Nervne biljke svetlosni zahtevi za optimalan rast

Idealni svetlosni uslovi za razvoj nervnih biljaka u zatvorenom prostoru
Nervne biljke (Fittonia) su divno kompaktne sobne biljke koje mogu doneti upečatljivu boju i mnoštvo prednosti u vaš dom. Kao i svaka zatvorena biljka, neophodno je obezbediti nervnim biljkama pravu količinu svetlosti kako bi bile zdrave tokom cele godine. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o zahtevima za svetlošću nervnih biljaka za optimalan rast i negu biljaka.


Nervne biljke (Fitonija) Zahtevi za svetlošću – najvažnije
Nervnim biljkama je potrebna jaka, indirektna sunčeva svetlost, filtrirana svetlost ili delimična senka da bi uspevale u zatvorenom prostoru. Idealni položaji u kući uključuju sobe koje gledaju na istok ili sever. Nervne biljke su osetljive na jaku, direktnu sunčevu svetlost, koja može da spali njihove listove. Međutim, uslovi slabog osvetljenja mogu prouzrokovati slab ili usporen rast, tako da je pronalaženje odgovarajuće ravnoteže ključno za optimalnu negu.

Uloga svetlosti u zdravlju i rastu biljaka

Sunčeva svetlost je ključna za zdravlje i razvoj svih biljaka. Koristeći sunčevu svetlost, biljke mogu da proizvode hranu u svojim telima fotosintezom.

Zahvaljujući hlorofilu – zelenom pigmentu u njihovim listovima – biljke mogu da apsorbuju energiju sunčeve svetlosti. Ova energija omogućava biljkama da mešaju ugljen-dioksid i vodu kako bi proizveli gorivo u obliku glukoze. Ovo gorivo se koristi za proizvodnju celuloze, koju biljke koriste za izgradnju novih tkiva.

Ako biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti, može se boriti da proizvede dovoljno celuloze da stvori novi čvrsti rast. Umesto toga, biljka će moći da proizvodi samo slabe, zakržljale listove ili stabljike. Ove ranjivije biljke mogu izgledati mlohavo ili bolesno.

Međutim, previše sunčeve svetlosti može biti podjednako štetno za biljku. Intenzivna direktna sunčeva svetlost može spaliti lišće biljaka koje obično preferiraju hladnije uslove. Ovo uzrokuje ozbiljna oštećenja biljke i može dovesti do smrti.

Sve biljke preferiraju različite količine sunčeve svetlosti, obično u zavisnosti od svetlosnih uslova njihovog prirodnog staništa.

Uobičajena svetlosna terminologija za sobne biljke
Pronalaženje odgovarajućeg nivoa svetlosti za svaku biljku može biti zbunjujuće. Srećom, postoje neke univerzalno priznate kategorije svetlosti koje ovo olakšavaju. Četiri glavne vrste svetla za sobne biljke su:

Jarko, direktno svetlo – Ova vrsta svetlosti znači da sunčeva svetlost pada direktno na lišće biljke veći deo dana. Područja svetle, prirodne svetlosti obično uključuju prozore okrenute prema jugu ili jugozapadu bez filtera. Jarka, direktna sunčeva svetlost je previše za većinu sobnih biljaka, osim za kaktuse ili sukulente.
Jarko, indirektno svetlo – Ova vrsta svetla je pogodna za najveći broj sobnih biljaka. Jarka, indirektna svetlost se javlja u oblastima gde je biljka blizu prozora, ali sunčeva svetlost ne pada direktno na lišće. Biljke dobijaju jarko, indirektno svetlo kada su postavljene na udaljenosti do 3 metra od prozora okrenutog prema istoku ili jugu.
Filtrirana svetlost – Filtrirana svetlost je u suštini jarka, indirektna svetlost koja prolazi kroz filter poput roletne ili mrežaste zavese. Filtrirana svetlost je idealna za biljke koje mogu biti osetljive na jako svetlo. Prozori okrenuti prema istoku savršeni su za obezbeđenje filtriranog svetla.
Slabo osvetljenje – Poznato i kao delimična senka, uslovi slabog osvetljenja su najbolji za biljke koje su izuzetno osetljive na jako svetlo. Uslovi slabog osvetljenja se obično javljaju u prostorijama sa prozorima okrenutim prema severu.

Tipični svetlosni uslovi koje nervne biljke dobijaju u svom prirodnom staništu

Nervne biljke su autohtone u tropskim kišnim šumama Perua i drugih zemalja Južne Amerike. Ove višegodišnje zimzelene biljke su kompaktne i imaju naviku širenja. Nervne biljke rastu na šumskom tlu, primajući prošaranu sunčevu svetlost kroz krošnje.

Ove svetlosne uslove najbolje je replicirati bilo filtriranom sunčevom svetlošću ili delimičnom senkom. Nervne biljke mogu da tolerišu uslove slabog osvetljenja u kratkom periodu, ali i dalje moraju da dobiju malo svetlosti.

Znaci da vaša nervna biljka prima previše svetla

Kao biljke koje preferiraju filtriranu svetlost ili delimičnu senku, nervne biljke su podložne primanju previše svetlosti. Neki uobičajeni znaci da vaša nervna biljka prima previše svetla uključuju:

Smeđe ili spaljeno lišće
Ovo je najočigledniji znak da vaša nervna biljka prima previše svetla. Kada se ostave na direktnoj sunčevoj svetlosti, ivice listova nervnih biljaka mogu se spržiti. Takođe mogu početi da postaju braon.

Suvo ili smežurano lišće
Nervne biljke su osetljive na jako, direktno svetlo. Njihovi delikatni listovi mogu početi da se smežuraju ako dobiju previše direktne sunčeve svetlosti. Ovi listovi će biti suvi i hrskavi i mogu se odlomiti kada se pregledaju. Nervne biljke takođe mogu biti donekle posebne u pogledu temperature okoline i vlažnosti, pa se pobrinite da i ove biljke locirate u odgovarajućem okruženju.

Morate često zalivati
Nervnim biljkama je potrebno stalno vlažno tlo i treba ih zalijevati svaka 3 ili 4 dana. Ali ako se vaša nervna biljka suši svakih nekoliko dana, biljka možda dobija previše direktnog svetla. Oštra, direktna sunčeva svetlost može dovesti do toga da nervne biljke brže troše dostupnu vodu.

Ako primetite da vaša nervna biljka pati od nekog od ovih simptoma, udaljite je od izvora direktne svetlosti. Pokušajte da postavite nervnu biljku negde gde ima jarko, indirektno svetlo. Alternativno, koristite lokaciju koja dobija filtriranu sunčevu svetlost zbog roletni ili mrežastih zavesa.

Znaci da vaša nervna biljka ne prima dovoljno svetla

Iako nervne biljke ne vole jako, direktno svetlo, one takođe mogu patiti ako ne dobiju dovoljno sunčeve svetlosti. Uobičajeni pokazatelji da vaša nervna biljka ne dobija dovoljno svetla uključuju:

Gubitak boje
Ako nervna biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti, vene na listovima mogu početi da gube boju. Ostavljanje nervne biljke u oblasti sa slabom osvetljenošću uzrokuje da boje izblede. To je zato što biljka treba da proizvede više hlorofila da bi apsorbovala dostupno svetlo, pretvarajući lišće u tamnozeleno.

Rast novih nervnih biljaka može postati dugotrajan ako nervna biljka ne prima dovoljno svetlosti. To znači da će biti značajnijih praznina između listova koji se pojavljuju, zbog čega će stabljike izgledati ispružene.

Slab ili usporen rast
U ekstremnim slučajevima kada nervna biljka ne dobija dovoljno svetlosti, novi rast može biti slab ili zakržljao. Sveže lišće koje biljka proizvede biće manje, dok stabljike mogu postati ranjivije. Ovo može dati nervnoj biljci bolestan, opušten izgled.

Najbolja izloženost svetlu za nervne biljke u zatvorenom prostoru

Nervne biljke uspevaju na jakoj, direktnoj sunčevoj svetlosti, filtriranom svetlu ili delimičnoj senci. Filtrirana svetlost pruža najbolju ravnotežu između izloženosti svetlosti i zaštite od previše svetlosti. Nervne biljke ne mogu da izdrže jaku, direktnu sunčevu svetlost i pate u uslovima slabog osvetljenja.

Prostorije koje gledaju na istok su idealne za nervne biljke, posebno ako je sunčeva svetlost difuzna pomoću roletni ili mrežastih zavesa. Držite nervnu biljku najmanje 3 stope od prozora da biste postigli jako, indirektno svetlo. Uverite se da svako svetlo koje ulazi ne dodiruje direktno lišće nervne biljke.

Sobe koje gledaju na sever takođe mogu da rade, pod uslovom da su dovoljno svetle. Alternativno, možete dopuniti nervne biljke koje rastu u prostorijama okrenutim prema severu korišćenjem veštačkih svetla za uzgoj.

Gde god da postavite nervnu biljku, rotirajte je prilično redovno da biste joj pomogli da raste ravnomerno. Biljke će prirodno rasti u pravcu svetlosti, što će rezultirati krivom biljkom ako je ne rotirate. Iako se nervne biljke ne smatraju toksičnim ili otrovnim za kućne ljubimce i ljude, pametno je nositi par zaštitnih rukavica tokom bilo kojeg oblika nege biljaka jer imaju sitne dlačice na svojim stabljikama koje mogu izazvati blagu iritaciju.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde pozicionirati nervne biljke u kući.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje Nerve Plant:

Mogu li nervne biljke živeti pri slabom osvetljenju?
Nervne biljke mogu kratko da žive u uslovima slabog osvetljenja, ali u idealnom slučaju im je potrebna jaka, indirektna svetlost. Ostavljanje nervnih biljaka u oblastima sa slabom osvetljenošću predugo uzrokuje probleme kao što je usporavanje rasta.

Kakva je vrsta svetlosti potrebna nervnim biljkama?
Nervnim biljkama je potrebna jaka, indirektna svetlost, filtrirana svetlost ili delimična senka. Filtrirana svetlost je idealna jer obezbeđuje dovoljno svetlosti i štiti biljku od direktne sunčeve svetlosti.

Da li je nervnim biljkama potreban visok nivo svetlosti?
Nervne biljke neće se dobro snaći u oblastima sa visokim nivoom osvetljenja. Nervne biljke su podložne visokoj ili direktnoj svetlosti i mogu patiti od spaljenih ili smežuranih listova.

Kako da znate da li vaša nervna biljka dobija dovoljno svetlosti?
Ako vaša nervna biljka uspeva i ima dobru boju, dobija dovoljno svetla. Zdrave nervne biljke takođe ne bi trebalo da imaju bilo kakve simptome previše svetla ili nedovoljno svetla.

Nerve Plant Svetlosni zahtevi – Završavanje

Nervne biljke su atraktivne i šarene biljke koje mogu da žive godinama sve dok možete da obezbedite odgovarajući nivo svetlosti. Za optimalnu negu, obezbedite svetlo, indirektno svetlo, filtrirano svetlo ili delimičnu senku. Filtrirano svetlo sa prozora okrenutog prema istoku postiže najbolju ravnotežu između izlaganja svetlosti i zaštite od jarke, direktne sunčeve svetlosti. Nervne biljke su podložne direktnoj sunčevoj svetlosti, pa izbegavajte ova područja.