Zahtevi za osvetljenje Bostonske paprati osnovni saveti

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o zahtjevima za svjetlom Boston paprat. Ove popularne i korisne biljke predstavljaju vrhunsko širenje eklektičnih listova koji donose tropski osećaj u domove i kancelarije. Ali pošto su poreklom iz uslova džungle, zahtevi za svetlom za bostonske paprati mogu biti teški za ispunjavanje. Udubićemo se u nivo svetlosti koji je potreban bostonskim papratima i zašto. Takođe ćemo dati neke smernice kako da svoju biljku postavite u najbolju poziciju.


Koliko svetla treba Bostonskoj paprati?
Bostonske paprati rastu u tropskim džunglama na šumskom tlu, tako da im je potrebna jarka indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost. U proleće i jesen potrebno im je najmanje dva sata sunčeve svetlosti dnevno. U toplijim krajevima i leti treba ih držati dalje od sunčanih prozora. Previše sunca će spaliti te fantastične listove.

Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i rastu biljaka

Za razliku od mnogih organizama, biljke mogu sami da prave hranu u svom telu. Biljke to rade tako što uzimaju vodu i ugljen-dioksid i mešaju ove resurse sa sunčevom svetlošću. Ovaj proces se naziva fotosinteza i stvara ugljene hidrate u obliku šećera poput glukoze.

Biljka koristi ove šećere za formiranje građevnih blokova svoje stabljike i lišća, omogućavajući joj da raste. Međutim, biljke mogu biti izložene više sunčeve svetlosti nego što mogu da prerade, što uzrokuje oštećenja kao što je izgorelo lišće.

Ako biljka ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti za fotosintezu, neće stvoriti toliko šećera. Ovo će usporiti njegov rast, što će rezultirati dugim izdancima kojima nedostaje gusto, žbunasto lišće.

Dok sve biljke zahtevaju svetlost, ne zahtevaju sve biljke istu količinu ili vrstu svetlosti. Razumevanje sledećih termina je od pomoći u razumevanju zahteva za svetlošću.

Jarko direktno svetlo
Intenzivna je, nefiltrirana svetlost. Ako biljku stavite napolje po sunčanom danu ili blizu sunčanog prozora, ona bi dobila jarko direktno svetlo. Ova vrsta svetlosti rezultira senkama.

Jarko indirektno svetlo
Odnosi se na puno svetlo koje nije direktno od sunčevih zraka. Unutrašnjost sobe sa prozorom okrenutim prema jugu ima ovu vrstu svetlosti.

Filtrirano svetlo
Da li je svetlost koja prolazi kroz objekat kao što je prozirna zavesa ili krošnja šume. Često je sličan jakom indirektnom svetlu.

Slično je senovitim uslovima. Često se nalazi u sobama sa prozorima okrenutim prema severu ili hodnicima i ulazima bez prozora. Određene vrste biljaka mogu da napreduju bez sunčeve svetlosti ili minimalnog izlaganja svetlosti.

Tipični svetlosni uslovi Bostonske paprati dobijaju u svojim izvornim staništima

Kao i mnoge vrste paprati, bostonske paprati su autohtone u gustim džunglama tropske Afrike i Centralne i Južne Amerike. U ovim toplim, vlažnim sredinama, bostonske paprati rastu u zasjenjenim područjima šumskog tla.

Pošto se nadstrešnica prašume uzdiže iznad njih, više biljke blokiraju veliki deo sunčeve svetlosti. To znači da bostonske paprati dobijaju malu količinu filtrirane sunčeve svetlosti i da su evoluirale da uspevaju u ovim uslovima.

Kada se drže kao kućne biljke, bostonskim papratima je i dalje potrebno malo tamnije područje sa puno filtrirane sunčeve svetlosti. Ovo pomaže da se replicira njihovo prirodno okruženje poda džungle.

Znaci da vaša bostonska paprat prima previše svetla

Može biti iznenađujuće lako dati bostonskoj paprati previše svetla. Ove biljke uspevaju u blago senovitim uslovima, tako da previše sunčeve svetlosti može negativno uticati na njih. Evo na šta treba obratiti pažnju:

Smeđe lišće
Lišće može u suštini izgoreti ako se bostonska paprat ostavi na mestu sa previše sunca. Ovo posebno važi za popodnevno sunce, koje je intenzivnije.

Rubovi listova mogu početi da se hrskaju i postaju smeđi na vrhovima. Da biste pomogli paprati da se oporavi, odmaknite je od prozora okrenutih prema jugu kako biste pomogli u širenju sunčeve svetlosti. Bostonske paprati mogu tolerisati nešto manje sunčeve svetlosti od većine drugih sobnih biljaka.

Znaci da vaša bostonska paprat ne prima dovoljno svetla
Čak i za biljke koje su navikle na manje sunčeve svetlosti od mnogih drugih vrsta, bostonske paprati i dalje mogu patiti ako ne dobiju dovoljno svetlosti. Nedobijanje dovoljno svetlosti takođe može učiniti bostonsku paprat slabijom i ranjivijom na bolesti i štetočine. Pazite na svoju bostonsku paprat i imajte na umu:

Pada lišće
Ako ne dobiju dovoljno sunčeve svetlosti, bostonske paprati mogu ostati da ispuste lišće. Biljkama je potrebna sunčeva svetlost da bi bile jake i zdrave zbog šećera proizvedenih fotosintezom. U uslovima sa nedovoljnim osvetljenjem, biljka ne može da stvori dovoljno šećera da održi snažan rast.

Ako sa vaše bostonske paprati pada velika količina listova, pomerite biljku na sunčanije mesto. Ovo bi moglo budite bliže prozoru, ali izbegavajte postavljanje biljke preblizu prozorima okrenutim prema jugu. Bolje je dati biljci više jutarnjeg sunca, a popodne je premestiti na hladnije mesto.

Bostonske paprati koje ne dobijaju dovoljno sunca mogu početi da gube boju na svom lišću dok listovi požute. To živo zeleno će početi da se ispire i bledi jer biljka ne može pravilno fotosintetizirati. Premestite biljku na sunčanije mesto da biste joj pomogli da se oporavi.

Najbolja izloženost svetlu za bostonske paprati koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Bostonske paprati mogu napredovati kada im se daju pravi uslovi. Iako dobijanje prave količine sunčeve svetlosti može izgledati komplikovano, dovoljno je jednostavno da se uradi kada sledite neke osnovne smernice.

Jarka, indirektna svetlost je najbolji nivo svetlosti za bostonske paprati. Ova količina je najbliža filtriranoj svetlosti poda džungle koju bostonske paprati dobijaju prirodno. Najbolji način da obezbedite ovo svetlo je da stavite paprat blizu prozora koji gleda na sever.

Prozori okrenuti prema istoku i zapadu su takođe primenljivi sve dok popodnevna sunčeva svetlost nije previše intenzivna. Prozori okrenuti prema jugu će obezbediti sunčevu svetlost koja je previše moćna popodne. Ostavljanje vaše bostonske paprati u ovom položaju rezultiraće izgorenim listovima.

Bostonske paprati najbolje rade kada dobijaju najmanje dva sata jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Ovo pomaže u sprečavanju bledenja lišća i opadanja lišća. Položaj koji ovo obezbeđuje biće dovoljno dobar za vašu bostonsku paprat tokom cele godine.

Takođe je dobra ideja da povremeno rotirate svoju bostonsku paprat kako biste pomogli biljci da ravnomerno raste i razmislite o presađivanju svakih 18 meseci do 2 godine i rezidbi tokom prolećnih i letnjih meseci.

Upakovati
Bostonske paprati su odličan način da svojoj kolekciji dodate upečatljivu kućnu biljku. Ali potrebni su im određeni uslovi da bi dobro rasli, posebno kada je u pitanju sunčeva svetlost. Pošto su stanovnici poda džungle, bostonskim papratima je potrebna svetla, indirektna sunčeva svetlost tokom cele godine.

Najbolja pozicija za bostonsku paprat je prozor okrenut prema severu koji dobija najmanje dva sata sunčeve svetlosti svakog dana. Prozori okrenuti prema istoku i zapadu takođe rade, ali položaji okrenuti prema jugu biće previše intenzivni.

Vodiči za negu biljaka bostonske paprati:
Za više, pogledajte naše osnovne vodiče za negu biljaka Bostonske paprati:

Kada i kako zalijevati Boston paprati
Hranjenje i đubrenje Bostonske paprati
Najbolja mešavina zemljišta za Boston paprati
Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje Boston paprat:
Da li je Boston paprati biljka sa slabom osvetljenošću?
Bostonske paprati su tolerantne na niz indirektnih svetlosnih uslova i dobro će rasti u uslovima slabog osvetljenja.

Da li Boston paprati može da raste na veštačkom svetlu?
Veštačka svetla za rast mogu se koristiti u prostorijama koje dobijaju minimalnu ili nikakvu izloženost prirodnom svetlu kako bi se pomoglo razvoju rasta Bostonske paprati u zatvorenom prostoru. Samo budite sigurni da koristite postavku na niskom nivou i idealno ne izlažite biljku direktnom veštačkom svetlu tokom dužeg vremenskog perioda.

Da li Boston paprati može da živi u senci?
Prirodno stanište za većinu biljaka bostonske paprati je pod krošnjama šume u senci okolnih stabala i lišća, tako da će srećno rasti u zasjenjenim uglovima u većini domova i kancelarija.

Koliko je svetlosti potrebno Bostonskoj paprati?
Biljke bostonske paprati najbolje rade kada dobiju 2+ sata jarke, indirektne svetlosti, ali mogu dobro da rade i pri srednjem do slabom osvetljenju.

Kako da znam da li moja bostonska paprat dobija previše sunca?
Ako primetite bele, smeđe ili žute mrlje na lišću vaše bostonske paprati, postoji velika šansa da dobija previše svetla. Direktno sunce će takođe spaliti Bostonske paprati, što će na kraju dovesti do mrtvog tkiva.