Osnove cvetnog dizajna razumevanje razlicitih vrsta cveca

Istražite divan svet cveća u ovoj seriji o osnovama cvetnog dizajna. Jednom kada imate osnove, postoji toliko prostora da proširite svoje vidike i kreativnost pomoću cveća. U ovom vodiču ću proći kroz sve što trebate znati o primarnoj strukturi cvijeća, njihovoj klasifikaciji prema broju latica, različitim kategorijama životnog vijeka i popularnom sezonskom cvijeću koje treba uzeti u obzir u svojim projektima cvjetnog dizajna.


Osnove cvetnog dizajna
Šta ćemo pokriti:

Razumevanje različitih vrsta cveća
Struktura cveta
Klasifikacija prema broju latica
Kategorije životnog veka
Načini da produžite život cveća u vazi

Popularno cveće po sezoni

Razumevanje različitih vrsta cveća

Oduvek je postojala fascinacija cvećem. Od malih nogu volimo da duvamo stabljike semena sa maslačka ili čupamo latice sa tratinčice dok zvonimo, on me voli, ne voli me… Kako starimo, cveće ima još posebnija značenja, a ako uzmemo vreme za proučavanje svakog cveta, čeka vas svet čuda.

Struktura cveta

Da bi imao kompletan cvet, mora imati četiri glavna dela. Ako neki od ovih delova nedostaje, biće nepotpun. Svaki od delova takođe igra bitnu ulogu u razvoju i funkciji cveta. Na kraju krajeva, oni nisu samo za našu korist, već su predodređeni da nastave vrstu tako što privlače insekte da oprašuju.
Struktura cveta uključujući stamen, sepal, tučak i laticu

Petals

Uloga latica u cvetu je uglavnom da privlače oprašivače, ali su tu i da zaštite reproduktivno jezgro cveta. U nekim slučajevima, kao kod božićne zvezde ili bugenvilije, listovi će delovati na isti način kao latice, a često ćete ih videti u jarkim bojama.
Sepals

U osnovi cveta nalaze se čašice koje štite cvet dok se formira. Ovi modifikovani listovi su prva stvar koja raste na stabljici da bi formirala pupoljak i oni čvrsto zatvaraju sve delove cveta, a zatim stabilizuju cvet na stabljici kada se otvori da bi otkrio cvet.
Stamens

Prašnici su grupni naziv za muški reproduktivni sistem na cvetu i sastoje se od prašnika (deo koji sadrži polen) i filamenta (drška koja podržava prašnicu). Ova karakteristika se može jasno videti na upadljivim azijskim ljiljanima. Uloga prašnika je da čuva zrna polena, a filament ga drži pričvršćenim za cvet.
Pistil

Zajedno, tučak je ženski reproduktivni deo cveta. Jednostavno rečeno, sastoji se od stigme, stila i jajnika. Ovaj sistem u centru cveta podržava oprašivanje koje će zatim dovesti do oplodnje.

Stigma pomaže u sakupljanju polena. Ima voštanu, lepljivu površinu koja hvata polen od vetra ili aktivnosti insekata.

Stil ima neke važne funkcije. To je linija spasavanja između mesta sakupljanja polena i jajnika. Komplet cevi koji nosi polen za oplodnju jaja u jajniku. Stil takođe ima važniju funkciju razlikovanja polena tako da pravi polen za biljku bude na putu do ovula.

Poslednji deo je jajnik koji drži ovule – oko 50 po cvetu – i svaka od njih ima jaje koje čeka oplodnju i nastavak vrste. Jajnik će kasnije postati seme kada dođe do oplodnje. Jajnik takođe pomaže u ishrani embriona dok se razvija.
Klasifikacija prema broju latica

Broj latica koji cvet može da ima kreće se od nijednog (u veoma retkim slučajevima kada sepali preuzimaju ulogu latica) do mnogo u slučaju tratinčica i punih ruža.
Jedno
Jedan beli cvet

Da bi se smatrali jednim cvetom, latice su obično poređane u jednom sloju oko centra sa vidljivim prašnicima. Često se smatraju omiljenim cvetom pčela, što olakšava pristup polenu. Često ćete videti pčele i druge oprašivače u cvetu poput maka. Između 4-8 latica je norma u ovoj kategoriji.
Polu-duplo
Polu-dvostruki beli cvet

Polu-dvostruki cvet bi imao oko 9-16 latica i imao bi više slojevitog efekta, ali i dalje pokazuje svoje prašnike.
Dvostruko
Dvostruki ružičasti cvet

Cvetovi koji gotovo sakrivaju svoje prašnike u kolutovima latica više od 16 smatraju se duplim. Neke primere poput ruža, karanfila i ranuncula u prošlosti je bilo teško kultivisati, pa su među najpopularnijim cvećem.
Ružine latice

Kada je reč o ružama, Američko društvo za ruže je odvelo osnove i klasifikovalo ruže u još nekoliko grupa:
Jedno 4-8 latica
Semi-Double 9-16 latica
Dvostruko 17-25 latica
Pun 26-40 latica
Veoma puna 41-100+ latica
Kategorije životnog veka

Dugovečnost cveta za aranžman je prva na listi pri izboru cveća. Što duže traju, popularniji su i korisniji.

Jednom su mi postavili pitanje: Kako da nateram da moj ljiljan cveta duže od jednog dana? Nauka do sada ne može da odgovori na ovo pitanje, a očigledno je posebno nazvana da nas podseti na svoju naviku.

Izbegavajte biljke koje imaju stabljike koje lako pucaju i cvetove koje venu čim se odseku, kao što je Verbascum, ili cvetove sa šupljim stabljikama koje će odmah uvenuti, poput gerbera, ako se ne tretiraju pravilno.
Kratkotrajna

Često postoje fiziološki problemi sa nekim biljkama koji će smanjiti njihovu dugovečnost. Neke stabljike su začepljene lateksom (poput maka) zbog čega će uvenuti, a neki veliki cvetovi nemaju izdržljivost ili stabljike da drže dovoljno vode – velike dalije padaju na pamet. Postoje načini da rešite neke od problema, na primer, možete neutralisati začepljenje stabljika hortenzije tako što ćete zgnječiti stabljike, potopiti ih u kipuću vodu ili umočiti u prah stipse.
Dugotrajno cveće

Postoje dva načina da pogledate dugotrajno cveće. Prvi je cvet koji najduže cveta – anturijum može da cveta do 8 nedelja, orhideje mogu da cvetaju od 6-10 nedelja, a cvetovi u šišarkama mogu da izdrže oko 12 nedelja u bašti. Kada ih isečete za aranžiranje cveća, taj broj se menja i anturijumi će biti na vrhu liste za oko 6 nedelja.
Dugotrajno cveće

Pazite na cveće koje ima više voštanih listova, stabljika ili latica poput anturijuma, narcisa, eukaliptusa, orhideja, alstromerije i ljiljana da spomenemo samo neke. Voštana površina pomaže u smanjenju transpiracije vode.

Odabir cveća sa jakim, dugim i debljim stabljikama trajaće duže zbog upijanja vode. To uključuje cveće kao što su ruže, karanfili, zalihe, suncokreti, cinije, alijumi i ukrasne trave.

Drugi način korišćenja dugotrajnog cveća je korišćenje cveća koje se prirodno samosuši bez gubitka boje. Primeri za to su statice ( Limonium sinuatum ), takođe poznate kao morska lavanda; slamčica ili večni cvet ( Helichrisum bracteatum ); i morska božikovina ( Eringiums ). Ima još mnogo primera, a lako ih je uzgajati u bašti. To su biljke sa niskim sadržajem vlage i malom površinom lista koja dodatno smanjuje transpiraciju.
Načini da produžite život cveća u vazi

Postoje neke jednostavne prakse koje će vam pomoći da produžite život cveta u vazi.

Koristite oštre makaze za cveće ili škare i čistim rezom isecite stabljike pod uglom od 45 °. Ovo omogućava stabljikama na dnu vaze da usisavaju vodu.
Uverite se da su sve posude čiste pre dodavanja vode, a zatim očistite i promenite vodu svaka 2-3 dana.
Kada sečete u bašti, imajte pri ruci kantu vode kako bi se odrezane stabljike odmah stavile u vodu.
Rezano cveće koje se tek otvara.
Neki cvetovi će omogućiti poseban tretman kako bi duže trajali. O njima će biti reči kasnije, pa obratite pažnju na njih.
Ponovo isecite stabljike pre sređivanja.
Nemojte prepuniti vazu cvećem.
Koristite cvetni konzervans u vodi.
Rasporedite cveće u najhladniji deo dana, u najhladniji prostor.
Skinite sve listove sa stabljika koji će sedeti ispod linije vode.

Važno je zapamtiti kada uzgajate rezano cveće da se prave biljke uzgajaju u pravoj sezoni, u pravoj klimi, u pravim uslovima i uz odgovarajuću negu i održavanje. Pobrinite se da svoje cveće hranite đubrivom sa visokim sadržajem kalijuma, na primer, podstaći ćete jače stabljike i dugovečnost u vazi. Takođe, mnoge vrste cveća će pasti kada se seku na vrućini dana ili kada su temperature previsoke.

Za više, pogledajte naš detaljni rez kako bi sveže rezano cveće trajalo duže .
Pregled Focal Flovers

Drugi način da se cveće podeli u grupe, a možda i najbolji način u praksi je da se podeli u pet grupa – fokalno cveće, cveće detalja, linijsko cveće, cveće za punjenje i zelenilo. Ove grupe imaju smisao za hiljade vrsta cveća, a kombinacije ovih čine kohezivan i uravnotežen dizajn.
Focal Flovers
Izbor fokalnog cveća

Fokalno cveće je zvezda emisije, veliki lepi cvetovi, savršeni na svaki način koji privlače pažnju svojom veličinom, bojama i karakteristikama – obično jedna stabljika sa velikim lepim cvetom na vrhu. Primeri uključuju ruže, hrizanteme, ljiljane, anemone, ranuncule, gerbere, božure i proteje. Trebaće vam najmanje 1-4 cveća ovog stila za standardni aranžman.
Detaljno cveće
Položen izbor cveća sa detaljima

Nežniji cvetovi koji daju pokretljivost komada i imaju tendenciju da „lebde“ iznad aranžmana mogu se opisati kao cveće sa detaljima. Obično imaju slabe, tanje stabljike koje se koriste da bi aranžman bio prozračniji i dodaju meku teksturu. Ovo cveće uključuje hrizanteme i druge cvetne pupoljke, slatki grašak, kosmos, cveće od čipke, izdanke graška, ruže za prskanje i gipsofilu.
Line Flovers
Položen izbor linijskog cveća

Linijski cvetovi se mogu opisati kao cvetovi koje koristite za kreiranje visine i definisanje oblika dizajna pružanjem okvira sa strukturom. Obično su visoke stabljike sa višestrukim cvetovima po stabljici, poput zmajeva, larkspura, delfinijuma, stabala, gladiola, zumbula i zvona iz Irske. Linijsko cveće koje se koristi za oblikovanje aranžmana poput grana i drugog zelenila takođe može da spada u ovu kategoriju.
Cveće za punjenje
Položen izbor cveća za punjenje

Manji cvetovi u grozdovima na stabljici spadaju u kategoriju cveća punila koji se koristi za dodavanje kontrasta i podrške fokalnom cveću i dodavanje dodatne boje. Ovo cveće popunjava praznine i daje volumen i raznolikost dizajnu. Takođe su odlični za pokrivanje mehanike aranžmana. Neki od ovih cveća uključuju slatki grašak, mini ruže ili ruže za prskanje, statice, đurđevak, hortenzije, viburnume, mini karanfile, hajdučke trave, alstromerije, diantuse i travu repa zeca.
Zelenilo
Izložen izbor zelenila

Zelenilo može upotpuniti dizajn ili pružiti osnovu za dodavanje cveća. Tehnički nije cveće, ali je ipak važan deo cvetnog dizajna. Zelenilo takođe ne mora da bude zeleno, tonovi sive i braon takođe pružaju varijaciju boja i teksturu dizajnu. Neke opcije zelenila uključuju eukaliptus, paprati, ruskus, travu, mirtu, bršljan i list limuna.
Popularno cveće po sezoni

Kada planirate važan dan sa cvećem, dobro je znati koje će cveće biti dostupno u kom godišnjem dobu. Doći će do preklapanja i takođe će biti cveća koje je dostupno tokom cele godine i koje se uvozi poput ruža, ali je takođe dobra ideja kupiti cveće na osnovu odgovarajuće sezone jer će u to vreme biti i jeftinije.
Kolekcija narandžastih lala

Proleće

Proleće je najlepše vreme za cveće. Lukovice cvetaju i postoje bukvalno stotine jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje su najbolje u ovoj sezoni. Pazite na lale, narcise, trešnje, spireju, slatki grašak, božure, đurđevak, jorgovan, perunike, vrbe, zaboravnice, cvetajuću dunju, kolumbine, lupine, zmajeve i alijume.
Prolećno cveće hortenzije u cvetu

Leto

Leto ima neke spektakularne cvetove, uključujući ikoničnu ružu. Takođe na listi obratite pažnju na delfinijume, larkspur, klematis, hortenzije, kosmos, skabiozu, suncokrete, cinije, ljiljane, šišarke, karanfile, astilbe, kala, anturijume i morsku božikovinu.
Žuto letnje cveće u cvetu

Pasti

Kako temperature padaju, opada i izbor cveća, ali jesen je takođe vreme za bogate, smele boje i malo mašte sa granama, travama, lišćem i jesenjim povrćem. Cveće koje je popularno u ovoj sezoni uključuje hrizanteme, dalije, japanske anemone, slamke, različke, celoziju, hamamelis, nandinu, amarant i gomilu trava.
Belo zimsko cveće u cvetu

Zima

Zimsko cveće se često zasniva na onome što se može uzgajati u zatvorenom prostoru, a neki koji su na vrhu liste uključuju božićnu zvezdu, amarilis, ranunculi, anemone, ciklame, kumere i zimzelene borove, smreku i božikovinu.