Koliko je sunceve svetlosti potrebno anemonama

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje cveta anemone
Anemone su uobičajena cvetna biljka koja je poznata i pod nazivom Vetrovi. Kada se sade na otvorenom, mogu da cvetaju od proleća pa sve do jeseni. Međutim, moraćete da mešate sorte anemona koje cvetaju u sva tri godišnja doba za kontinuiran prikaz. Ključ šarenog i obilnog cvetanja Anemone je pružanje prave količine sunčeve svetlosti. Uverite se da imate prave uslove za uzgoj ovog cveta bilo u zatvorenom prostoru ili napolju uz ovaj kompletan vodič.


Koliko je sunčeve svetlosti potrebno anemonama – najvažnije
Anemone nisu poput drugih divljih cveća koje više vole sunce. Pošto se često nalaze da rastu među višim biljkama koje ih zasjenjuju, anemonama je, općenito, potrebna djelomična sjenka. Puna senka će uzrokovati da ne cvetaju, ali puno sunce takođe sprži većinu sorti i usporiće njihov rast.

Botanički pregled:
Ime: Anemone, Vindflover
Naučno ime: Anemone
Native Range: Poreklom u svim umerenim i suptropskim regionima osim za Novi Zeland i Australiju
Zone rasta: USDA zona 7a i više
Botaničke karakteristike: cveće u obliku čaše koje može da raste pojedinačno ili u grozdovima, žilave stabljike koje se kreću od 1 do 3 stope visine, i dugački listovi koji se skupljaju oko osnove biljke
Sezona cvetanja: proleće, leto i jesen, u zavisnosti od sorte
Boje: bela, crvena, roze, lavanda, magenta, ljubičasta, ljubičasta, žuta i krem.

O cveću anemone:

Anemone je ceo rod blisko povezanih cveća, tako da može biti prilično raznolikost između uključenih vrsta. To je deo porodice Ranunculaceae, što ovo cveće čini udaljenim srodnim ljuticima i mnogim drugim atraktivnim cvetnim biljkama.

Za razliku od biljaka sa specijalizovanim staništima, anemone su izvorne u većini regiona sveta. Sorte se nalaze na svim kontinentima osim Australije i Antarktika. Biljke preferiraju umerena ili suptropska područja, tako da im je lako da rastu u raznim oblastima.

Anemone imaju cvetove u obliku čaše od četiri do 27 latica oko tamnog centra. Mnoge sorte imaju lišće koje podseća na peršun po načinu na koji je režanj i nazubljen. Anemone mogu rasti pojedinačno ili u grozdovima, ili dele istu stabljiku ili na sopstvenim pojedinačnim stabljikama.

Biljke je 1700-ih nazvao Carl Linnaeus. Ime je referenca na grčku reč Anemone, što znači “kći vetra”. Najverovatnije je zato što latice prilično lako oduvaju zrelo cveće.

Viktorijanci su cvetove anemone smatrali simbolom izgubljene ili neuzvraćene ljubavi, dok su ih druge evropske kulture tretirale kao amajliju za sreću.

Danas se prvenstveno uzgajaju kao posteljina i biljke za uređenje pejzaža, ali se ponekad koriste i za kratkotrajne bukete i cvetne aranžmane uprkos njihovoj tendenciji da ispadaju latice.

Uloga sunčeve svetlosti u rastu i razvoju biljaka

Sunčeva svetlost igra ključnu ulogu u rastu biljaka za skoro sve biljke. Osim nekih parazitskih biljaka koje su se prilagodile životu sa malo svetlosti, biljke se oslanjaju na hlorofil da bi stvorile energiju koja im je potrebna od sunčeve svetlosti.

Bez odgovarajuće svetlosti, biljke poput anemone ne mogu se hraniti samo iz vode i hranljivih materija tla. Bez odgovarajuće količine sunčeve svetlosti, biljke imaju tendenciju da rastu na zakržljali način i da se ispruže visoko i vretenasto u potrazi za svetlom. Odgovarajuće osvetljenje stvara čvrste stabljike, pravilno obojeno lišće i zdravo cvetanje.

Međutim, više nije automatski bolje kada je u pitanju sunčeva svetlost. Biljkama je takođe potrebno precizno osvetljenje koje preferiraju, što je obično određeno njihovim prirodnim staništem. Vrste koje rastu ispod drugih biljaka i ostaju u senci neće dobro rasti ako su izložene previše sunčeve svetlosti.

Veštačko osvetljenje može biti jednako dobro kao i prirodna sunčeva svetlost za većinu biljaka, ali će morati da ima uravnotežen spektar svetlosti u svim bojama da bi pravilno stimulisao rast biljaka.

Najbolje lokacije u bašti za anemone

Većina ljudi zainteresovanih za anemone uzgaja ih na otvorenom u cvetnim krevetima, masovnim zasadima, prstenovima drveća ili podignutim krevetima. Pronalaženje prave lokacije u bašti je prvenstveno pitanje pronalaženja prave količine svetlosti za ovu biljku.

Anemone nisu poput drugih divljih cveća koje više vole sunce. Pošto se često nalaze da rastu među višim biljkama koje ih zasjenjuju, anemonama je, općenito, potrebna djelomična sjenka. Puna senka će prouzrokovati da ne cvetaju, ali puno sunce takođe sprži većinu sorti i usporiće njihov rast.

Baštenske površine koje pružaju senku od zrelog drveta često najbolje funkcionišu jer rano jutro svetlost i dalje dopire do biljaka, ali direktno popodnevno sunce ih neće spržiti. Sorte anemona koje cvetaju u jesen imaju tendenciju da podnose više direktno sunce nego prolećni i letnji tipovi, posebno tokom kasnijih dana jeseni kada se sužavaju.

Područja koja uvek ostaju vlažna pomoći će anemonima da se odupru oštećenjima od prekomernog izlaganja direktnom suncu. Što je baštensko zemljište suvlje, tim cvećem bi trebalo da date manje sunca. Ako nemate prirodne izvore senke kao što su zrelo grmlje ili drveće, uvek možete da okačite paravan za senku preko područja gde želite da posadite anemone.

Lagana razmatranja za saksije, kontejnere ili viseće korpe

Anemonama koje se uzgajaju u saksijama i kontejnerima potrebna je delimična senka da bi zaštitili svoje korenje od prebrzog isušivanja.

Viseće korpe se lako postavljaju van sunca na tremu ili unutar kuće, ali obezbedite da biljke i dalje dobijaju dovoljno indirektne svetlosti da bi cvetale.

Saksije i kontejneri postavljeni napolju u zasjenjenim područjima mogu se pomjerati kako se svjetlosni uslovi mijenjaju tokom godine, tako da direktno sunce ne postane problem.

Ako držite Anemone u zatvorenom prostoru ili podalje od sunčanih prozora na sunčanom tremu, možda ćete morati da koristite biljno svetlo male snage da biste bili srećni. Pošto ovo cveće ima relativno plitko korenje, dobro se prilagođava kontejnerima kada se u njih presađe.

Podesite nivoe svetlosti u koracima, tako da biljke ne uvenu ni od iznenadnih padova ili povećanja ekspozicije.

Uzgajanje anemona u uslovima manje od idealnih

Raznolikost anemona koje izaberete u velikoj meri će odrediti koliko će se dobro ponašati u uslovima koji nisu idealni.

Na uslove uzgoja najosetljivije su anemone koje cvetaju u proleće, a slede ih letnje cvetne sorte.

Vrste koje cvetaju u jesen su najsvestranije i najprilagodljivije. Oni mogu da podnesu puno sunca ako je potrebno sve dok obezbedite stabilno snabdevanje vodom ili prirodno vlažno tlo.

Prolećnim anemonama je potrebno više senke nego drugim sortama, tako da se mogu koristiti u oblastima sa samo jutarnjim suncem koje možda ne podržavaju cvetanje jesenjih sorti.

Razmislite o loncu ili kontejneru ako je tlo preteško ili previše suvo za ovo cveće. Ne samo da možete bolje da kontrolišete mešavinu tla anemona u korist biljaka, već možete i pomerati kontejner da biste pronašli savršenu količinu svetlosti. Uopšteno govoreći, videćete manje cvetanja biljaka koje nemaju baš prave uslove za napredovanje. Takođe možete uzeti u obzir anemone mrtve glave kako biste promovisali robusnije buduće cvetanje.

Pored toga, mudro je pratiti sve uobičajene štetočine, bube i bolesti anemona.

Faktori koji utiču na nivoe svetlosti

Nivoi svetlosti se menjaju od sezone do sezone. Područje koje nudi šarenu hladovinu u proleće može završiti daleko sunčanije do jeseni jer lišće drveća opada i ugao sunca se menja.

Međutim, sezonska priroda sorti Anemone olakšava prevazilaženje ove prirodne promene. Razmislite kako vaša lokacija takođe utiče na nivoe osvetljenja u vašem dvorištu. Što je vaš dom bliži ekvatoru, to ćete doživeti više direktne sunčeve svetlosti koja može oštetiti anemone.

Pošto ove biljke rastu širom sveta na različitim lokacijama, one su dobro prilagođene rastu uz više izlaganja suncu u severnim oblastima gde sunčeva svetlost ostaje manje direktna tokom cele godine.

Ne zaboravite na senke koje stvaraju obližnje zgrade, drveće i druge prepreke. Ovo može stvoriti previše guste senke za anemone, kojima je potrebno delimično izlaganje suncu tokom dana da bi obilno cvetale.

Česta pitanja o zahtevima za svetlo cveta anemone:

Da li anemone cvetaju u senci?
Anemone više vole senku od direktnog sunca, ali mogu prestati da cvetaju ako rastu u potpunoj senci. Potrebna im je mešana ili delimična senka da bi rasle što je moguće stabilnije i podržavale veliki broj šarenih cvetova. Ako vaše anemone rastu u području koje je previše senovito za njih, postaće visoke, slabe i prevrnuti se.

Da li anemoni treba puno sunca?
Ova biljka ne uspeva dobro na suncu. Anemonama je potrebna barem delimična senka tokom dana kako se ne bi isušile ili izgorele na suncu. Obezbedite senku bar krpom za senku kako bi prolećne i letnje sorte, posebno, srećno rasle.

Možete li uzgajati anemone u zatvorenom prostoru?
Anemone nisu najlakša biljka za uzgoj u zatvorenom prostoru, ali se mogu presaditi u kontejnere i viseće korpe koje držite na tremovima ili u sunčanim sobama. Njihovo postavljanje u glavni dom verovatno će dovesti do padanja biljke.

Kada je sezona cvetanja anemona?
Anemone cvetaju od proleća do jeseni, ali svaka sorta uglavnom cveta samo jednu sezonu. Sadnja mešavine vrsta će zadržati cvetanje do zime. Ove biljke će imati koristi od redovnog đubrenja u proleće i leto.

Okončanje
Anemone su laka baštenska biljka koju možete uzgajati od biljaka iz rasadnika ili pažljivo zasađenih semena. Uverite se da im dajete dovoljno sunčeve svetlosti bez sagorevanja lišća tako što ćete pronaći područje koje pruža delimičnu senku.