Kako zalijevati biljke Aglaonema kineske zimzelene biljke

Kada i kako zalijevati biljke Aglaonema (kineske zimzelene) kod kuće
Kineske zimzelene (Aglaonemas) su divne biljke koje rastu u zatvorenom prostoru. Široko lišće ima širok spektar šara i boja u različitim sortama, pogodno za bilo koju estetiku dizajna. Takođe ih je lako brinuti, posebno kada su u pitanju njihove potrebe za zalivanjem. Preterano ili nedovoljno zalivanje izaziva zabrinutost, ali ove probleme možete u potpunosti izbeći prateći ovaj osnovni vodič o tome kako zalivati biljke Aglaoneme kod kuće.


Kada i kako zalijevati aglaoneme – najvažnije

Kao i mnoge druge lisnate sobne biljke, aglaonema preferira da se njihova zemlja malo, ali ne potpuno, pre sledećeg zalivanja osuši. Zalivajte kada se gornjih nekoliko inča zemlje osuši, obično svake 1-2 nedelje, uz izvesne varijacije u zavisnosti od uslova okoline kao što su svetlost, temperatura i godišnje doba. Filtrirana ili kišnica je najbolja za sprečavanje nagomilavanja hemikalija u zemljištu.

O Aglaonemas (kineski zimzeleni)

Kineski zimzelen je uobičajeno ime za biljke iz roda Aglaonema. Poreklom iz tropskih regiona u Aziji, deo su porodice Araceae, srodne drugim arumima kao što su Peace Lili (Spathiphillum) ili Anthuriums.

Kroz istoriju se verovalo da donose sreću svojim vlasnicima. Danas se prvenstveno uzgajaju kao ukrasne biljke zbog svog lišća, ali proizvode cveće pod pravim uslovima.

Ovaj rod je pun zapanjujućih sorti. Popularne opcije poput ‘Maria’ ili ‘Silver Kueen’ imaju različite nijanse zelene u zanimljivim šarama, dok druge poput ‘Bidadari’ ili ‘Creta’ dodaju nevjerovatan sjaj boja.

S obzirom na prave tropske uslove, ove biljke su prilično jednostavne za negu. Potrebno im je povremeno zalivanje zajedno sa ostatkom vaših kućnih biljaka da bi zaista uspele.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je jedan od najvažnijih građevinskih blokova života. Kada su u pitanju biljke smeštene u zatvorenom prostoru, na vlasnicima biljaka je da isporuče tu vodu biljkama kako bi ih održali u životu

Bez vode, biljke gube skoro sve funkcije. Pošto se njihove ćelije uglavnom sastoje od vode, one počinju da gube svoj oblik bez nje, što dovodi do uvenuća lišća što ukazuje na problem sa zalivanjem. Voda je takođe sredstvo kroz koje hranljive materije putuju da bi došle do delova biljke kojima je to potrebno.

I, povrh svega, fotosinteza je nemoguća bez vode, sprečavajući vašu biljku da proizvodi bilo kakvu energiju za rast i preživljavanje.

Kada zaliti Aglaonemas

Generalno, kineski zimzeleni preferiraju zemljište koje se malo osuši pre sledećeg zalivanja. Zemljište ne treba ostavljati da se potpuno osuši, ali ne bi trebalo ni da ostane uvek vlažno. Potreban je balans kako bi se osiguralo da biljka ima dosledan pristup vodi kada joj je potrebna, bez dugog sedenja u vodi.

Kako znate kada je Aglaonema potrebno zalivanje?
Glavni signal za zalivanje vaše Aglaoneme je suv gornji sloj zemlje. Kada je vidljiva površina tla suva, proverite nivoe vlage oko 3 inča. Čim se ovaj gornji deo zemlje osuši, vreme je za ponovo zalivanje.

Ako slučajno zaboravite da zalijete svoju biljku, ona će pokazati neke vidljive znakove koji ukazuju da joj je potrebno piće. Najčešći znak je uvenuće ili opadanje lišća. Kako je lišće na nekim sortama veliko i prilično tanko, počeće da se urušava kada ćelije nemaju dovoljno vode da zadrže listove.

Više strukturalne sorte manje govore o svojim potrebama za zalivanjem i mogu ukazivati na ozbiljniji problem samo kada ivice listova počnu da žute.

Kako proveriti kada zaliti aglaonemu
Najbolji način da se izbegne nedovoljno ili prekomerno zalivanje je da redovno proveravate nivoe vlage i zalivate samo kada je to potrebno. Najjednostavniji način da to uradite je da zabodete prst u gornji sloj zemlje. Ako osećate da je zemlja suva ili ako se zemlja ne lepi za prst, biljci je potrebna voda.

Ako ne želite da zaprljate ruke, imate nekoliko drugih opcija, poput merača vlage. Jednostavno zalepite kraj u gornji sloj zemlje i on će dati očitavanje koliko je zemlja suva. Alternativno, možete koristiti daleko manje tehnološki napredan metod – štap. Stavite štap u gornji sloj zemlje, a ako se ponovo osuši, morate zaliti biljku.

Aglaoneme takođe imaju relativno plitak korenski sistem. U dubokim saksijama, najbolji način za testiranje vlage u zemljištu je podizanje lonca. Ako je teško, još uvek ima vode u tlu na dnu posude. Ako je svetlo, potrebno ga je zaliti.

Koliko često aglaonemama obično treba zalivanje?
Vreme između zalivanja će u velikoj meri zavisiti od drugih uslova okoline, kao što su lokacija biljke, izloženost sunčevoj svetlosti, temperatura okoline i godišnje doba. Međutim, tlo će se uglavnom osušiti u roku od 1-2 nedelje, pa će u tom periodu biti potrebno još jedno zalivanje.

Uvek proveravajte svoje zemljište pre zalivanja umesto da koristite raspored jer to može dovesti do prekomernog ili nedovoljno zalivanja.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja

Kineske zimzelene biljke preferiraju zdravu količinu umerene indirektne svetlosti tokom dana. Kada se postavi u uslovima slabijeg osvetljenja, zemljište će se sušiti mnogo sporije, povećavajući vreme između zalivanja.

Temperature takođe mogu uticati na cikluse zalivanja. U toplijem vremenu, tlo će se brže sušiti, pa će mu trebati dodatno zalivanje ranije nego obično. U hladnijem vremenu, biljka se može ostaviti oko tri nedelje bez potrebe za vodom.

Plasman je takođe faktor. Aglaoneme ostavljene ispred otvorenih prozora ili klima uređaja će se neverovatno brzo osušiti. Najbolje je da ove biljke držite dalje od propuha kako biste sprečili da se osuše i da se suoče sa stresom.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Kada vreme počne da se zagreva u proleće, biljci će biti potrebno redovno zalivanje svake nedelje (pored mesečnog đubrenja). Ovo nije samo zbog viših temperatura već i zbog energije potrebne za proizvodnju novog rasta.

Kako se temperature povećavaju tokom leta, možete nastaviti sa ovom učestalošću zalivanja ili potencijalno povećati zalivanje u zavisnosti od kućnih temperatura u zatvorenom prostoru. Kada vreme počne da se hladi u jesen i zimu, usporite zalivanje na najmanje dvonedeljne intervale, sa do tri ili četiri nedelje na veoma niskim zimskim temperaturama.

Kako zaliti aglaonemu

Osnovni značaj dobre drenaže
Dobro zalivanje ne uključuje samo koliko vode dajete biljci i kada. Počinje sa dobrom drenažom (i dosta toga). Drenaža, kako u saksiji tako iu mešavini zemlje koju odaberete, sprečiće nakupljanje vode oko korena, ograničavajući rizik od truljenja korena.

Nedostatak drenažnih rupa u vašoj saksiji će uzrokovati da se voda skuplja i stagnira ispod korena, podstičući rast bakterija. Preterano vlažno zemljište takođe može privući štetočine aglaoneme i stvoriti idealno okruženje za rast gljivica.

Koja vrsta vode je najbolja za aglaonemu?
Pošto voda iz slavine može da sadrži prevelike količine hlora i fluorida, filtrirana voda je najbolja. Kišnica je još bolja jer je idealna za rast biljaka i istovremeno štedi vodu. Ako je voda iz slavine jedina opcija, ostavite je na sobnoj temperaturi dan ili dva kako bi hlor ispario.

Poželjna je sobna temperatura ili blago topla voda. Ledeno hladna voda, posebno zimi, šokiraće korenje.

Kako zaliti aglaonemu
Najbolje je da zalivate svoj kineski zimzeleni kantom za zalivanje ili preko sudopera. Zalijevajte samo tlo, izbjegavajući lišće kako biste spriječili nakupljanje vlage i bolesti. Nastavite sa zalivanjem dok ne vidite da voda curi iz drenažnih rupa.

Ako je tlo previše suvo, najbolje je zalivanje sa donje strane. U ovom slučaju, sledite ove korake:

Napunite sudoper, kadu ili kantu sa dovoljno vode da dođe do polovine lonca.
Stavite lonac u vodu, naslonjen na dno posude. Ako je lonac previše lagan i počne da lebdi, izmerite ga sa nekoliko kamenja postavljenih na vrh zemlje.
Ostavite posudu potopljenu 15-30 minuta, ili dok ne vidite da nivo vode prestane da pada.
Izvadite lonac iz vode, otresite višak zemlje i vratite posudu na prvobitno mesto.
Ako je vaša biljka postavljena unutar ukrasnog poklopca bez drenažnih rupa, uvek je uklonite pre zalivanja i vratite saksiju na poklopac tek kada se sav višak vode ispusti. Ovo sprečava lonac da sedi u stajaćoj vodi.

Slično tome, lonac ne treba ostavljati u poslužavniku napunjenom vodom. Otprilike 10 minuta nakon zalivanja, uklonite svu višak vode iz posude za kapanje i vratite je na prvobitno mesto.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku Aglaonema
Prekomerno zalivanje je uobičajena greška kada su u pitanju kineski zimzeleni. Vaša biljka će pokazati znake prekomernog zalivanja kroz žute listove ili meke, kašaste stabljike. Da biste rešili problem, ostavite da se zemlja osuši pre sledećeg zalivanja i povećajte vreme između zalivanja.

Ako prekomerno zalivate biljku tokom dužeg perioda, može doći do truleži korena. U ovom slučaju, moraćete da uklonite svu zemlju iz saksije, odsečete sve pogođene korene čistim, dezinfikovanim makazama za rezidbu i presadite u novo tlo.

Znaci da možda podlivate svoju biljku Aglaonema

Opušteni ili venuti listovi su najčešći znak nedovoljnog zalivanja. Neke sorte mogu čak delovati i kao indikatori zalivanja, jer njihovi tanki listovi počinju da padaju brže od drugih biljaka sa lišćem. Čim vidite da lišće Aglaoneme počinje da opada, odmah zalijte.

Oštećeniji i dugoročniji znak zalijevanja su suvo lišće i smeđi vrhovi listova. Ovo ukazuje da biljka ima pčelu ostaje bez vode na duge periode i očajan je za pićem. Zalijte što je pre moguće i češće proveravajte tlo kako biste odredili pravo vreme za zalivanje.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Kada ne zalivate, uvek pazite na znakove da je biljci potrebna voda tako što ćete proveriti tlo i pregledati lišće. Promene temperature ili nivoa svetlosti takođe mogu uticati na tlo, pa proveravajte najmanje svakih nekoliko dana.

Takođe možete poboljšati vlagu oko biljke povećanjem vlažnosti do nivoa koji ona preferira. Kineski zimzeleni će biti najsrećniji u prostorijama sa oko 60% vlažnosti, ali bolje podnose manje vlage od drugih tropskih biljaka. Koristite ovlaživač da povećate vlažnost oko biljaka.

Veliki listovi takođe mogu tokom vremena sakupljati prašinu. Između ciklusa zalivanja, koristite vlažnu krpu da obrišete lišće. Ovo će poboljšati fotosintezu i razmenu gasova.

Česta pitanja o zalivanju Aglaonemas:

Koji su najčešći znaci da je Aglaonema potrebna zalivanje?
Opušteni ili uvenuli listovi su tipični pokazatelji, pri čemu su posmeđi vrhovi znak ozbiljnijeg problema. Ako primetite da listovi ne stoje uspravno, kao i obično, dajte biljci dosta vode.

Koji je najbolji način za zalivanje Aglaonemas?
Zalijte tlo oko lišća kantom za zalivanje ili preko sudopera, izbegavajući lišće. Ako je zemlja izuzetno suva, zalijte sa dna tako što ćete polovinu posude potopiti u posudu ili kadu sa vodom na 15-30 minuta,

Koliko vode treba Aglaonema?
Aglaoneme su umereni korisnici vode, potrebno im je duboko zalivanje (dok voda ne napusti drenažne rupe saksije) svake 1-2 nedelje.

Da li je u redu nanositi vodu na listove biljke Aglaonema?
Kineske zimzelene biljke imaju velike, guste listove koji mogu da zarobe vodu ako se zalivaju iznad glave. Ovo stvara savršeno okruženje za razvoj bolesti, tako da je najbolje izbegavati lišće i fokusirati se samo na tlo.

Šta da radim ako prelijem svoju Aglaonemu?
Ako preterate jednom ili dva puta, jednostavno povećajte vreme pre sledećeg zalivanja i vaša biljka bi trebalo da preživi. Ako je problem ozbiljniji, možda ste izazvali trulež korena, što je štetno za zdravlje biljaka. U tom slučaju uklonite biljku iz lonca i isperite svu zemlju sa korena. Odrežite obolelo korenje oštrim makazama i presadite u novo tlo, očistite i dezinfikujte saksiju pre presađivanja.

Mogu li zaliti svoju Aglaonemu vodom iz slavine?
Izbegavajte da koristite vodu iz slavine za zalivanje vaše Aglaoneme jer to može dovesti do nakupljanja hlora u zemljištu. Odlučite se za filtriranu vodu ili ostavite vodu na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata kako bi hlor ispario.

Da li da zamaglim svoju Aglaonemu?
Kineske zimzelene biljke vole veću vlažnost, ali će se dobro snaći na vlažnosti od čak 40%. Zamagljivanje listova nije neophodno i može dovesti do povećanog rizika od gljivičnih oboljenja.

Upakovati

Ako tražite istaknuto lišće koje će garantovano okretati glave, ne možete pogrešiti sa ovom biljkom. Tolerantni na širok spektar uslova osvetljenja, temperature i vlažnosti, potrebno im je samo dosledno zalivanje svake nedelje ili dve i pažljivo oko na znake prekomernog ili nedovoljno zalivanja kako bi bili zdravi i srećni.