Savladavanje zalivanja kalateje kada i kako za zdrav rast

Iako postoji mnogo vrsta kalateje, svi dele zajedničke zahteve za vodom i potrebno im je slično rukovanje. Po mom iskustvu, pravilno zalivanje ovih biljaka je najizazovniji deo njihove nege. U ovom vodiču ću podeliti svoje savete i tehnike o tome kada, kako i zašto zalivati vašu biljku Calathea.


Kada i kako zaliti kalateju (osnovni saveti)
Pregled sadržaja:

Kada zaliti kalateju
Učestalosti zalivanja
Kako zaliti kalateje
Znaci da možda preterujete
Znaci da ste možda podvodni
Česta pitanja o zalivanju Calatheas:

Kada zaliti kalateju
Šarena biljka kalata u saksiji u visokoj beloj vazi Obično zalivam svoju biljku Calathea svakih sedam dana

Od mnogih sobnih biljaka koje posedujem, smatram da je zalivanje biljaka kalateje jedno od izazovnijih, jer je teško odrediti pravi trenutak.

Kada se redovno zamagljuje i drži u blizini malog ovlaživača, Calathea verovatno treba zalivanje samo jednom nedeljno do dve nedelje. U suvom okruženju, možda će biti potrebno zalivanje svakih nekoliko dana.

Biljka preferira da se malo osuši kako bi izbegla trulež korena, ali mora da ostane vlažna ispod prva dva inča zemlje ili će se boriti.

Balansiranje potrebe za sušenjem sa redovnom vlagom zahteva malo vežbe.
Kako znate kada treba zaliti?

Biljke kalateje moraju malo da se osuše između ciklusa zalivanja. Dodirujući prstima gornja dva inča zemlje, sačekajte dok ne počnu da se suše, ali još nisu kruti ili pahuljasti.

Nemojte čekati da biljka kalateje uvene, klone ili počne da gubi boju , ili će možda trebati nedelje da se oporavi.
Kako proveriti kada treba zaliti

Test prstima će vam reći kada se gornja dva inča osuše, ali ne i potpuno suva. Ovo je moja lična tehnika i daleko najjednostavniji metod.

Merači vlage mogu dobro da rade, ali ćete ipak morati da odredite koja merenja odgovaraju potrebama biljke na osnovu dodirivanja tla.

Testiranje težine biljke je manje efikasno jer Calathea ostaje dovoljno vlažna da ne menja mnogo težine tokom sušenja.
Učestalosti zalivanja
Mala biljka kalateje egzotičnog izgleda u saksiji u savremenoj sadi koja sedi na belom stolu u kuhinji Kao dodatak zalivanju, korisno je redovno zamagljivati biljke kalateje

Kalateje se obično zalijevaju najmanje jednom nedeljno. Ako se zamagli i drži blizu ovlaživača, možda će biti potrebno zalivanje svakih 7 do 14 dana.
Environmental Considerations

Održavanje toplije vašeg doma i niže vlažnosti dovešće do većeg zalivanja vaše kalateje. Postavljanje biljke blizu otvora za grejanje ili klimatizaciju takođe će stvoriti ove uslove sušenja.

Zbog efekata sušenja, brzo drenirajuće zemljište nije uvek najbolji izbor za ove biljke. Za više, pogledajte naš vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Calathea .
Sezonska razmatranja

Kalateje zimi miruju i leti im je potrebno više vode. Uvek smanjim zalivanje na samo jednom mesečno tokom zime, na osnovu brzine sušenja tla.
Kako zaliti kalateje
Živopisna prugasta zelena biljka kalateje u modernoj beloj sadi na beloj pozadini Biljke kalateje se zalivaju metodom „odozgo nadole“ ili „odozdo prema gore“.

Kako zalivate kalateju i šta koristite za proces, važno je koliko često to radite.
Osnovni značaj dobre drenaže

Pošto biljke kalateje vole da ostanu vlažne, potrebna im je dobra drenaža kako korenje ne bi trulilo zbog stajaće vode.

Njihovo korenje prerasta u lišće i labavu koru koju spuštaju zrela stabla džungle u prirodnom okruženju. Ovaj materijal dobro drenira, pa oponašajte tu teksturu u mešavini za zalivanje za dobre rezultate. Organski materijal je potreban da deluje kao sunđer i drži vodu.

Neodgovarajuća drenaža može dovesti do lošeg zdravlja biljaka, što zauzvrat može privući uobičajene štetočine i bolesti biljaka Calthea .
Koja vrsta vode je najbolja?

Kalateje su posebno osetljive na fluor . U komercijalnim vodičima za uzgoj dobro je primećeno da je ovim biljkama potrebna filtrirana ili destilovana voda da bi se sprečile mrtve tačke na listovima.

Ako primetite mrtve tačke, promenite vodu koju koristite. Ostavljanje vode iz slavine može da smanji fluor, ali kalateje su previše osetljive za taj trik. Kišnica može dobro da funkcioniše.
Zalivanje Calatheas

Zalivanje na dnu je bolje za kalateju, ali je potrebno malo strpljenja. Zalivanje odozgo nadole može da funkcioniše, ali moraćete da nanesete dovoljno vode da će verovatno preliti bilo koji tanjir.
Zalivanje odozgo nadole

Ako je zalivanje odozgo nadole jedina opcija, sipajte vodu oko osnove stabljike i čuvajte prskanje po lišću. Natopite celo tlo tako što ćete se ravnomerno pomerati oko lonca.
Bottom Vatering

Zalivanje na dnu je jednostavno kao stavljanje lonca u kantu ili posudu koja je veća od nje. Napunite posudu vodom dok ne dostigne 3/4 visine lonca. Ostavite biljku da se natapa dok vrh zemlje ne bude vlažan, a zatim ocedite u sudoper ili kadu dok ne prestane da kaplje.
Koliko vode dodati

Manjim kalatejima u saksijama od 3 do 4 inča verovatno treba samo 8 unci da zasiti svoje tlo.

Velike biljke skoro maksimalne veličine od 2 stope u visinu će verovatno trebati bliže litru ili više da bi ih u potpunosti zadovoljile.
Šta raditi sa otpadnom vodom

Ako je biljka u tanjiru ili poslužavniku, izlijte oticanje nakon zalivanja. Kalateje su veoma osetljive na sedenje u višku vode.
Znaci da možda preterujete
Biljka kalateje sa žutim listovima potencijalno zbog preteranog zalivanja Biljke kalateje mogu zaista patiti ako se ne zalivaju pravilno

Pazite na ove uobičajene znakove da možda previše zalivate svoje biljke Calathea:

Žuti listovi
Blede boje i uzorci
Providni i meki listovi
Viseće stabljike
Promenjeni koreni.

Ako je tlo jako zasićeno, možda ćete morati da ga uklonite i presadite biljku kalateje u suv kontejner sa boljom mešavinom za drenažu. Budite posebno oprezni sa nedavno razmnožanim biljkama kalateje .
Znaci da ste možda podvodni

Suprotno tome, evo nekoliko uobičajenih znakova na koje treba obratiti pažnju koji ukazuju na to da možda ne zalivate svoje biljke Calathea:

Uvijeni, hrskavi listovi
Smeđi saveti
Žute ivice listova
Gubitak boje i osvetljenosti
Opuštene i venuće.

Česta pitanja o zalivanju Calatheas:
Treba li razmisliti o zamagljivanju kalateja?

Calathea ima koristi od zamagljivanja na dnevnoj ili svaki drugi dan. Koristite osnovni mister i koristite destilovanu ili kišnicu ako je moguće da biste izbegli smeđe mrlje na listovima.
Da li će kalateje imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?

Posude za vlažnost mogu da dodaju vlažnost vazduhu, ali Calathea više voli više nego što ovi uređaji oslobađaju. Mali ovlaživač veličine radne površine na sat ili dva dnevno je bolja tehnika za održavanje boje.
Koje su glavne stvari na koje treba obratiti pažnju između ciklusa zalivanja?

Prvo pazite da biljka izgubi živost i boju. Bleđenje i šare koje nestaju u zelenoj pozadini ukazuju na to da Kalateja ne dobija pravu vodu.
Koji su najčešći znaci da biljci Calathea treba zalivanje?

Gubitak boje i suvo zemljište su prvi znak, ali Calathea takođe ima tendenciju da klone, razvija smeđe ivice i žuti tokom vremena.
Koji je najbolji način za zalivanje Calatheas?

Zalivanje odozdo prema gore najbolje funkcioniše za ove biljke koje vole vlagu.
Koliko vode treba kalateji?

Svaku kalateju treba zalijevati sve dok voda lako ne poteče sa dna posude, a zatim ostaviti da se ocedi.
Da li je u redu nanositi vodu na listove biljke Calathea?

Iako ove biljke uživaju u zamagljivanju, ne vole da im voda prska po lišću prilikom zalivanja.
Šta da radim ako previše zalivam svoju kalateju?

Ako biljka ne može da se osuši samo preskakanjem nekoliko ciklusa zalivanja, pokušajte da je presadite sa boljom mešavinom za odvodnjavanje.
Mogu li zaliti svoju kalateju vodom iz česme?

Izbegavajte vodu iz slavine kako biste sprečili da fluorid ošteti biljku.
Okončanje

Biljke kalateje uživaju u vlažnom okruženju, ali ne žele da tlo uvek ostane vlažno. Uravnotežite vlažnost i ciklus zalivanja kako biste osigurali da biljka dobije dovoljno vode bez da se utopi u sopstvenom tlu.