Kako razmnožavati biljke ljiljana mira kod kuće lak način

Uspešno razmnožavanje ljiljana mira kod kuće

Ako imate ljiljan mira koji dostiže svoju zrelu veličinu i više ne postaje viši ili širi, razmnožavanje je odličan način da besplatno proširite svoju kolekciju kućnih biljaka. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve detalje o tome kako uspešno razmnožavati biljke mirnih ljiljana kod kuće.

Kako razmnožavati biljke ljiljana mira – najvažnije

Biljke ljiljana mira najbolje se razmnožavaju podelom. Kada se zrela biljka podeli, reznice se mogu uzgajati u zemlji ili vodi. Obično će im trebati oko 4 do 12 nedelja da se uspešno počnu razvijati, u kom trenutku se mogu presaditi i uzgajati do zrelosti.

Šta je biljka ljiljana mira?

Biljke ljiljana mira su deo roda Spathiphillum. Ovaj rod pripada porodici Araceae, što ga čini udaljenim srodstvom sa biljkama strelica i slonova uha.

Ova popularna sobna biljka čuva se širom sveta, ali je prvobitno bila poreklom iz delova Centralne i Južne Amerike. Neke sorte rastu i u tropskim delovima Azije.

Biljke ljiljana mira neznatno se razlikuju među vrstama, ali većina ima tamnozeleno lišće koje raste direktno iz zemlje na pojedinačnim stabljikama za grmovski izgled.

Ove biljke imaju tendenciju da se kreću u veličini između jednog i pet stopa visine i imaju sličnu maksimalnu širinu. Svetlo belo cveće sa jedinstvenim lisnatim izgledom pojavljuje se na sopstvenim stabljikama. Ljiljani mira su bogati simboličkim značenjem i takođe pružaju niz dodatnih pogodnosti.

Biljci je potrebno relativno malo svetlosti, što je čini popularnom sobnom biljkom za područja u kojima druge biljke ne mogu da prežive. Međutim, treba mu dosta vode i preferira veću vlažnost nego što je to u mnogim domovima obično.

Zašto razmnožavati biljku ljiljana mira?
Biljke ljiljana mira zahtevaju malo više posla od nekih drugih sobnih biljaka za razmnožavanje. Međutim, vredi truda ako želite da imate više biljaka (besplatno) za širenje po kući, a ne samo jedan primerak. Razmnožavanje je takođe najbolji način da podelite i svoje kućne biljke.

Ključna razmatranja prilikom razmnožavanja biljke ljiljana mira

Ljiljan mira nije teško razmnožavati, ali on uopšte odgovara samo na dve specifične metode. Pokušaj da ga razmnožite kao da je sukulent ili grm samo će rezultirati nedostatkom rezultata. Da biste izbegli frustraciju i uzaludan trud, uverite se da koristite podelu korena ili razmnožavanje vodom za stvaranje novih biljaka Peace Lili.

Nivo težine
Biljke ljiljana mira lakše se razmnožavaju od mnogih drugih vrsta kućnih biljaka. Ovo je uglavnom zbog nepogrešive prirode podele zrele biljke na nove i manje primerke.

Nema potrebe za dugim periodom čekanja na rast, kao kod sukulenta i lisnih reznica. Međutim, i dalje ćete morati pažljivo da rukujete biljkom i možda će vam trebati neko opšte iskustvo u bašti pre nego što pokušate sa ovim procesom.

Mogu li ljiljani mira rasti u vodi i/ili zemljištu?
Mnoge kućne biljke mogu se razmnožavati i u zemljištu i u vodi ili više vole samo jednu metodu u odnosu na drugu. Biljke ljiljana mira dobro reaguju na razmnožavanje vodom, ali u ograničenoj meri.

Najbolje uspevaju kada se posade u sveže i dobro drenirano zemljište za saksije ljiljana nakon deljenja, tako da se koreni mogu oporaviti i brzo proširiti. Stavljanje reznice u vodu, čak i ako su koreni pričvršćeni za stabljiku, može rezultirati srećnom biljkom koja naraste samo do ograničene veličine. Teško je kasnije preneti ovu reznicu u zemlju, ali može ostati u vazi neograničeno na manjoj veličini.

Možete li razmnožavati biljke ljiljana mira samo iz lista?
Biljka ljiljana mira ne može uspostaviti korenje iz reznica listova. Ovo je uobičajena metoda za sočne sobne biljke, ali je retka među drugim biljkama poput ljiljana mira i njegovih rođaka.

Samo reznice koje uključuju značajne segmente korena i više stabljika biljaka sa zdravim lišćem mogu da ukorene i izrastu u novu biljku. Listovi koji su odlomljeni ili čak pažljivo isečeni radi razmnožavanja nikada neće formirati korenje, čak ni sa hormonom za ukorjenjivanje.

Očekivanja rasta ljiljana mira

Neke metode razmnožavanja su sporije od drugih. Biljke ljiljana mira se uspostavljaju relativno brzo jer se obično razmnožavaju samo podelom.

Trebalo bi da primetite svež rast na novim biljkama u roku od jednog do tri meseca od njihovog razmnožavanja. U roku od šest meseci nakon podele, trebalo bi da se popune i poprime razvijeniji izgled.

Dobro je oploditi nove biljke miroljubivog ljiljana oko dva do tri meseca nakon što se razmnožavaju kako bi se podstakao snažan rast bez rizika da sagore korenje dok se oporavljaju.

Ako počnete sa veoma malim komadima ljiljana mira, možda ćete morati da sačekate šest meseci samo da vidite novi rast, jer će biti potrebno vreme da se koreni prošire.

Kako razmnožavati biljke ljiljana mira: opcije i tehnike
Biljka ljiljana mira neće dobro reagovati na mnoge popularne metode razmnožavanja. Ne možete uzeti samo rez lista ili stabljike i staviti ga u vodu, na primer. Jedna metoda koja dobro funkcioniše za ovu kućnu biljku je korišćenje podele. To je jednostavan proces koji je lako naučiti, ali može biti malo neuredan. Takođe je vredno napomenuti da ljiljani mira sadrže jedinjenja koja se zovu nerastvorljivi kalcijum oksalati koji mogu da iritiraju kožu, pa je pametno nositi rukavice kada rukujete biljkom.

Korak 1:
Iznesite biljku napolje ili na pokriveno radno mesto koje možete lako očistiti. Što je veći zreo ljiljan mira, bolje će reagovati na podelu.

Korak 2:
Lagano okrenite biljku na bok, kotrljajući je ili ljuljajući je da biste je olabavili iz posude u kojoj se nalazi. Možda će vam trebati ravna ručna gleterica da biste kliznuli između grude korena i saksije.

Korak 3:
Kada je tlo labavo, nežno podignite biljku oko osnove njenih listova i stabljika.

4. korak:
Postavite biljku na pokrivenu klupu ili zemlju. Koristite ravnu ručnu gletericu da nežno odvojite koren, listove i stabljike na dva ili više delova. Najveće biljke ljiljana mira možete lako razbiti na tri ili više odeljenja. Uverite se da ima najmanje desetak listova i stabljika po korenu.

5. korak:
Podignite svaki deo i stavite ga u lonac odgovarajuće veličine koji je samo oko 1 inč veći od korena. Ako više volite da koristite razmnožavanje vodom, isperite bilo kakvu zemlju sa korena i stavite je u vazu sa svežom vodom.

Korak 6:
Ako koristite zemlju, napunite lonac labavom, dobro drenirajućom mešavinom za saksije koja je bogata organskim materijalom i tresetnom mahovinom. Čvrsto potapajte zemlju i dobro zalijte novu biljku.

7. korak:
Dajte biljci oko nedelju dana da se oporavi pre ponovnog zalivanja, jer će trebati neko vreme da se novi koreni formiraju da upiju vodu.

Nega ljiljana mira nakon razmnožavanja i saveti za uspešno razmnožavanje

Najbolje je razmnožavati ovu popularnu kućnu biljku tokom njene aktivne sezone rasta u leto i proleće. Čekanje do perioda mirovanja u jesen i zimu samo će smanjiti šanse za uspeh.

Biljke ljiljana mira najbolje su pozicionirane na lokacijama koje dobijaju puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti tokom dana.

Biljke ljiljana mira treba držati na temperaturama iznad 55 stepeni F, posebno nakon šoka podele. Držite ih i ispod 85 stepeni F. Održavajte visoku vlažnost najmanje prvih nekoliko dana nakon razmnožavanja.

Pustite da se tek razmnoženi Peace Lili malo osuši između ciklusa zalivanja odmah nakon procesa. Kada se rast nastavi snažno, vratite se na uobičajeni ciklus zalivanja.

Novim biljkama neće biti potrebno presađivanje ili obrezivanje dok se ne pritisnu na strane saksije ili kontejnera. Ovo može potrajati šest meseci do godinu dana ili više nakon podele biljke.

Pazite na uvenuće, opadanje, žutilo lišća i nedostatak rasta nakon što prođe nekoliko meseci, što ukazuje na to da ljiljan mira nije srećan. Promenite vodu svake nedelje ako koristite tu metodu.

Takođe ćete morati da pazite na sve uobičajene štetočine i bolesti biljaka ljiljana.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka mirnih ljiljana kod kuće.

Uobičajeni problemi razmnožavanja biljaka ljiljana mira, pitanja i lekovi

Koliko je vremena potrebno da se ljiljan mira ukorijeni u vodi?
Kada se ukorenjena reznica stavi u vodu, novi koreni bi trebalo da se formiraju u roku od nekoliko nedelja.

Može li ljiljan mira zauvek živeti u vodi?
Biljka će ostati živa, ali je malo verovatno da će postati mnogo veća i možda neće cvetati.

Koliko dugo je potrebno biljkama Peace Lili da se razmnože?
U vodi, biljkama ljiljana mira potrebno je samo nekoliko nedelja da se razmnože. Popunjavanje biljaka u zemljištu može potrajati nekoliko meseci.

Da li je biljke ljiljana mira teško razmnožavati?
Biljke ljiljana mira se lako razmnožavaju, ali zahtevaju strpljenje.

Možete li uzgajati biljku ljiljana mira iz slomljenog lista?
Ova kućna biljka neće dobro reagovati na pokušaj rasta iz jednog lista.

Zašto moj Peace Lili ne navija?
Uobičajeni problemi uključuju oštećenje korena, prekomerno zalivanje i nepravilnu mešavinu tla.

Kako razmnožavati biljke ljiljana mira – poslednja reč
Ako imate slobodnih nekoliko minuta i zadivljujuću biljku ljiljana mira, možete koristiti ove jednostavne trikove razmnožavanja da ih uzgajate još više bez ikakvih troškova. Napravite nekoliko novih biljaka Peace Lili od jedne sa podelom korena. Postavite podeljeni materijal u vodu ili zemlju da biste stvorili biljke koje možete pokloniti ili zadržati. Uživati!

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira bez razmnožavanja, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju mirne ljiljane širom zemlje.