Cvece koje pocinje sa G prelepih sorti kojima se divite

Svet cveća je pun zadivljujuće raznolikosti, posebno kada se prolazi kroz azbuku. Svako pismo proizvodi ogromnu listu fantastičnog cveća i biljaka kojima se divite. Slovo ‘G’ nije izuzetak. U ovom članku ćemo govoriti o 50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘G’.


50 fantastičnih cveća koje počinju slovom ‘G’

1) Gaillardia
Gaillardia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Uobičajeno poznato kao cveće za pokrivanje, cvetovi Gaillardia su jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice astera ili tratinčica (Asteraceae). Ovi živahni cvetovi imaju svetle dvobojne cvetove sa centralnim cvetovima. Cveće za pokrivanje dolazi u raznim bojama, poput narandžaste, crvene, žute, ljubičaste ili bele.

Ove prelepe biljke koje počinju slovom G su poreklom iz delova Severne i Južne Amerike. Njihovo uobičajeno ime potiče od njihove sličnosti sa šarenim ćebadima koje proizvode društva Indijanaca. Cvetovi Gaillardia uspevaju u USDA zonama od 3 do 10.

Naučno ime: Gaillardia spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika, Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

2) Galantus
Galantusi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Cvetovi galantusa su lukovičaste zeljaste trajnice poznate kao snežne kapljice. Ovo elegantno cveće potiče iz porodice Amarillis (Amarillidaceae). Snežne kapljice su porijeklom iz Evrope i Bliskog istoka i dobro rastu u zonama od 3 do 8.

Snežne kapljice rastu u grudvama vitkih listova nalik travi. Tokom kasne zime i ranog proleća, ove stabljike nose bele cvetove u obliku zvona sa unutrašnjim i spoljašnjim cvetovima. Cvetovi galantusa su jedan od dva januarska cveta rođenja i predstavljaju nadu, čistotu i ponovno rođenje.

Naučno ime: Galanthus spp.
Izvorni opseg: Evropa, Bliski istok
Sezona cvetanja: Zima do proleća

3) Garden Nasturtium
Garden Nasturtium su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Baštenski nasturcijumi su brzorastući članovi porodice nasturcijuma (Tropaeolaceae). Ove nasturcijume su porijeklom iz Južne Amerike i višegodišnje su u zonama 9 do 11. Međutim, u hladnijim područjima, nasturcijumi se uzgajaju kao jednogodišnje biljke.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom G cenjeno je zbog svojih narandžastih, crvenih ili žutih cvetova u obliku trube. Ove plodne biljke se takođe uzgajaju zbog svojih listova nalik kišobranima koji imaju blede vene. Cvetovi i listovi su jestivi i najbolje se koriste u letnjim salatama.

Naučno ime: Tropaeolum majus
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

4) Baštenski floks
Garden Phlok su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Takođe poznat kao letnji floks, baštenski floks je poreklom iz centralnih i istočnih regiona Sjedinjenih Država. Baštenski floks je popularna zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Polemoniaceae. Ovo cveće ima sladak miris koji preplavljuje baštu od leta do rane jeseni.

Baštenski floks ima velike metlice malih ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova i eliptičnih listova. Ova vrsta floksa dobro raste na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama 4 do 8.

Naučno ime: Phlok paniculata
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

5) Gardenia
Gardenia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Gardenije su popularni zimzeleni grmovi poreklom iz jugoistočne Azije. Ovi članovi porodice kafe (Rubiaceae) su takođe poznati kao rt jasmin. Ovo ukrasno grmlje se kultiviše vekovima.

Gardenije imaju glatke, sjajne zelene listove sa istaknutim venama. Veliki, pojedinačni beli ili kremasto-žuti cvetovi pojavljuju se na krajevima stabljika tokom leta i jeseni. Cveće gardenije takođe ima težak slatki ili začinski miris, koji simbolizuje jasnoću, nadu, obnovu i poverenje.

Naučno ime: Gardenia jasminoides
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

6) Gaura
Gaura su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Cvetovi gaure su prelepe zeljaste trajnice sa belim ili ružičastim cvetovima . Svaki cvet ima četiri jasno podeljene latice, koje na jednoj strani podsećaju na leptira. Cvetovi gaure takođe imaju dlakave kopljaste listove i šire se preko podzemnih rizoma.

Ovo elegantno cveće koje počinje sa G potiče iz porodice noćurka (Onagraceae). Cvetovi gaure potiču iz delova Luizijane i Teksasa u južnim Sjedinjenim Državama. Ove popularne ukrasne biljke su otporne na sušu i uspevaju u zonama od 5 do 9.

Naučno ime: Gaura Lindheimeri
Izvorni opseg: južne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

7) Gazanija
Gazanija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Gazanije su cveće jarkih boja, takođe poznate kao afričke tratinčice ili cveće sa blagom. Cvetovi Gazanije potiču iz porodice tratinčica i poreklom su iz delova južne Afrike. Ove živopisne biljke su trajnice u svom izvornom rasponu, ali se obično uzgajaju kao jednogodišnje.

Cvetovi Gazanije proizvode cvetove nalik na tratinčice sa svetlo žutim ili narandžastim laticama koje okružuju žute centralne cvetove. Ovi veliki cvetovi se pojavljuju u kasno proleće i nastavljaju do jeseni. Gazanije najbolje rastu u zonama od 8 do 11.

Naučno ime: Gazania spp.
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

8) Gencijan žalfija
Gencijan žalfija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Gencijan žalfija je atraktivna biljka, poznata i kao žalfija koja se širi. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz porodice žalfije (Lamiaceae) i poreklom su iz centralnih regiona Meksika . Gencijan žalfija je višegodišnja u zonama od 8 do 10, ali se ponaša kao jednogodišnja u hladnijim regionima.

Od leta do jeseni, encijan žalfija izbija uspravnim grozdovima živopisnih svetlo plavih cvetova. Kao i drugi mudraci, svaki cvet ima dve usne. Gentian žalfija takođe proizvodi trouglaste listove i kvadratne stabljike.

Naučno ime: Salvia patens
Izvorni opseg: Centralni Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

9) Geranijum
Geranijum su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Geranijumi su popularno cveće koje se uzgaja u baštama širom sveta. Poznat i kao kranesbills, rod Geranium sadrži preko 400 vrsta iz porodice Gerinaceae. Većina geranijuma je porijeklom iz Mediterana, ali različite vrste rastu širom svijeta.

Ovo živo cveće koje počinje slovom G raste u grudvama palmastih listova podeljenih u nekoliko duboko podeljenih letaka. Ove poznate biljke imaju roze, ljubičaste ili bele cvetove u obliku čaše. Iako se uzgajaju kao višegodišnje biljke u zonama 10 i 11, geranijumi se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u drugim oblastima.

Naučno ime: Geranium spp.
Izvorni opseg: širom sveta
Sezona cvetanja: Proleće do leta

10) Gerbera Daisi
Gerbera Daisi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Popularne među baštovanima širom sveta, kultivisane tratinčice Gerbera potiču od Gerbera jamesonii , Barberton ili Transvaal tratinčice. Ova vrsta je porijeklom iz južne Afrike i potiče iz porodice tratinčica.

Gerbera tratinčice su zeljaste višegodišnje biljke koje se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u većini područja. Ove atraktivne biljke imaju tamnozelene listove i velike cvetove nalik na tratinčice sa narandžastim, crvenim, žutim ili belim laticama. Gerbera tratinčice najbolje rastu u zonama od 8 do 11 na bogatim zemljištima koja dobro dreniraju.

Naučno ime: Gerbera jamesonii
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

11) Geum
Geumi su šareno, lepo cveće koje se obično naziva aveni. Rod Geum je deo porodice ruža (Rosaceae) i sadrži oko 50 vrsta . Geumi su zeljaste trajnice koje rastu u različitim regionima širom sveta.

Ovo popularno cveće koje počinje sa G raste u grudvama listova u obliku lepeze ili paprati. Od kasnog proleća do jeseni, dragulji proizvode male narandžaste, crvene, žute ili bele cvetove. Iako su zimzeleni u većini područja, dragulj može biti listopadan u hladnijim regionima izvan zona 3 do 7.

Naučno ime: Geum spp.
Izvorni opseg: širom sveta
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

12) Giant Allium
Giant Allium su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Džinovski alijumi su živahne, neobične lukovičaste trajnice, poznate i kao džinovski luk ili ukrasni luk. Ove biljke imaju velike zaobljene cvetne glave prepune sitnih ljubičastih cvetova sa šest zvezdastih latica. Džinovski alijumi takođe proizvode gomile vitkih listova nalik na trake.

Ovi šareni alijumi su neki od najboljih alijuma, po mom mišljenju. Džinovski alijumi su poreklom iz centralnih i jugozapadnih regiona Azije i dobro rastu u zonama 6 do 10. Počevši od kasnog proleća, džinovski alijumi mogu nastaviti da cvetaju do kraja leta.

Naučno ime: Allium giganteum
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

13) Džinovski hibiskus
Opšte poznate kao slez močvarne ruže, džinovske biljke hibiskusa su članovi porodice sleza (Malvaceae). Džinovsko cveće hibiskusa je poreklom iz močvara širom jugoistočnih Sjedinjenih Država. Ova vrsta je višegodišnja u zonama od 8 do 11, ali raste kao godišnja u hladnijim područjima.

Divovske biljke hibiskusa imaju sivkasto-zelene listove u obliku srca i velike cvetove u obliku trube. Svaki ružičasti ili beli cvet može biti širok do 10 inča, ali traje samo nekoliko dana.

Naučno ime: Hibiskus grandiflorus
Izvorni opseg: Jugoistočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće do leta

14) Giant Spider Lili
Giant Spider Lili su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Divovski paukovi ljiljani pripadaju rodu Himenocallis iz porodice Amarillis. Poreklom širom Amerike, ove lukovičaste trajnice najbolje rastu u zonama od 5 do 11, u zavisnosti od tačne vrste.

These lovely flowers that start with G grow in clumps of slender, strap-like leaves that form basal rosettes. These rosettes produce stems topped with unusual white or yellow flowers. Giant spider lily flowers have round central petals surrounded by a few long, narrow petals, giving them a spider-like appearance.

Scientific Name: Hymenocallis spp.
Native Range: North and South America
Flowering Season: Summer

15) Ginger Lily
Ginger Lili su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Ginger lilies are beautiful perennials that add some late-season color to the garden as fall approaches. These striking plants have dense spikes of fragrant orange, yellow, red, and white flowers. Clumps of bluish-green blade-like foliage complement the flowers.

Đumbir ljiljani su članovi porodice đumbira (Zingiberaceae). Poreklom iz delova Indije, Madagaskara i jugoistočne Azije, đumbir ljiljani uspevaju na vlažnim, plodnim zemljištima i delimičnoj senci. Ovo egzotično cveće najbolje raste u zonama od 7 do 11.

Naučno ime: Hedichium spp.
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

16) Ginko
Drveće ginka je jedna od najstarijih biljnih vrsta na svetu, koja postoji skoro 300 miliona godina. Ova atraktivna, listopadna stabla su porijeklom iz Kine i pripadaju porodici Ginkogaceae. Uzgajajte drveće ginka u zonama od 4 do 9

Drveće ginka je poznato po svojim kultnim zelenim listovima u obliku lepeze sa istaknutim venama. Tokom jeseni, ovi listovi dobijaju zlatno žutu boju. Drveće ginka takođe proizvodi mačiće sitnih zelenih cvetova kada napune dve do četiri godine.

Naučno ime: Ginko biloba
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Proleće do leta

17) Gladiolus
Gladiolusi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Cvetovi gladiola su šarene trajnice koje su jedno od mojih omiljenih cveća, počevši od ‘G’. Rod Gladiolus pripada porodici perunika (Iridaceae) i sadrži oko 300 vrsta . Ovo elegantno cveće najbolje se uzgaja na suncu u zonama od 5 do 11.

Ovo zapanjujuće cveće koje počinje slovom G proizvodi visoke stabljike nalik na sečivo iz podzemnih grmova. Kasnije, ove stabljike izbijaju sa mnogo velikih, roze, ljubičastih, narandžastih, crvenih, žutih i belih cvetova u obliku trube. Cvetovi gladiola simbolizuju vernost, čast, zaljubljenost i sećanje.

Naučno ime: Gladiolus spp.
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

18) Globus Amarant
Globus Amarant su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Globus amarant je smela, upečatljiva jednogodišnja biljka iz porodice amarant (Amaranthaceae). Ove ukrasne biljke su poreklom iz Centralne Amerike, ali dobro rastu u zonama od 2 do 11. Cveće globusnog amaranta takođe je odlično rezano ili sušeno cveće.

Biljke globusnog amaranta imaju vitke, dlakave listove i plodne cvetne glave nalik na kuglu. Ovo cveće može biti lila, magenta, roze, ljubičasta, narandžasta, crvena ili bela. Iako globusni amarant najbolje raste na punom suncu i vlažnim zemljištima, on je takođe donekle tolerantan na sušu.

Naučno ime: Gomphrena globosa
Izvorni opseg: Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

19) Globus Daisi
Globus tratinčice su prelepi zimzeleni grmovi iz porodice platana. Ove biljke niskog rasta koje formiraju prostirku imaju kožaste listove ovalnog oblika i guste grozdove paperjastih cvetova nalik na kuglu. Cvetovi su obično ružičasti, ljubičasti, ljubičasti i beli.

Ovo cveće koje počinje sa G je poreklom iz delova Afrike, Azije i centralne i južne Evrope. Ovo cveće uspeva u zonama od 9 do 11, ali se može uzgajati kao jednogodišnje biljke na drugim mestima. Globus tratinčice su tolerantne na sušu i preferiraju bogata, dobro drenirajuća tla i puno sunca.

Naučno ime: Globularia spp.
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Zima do proleća

20) Globus Flover
Globe Flover su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Malo je cveća tako sjajnih i lepih kao cvetovi globusa. Ove trajnice potiču iz porodice ljutika (Ranunculaceae) i poreklom su iz delova Evrope i zapadne Azije. Cveće globusa raste veoma dobro u zonama od 3 do 8.

Cvetovi globusa imaju uspravne stabljike sa jarko žutim cvetovima u obliku globusa koji izgledaju kao dvostruke verzije putera. Cvetovi se pojavljuju iznad nakupina tamnozelenih listova podeljenih u tri ili pet režnja. Ove šarene biljke preferiraju senovite oblasti.

Naučno ime: Trollius europaeus
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

21) Globus Thistle
Kuglasti čičak su živahni članovi porodice astera ili tratinčica poreklom iz delova Afrike, Azije i Evrope. Kuglasti čičak najbolje raste u zonama od 3 do 9 na zemljištima siromašnim hranljivim materijama, dobro drenirajućim. Cveće čička je odlično za izložbe rezanog cveća.

Kuglasti čičak raste u nakupinama duboko podeljenih sivkasto-zelenih bodljikavih listova i proizvodi uspravne srebrnaste stabljike. Od leta do jeseni, stabljike imaju globusne glave plavih, ljubičastih i belih cvetova popularnih među oprašivačima.

Naučno ime: Echinops spp.
Izvorni opseg: Afrika, Azija, Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

22) Gloriosa Daisi
Gloriosa Daisi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Uobičajeno poznate kao crnooka Suzan , glorioza tratinčice su kultno divlje cveće koje potiče iz Severne Amerike. Gloriosa tratinčice često rastu na prerijama i travnjacima. Ovo svetlo, veselo cveće uspeva u zonama od 3 do 9 i najbolje raste na punom suncu i labavim, dobro drenirajućim zemljištima .

Gloriosa tratinčice imaju jarko žute cvetove sa tamnosmeđim centralnim cvetovima. Cvetovi se njišu iznad bazalnih rozeta grubih, dlakavih listova. Gloriosa tratinčice uživaju u dugoj sezoni cvetanja od ranog leta do jeseni.

Naučno ime: Rudbeckia hirta
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

23) Glorioza ljiljan
Poznati i kao plameni ljiljani, ljiljani gloriosa su spektakularne zeljaste trajnice iz porodice Colchicaceae. Ovi ljiljani su neki od najređih cvetova na svetu i dolaze iz delova Afrike i Azije. Gloriosa ljiljani najbolje rastu u zonama 8 do 10.

Ovi cvetovi koji počinju sa G stvaraju grudve alternativnih listova u obliku koplja i šire se preko podzemnih rizoma. Cvetovi imaju talasaste crvene latice sa žutim ivicama koje podsećaju na plamen. Latice rastu prema gore i imaju dugačke žute prašnike ispod.

Naučno ime: Gloriosa superba
Izvorni opseg: Afrika i Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

24) Kozja brada
Kozja brada su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Cvetovi kozje brade su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice ruža. Ove biljke su poznate po svojim pernatim perjanicama sitnih kremasto-belih cvetova. Biljke kozje brade takođe imaju tamnozelene složene listove sa tri do pet listića.

Cvetovi kozje brade su poreklom iz delova Azije, Evrope i Severne Amerike. Ovo atraktivno cveće uspeva na vlažnim, plodnim zemljištima i senovitim uslovima. Cvetovi kozje brade najbolje rastu u zonama 3 do 9 i relativno ih je lako uzgajati.

Naučno ime: Aruncus dioicus
Izvorni opseg: Azija, Evropa, Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

25) Kozja ulica
Biljke kozje rute potiču iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz delova Afrike, Azije i Evrope. U nekim oblastima, kozja ruta se uzgaja kao prehrambena kultura, ali je odlična ukrasna biljka za bašte.

Kozja ruta ima visoke uspravne stabljike sa eliptičnim perastim listovima. Ružičasti, ljubičasti ili beli cvetovi nalik grašku cvetaju od leta do jeseni. Kozja ruta najbolje uspeva na punom suncu u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Galega officinalis
Izvorni opseg: Afrika, Azija, Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

26) Godetia
Godetia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Cveće godecije je takođe poznato kao satensko cveće. Ove jednogodišnje biljke potiču iz porodice noćurka (Onagraceae). Cvetovi Godetia su poreklom iz zapadnih delova Severne Amerike i najbolje rastu u zonama od 2 do 11.

Ovo divno cveće koje počinje slovom G ima elegantno, šareno cveće u obliku čaše koje može biti lila, ružičasto, ljubičasto i crveno. Cvetovi godecije često imaju tamnije mrlje na laticama. Ovo prelepo cveće raste iznad nakupina vitkih listova u obliku koplja. Cvetovi Godecije uspevaju na vlažnim zemljištima sa dobrom dreniranjem i na punom suncu do delimične senke.

Naučno ime: Clarkia amoena
Native Range: North America
Flowering Season: Spring to summer

27) Golden Columbine
Golden columbines are bright, colorful wildflowers native to Northern Mexico and southwestern parts of the United States. In cultivation, golden columbines grow best in Zones 3 to 8. These herbaceous perennials come from the buttercup family.

Golden columbines have large yellow flowers with five sepals and five petals with distinctive spurs. The flowers appear on long stalks that grow from clumps of fern-like leaves. These wildflowers grow best in shady conditions and prefer moist, rich, well-draining soils.

Scientific Name: Aquilegia chrysantha
Native Range: North America
Flowering Season: Spring to summer
28) Golden Marguerite
Golden Marguerite su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Also known as yellow chamomile, golden marguerites are short-lived perennials from the daisy family. These charming flowers are native to parts of Mediterranean Europe and Western Asia. Golden marguerites have clumps of feathery bright green leaves that are slightly aromatic.

Golden marguerites have bright yellow daisy-like flowers with yellow central florets. These flowers were once harvested to produce yellow dyes for clothing. Golden marguerites grow best in Zones 3 to 8 and prefer full sun.

Scientific Name: Anthemis tinctoria
Native Range: Asia & Europe
Flowering Season: Summer to fall

29) Zlatni grašak
Golden pea flowers are herbaceous perennials from the legume family. These popular wildflowers are native to parts of North America and Eastern Asia. Golden pea flowers like dry, moist, well-draining soils and full sun in Zones 4 to 9.

These plants that start with the letter G grow in clumps of grayish-green leaves with three lobes. During the summer, golden pea plants produce tall stalks of bright yellow pea-like flowers. Golden pea plants also have seed pods with long hairs.

Scientific Name: Thermopsis spp.
Native Range: Asia and North America
Flowering Season: Summer

30) Goldenrod
Zlatna šipka su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Goldenrods are vibrant wildflowers native to prairies and open meadows across North America. These herbaceous perennials come from the aster or daisy family. Goldenrods grow best in Zones 3 to 8.

Ovo cveće koje počinje sa G cveta od leta do jeseni, stvarajući guste terminalne grozdove jarko žutih cvetova. Ovi cvetovi se nalaze na crvenkastim stabljikama koje rastu iz grudvica vitkih listova nalik travi. Kada cvetaju, neke vrste zlatne šipke završavaju sa stabljikama zakrivljenim nadole zbog težine cvetova.

Naučno ime: Solidago spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

31) Goldfinger
Cvetovi zlatnika su sočne biljke iz porodice Talinaceae. Ove biljke su takođe poznate kao cveće slave ili Jevels-of-Opar. Cvetovi Goldfingera su izvorni širom Severne i Južne Amerike i Kariba.

Cvetovi Goldfingera imaju sočne listove i dugačke narandžaste korene. Ovi grmovi takođe imaju ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa pet latica. Cvetovi Goldfingera uspevaju u zonama od 8 do 12 i popularne su ukrasne biljke. Goldfinger cvetovi najbolje rastu na vlažnim, bogatim dobro drenirajućim zemljištima.

Naučno ime: Talinum paniculatum
Izvorni opseg: Severna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

32) Zumbul od grožđa
Grape Hiacinth su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Zumbul od grožđa je poznat i kao muskari, naziv njihovog roda. Zumbuli grožđa su lukovičaste trajnice koje potiču iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove popularne prolećne lukovice su poreklom iz delova Azije i Evrope i uspevaju u zonama od 4 do 8.

Zumbul grožđa proizvodi vitke srednje zelene listove poput trave i stabljike bez lišća. Tokom proleća, ove stabljike imaju klasove sitnih ljubičastih cvetova nalik grožđu. Zumbul od grožđa najbolje raste na vlažnim zemljištima sa dobrom dreniranjem i punom suncu ili delimičnoj senci.

Naučno ime: Muscari spp.
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

33) Sivi zlatni rod
Siva zlatna šipka je upadljivo divlje cveće iz porodice tratinčica. Ove zeljaste trajnice su poreklom iz Severne Amerike i uspevaju u šumama, travnjacima i prerijama. Poznato i kao stara poljska zlatna šipka, ovo divlje cveće najbolje raste u zonama od 3 do 9.

Ovi cvetovi koji počinju slovom G su nazvani po boji listova u obliku koplja, koji su sivkastozeleni. Ove gomile listova daju uspravne stabljike opterećene grozdovima sitnih jarko žutih cvetova. Siva zlatna šipka voli puno sunce ili delimičnu senku.

Naučno ime: Solidago nemoralis
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

34) Grejov ljiljan
Grei’s Lili su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Grejovi ljiljani su retke biljke ograničene samo na tri stanja; Severna Karolina , Tenesi i Virdžinija. Grejevi ljiljani potiču iz porodice ljiljana (Liliaceae) i koncentrisani su u planinama Apalači. Ovi retki ljiljani najbolje rastu u zonama 4 i 5.

Grejevi ljiljani su nazvani po Asi Greju, američkom botaničaru iz 19. veka . Ovi ljiljani imaju kolutove listova u obliku koplja. Tokom leta, Grejevi ljiljani daju zvonaste narandžaste ili crvene cvetove sa ljubičastim mrljama na laticama.

Naučno ime: Lilium graii
Izvorni opseg: istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Leto

35) Velika plava lobelija
Takođe poznate kao plavo kardinalno cveće, velike plave lobelije su zeljaste trajnice koje pripadaju porodici zvončića (Campanulaceae). Ovo živo divlje cveće je poreklom iz centralnih i istočnih regiona Severne Amerike.

Velike plave lobelije imaju jarko plave cvetove sa dve uvijene gornje latice i tri spojene donje latice. Ovo cveće traje od kasnog leta do jeseni, noseći visoke uspravne stabljike. Velike plave lobelije takođe imaju grozdove listova u obliku koplja sa nazubljenim ivicama.

Naučno ime: Lobelia siphilitica
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

36) Veliki Camas
Great Camas su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Poznato i kao veliki camas, cveće velikog camas potiče iz zapadnih delova Severne Amerike. Ove brzorastuće biljke su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice špargla. Sjajno camas cveće su prolećne lukovice koje dobro rastu u zonama 3 do 8.

Ove biljke koje počinju sa G imaju bazalne rozete dugih, vitkih listova i stabljika bez listova. Velike camas biljke su ukrašene od kasnog proleća do ranog leta sa stotinama jarko plavih cvetova. Svaki cvet ima šest plavih latica sa dugim belim prašnicima sa žutim prašnicima.

Naučno ime: Camassia leichtlinii
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

37) Velika majstorica
Veliki majstori su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice šargarepe ili peršuna (Apiaceae). Ove biljke se slave zbog svojih cvetnih glava nalik na jastučiće prepune sitnih ružičastih cvetova. Ovi centralni cvetovi su okruženi belim listovima sa crvenim vrhovima.

Veliki majstori su poreklom iz centralnih i istočnih regiona Evrope. Ovo atraktivno cveće takođe dobro raste u zonama 4 do 7 na vlažnim ili vlažnim zemljištima. Veliki majstori mogu da rastu na suncu ili u delimičnoj senci.

Naučno ime: Astrantia major
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

38) Veliki kantarion
Velika kantariona su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo G
Poznate i kao džinovska kantariona, ove trajnice su poreklom iz delova Azije i Severne Amerike. Veliki kantarion pripada porodici Hipericaceae. Ovo šareno cveće može se uzgajati u zonama od 4 do 8.

Velika kantariona ima velike zlatnožute cvetove sa gustim grozdom žutih prašnika u sredini. Ove biljke takođe imaju grudve eliptičnog zelenog lišća. Veliki kantarion se lako uzgaja kao ukrasna biljka.

Naučno ime: Hipericum asciron
Izvorni opseg: Azija, Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

39) Velika vrba
Velika vrba je poznata po nekoliko uobičajenih imena, uključujući evropsku ljuljku, travu gusle i dlakavu vrbaku. Ove polu-vodene trajnice potiču iz porodice vrba. Velika vrba je izvorno poreklom iz delova Azije, Evrope i Severne Afrike.

Velika vrba ima čvrste, dlakave stabljike i dugačke, vitke listove sa nazubljenim ivicama. Tokom leta, velike biljke vrbe daju velike ružičasto-ljubičaste cvetove u obliku čaše sa četiri latice. Velika vrba preferira vlažna tla u zonama 3 do 7.

Naučno ime: Epilobium hirsutum
Izvorni opseg: Azija, Evropa, Severna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

40) Greater Burnet
Greater Burnet su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Veliki burnet je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici ruža. Ove biljke uspevaju na travnatim staništima širom severne hemisfere. Veliki gorionik se takođe uzgaja kao ukrasna biljka u zonama 4 do 8.

Ove biljke koje počinju sa G imaju dugačke stabljike koje izlaze iz nakupina bazalnih listova. Tokom leta, ove razgranate stabljike nose tamnocrvene lukovičaste cvetne glave. Veći cvetovi najbolje rastu na punom suncu i na plodnom zemljištu sa dobrom dreniranjem koje uvek ostaje vlažno.

Naučno ime: Sanguisorba officinalis
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Leto

41) Veliki rivinj
Veći perivinkle su šumsko divlje cveće koje potiče iz delova Afrike, Azije i Evrope. Ove zimzelene trajnice potiču iz porodice psećih bata (Apocinaceae) i šire se po zemlji. Veći perivinci najbolje rastu u zonama 7 do 9.

Ove biljke su poznate i kao veliki perivinkle zbog svojih velikih ljubičastih zvezdastih cvetova sa asimetričnim laticama. Cvetovi izranjaju iznad prostirki od sjajnih, kožastih tamnozelenih listova. Veći perivinci uspevaju na suvim ili vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima.

Naučno ime: Vinčanski major
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

42) grčka anemona
Grčke anemone su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Poznate i kao balkanske anemone, grčke anemone su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice ljutika. Kao što ime govori, ove anemone su porijeklom iz dijelova južne Evrope, kao što su Grčka i Balkan. Grčke anemone takođe uspevaju u zonama 4 do 8.

Ovo divno cveće koje počinje slovom G ima velike plave, roze ili bele boje sa sedam ili više latica i žutim centralnim cvetovima. Grčke anemone takođe imaju bazalne rozete duboko podeljenih listova nalik paprati. Ove anemone preferiraju delimičnu senku i vlažno zemljište jer su porijeklom iz šuma i šuma.

Naučno ime: Anemone blanda
Izvorni opseg: Bliski istok i jugoistočna Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

43) Grčki valerijan

Grčka valerijana je poznatija kao puzeće Jakovljeve merdevine. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz istočnih regiona Severne Amerike u zonama 3 do 8. Grčka valerijana najbolje raste na bogatim, vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima i delimičnoj senci.

Grčka valerijana raste u grozdovima složenih listova sa do 15 listova u obliku srca. Od sredine proleća do ranog leta, ove biljke razvijaju metlice malih plavih zvonastih cvetova sa tamnim venama. Grčka valerijana raste između 1 i 1,5 stopa.

Naučno ime: Polemonium reptans
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

44) Zelena zvona Irske
Zelena zvona Irske su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Uprkos svom imenu, Zelena zvona Irske potiču iz delova zapadne Azije. Ove zeljaste jednogodišnje biljke pripadaju porodici nane (Lamiaceae). Zelena zvona Irske proizvode visoke, guste klasove zelenih zvonastih cvetova sa belim unutrašnjim laticama.

Ovo cveće koje počinje sa G najbolje raste u zonama od 2 do 11. Ove jednogodišnje biljke mogu da rastu na punom suncu ili delimičnoj senci i na vlažnim zemljištima koja dobro dreniraju. Zelena zvona Irske takođe simbolizuju sreću na jeziku cveća.

Naučno ime: Moluccella laevis
Izvorni opseg: Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

45) Green Envi Zinnia
Green Envi cinije su jedna od najživopisnijih vrsta cinija . Ove živopisne sorte imaju limetno zeleno cveće sa narandžastim centralnim cvetovima. Ove zelene cinije takođe simbolizuju rast, prosperitet i nove početke.

Cinije su porijeklom iz Meksika, ali su se proširile širom Amerike. Green Envi cinije se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u zonama od 2 do 11 i potrebna su im bogata, dobro drenirajuća tla. Ove cinije vole puno sunce, ali mogu tolerisati delimičnu senku.

Naučno ime: Zinnia elegans ‘Green Envi’
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

46) Zelena mlečika
Green Milkveed su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Zelena mlečnica je zeljasta trajnica iz roda mlečne trave porodice pasa ( Asclepias ). Ovo divlje cveće je poreklom iz centralnih i istočnih delova Severne Amerike. Takođe poznate kao zelena kometa mlečnica, ove biljke najbolje rastu na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama 4 do 9.

Zelena mlečika ima suprotne listove u obliku koplja i naraste otprilike 1 do 2 stope. Ove uspravne stabljike proizvode guste kišobrane prepune sitnih zelenkasto-belih cvetova.

Naučno ime: Asclepias viridiflora
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

47) Zelena krilata orhideja
Green winged orchids are also known as green-veined orchids. Despite their common name, these orchids actually have purple flowers with green veins inside the hood of each bloom. Green winged orchid flowers have three lobes and narrow green leaves.

These striking flowers that start with the letter G are native to parts of Europe and the Middle East. These beautiful, colorful orchids grow best in Zones 4 to 8. Unfortunately, green winged orchids are classed as Near Threatened across their native range.

Scientific Name: Anacamptis morio
Native Range: Europe & Middle East
Flowering Season: Spring to summer

48) Greenhood Orchid
Greenhood orhideje su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Greenhood orchids are a group of approximately 300 species from the orchid family. These orchids are native to Australia, New Zealand, and other parts of the Pacific. Greenhood orchids grow well in pots in Zones 9 to 11.

Greenhood orchids have distinctive greenish-white flowers, a central hood-like pouch, and two long pointed petals on either side. These orchids also have basal rosettes of rounded leaves. Greenhood orchids prefer a well-draining mix of normal orchid potting soil and coarse horticultural grit.

Scientific Name: Pterostylis spp.
Native Range: Australia, New Zealand, & the Pacific
Flowering Season: Spring to summer

49) Ground Orchid
Ground orchids are vibrant orchids native to parts of Asia and Australia. These evergreen terrestrial orchids have colorful purple, pink, yellow, or white star-shaped flowers. The flowers also have small inner petals with prominent tongue-like lower lobes.

Ground orchids have large, pleated foliage clumps with stems that emerge from pseudobulbs. These orchids are often grown indoors as houseplants but can be cultivated outside in Zones 9 to 10. Ground orchids need warm, humid conditions.

Scientific Name: Spathoglottis spp.
Native Range: Asia & Australia
Flowering Season: Spring to summer

50) Gypsophila
Gipsofila su prelepe vrste cveća koje počinju slovom G
Gypsophila flowers are more commonly known as baby’s breath. These elegant flowers come from parts of Africa, Asia, and Europe. Gypsophila flowers belong to the carnation or pink family (Caryophyllaceae). The genus contains around 150 species that can be either annuals or perennials.

Gypsophila plants produce clumps of grayish-green lance-shaped leaves and thin stems. These stems are covered in clusters of small pink or white flowers during the summer. When in full bloom, Gypsophila flowers resemble white fluffy clouds. Gypsophila flowers symbolize innocence, new beginnings, purity, and young love.

Scientific Name: Gypsophilaspp.
Native Range: Africa, Asia, and Europe

Nekoliko članova porodice tratinčica (Asteraceae) počinje slovom ‘G’. Ovo uključuje gerbera tratinčice kao što je Gerbera jamesonii . Cvetovi Gaillardije su takođe članovi porodice tratinčica koje počinju sa ‘G’.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa ‘G’?
Nekoliko retkih i ugroženih cvetova počinje sa ‘G’, uključujući Grejeve ljiljane ( Lilium graii ). Grejovi ljiljani rastu samo u određenim staništima u Severnoj Karolini, Tenesiju i Virdžiniji. Gloriosa ljiljani ( Gloriosa superba ) su neki od najređih cvetova na svetu.

Šta je mirisni cvet koji počinje sa ‘G’?
Mnogo fantastično mirisnog cveća počinje sa ‘G’. Neki od najpopularnijih mirisnih ‘G’ cvetova uključuju gardenije ( Gardenia spp.), baštenski floks ( Phlok paniculata ) i džinovski hibiskus ( Hibiscus grandiflorus ).

Koje su popularno belo cveće koje počinje sa ‘G’?
Gardenije, globusne tratinčice ( Globularia spp.) i Gipsofila ( Gipsophila spp.) su neki popularni beli cvetovi koji počinju sa ‘G’. Biljke geranijuma i galantusa takođe imaju belo cveće.

Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa ‘G’?
Geranijum i gerbera su popularne biljke sa ružičastim cvetovima koji počinju sa ‘G’. Ostalo popularno ‘G’ cveće koje ima roze cvetove su gardenije i baštenski floks.

Cveće koje počinje na slovo G – zamotavanje
Kao što vidimo, možete stvoriti sjajnu baštu ispunjenu prekrasnim cvećem koje počinje slovom ‘G’. Gardenije, geranijumi, gerbera tratinčice i cvetovi Gaillardia su neki od najživopisnijih i najpopularnijih cveća koje počinju sa ‘G’. Takođe možete kombinovati neko od ovih cveća sa primercima koji počinju drugim slovima da biste napravili otvoreni prostor sa temom abecede.