Koliko sunceve svetlosti treba Ficus Ginseng

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje Ficus Ginseng kod kuće
Kada su u pitanju kućne biljke, malo ko može da parira Ficus ginsengu u neobičnom izgledu. Ova biljka ima veliki, zaobljen koren koji se uzdiže iz zemlje kada se podigne u područjima sa dovoljno vlage. Koreni i stabla se čak mogu oblikovati tokom godina kako bi se stvorila umetnička forma. Dok je Ficus Ginseng jedna od najlakših biljaka fikusa za uzgoj u zatvorenom prostoru, i dalje mu je potrebno puno svetla da bi izbacio nove listove i izgledao najbolje.


Ficus Ginseng svetlosni zahtevi – osnovne stvari
Potražite prozor okrenut prema jugu ili zapadu kako biste osigurali da vaš Ficus Ginseng svakodnevno dobija dovoljno sunčeve svetlosti. Ovim biljkama nije potrebno mnogo direktne sunčeve svetlosti, ali im je potrebno mnogo indirektnog i veoma jakog svetla da bi dobro rasle. Ako premestite Ficus Ginseng iz tamnijeg područja u svetliju, radite to u fazama da biste izbegli šok.

Svetlost i rast biljaka

Većina biljaka, uključujući Ficus Ginseng, oslanjaju se na proces poznat kao fotosinteza za proizvodnju šećera koji su im potrebni kao izvor hrane. Ove biljke ne mogu da apsorbuju ništa što bi im dalo energiju iz zemlje ili vode, već samo hranljive materije koje su im potrebne za snažan rast.

Đubrivo se obično naziva „hranjenjem“ biljke, ali je zapravo svetlost ta koja se hrani kroz proces fotosinteze. Bez dovoljno svetlosti, biljka će izgubiti energiju i boriti se da nastavi da raste.

Ipak, previše svetla je takođe problem. Kada se biljke naviknu na niži nivo svetlosti zbog prilagođavanja za senovite oblasti, one mogu da pate od opekotina na lišću na isti način na koji vaša koža reaguje na dan na plaži.

Svetlost za kućne biljke se generalno opisuje kao jedna od sledećih kategorija:

Jarko direktno svetlo, poznato i kao puno sunce kada ste na otvorenom. Ovo generalno zahteva ili blisko postavljanje na prozor okrenut prema jugu ili namensko svetlo za biljke.
Jarko indirektno svetlo, poznato i kao delimično sunce. Postavljanje biljke unutar dva do tri metra od prozora trebalo bi da obezbedi ovu količinu svetlosti ili korišćenje biljnog svetla.
Mešano svetlo, poznato i kao delimična senka. Za ovaj nivo nije potrebna direktna sunčeva svetlost, samo relativno jako svetlo nekoliko sati dnevno. Može se nazvati i filtriranom svetlošću.
Slabo osvetljenje, ili senka. Najmanja količina svetlosti koja može biti potrebna biljci, koja se može obezbediti isključivo kroz normalno unutrašnje osvetljenje ili obližnji prozor sa orijentacijom na istok ili sever.

Tipični svetlosni uslovi Ficus Ginseng prima u svojim izvornim staništima

Dok Ficus Ginseng može ostati ispod 24 inča kada se uzgaja kao kućna biljka, oni su mnogo veći u svom izvornom staništu. Drveće od 40 stopa ima tendenciju da formira krošnje tamo gde rastu, pružajući biljci puno direktnog sunca.

Manje biljke rastu kroz šikaru da bi došle do krošnje, tako da mogu da podnesu niže nivoe svetlosti u kratkim periodima.

Međutim, zrela biljka koja aktivno ne pokušava da postane viša trebalo bi da dobije dovoljno svetlosti ili ćete videti kako vaša sobna biljka postaje vretenasta i prevrće se.

Biljke fikusa imaju tendenciju da budu manja drveća u svojim izvornim staništima, ali takođe često rastu tamo gde postoji mala konkurencija od strane viših vrsta. To znači da više vole svetlije nivoe svetlosti nego tamnije oblasti.

Znaci da vaš fikus ginseng prima previše svetla
Dok Ficus Ginseng preferira jak nivo svetlosti i malo direktnog sunca svaki dan, ne treba mu puno sunca koje peče svoje listove tokom dana.

Premeštanje ove biljke iz tamne prostorije u svetlu takođe može da je šokira i da lišće postane žuto ili čak belo. Posmeđivanje duž vrhova je još jedan znak preteranog osvetljenja ako ste sigurni da tlo nije suvo.

Uvenuće i opušteno lišće može ukazivati na ozbiljan stres od svetlosti, ali je češće problem sa zalivanjem. Izgoreli listovi se neće oporaviti, pa je u redu da ih uklonite nakon premeštanja biljke sa direktnog sunca.

Koren ove biljke retko je pogođen ovakvim oštećenjima, ali može malo potamniti na površinama izloženim suncu bez većeg efekta.

Znaci da vaš fikus ginseng ne prima dovoljno svetla

Mnogo je češće da biljka Ficus Ginseng prima premalo svetla nego previše.

Iako je većina vrsta biljaka fikusa osetljiva na iznenadne promene nivoa svetlosti, poznate su po tome što više vole više svetlosti nego manje. Sve dok polako uvodite biljku na jače svetlo nekoliko sati u isto vreme, ne bi trebalo da vidite nikakve probleme.

Nedostatak svetlosti će dovesti do toga da listovi izgube boju, a zatim i njihov sjajni sjaj. Nećete videti ni mnogo novog rasta jer je biljci potrebno mnogo svetlosti da bi imala energiju za izgradnju listova.

Ako fikus u mračnim uslovima dovoljno dugo, biljka može dobiti neujednačen ili neujednačen izgled zbog gubitka listova bez zamene. Biljka će takođe na kraju postati dugonoga, sa novim rastom koji se čini da se rasteže da pronađe svetlost i verovatno će se prevrnuti pod sopstvenom težinom.

Masa korena može čak izgubiti deo svoje boje i postati malo mekana kada nivo svetlosti bude nizak nedeljama ili mesecima.

Pored toga, mudro je paziti na uobičajene štetočine, bube i bolesti Ficsus ginsenga.

Najbolja izloženost svetlu za Ficus Ginseng u zatvorenom prostoru

Ficus Ginseng treba šest ili više sati jakog svetla dnevno. U mnogim delovima zemlje dani su prekratki da bi se ovo obezbedilo zimi.

Biljka može da izdrži da bude u stanju mirovanja zimi ako nema dovoljno svetla, ali će im trebati dugi dani sa dosta jakog svetla tokom leta da bi to nadoknadili.

Izlaganje okrenuto prema jugu ili zapadu je najbolji tip prozora koji se koristi za snabdevanje svetlošću ovoj biljci jer joj je potrebna osvetljenost.

Prozori okrenuti prema severu i istoku obično su previše indirektni za ovu biljku. Možda ćete morati da dopunite svetlo snažnim biljnim svetlom bez obzira na to kakvu izloženost imate ako oko vašeg doma ima veliko drveće u senci.

Rotiranje Ficus Ginseng jednom mesečno će održati rast ujednačenim i sprečiti bilo kakvo naginjanje. Dok biljka zimi delimično miruje, nema potrebe da je premeštate u oblast sa slabijim osvetljenjem.

U stvari, premestite ga na svetlije područje ako je moguće zimi jer nivoi prirodnog svetla imaju tendenciju da opadaju. Dobra zaliha jakog svetla tokom zime pomaže u sprečavanju sezonskog opadanja listova i nepotrebnog stresa za biljku.

Česta pitanja o zahtevima za svetlo fikusa ginsenga:

Može li Ficus ginseng živeti pri slabom osvetljenju?
Ficus Ginseng može da izdrži slab nivo osvetljenja nekoliko nedelja bez mnogo efekta. Međutim, za dobar rast i zdravlje potrebno je jako svetlo.

Može li Ficus ginseng izdržati puno sunca?
Ficus Ginseng može uzeti najmanje nekoliko sati direktnog sunca dnevno i želi indirektno jako svetlo za ostatak od 12 do 18 sati svetlosti dnevno.

Kakvo svetlo treba Ficus ginseng?
Ova biljka preferira jako svetlo, ali samo deo dnevne svetlosti treba da bude direktan. Uverite se da ne pomerate Ficus Ginseng iz mraka u jarko svetlo bez postepenog procesa izlaganja, jer je ova vrsta osetljiva na takvu vrstu tranzicije.

Hoće li Ficus ginseng živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Uprkos tome što je drvo pune veličine u svom prirodnom staništu, Ficus Ginseng može srećno da ostane sićušan i da živi u zatvorenom prostoru sve dok mu dajete dovoljno svetlosti i vlage.

Kako znate da li vaš Ficus ginseng dobija dovoljno svetlosti?
Ficus Ginseng će izgledati zdepasto, široko i dobro prekriveno lišćem kada dobije dovoljno svetlosti. Visok, ispružen i bled rast je uobičajen kada je nivo svetlosti nedovoljan.

Ficus Ginseng svetlosni zahtevi – završno
Dajte svom Ficus Ginseng puno svetla i gledajte kako raste sa snagom godinama koje dolaze. Tamnozeleno lišće treba da ima dobar sjaj na sebi sve dok dobija dovoljno sunčeve svetlosti i redovno zalivanje. Pazite na dubinu boje i razmislite o malom povećanju ekspozicije svetlosti ako mislite da zelena malo bledi. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu Ficus ginsenga.