Kako uzgajati i brinuti se za glupe biljke trske difenbahija

Sve što treba da znate o nezi biljaka trske kod kuće

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o biljkama Dumb Cane, uključujući sadnju, razmatranje tla, preferencije svetlosti, đubrenje, rezidbu i razmnožavanje.

Dieffenbachia, takođe poznata kao Dumb Cane, je biljka za vas ako ste umorni od standardnog zelenog lišća u predvidljivim oblicima i obrascima. Ove tropske lisnate biljke su savršeno prilagođene uslovima uzgoja u zatvorenom prostoru i neverovatno su lake za negu, čak i za potpune početnike.

Širok izbor ovog roda čini ih idealnim sakupljačima. Veliki listovi ili mali, prugasti ili pegavi, naći ćete nešto što će odgovarati vašem dizajnu enterijera.


Kako uzgajati glupi trs kod kuće – osnove:
Botanički naziv: Dieffenbachia spp
Takođe poznat kao: Dumb Cane
Poteškoće u rastu: lako
Zahtevi za svetlo: Umereno do jako indirektno svetlo.
Temperatura i vlažnost: 65-80F, nema posebnih zahteva za vlažnošću.
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte 1-2 puta nedeljno u proleće i leto kada se gornji centimetar zemlje osuši.
Prednosti tla: Dobro drenirajuće zemljište koje zadržava malo vlage. Idealna je mešavina zemlje za saksije, kokosovog kokosa i perlita.
Đubrenje: Gnojiti izbalansiranim tečnim đubrivom 1-2 puta mesečno prema uputstvu na pakovanju.
Očekivanja rasta: Visok oko 4 stope, u zavisnosti od sorte. Dostiže zrelost za 2-3 godine.
Toksičnost: Veoma toksično za ljude i kućne ljubimce.

O glupim biljkama trske (difenbahija)
Dieffenbachia je rod koji sadrži više od 50 vrsta višegodišnjih cvetnih biljaka.

Ove tropske biljke se uzgajaju u zatvorenom i na otvorenom širom sveta zbog svog impresivnog lisnatog lišća i lakoće nege. Iz porodice Araceae, oni su u srodstvu sa drugim tropskim biljkama kao što su Monstera ili Peace Lili.

Uobičajeni naziv Dumb Cane potiče od veoma toksične prirode biljke koja rezultira nemogućnošću govora kada se proguta, kao i nizom drugih simptoma.

Ovaj neželjeni efekat je uzrokovan rafidima (šiljasti kristali kalcijum oksalata monohidrata) koji se takođe nalaze u mnogim drugim porodicama biljaka.

Poreklo
Ovaj rod se može naći u tropskim kišnim šumama širom sveta, posebno u Južnoj Americi.

Kroz istoriju, njihova toksičnost je bila iskorišćena za užasna dela. Robovlasnici na Karibima su navodno koristili biljku za mučenje robova, dok su nacisti razmatrali njenu upotrebu protiv ratnih zarobljenika tokom Drugog svetskog rata.

Danas se uglavnom gaji kao kućna biljka, ali se može naći iu bašti u hladu na otvorenom u umerenoj klimi.

Botaničke karakteristike
Biljke iz roda Dieffenbachia imaju široke listove ovalnog oblika u nizu boja. Većina sorti i sorti su zelene, a neke imaju krem ili žutu boju.

Ove višegodišnje biljke proizvode cveće slično drugim biljkama iz porodice arum, ali se prvenstveno uzgajaju zbog svog lišća.

Stabljike su debele i mogu narasti prilično visoko, posebno kada se sade na otvorenom. Veličina i izgled ovih stabljika odgovaraju drugim biljkama kao što su Dracaena fragrans ili Saccharum officinarum koje takođe sadrže izraz „trska“ u uobičajenom nazivu.

Sorte

Rod Dieffenbachia je pun zanimljivih vrsta koje možete izabrati, široko dostupne za kupovinu kao kućne biljke.

Najpopularnija sorta je ‘Camille’, sa velikim listovima sa kremastim središtima koji polako blede do tamnozelenih ivica. Dieffenbachia ‘Tropski sneg’ je još jedna popularna biljka sa masivnim šarenim zelenim i žutim lišćem.

Obe vrste su nagrađene „Nagradom za zasluge u bašti“ Kraljevskog hortikulturnog društva. Međutim, postoji mnogo drugih manje uobičajenih opcija u nizu veličina, boja i uzoraka.

Koristi
Dumb Cane, zahvaljujući svojoj tropskoj klimi i zapanjujućem lišću, uglavnom se nalazi u zatvorenom prostoru, raste kao sobna biljka. Njihova veličina ih čini odličnom biljkom, a zrelije difenbahije lako popunjavaju prazan ugao.

Takođe su popularne biljke za uređenje pejzaža u baštama u senci, rastu među paprati iz porodice arum i drugim tropskim biljkama.

Toksičnost
Sve biljke iz roda Dieffenbachia su veoma toksične za ljude i životinje. Sok može izazvati iritaciju kože kada se dodirne. Kada se lišće ili stabljike žvaću, otok, slinjenje i utrnulost su uobičajeni simptomi. Ozbiljna iritacija može dovesti do hospitalizacije.

Iako simptomi u većini slučajeva možda nisu opasni po život, držanje biljke podalje od životinja i dece i temeljno pranje ruku nakon sadnje ili presađivanja je od vitalnog značaja.

Koliko dugo će Dumb Cane obično živeti?
Ako se o njima dobro brine, glupi štapovi mogu da žive više od 20 godina u zatvorenom prostoru. Poznato je da mnogi dosežu preko 40 godina. Održavajte svoju biljku zdravom, a možda će vas čak i nadživeti, postajući porodično nasleđe.

Kako uzgajati glupi štap (Difenbahija)

Očekivanja rasta
Iako veličina uglavnom zavisi od sorte, možete očekivati da će vaša difenbahija narasti na oko 4 stope u zatvorenom prostoru.

Na otvorenom, bez ograničenja prostora i u pravim uslovima, mogu narasti do oko 10 stopa.

Ove biljke brzo rastu, dostižu visinu od 2 metra za manje od godinu dana. Veličina i oblik listova takođe zavise od sorte, ali većina ima velike listove dužine oko 20 inča.

Šta uraditi pre sadnje
Uverite se da imate svetlu tačku u svom domu sa dovoljno prostora za smeštaj velikih kaskadnih listova.

Iako mogu da tolerišu umereno svetlo, Difenbahije najbolje rastu kada im daju jako svetlo tokom dana. Oni čak mogu podneti kratke periode direktnog sunčevog zračenja, ali bi trebalo da budu na indirektnoj sunčevoj svetlosti veći deo dana.

Pošto ove biljke rastu prilično visoke, najbolje su velike saksije. Kao opšte pravilo, saksija nikada ne bi trebalo da bude manja od polovine visine ili širine biljke. Lonac takođe treba da ima nekoliko drenažnih rupa kako bi se sprečilo nakupljanje vode na dnu ili oko korena.

Pošto sok biljke može da izazove iritaciju kože, takođe se preporučuje da zgrabite par baštenskih rukavica pre nego što počnete.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Kao i većini lisnatih sobnih biljaka, Difenbahiji je potrebno prozračno, dobro drenirano tlo. Obična baštenska zemlja nije pogodna jer obično ne drenira dovoljno dobro za biljke u kontejnerima i može da sadrži štetočine i bolesti koje utiču na zdravlje vaše biljke.

Standardno zemljište za saksije je daleko bolje od baštenskog zemljišta, ali je bolje za spoljašnje kontejnere nego za unutrašnje uslove. Najbolje je da napravite sopstvenu mešavinu zemlje tako što ćete kombinovati dva dela zemlje za saksije sa jednim delom kokosovog oraha i jednim delom perlita.

Kokosova kokosova vlakna poboljšava drenažu dok zadržava do 10 puta svoju težinu u vlazi. Perlit, napravljen od komada ekspandiranog vulkanskog stakla, takođe poboljšava drenažu povećanjem prostora između čestica tla. Ova mešavina će zadržati dovoljno vode da bi vaša biljka bila zadovoljna dok će sprečiti da se voda skuplja oko korena.

Kako saditi
Uzmite rukavice i pripremite se za sadnju prateći ove korake:

Očistite novu posudu sapunom i vodom – bilo da je nova ili ponovo korišćena – da biste sprečili rast bakterija ili širenje štetnih klica.
Pripremite mešavinu zemlje tako što ćete kombinovati zemlju za saksije, kokosov kokos i perlit dok se ne pomešaju ravnomerno.
Napunite jednu trećinu lonca pripremljenom mešavinom za saksije.
Uklonite biljku iz postojećeg kontejnera i otresite višak zemlje. Ako je teško ukloniti, nežno stisnite ivice lonca da biste oslobodili biljku.
Stavite biljku u saksiju i popunite praznine sa još mešavine zemlje dok ne dostigne tik ispod ivice saksije. Nežno učvrstite zemlju oko baze da biste uklonili sve vazdušne džepove.
Temeljno zalijte i stavite biljku na mesto sa jakim, indirektnim svetlom.

Dieffenbachia može rasti na bilo kom mestu sa umerenim do jakim indirektnim svetlom. Navikli da rastu u šarenoj senci u svom prirodnom staništu, mogu da rastu i uz male količine direktnog svetla – uglavnom zimi kada je intenzitet sunčeve svetlosti manji. Svetlo mesto ispred prozora okrenutog prema jugu prekriveno providnom zavesom je idealno.

Veliki listovi će se okrenuti prema svetlosti i obično će rasti samo na strani koja je okrenuta svetlosti, tako da je važno redovno rotirati biljku svake nedelje ili tako da bi se obezbedio ravnomeran rast.

Neke sorte mogu da podnesu nižu svetlost od drugih. Ako imate na raspolaganju samo prostor sa umerenim do slabim osvetljenjem, proverite koji tip je najpogodniji za ove uslove pre nego što izaberete pravu biljku.

Temperatura i vlažnost
Ove tropske biljke vole tople temperature između 65F i 80F. Oni čak mogu da podnesu i više temperature bez previše problema, sve dok su dobro zaliveni.

Ono što ne mogu da podnesu je hladno. Sve temperature ispod 50 F će dovesti do trajnog oštećenja lišća. Uverite se da su tokom zime smešteni u toploj prostoriji daleko od hladnih prozora.

Dumb Canes su neke od retkih tropskih sobnih biljaka koje nisu zabrinute zbog vlage. Ne smeta im suvo vreme ako zemljište sadrži dovoljno vlage da bi biljka mogla da radi. Održavajte konstantnu temperaturu, svetlost i vodu i oni će ostati srećni i zdravi tokom cele godine.

Kako se brinuti za glupu trsku (difenbahiju) kod kuće

Zalivanje
Pošto potiču iz okruženja prašume, glupi štapovi preferiraju vlažno tlo da bi zadržali svoje sjajno lišće. U proleće i leto, kada su temperature visoke, to znači zalivanje jednom ili dva puta nedeljno. Najbolje je redovno proveravati tlo i zalivati kada se gornji centimetar zemlje osuši.

Pazite da ne preterujete jer ove biljke ne vole vlažno tlo. Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena i opadanja listova, što na kraju ubija biljku. Sačekajte da se gornji sloj zemlje osuši, posebno zimi, pre ponovnog zalivanja.

Đubrenje
Dieffenbachia se može lepo uklopiti u vašu redovnu rutinu đubrenja kućnih biljaka.

Generalno izbalansirano đubrivo treba primeniti najmanje jednom mesečno u proleće i leto za zdrav rast. Takođe možete koristiti đubrivo sa većim sadržajem azota da biste pojačali lišće, ali to može dovesti do neravnoteže hranljivih materija tokom vremena.

Ako je rast spor ili želite najveće moguće listove, možete redovno đubriti – svake dve nedelje ili tako. Uverite se da pratite uputstva na pakovanju i pravilno razblažite đubrivo kako biste izbegli sagorevanje korena prekomernim hranljivim materijama.

Obrezivanje
Difenbahije ne treba često orezivanje. Stariji listovi mogu odumreti kao deo prirodnog životnog ciklusa biljke. Oni se mogu ukloniti rukom ili ostaviti da prirodno otpadnu. Takođe će proizvoditi cveće pod jakim svetlom, koje se može ukloniti kada postanu smeđe.

Propagacija
Dumb Canes se može razmnožavati reznicama stabljika. Ovo je najbolje uraditi u proleće ili leto radi brzog rasta korena, ali se može uraditi u bilo koje doba godine na odgovarajućim temperaturama.

Počnite tako što ćete čistim, oštrim nožem ukloniti sve stabljike koje rastu uz stranu biljke. Položite stabljiku bočno u posudu napunjenu laganom mešavinom za razmnožavanje – kombinacija kokosovog kokosa, perlita i vermikulita najbolje funkcioniše. Održavajte zemlju vlažnom sve dok korenje ne počne da se razvija, u kom trenutku se može posaditi na pravi način za rast novog lišća.

Kod starijih biljaka možete ukloniti vrh stabljike kada postane dugonoga. Skinite sve lišće na donjoj polovini stabljike i ponovo ga posadite u uobičajenu mešavinu za saksije za kućne biljke. Dodavanje hormona za ukorjenjivanje na dno stabljike će podstaći brži rast korena i poboljšati vaše šanse za uspeh u razmnožavanju.

Presađivanje
Dumb Canes treba presaditi kada korenje preraste saksiju ili kada se tlo raspadne. Koreni će brzo rasti tokom prvih nekoliko godina rasta, zahtevajući presađivanje svake jedne do dve godine. Ovo će postepeno opadati kako biljka stari, a zemljište će zahtevati dopunu samo svake tri do četiri godine.

Za presađivanje, sledite isti postupak kao i prilikom sadnje, birajući saksiju jednu ili dve veličine veće od originalne. Uskladite novi sastav tla sa starim što je više moguće kako biste sprečili šok transplantacije. Zalijte odmah nakon presađivanja i stavite biljku na isto mesto da biste održali iste uslove.

Uobičajeni glupi problemi sa trskom i kako ih lečiti

Nepravilno zalivanje je najčešći problem sa kojim se suočavaju glupi štapovi. Preterano ili nedovoljno zalivanje će uzrokovati da listovi biljke požute i uvenu. Proverite nivoe vlage u zemljištu da biste utvrdili šta je verovatnije i u skladu sa tim promenite zalivanje.

Nepravilno osvetljenje takođe može izazvati nekoliko problema. Ako je rast usporen i biljka prestane da proizvodi nove listove, verovatno dobija premalo svetlosti. Pomerite ga na svetlije mesto da biste rešili problem. Listovi mogu početi da padaju i venu ako i biljka dobije previše sunčeve svetlosti. U tom slučaju postavite providnu zavesu ispred prozora ili sklonite biljku od direktne sunčeve svetlosti.

Dieffenbachia ne nailazi na previše problema sa štetočinama ili bolestima. Mreža oko stabljika i listova ukazuje na infestaciju paukove grinje. Paukove grinje su uobičajene štetočine u zatvorenom prostoru koje pogađaju većinu sobnih biljaka i mogu se ukloniti nanošenjem neem ulja.

Koristite baštenske rukavice kada rukujete ovom biljkom kako biste sprečili iritaciju kože. Uvek imajte pri ruci oštre makaze ili makaze da biste uklonili staro i umiruće lišće.

Najčešća pitanja o uzgoju i brizi o glupom trsku (Dieffenbachia):

Da li je Dumb Cane (Dieffenbachia) dobra sobna biljka?
Zahvaljujući svojoj ljubavi prema senci i tropskim uslovima, difenbahije su odlične sobne biljke. Ne smeta im niža vlažnost, a neke sorte čak podnose niže uslove osvetljenja u zatvorenom prostoru, što ih čini odličnim za svaku zatvorenu baštu.

Koliko velike postaju glupe biljke trske?
Na otvorenom ove biljke mogu dostići visinu od 10 stopa, ali treba da ostanu oko 4 stope u zatvorenom prostoru.

Koliko brzo raste Dumb Cane?
U prvih nekoliko godina rasta, Dieffenbachia raste neverovatno brzo, dostižući oko 2 metra visine u prvoj godini. Kako biljka sazreva, rast će se postepeno usporavati.

Da li je Dumb Cane retka biljka?
Kao rod, Dieffenbachia nije naročito retka, obično se nalazi u rasadnicima širom sveta. Međutim, postoji mnogo sorti i kultivara unutar roda koji su retki, što ih čini idealnim za kolekcionare.

Da li je glupa trska (Dieffenbachia) otrovna za pse i druge kućne ljubimce?
Dumb Cane je otrovan za životinje i ljude i treba ga uvek držati podalje od kućnih ljubimaca i dece.

Može li Dumb Cane tolerisati slabo osvetljenje?
Dieffenbachia obično preferira umereno do jako indirektno svetlo. Međutim, neke sorte mogu tolerisati niže uslove osvetljenja ako su zadovoljene sve druge potrebe.

Poslednje misli

Jednostavna za negu i brzo i pouzdano raste, Dieffenbachia je odlična sobna biljka za početnike i iskusne baštovane. Sa toliko raznolikosti boja i oblika, biće teško ne pokrenuti sopstvenu kolekciju.