Hranjenje i djubrenje bostonske paprati osnovni saveti

Dobrodošli u naš osnovni vodič za đubrenje biljaka Bostonske paprati kod kuće. Kao sobne biljke, bostonske paprati su cenjene zbog svog grmolikog lišća i korisnih svojstava. Ove dramatične biljke šire se delikatnim listovima da bi stvorile pravu estetiku džungle. Tajna dobijanja bogatog žbunastog lišća od bostonske paprati je da je pravilno oplodite. U ovom postu ćemo detaljno zaroniti u to kako, kada i zašto treba da oplodite bostonsku paprat. Takođe ćemo smisliti neke predložene recepte za đubrivo kako bismo pomogli vašoj biljci da napreduje.


Đubrenje Bostonske paprati – najvažnije
Bostonske paprati rastu prilično sporo, tako da im neće trebati ogromna količina đubriva. Koristite đubrivo rastvorljivo u vodi jednom mesečno tokom glavne sezone rasta. Ovo bi trebalo da ima odnos azot-fosfor-kalijum (NPK) od 20-10-20. Zimi ove paprati štedljivo hranite slabijim đubrivom.

Uloga đubriva u zdravlju i rastu biljaka

Pored resursa poput vode, sunčeve svetlosti i ugljen-dioksida, svim biljkama su potrebne hranljive materije da bi preživele i napredovale. Obično se dobijaju iz zemlje preko korena biljke.

Postoje tri glavna hranljiva sastojka koja su potrebna biljkama, od kojih svaka ima različitu korist. Azot (N) je esencijalni građevinski blok za gusto, žbunasto lišće. Fosfor (P) pomaže biljci da razvije jake korene, dok kalijum (K) štiti biljku od uobičajenih bolesti bostonske paprati i čini fotosintezu efikasnijom.

Nekoliko drugih hranljivih materija je takođe korisno za biljke. Jedan od njih je magnezijum, koji povećava sposobnost biljke da proizvodi hlorofil. Ovaj vitalni hranljivi sastojak pomaže da lišće dobije bogatu zelenu boju. Kalcijum je takođe još jedan koristan mineral.

Đubriva pomažu biljkama da obezbede ove ključne hranljive materije. Ovi proizvodi se obično prodaju kao rastvori rastvorljivi u vodi, koji se razblažuju u vodi pre nego što se izliju na tlo. Đubriva su takođe dostupna u obliku granula koje se postepeno razgrađuju u zemljištu da bi oslobodile svoje minerale.

Unapred pripremljena rešenja pogodna za Boston paprat mogu se lako kupiti, a moguće je i napraviti svoje. Većina đubriva se sastoji od sastojaka poput potaše, stajnjaka i drugih stvari koje obezbeđuju azot, fosfor i kalijum. Oni su predstavljeni NPK rejtingom.

Znaci da je vašoj bostonskoj paprati potrebno hranjenje

Bostonske paprati rastu na šumskom tlu toplih i vlažnih tropskih džungli u Africi i Centralnoj i Južnoj Americi. Oni su paše, polako upijaju hranljive materije iz bogatih izvora poput opalog lišća.

Pošto rastu sporo, neće biti mnogo spoljašnjih znakova da vašoj bostonskoj paprati treba hranjenje. Najbolje je da svoju bostonsku paprat hranite štedljivom količinom đubriva tokom glavne sezone rasta.

Kada i koliko često treba da gnojite Boston paprat
Idealno vreme za đubrenje bostonske paprati je tokom primarne sezone rasta. Ovo traje od proleća do kraja leta. Ovo je kada biljka aktivno pokušava da raste, a đubrivo može pružiti ruku pomoći. Ovo je takođe najbolje doba godine da razmislite o razmnožavanju ili presađivanju vaše bostonske paprati ako je potrebno.

Pošto ne rastu tako brzo, bostonskim papratima nisu potrebne ogromne doze đubriva. Dobar raspored je da se obezbedi nešto hrane svakih četiri do šest nedelja tokom vegetacije.

Tokom jeseni i zime, većina biljaka će biti u stanju mirovanja, uključujući bostonske paprati. Đubrenje se može smanjiti na jednom u dva ili tri meseca, ali nije striktno neophodno. Takođe treba smanjiti jačinu doze đubriva.

Najbolje đubrivo za Boston paprat
Svaka biljka malo drugačije reaguje na đubrivo, a vlasnici kućnih biljaka treba da se prilagode tome. Bostonske paprati najbolje rade sa đubrivima rastvorljivim u vodi jer mogu biti prilično osetljive na jake hemikalije i soli.

Ova đubriva treba da imaju NPK ocenu 20-10-20. Glavni fokus bostonske paprati će uvek biti lišće, tako da će puno azota pomoći da se ovo lepo rasplamsa. Ovim biljkama nije potrebno toliko fosfora jer ne daju cveće ili plodove.

Postoji nekoliko unapred pripremljenih đubriva koja su idealna za bostonske paprati. Mnoga standardna đubriva za kućne biljke će obaviti posao, kao što je Miracle-Gro Indoor Plant Food.

Još jedna dobra opcija je Osmocote Smart-Release biljna hrana jer će svaka doza trajati šest meseci. Đubrivo za orhideje od E-Z-gro takođe obezbeđuje pravi odnos NPK za bostonske paprati.

Takođe možete napraviti sopstveno đubrivo, često od nekih iznenađujuće uobičajenih sastojaka. Kore od banane sadrže dosta kalijuma, dok je istrošen talog kafe pun azota.

Za tehničkiju mešavinu, koristite mešavinu uree, koštanog brašna i potaše u razmeri 2:1:2 razblaženu sa nekoliko galona tople vode.

Kako primeniti đubrivo
Đubriva rastvorljiva u vodi imaju prednost što se lako primenjuju. Jednostavno razblažite preporučenu dozu smeše prema uputstvima. Zatim koristite kantu za zalivanje da biste ovo primenili na tlo vaše bostonske paprati.

Ako koristite svakodnevne sastojke kao što su kore od banane, pomešajte ih u kašu pre nego što ih pomešate sa toplom vodom. Talog od kafe se takođe može pomešati sa vodom i uneti u zemlju.

Ključna razmatranja kojih treba biti svestan

Bostonske paprati su prilično osetljive, tako da je lako primeniti previše đubriva koje može ozbiljno oštetiti biljku, pa pazite na:

Izgorelo ili opušteno lišće
Mnoga đubriva mogu u suštini spaliti biljke ako se pogrešno primenjuju. Zato je razređivanje đubriva ključno. Ako listovi razviju smeđe vrhove, počnu da žute i počnu masovno da padaju sa vaše bostonske paprati, đubrivo je možda prejako. Zalijte ga više i hranite ređe neko vreme.

Nakupljanje soli
Vremenom, đubriva mogu ostaviti za sobom nakupljanje soli u zemljištu. Ove soli se pojavljuju kao bele mrlje i mogu uzrokovati da tlo postane toksično. Ako se to dogodi, isperite zemlju destilovanom vodom dok se soli ne isperu. Odložite ponovo đubrenje čak šest meseci.

Upakovati
Dobijanje pravog đubriva za vašu bostonsku paprat može izgledati nezgodno, ali koristi mogu biti ogromne. Pravilnom primenom đubriva, dobićete deblje, bujnije lišće i mnogo robusniju biljku.

Koristite đubriva rastvorljiva u vodi sa odnosom NPK od 20-10-20 svake četiri do šest nedelja tokom vegetacije. Zimi možete potpuno prestati sa đubrenjem ili ga smanjiti na svaka dva ili tri meseca.

Vodiči za negu biljaka bostonske paprati:
Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za negu biljaka Bostonske paprati:

Kada i kako zalijevati Boston paprat
Boston Fern svetlosni zahtevi
Najbolja mešavina zemljišta za Boston paprat
Gde pozicionirati Boston paprat u kući

Česta pitanja o đubrenju Boston paprat:

Da li treba da oplodim svoju Bostonsku paprat?
Bostonske paprati imaju koristi od hranjenja i đubrenja kako bi im pomogli da ostanu zdravi. Pošto bostonske paprati relativno sporo rastu, ne zahtevaju mnogo đubriva, ali će patiti ako ih ostavite bez hranljivih materija tokom vegetacije.

Koliko često treba da oplodite bostonsku paprat?
Gnojite svoju Bostonsku paprat jednom mesečno samo od aprila do septembra svake godine.

Čime da hranim svoju Bostonsku paprat?
Bostonske paprati treba hraniti uravnoteženim đubrivom koje sadrži komponente azota, fosfora i kalijuma u ​​tečnom ili čvrstom obliku.

Kako da znam da li sam previše oplodio svoju Bostonsku paprat?
Uobičajeni znak prevelike količine đubriva uključuje smeđe ili žute ivice listova ili usporen rast. Još jedan pokazatelj da možda primenjujete previše đubriva je prisustvo kore na površini tla, što je nakupljanje soli iz đubriva.