do blago kiseli pH opseg od 6 do 7. Većina prethodno mešanih zemljišta za saksije će biti dovoljna, sve dok sadrže bogate hranljive materije izvor.

Zašto je izbor zemljišta važan

Od suštinskog značaja za zdravlje biljaka, izbor zemljišta može značiti razliku između zdrave, uspešne biljke ili bolesne biljke koja umire.

Širom sveta, u različitim ekosistemima, biljke rastu u neverovatno različitim tipovima zemljišta. U stvari, neki čak i ne rastu u stvarnom tlu. Odabirom pravog tla za filodendron sa srcem osiguraće se da njegovi koreni budu adekvatno podržani i provetreni, dok biljka ima odgovarajući nivo vlage i sve hranljive materije koje su joj potrebne za rast.

Pored toga, medijum za saksiju biljke može pomoći u zaštiti biljke od bolesti i štetočina. Istovremeno, njegov pH nivo menja zemljište u pogledu njegove toksičnosti, strukture, sadržaja bakterija i dostupnosti hranljivih materija.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Podloge za saksije i mešavine zemljišta sadrže mnogo više od zemlje. Neke mešavine za saksije (one koje preferiraju filodendroni srčanog lista) čak ne sadrže ni stvarno tlo. Sve što ide u stvaranje medijuma za saksije menja mešavinu i utiče na biljke koje rastu u njoj.

Zajedničke baze tla
Kao što možete očekivati, tla se mogu prilično razlikovati. Ovo važi i za prirodna tla, kao i za proizvedene mešavine za saksije.

Kada pogledate prirodno tlo, videćete da je razbijeno na tri primarne čestice: pesak, mulj i glinu. Najveći je pesak, zatim mulj i potom glina.

Kombinacija ovih čestica utiče na teksturu tla. Naučnici koriste ovu teksturu za klasifikaciju tla.

Glina – Glinena tla imaju najmanje mineralne čestice. Sama po sebi, ne drenira dobro, nudi aeraciju i skoro da nema hranljivih materija.
Pesak – Čestice peska su nepravilnog oblika i najveće su od čestica osnove tla. Oni takođe pružaju najbolju drenažu i aeraciju.
Mulj – Čestice mulja srednje veličine imaju mineralni i stenski sastav koji mulju daje prašnjavu teksturu.
Ilovača – Ovaj gornji sloj zemlje sadrži mešavinu gline, peska i mulja.
Treset – koji se naziva i travnjak, treset je sloj gornjeg sloja zemlje koji uglavnom sadrži razloženu tresetnu mahovinu.
Kreda – Napravljena od kalcijum karbonata, kredna tla su bogata mineralima, alkalna su, kamenita i dobro dreniraju.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja

Mnoge mešavine za zalivanje su napravljene od različitih kombinacija istih komponenti. Evo nekih uobičajenih sastojaka tla za saksije.

Organska materija/kompost – Ovaj deo zemlje obezbeđuje hranljive materije i sastoji se od raspadanja mrtvih i živih bića poput bakterija i gljivica koje ih razgrađuju.
Sfagnum mahovina – Ovaj osušeni materijal se često dodaje pesku da bi se poboljšalo zadržavanje vlage.
Coco Coir – Usitnjene ljuske kokosovih ljuski takođe poboljšavaju zadržavanje vlage u peskovitom tlu.
Vermikulit – Ovaj mineral se koristi za provetravanje i olakšavanje teških mešavina za saksovanje, a istovremeno obezbeđuje hranljive materije.
Zrna borove kore – Kako se ovi komadići borove kore razlažu, oni dodaju hranljive sastojke mešavini za saksije dok poboljšavaju zadržavanje vlage.
Pluvac – Pluvac sprečava sabijanje tla i poboljšava aeraciju.
Perlit – Poput plovućca, perlit rahli tlo i poboljšava drenažu i aeraciju.
Pesak – Pesak je osnova tla koja je takođe uobičajen aditiv u teškim zemljištima. Poboljšava drenažu i aeraciju dok sprečava zbijanje.
Aktivator zemljišta – sintetički baštenski proizvod, aktivator zemljišta poboljšava oslobađanje i dostupnost hranljivih materija biljkama u zemljištu.
Kamenje/šljunak – Šljunak poboljšava drenažu tla, čineći dublje slojeve zemlje i njihov veći sadržaj vlage pristupačnijim za korenje. Ovo je posebno korisno u sušnim područjima.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemlje za filodendron srčanog lista
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemlje za filodendron srca
Žuti, venuti, opušteni i kašasti listovi su najčešći znaci truleži korena kod filodendrona srčanog lista. Ako listovi vaše biljke ne izgledaju tako zdravi kao nekada, onda bi problem mogao biti u tome što vaša mešavina za saksije zadržava previše vlage.

Ako vaša biljka raste sporije nego što biste očekivali ili proizvodi listove koji su manji od normalnog – samo mala srca umesto srca koja pucaju – onda bi sadržaj hranljivih materija u vašem tlu mogao biti prenizak.

Važnost dobro drenirajuće zemlje za saksije za srčani filodendron
Biljke filodendrona srčanog lista imaju naviku rasta vinove loze i vazdušne korenove sisteme koji im pomažu da se drže grana u divljini ili rešetki u vašem domu. Kao rezultat, zbog svog jedinstvenog korena, oni su posebno podložni truleži korena kada im se dozvoli da sede u vlažnoj zemlji ili stajaćoj vodi. Opseg temperature i vlažnosti za Heartleaf Philodendrons je takođe važan faktor.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za filodendron srca?
Srčani filodendroni uspevaju u samo blago kiseloj do uglavnom neutralnoj mešavini sa pH opsegom između 6 i 7.

Vrhunski kućni recept za mešavinu filodendrona sa srcem

Možete napraviti sopstvenu mešavinu za zalivanje filodendrona srca kod kuće. Da biste napravili laganu mešavinu filodendrona koji dobro drenira, pomešajte dva dela tresetne mahovine i po jedan deo perlita i vermikulita. Dodajte nekoliko šaka korišćenog taloga od kafe ili peleta đubriva sa sporim oslobađanjem da biste poboljšali bogatstvo mešavine.

Prilikom mešanja, najbolje je dodati malo vode jer će vlaga pomoći da vaša nova mešavina za saksije bude zajedno.

Samo pazite da ne napravite mokru mešavinu koja će morati da sedne i osuši pre nego što bude bezbedna za vašu biljku osetljivu na vlagu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje Heartleaf Philodendrons.

Najbolja prethodno mešana tla za filodendron srčanog lista
Ako želite proces koji je manje neuredan i praktičan, uvek možete posaditi svoj srcolisni filodendron u prethodno pomešanu mešavinu za saksije koja je spremna za upotrebu iz torbe.

Srčani filodendroni se dobro snalaze u većini višenamenskih mešavina za saksije bez zemlje. Sledeće su odlične opcije:

Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Soil Sunrise 100% potpuno prirodna mešavina za biljke sa listovima srca
Kreativna biljka Mama Philodendron Rastuća srednja
Miracle-Gro mešavina za saksije za kućne biljke
Ako je potrebno, možete poboljšati drenažu dodavanjem dodatnog vermikulita ili perlita i dodavanjem hranljivih materija sa višenamenskim đubrivom za kućne biljke tokom vegetacije.

Najčešća pitanja o mešavini zemlje za filodendron Heartleaf:

Koliko često treba da menjam zemljište za svoj srčani filodendron?
Biljke srčanog filodendrona obično se moraju presađivati svake 2 do 3 godine kada postanu vezane za koren. Mogu rasti prilično brzo sa dovoljno sunčeve svetlosti. U ovim slučajevima, vaše će možda morati češće da se presađuju.

Možete osvežiti tlo svoje biljke mesečnom primenom višenamenskog đubriva za kućne biljke tokom vegetacije

Mogu li koristiti zemlju kaktusa za filodendron srca?
Iako dobro drenira, tlo kaktusa ne obezbeđuje hranljive materije, zadržavanje vlage ili odgovarajući pH nivo za biljke srčanog filodendrona. Ako tražite prethodno mešano zemljište za saksije, većina mešavina kućnih biljaka opšte namene bez zemlje dobro funkcioniše.

Da li filodendroni srčanog lista vole mokro ili suvo tlo?
Srčani filodendroni preferiraju vlažno okruženje koje nije previše vlažno. Iz tog razloga, mešavina za saksije treba da zadrži vlagu, a istovremeno nudi adekvatnu aeraciju.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za srčani filodendron?
Ne, glavna razmatranja pri presađivanju većeg filodendrona treba da budu da vaša posuda primi koren biljke i da održavate konzistentnost sa originalnom mešavinom za saksije kako biste izbegli šokiranje biljke.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za filodendron srčanog lista?
Bez obzira na njihove kontejnere, filodendronima srčanog lista je potrebna bogata, neutralna, dobro drenirajuća mešavina za saksije da bi uspeli.

Da li su biljkama srčanog filodendrona potrebni duboki kontejneri?
Biljke filodendrona srčanog lista su najsrećnije u kontejnerima oko 2 inča širih u prečniku od korena biljke.

Savršena mešavina za zalivanje, srećna srca

Kada od samog početka uzgajate srcolisni filodendron u pravoj mešavini zemlje, možete računati da ćete godinama uživati u zdravoj, lisnato zelenoj lepoti u obliku srca sa svojom novom sobnom biljkom.