Mogu li biljke zmija ubiti komarce

Mogu li biljke zmija ubiti komarce

Nema mnogo goreg od toga da čujete kako komarac cvili dok pokušavate da zaspite. Srećom, neke biljke zapravo mogu odbiti ili ubiti komarce. Ali da li su biljke zmije (Dracaena trifasciata) jedna od njih? U ovom članku ćemo otkriti da li biljke zmija mogu ubiti komarce.


Komarci su dosadni štetočini poznati po svojoj naklonosti prema ljudskoj krvi. Komarci su leteći insekti koji ispuštaju karakterističan zvuk visokog tona kada su u letu. Vrhunac sezone komaraca obično se javlja tokom leta.

Nažalost, iako biljke zmija mogu ubiti komarce (i nude niz drugih prednosti, uključujući prečišćavanje vazduha), one ih ne mogu odbiti. Biljke zmije mogu da se zaštite od komaraca zahvaljujući saponinu u svom lišću. Saponin je organska hemikalija koja je toksična za mnoga stvorenja, uključujući komarce, ljude, mačke i pse.

Dok ženke komaraca konzumiraju krv, mužjaci se hrane biljkama jer im delovi usta nisu dovoljno jaki da probuše kožu. Međutim, ako muški komarac pokuša da se hrani biljkom zmije, brzo će umrijeti kada proguta saponin. U praksi, to znači da komarci jednostavno izbegavaju da se hrane zmijskim biljkama.

Iako su zmijske biljke toksične za komarce, ovi sukulenti zapravo ne odbijaju ove dosadne insekte. Iako saponin sprečava komarce da se hrane zmijskim biljkama, oni će ipak proleteti pored biljke. Neugodno, komarci se čak mogu udobno gnezditi u blizini zmijskih biljaka.

Nažalost, to znači da biljke zmija neće učiniti malo da odvrate komarce. Čak i ako se okružite zmijskim biljkama, i dalje bi vas ugrizle ženke komaraca. To znači da će vam i dalje trebati zaštita od komaraca.

Koje biljke mogu da oteraju komarce?

Iako biljke zmija nisu efikasna odbrana od komaraca, druge biljke mogu odbiti ove dosadne insekte. Mnoge biljke ili cveće jakog mirisa mogu da oteraju komarce. Neki od njih se takođe mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kako bi sprečili napade komaraca dok spavate.

Biljke koje odbijaju komarce uključuju:

Bosiljak
Lavanda
Balzam od limuna
Nana
Ruzmarin
Sage
Majčina dušica
Cveće koje može da odbije komarce uključuje:

Bee Balm
Mačja trava
Citronella
Geraniums
Nevena

Kako mogu da koristim biljke za odbijanje komaraca?
Postoji nekoliko načina za postavljanje biljaka koje mogu otjerati komarce. Prvo, možete koristiti eterična ulja biljaka poput citronele, lavande i ruzmarina da biste odvratili komarce. Možete ih poprskati na stvari koje možete da okačite blizu prozora. Sveće ili difuzori takođe mogu dobro raditi.

Možete koristiti i same biljke. Mnoge biljke poput bosiljka, nane i majčine dušice mogu se uzgajati na prozorskim daskama kako bi se odvratili komarci. Alternativno, možete povezati nekoliko osušenih grančica lavande ili ruzmarina i okačiti ih ispred prozora. Laganim gnječenjem listova možete osloboditi mirise koji odbijaju nadolazeće komarce.

Okončanje
Biljke zmije mogu ubiti muške komarce ako pokušaju da ih pojedu zbog saponina sadržanog u listovima. Nažalost, to jednostavno znači da komarci ignorišu biljke zmija. Ovi sukulenti neće sprečiti komarce da uđu u vaš dom ili baštu. Umesto toga, koristite bilje i cveće jakog mirisa poput bosiljka, lavande, nevena i mačje trave da biste odbili komarce.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka zmija kod kuće.